12/1/13

Ο Ερντογάν, η Exxon, o Ρότσιλντ και οι συνομιλίες με τον Άπο!

Του Σάββα Καλεντερίδη
Η κίνηση του ενεργειακού γίγαντα Exxon να υπογράψει απευθείας συμφωνίες με την κυβέρνηση του ομόσπονδου κουρδικού κράτους της Ερμπίλ, χωρίς την έγκριση της Βαγδάτης, πρέπει να αναλυθεί με μεγάλη σοβαρότητα από Κύπρο και Ελλάδα.
Η εταιρία Exxon, μια από τις μεγαλύτερες του είδους παγκοσμίως, το 2009 είχε προχωρήσει σε υπογραφή συμφωνίας με την κυβέρνηση της Βαγδάτης, αποκτώντας το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης από κοινού με την Shell σε οικόπεδα στην Δυτική Κούρνα, περιοχή που βρίσκεται ΒΔ της Βασόρας και διαθέτει κοιτάσματα πετρελαίου που υπολογίζονται στα 8,7 δισεκατομμύρια βαρέλια.
Ενώ η ως άνω επένδυση προχωρούσε κανονικά, η Exxon, που διαθέτει ισχυρότατες προσβάσεις στο Λευκό Οίκο αλλά και στο περιβάλλον του νέου υπουργού εξωτερικών, το Φθινόπωρο του 2011 προχώρησε στην υπογραφή συμφωνίας με την κυβέρνηση του αυτόνομου Κουρδιστάν, με βάση την οποία της παραχωρούνται για έρευνα και εκμετάλλευση έξι οικόπεδα, από τα οποία τα τρία βρίσκονται στην αναγνωρισμένη ομόσπονδη επικράτεια του Κουρδιστάν και τα άλλα τρία σε αμφισβητούμενες περιοχές της Περιφέρειας Κιρκούκ.
Η υπογραφή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης της Βαγδάτης, η οποία δήλωσε ότι θα αποκλείσει την Exxon από μελλοντικές συμφωνίες, ενώ θα αναθεωρήσει το μερίδιό της στη γιγαντιαία επένδυση της Δυτικής Κούρνας. Τελικά, το Μάρτιο του 2012 η Exxon ανακοίνωσε ότι παγώνει την επένδυσή της στο Βόρειο Ιράκ, κάτι που επιβεβαίωσε ο υπουργός πετρελαίου του Ιράκ και έσπευσε να διαψεύσει ο ομόλογός του, του αυτόνομου Κουρδιστάν.
Ακολούθησε το ταξίδι του προέδρου του αυτόνομου Κουρδιστάν, Μεσούτ Μπαρζανί στις ΗΠΑ (5 Απριλίου), όπου έτυχε υποδοχής αρχηγού κράτους και συνομίλησε με τον ίδιο τον Ομπάμα, τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν, την υπουργό εξωτερικών Χ. Κλίντον, τον υπουργό Αμύνης, Λ. Πανέττα, ενώ είχε μακρά συνάντηση και με τον Πρόεδρο της ExxonMobil, Rex Tillerson, αλλά και με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ενεργειακού αυτού γίγαντα, που μετρά ενάμισο αιώνα ζωής!
Ήταν προφανές ότι ο Μπαρζανί ήθελε να πράξει ό,τι έπραξε ο αείμνηστος Τάσος Παπαδόπουλος με το Οικόπεδο 12. Να πείσει, δηλαδή, την ExxonMobil να επενδύσει στα οικόπεδα του Κιρκούκ, για να υποχρεώσει τις ίδιες τις ΗΠΑ να εγγυηθούν την ασφάλεια αλλά και την επερχόμενη ανεξαρτησία του Κουρδιστάν. Μάλιστα, ο Μπαρζανί, αναφερόμενος στο θέμα, σύμφωνα με τη Χουρριέτ, φέρεται να είπε: "Σε περίπτωση που πείσουμε την ExxonMobil να επενδύσει στο Κουρδιστάν, αυτό θα ισοδυναμεί με 10 μεραρχίες των ΗΠΑ… Αν έχουν συμφέροντα εδώ, θα προστατέψουν και την περιοχή μας».
Σημειωτέον ότι ο Μπαρζανί στη συνέχεια φρόντισε να υπογράψει σχετικές συμφωνίες με δεκάδες άλλες ξένες εταιρείες, μεταξύ των οποίων η γαλλική Total και η ρωσική Gazprom.
Μια από τις δεκάδες εταιρείες είναι και η τουρκικών συμφερόντων Genel Energy PLC, η οποία προέκυψε από τη συνένωση (το Δεκέμβριο του 2011) της ομώνυμης τουρκικής εταιρείας, συμφερόντων του Τούρκου δισεκατομμυριούχου Μεχμέτ Εμίν Καραμεχμέτ, και της αγγλικής Vallares PLC, συμφερόντων της οικογένειας Ρότσιλντ, με πρόεδρο τον Tony Hayward, πρώην πρόεδρο της ΒΡ. Η Genel Energy PLC έχει άδεια εκμετάλλευσης έξι οικοπέδων στο Β. Ιράκ, ενώ εξετάζει την εξαγορά των δικαιωμάτων της νορβηγικής DNO και την κατασκευή αγωγού που θα εξάγει απ’ ευθείας κουρδικό πετρέλαιο μέσω του λιμανιού Τζεϋχάν.
Ως αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, δημιουργήθηκε ένα γεωπολιτικό πλαίσιο, με συμμάχους τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Τουρκία και το ομόσπονδο κράτος του ιρακινού Κουρδιστάν, το οποίο οδηγεί τις εξελίξεις προς την κατεύθυνση ανεξαρτητοποίησης του Κουρδιστάν αλλά και διεξόδου του προς τη Μεσόγειο, μέσω Τουρκίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Τι είναι αυτό;
Είναι η ειρήνευση στην περιοχή, άρα συνομιλίες της Τουρκίας με το ΡΚΚ, αλλά και η δημιουργία συνθηκών πίεσης προς την Τουρκία, μέσω προοπτικής εξόδου του Κουρδιστάν στη Μεσόγειο για του Δυτικού ουρδιστάν, ήγουν της ΒΑ Συρίας.
Το μενού έχει επίσης Κύπρο και Ελλάδα.
Όλα αυτά, όμως, θα προσαθήσουμε να τα εξηγήσουμε στο άρθρο μας της Κυριακής.
Υπομονή!
Εφημερίδα "δημοκρατία"

9 σχόλια:

  1. Σάββα υπάρχει σε εξέλιξη σημαντική προσπάθεια απο πλευράς Μπαρζανί-ο οποίος βρίσκεται σε αμφισβήτηση στο εσωτερικό- κυριολεκτικά να προσδέσει στο άρμα της επιρροής του το Δυτικό Κουρδισταν προκειμένου να έχει διέξοδο στην Μεσόγειο απο την Λαττάκεια.Αν δεν συμβεί αυτό το κουρδικό μόρφωμα θα είναι μαριονέτα λαμβανόμενου υπόψην του γεγονότος ότι το καθεστώς Μπαρζανί είναι απόλυτα διεφθαρμένο και εχει οδηγησει σε υπανάπτυξη το Νότιο Κουρδιστάν με την πολιτκή που εφαρμόζει



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ακρίτα
    το θέμα της Συρίας και του Δυτικού Κουρδιστάν θέλει παρακολούθηση.
    Το ότι το Κουρδιστάν ακόμα και μετά την ανεξαρτησία του, θα είναι εξαρτημένο, δεν έχω καμία αμφιβολία.
    Θα είναι εξαρτημένο όχι μόνο από τις ΗΠΑ, αλλά και από την Τουρκία.
    Νομίζω όμως ότι η δυναμική που έχει μέσα του το κουρδικό έθνος, προϊόντος του χρόνου θα του επιτρέψει να χειραφετηθεί και να κυριαρχήσει στην ιστορική περιοχή του Κουρδιστάν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σάββα έχεις πόλυτα δίκηο σε ότι αφορά την δυναμική του.

    Θεωρώ πως ο Κουρδικός Εθνικισμός και στις τέσσερις χώρες στις οποίες σήμερα ζεί διασπασμένο το Κουρδικό Εθνος είναι πανίσχυρος , το έχω πεί άλλωστε πολύ καθαρά αν μεταφέρουμε και αναγάγουμε στοιχεία της στρατηγικής και πρακτικής τους στην Ελληνική κοινωνία σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα θα έχουν αλλάξει παρά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χρήστο
    Ο Μπαρζανί είναι το πιο συνεκτικό κομμάτι εξουσίας στο Κουρδιστάν, λόγω της μεγάλης ιστορίας του πατέρα του αλλά και της φατρίας Μπαρζανί.
    Η μόνη περίπτωση αποδυνάμωσής του είναι να υπάρξουν κινήσεις αποσταθεροποίησης από εξωγενείς παράγοντες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σάββα, το μενού έχει Ελλάδα και Κύπρο ως προίον διάσπασης ή συνεργασίας με αυτά τα συμφέροντα;

    Οδυσσεας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Βασ
    περίμενε το άρθρο της Κυριακής.
    Εκεί ξεκαθαρίζουν κάπως, όχι εντελώς, τα πράγματα, και για Κύπρο και Ελλάδα.
    Όμως μη βιάζεσαι, εδώ είμαστε, θα τα πούμε όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καὶ τὰ δικά μας δελτία εἰδήσεων στὸν κόσμο τους. Μόνο βρακιὰ, οἰκολογία καὶ ἀνακύκλωσι τῆς μιζέριας τοῦ κοινωνικοπολιτικοῦ μας συστήματος.

    Δὲν πουλάνε δὲν μπαίνουν γεωπολιτικὰ θέματα στὰ δελτία εἰδήσεων. Τὶ παρακμή, Θεέ μου τὰ Μ.Μ.Ε.!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Personally I don't hold too many hopes on the new Kurdistan. With oil revenue the Kurdish populations will experience a growth and an improvement of their living standards.

    Nobody with full stomach goes to war. So for the next 10-20 years cross it out. As far as the following generations, I don't know if they would share their parents passion to fight for freedom.

    Turkey's acceptance of the US-made plan really got many points. Good planning as they not only secure the oil fields, get a share in the revenue, but free thousands of military resources to be used for the same purposes elsewhese cc Greece!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.