19/1/13

Η «μαύρη τρύπα» στο Κουρδιστάν και η επέμβαση στο Ιράν!

Του Σάββα Καλεντερίδη

Μετά από τέσσερα συνεχόμενα άρθρα για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και το Κουρδικό, οι οποίες φαίνεται να δημιουργούν συνθήκες που θα επηρεάσουν την Κύπρο και την Ελλάδα, είχαμε σκεφθεί να αφήσουμε τα αναγνώστες μας να ησυχάσουν και να ασχοληθούμε με άλλα ζητήματα. Όμως, δυστυχώς ή ευτυχώς, τα γεγονότα και οι ίδιες οι εξελίξεις, όπως θα δούμε παρακάτω, επιβάλλουν να ασχοληθούμε και πάλι με την περιοχή.
Στα προηγούμενα άρθρα μας είχαμε αναφερθεί στην αλλαγή της πολιτικής της Τουρκίας στο Κουρδικό, η οποία από φανατικός πολέμιος έγινε υποστηρικτής της ανεξαρτησίας του (Νοτίου) Κουρδιστάν, αλλαγή που επωμίστηκε ο Ερντογάν και το κόμμα του, με την αμέριστη υποστήριξη των ΗΠΑ.
Ο άνθρωπος που «ανακάλυψε» τον Ερντογάν από τότε που ήταν πρόεδρος Επαρχιακής Επιτροπής Μπέηογλου, του Κόμματος Ευημερίας, του Νετζμετίν Ερμπακάν, και ανέλαβε την υποστήριξή του μέσα από τις βαθιές δομές εξουσίας των ΗΠΑ, λέγεται Μόρτον Αμπράμοβιτς, πρώην πρέσβης και πολιτικός διανοούμενος. Ο Αμπράμοβιτς όταν επισκέφθηκε τον Ερντογάν στο γραφείο του, στις 15 Οκτωβρίου 1996, την περίοδο που ήταν Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, του είχε πει: «Η Κωνσταντινούπολη είναι λίγη για σένα, πρέπει να ανοιχτείς στην Τουρκία».
Ο Μόρτιον Αμρπάμοβιτς, λοιπόν, στις 20 Σεπτεμβρίου 2012 δημοσίευσε ένα άρθρο στο The National Interest, το οποίο ήταν αφιερωμένο εξ ολοκλήρου στις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Τουρκία και ο εκλεκτός του (;), Ταγίπ Ερντογάν, εν όψει των εξελίξεων στη Συρία, το Ιράκ και το Ιράν, με επίκεντρο κυρίως το Κουρδικό. Μάλιστα, ο αρθρογράφος της Μιλλιέτ, Χασάν Τζεμάλ, αναφερόμενος στο εν λόγω άρθρο, έγραψε ότι ο Αμερικανός υποστηρικτής του Ερντογάν, του απευθύνει τις εξής προειδοποιήσεις:
  1. Το Ιράκ βαδίζει προς διαμελισμό, οι Κούρδοι θα αποσχιστούν.
  2. Η απόσχιση των Κούρδων και η δημιουργία ανεξάρτητου κράτους, θα επηρεάσει και τους Κούρδους της Τουρκίας.
  3. Θα ακολουθήσει και θα έλθει στο προσκήνιο η αυτονομία των Κούρδων που κατοικούν στα βόρεια της Συρίας.
  4. Οι εξελίξεις αυτές θα δημιουργήσουν ένα περιβάλλον ασφυκτικής πίεσης για τον Ερντογάν και για την Τουρκία, σε περίπτωση που δεν λύσει η ίδια το δικό της Κουρδικό.
Για όσους δεν ενθυμούνται, να υπενθυμίσουμε ότι στις αρχές του έτους ο επικεφαλής του κουρδικού λόμπι στην Ουάσιγκτον, Peter Galbraith, βουλευτής Βερμόντ, πρώην πρέσβης και στενός συνεργάτης του νέου υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρρυ, δήλωσε στην εφημερίδα Χουρριέτ ότι «Έφθασε η στιγμή να αποκτήσουν οι Κούρδοι ένα ανεξάρτητο κράτος και ότι αυτό θα γίνει με συναινετικό διαζύγιο..... Η εξέλιξη αυτή δεν σημαίνει ότι θα οδηγήσει στο διαμελισμό της Τουρκίας.... Όσον αφορά το ΡΚΚ, αυτό πρέπει να το λύσει μόνη της η Τουρκία. Το ΡΚΚ τι ζητάει; Γενική Αμνηστία, συμμετοχή στα πολιτικά δρώμενα, πολιτικά δικαιώματα στους Κούρδους. Αυτά είναι πράγματα που μπορεί να κάνει η Τουρκία....».
Από αυτά που έχουμε αναφέρει στα προηγούμενα σχετικά άρθρα και από τις «συμβουλές» του Αμπράμοβιτς προ τον προστατευόμενό του, Ερντογάν, προκύπτει ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν την «διευθέτηση» του Κουρδικού σε Ιράκ, Συρία Τουρκία, επιβάλλοντας λύσεις που μπορούν να περάσουν και να είναι έστω και για μικρό χρονικό διάστημα βιώσιμες, σε κάθε ένα από τα τρία προαναφερθέντα τμήματα του Κουρδιστάν.
Πέραν των ζητημάτων που άπτονται του ελέγχου και της μεταφοράς των ενεργειακών πόρων από το Κουρδιστάν στην Α. Μεσόγειο και εκείθεν στις αγορές της Δύσης, υπάρχει και ένας άλλος στρατηγικής σημασίας στόχος που επιδιώκουν οι ΗΠΑ.
Αν δούμε ολόκληρη την εικόνα, όταν θα έχει ολοκληρωθεί αυτός ο «κύκλος», στα τρία τμήματα του Κουρδιστάν οι Κούρδοι θα έχουν αποκτήσει τα δικαιώματά τους και θα υπάρχει στην εικόνα μια «μαύρη τρύπα». Αυτή του Ανατολικού Κουρδιστάν, που εκτείνεται στην επικράτεια του Ιράν, όπου οι Κούρδοι καταπιέζονται και θα πρέπει να αποκτήσουν κι αυτοί τα δικαιώματά τους.
Τότε όλες οι δυναμικές θα κατατείνουν και θα ευνοούν μια «Κουρδική Άνοιξη» στο Ιράν, που είναι δυνατόν να δρομολογήσει άλλες εξελίξεις σε αυτήν τη χώρα-στόχο των ΗΠΑ και του Ισραήλ.
Τα πράγματα αλλάζουν στην περιοχή και οι χθεσινοί εχθροί, γίνονται σημερινοί φίλοι, όπως θα δούμε στο άρθρο μας της Κυριακής.
2. Αποκαλύπτουμε γιατί κυβερνά ο Ερντογάν: Για να εφαρμόσει τις πολιτικές των ΗΠΑ στο Κουρδικό
3. Ο Ερντογάν, η Exxon, o Ρότσιλντ και οι συνομιλίες με τον Άπο!
4. Τι κρύβεται πίσω από τις συνομιλίες Άπο-Τουρκίας;
5. Κατόπιν εορτής 2 και "Ανώτερος στρατηγικός σχεδιασμός και ΑΟΖ"

5 σχόλια:

  1. Είναι πιθανόν λοιπόν,να φάγανε οι ιρανοί (κατα παραγγελία στους ρώσους) τον κούρδο μαφιόζο και τις γυναίκες στο παρίσι, εφόσον ξέρουν οτι είναι η σειρά τους, ούτος ώστε να βαλτώσουν τις συνομιλίες ερντο-πκκ,μπας και πιαστούν οι κούρδοι στη τουρκία και γλυτώσουν τη λαίλαπα;

    Ή είναι παρατραβηγμένο σενάριο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ από την πλευρά μου πιστεύω πως οι Κόύρδοι της Τουρκίας, Συρίας, και Ιράκ οδεύουν ολοταχώς να ενταχθούν ως προτεκτεράτα στην υπό ανασύσταση Οθωμανική Αυτοκρατορία.Εάν ο Οτσαλάν συμφωνήσει σε κάτι λιγότερο από εκτεταμένη αυτονομία, τότε θα ομιλούμε περί ήττας του ΠΚΚ. Οι Κουρδοι δεν εξεγέρθηκαν κατά του αιμοσταγούς καθεστώτος της Άγκυρας μόνο κ μόνο για να τους παραχωρηθεί το δικαίωμα ομιλίας στην Κουρδική γλώσσα όταν το Τουρκικό κράτος (σεβόμενο την παράδοση του βαρβαρισμού) θα τους δικάζει εκ νέου.Με βάση τα διθυραμβικά για τον Ερντογάν δημοσιεύματα του Τουρκικού τύπου, ούτε δικαίωμα (υποχρεωτικής στα ανατολικά) εκπαίδευσης στην μητρική γλώσσα.Δηλαδή το ΠΚΚ απλά θα αφοπλισθεί κ τα Κουρδικά κόμματα θα προσπαθούν να πείσουν την οργισμένη νέα γεννιά πως....επετεύχθη ειρήνη. Την στιγμή που η Συρία κ το Ιράκ οδεύει σε επίσημη πλέον ομοσπονδιοποίηση, το ΠΚΚ θα έπρεπε κατά την γνώμη μου να θέτει σκληρούς όρους.Ελπίζω τα δημοσιεύματα του Τουρκικού τύπου να μην απηχούν την πραγματικότητα. Κ πάλι όμως να τονίσω πως η μη παραχώρηση αυτονομίας στους Κούρδους της Τουρκίας κ η εγγραφή στο νέο Σύνταγμα της Τουρκίας της αρχής της ομοσπονδίας θα ωφελήσει τον Ερντογάν κ όχι τους Κούρδους. Ελπίζω να κατανοούν οι Κούρδοι τι τύχη τους περιμένει όταν ο Ερντογάν γίνει απόλυτος μονάρχης με συνταγματικό μανδύα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στο εσωτερικό της Τουρκίας Σάββα,θα μπορούσε να περάσει κάτι τέτοιο;

    Απο την άλλη βέβαια,έχουν κάνει πέρα τους Στρατηγούς,αλλά αρκεί για να πετύχει το εγχείρημα αυτό;

    Με τα λίγα που γνωρίζω,θα μπορούσα να πω ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ξαναφέρει τους στρατηγούς στην εξουσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προώθηση της Αρμενικής γενοκτονίας,δημιουργία ανεξάρτητων κουρδικών κρατιδίων,ΑΟΖ Κύπρου και Ελλάδος.

    Αναρωτιέμαι,πιστεύουμε ειλικρινά ότι όλα αυτά,ή τα περρισότερα απο αυτά,θα κάτσει να τα καταπιεί η Τουρκία έτσι απλά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. " οι χθεσινοί εχθροί γίνονται σημερινοί φίλοι".
    Όταν λοιπόν οι φίλοι μας οι Κούρδοι θα κλείσουν τους παλιούς λογαριασμούς με τους γείτονές τους, μήπως τότε θα έρθει και η σειρά της Ελλάδας να γευτεί λίγο από ανατολίτικη "φιλία"; Μήπως τότε θα γίνουν παραδοχές για τους κακούς Έλληνες που "εκπαίδευαν τρομοκράτες" στα διάφορα "στρατόπεδα" και θα βρουν οι απέναντι το πάτημα που ψάχνουν εδώ και χρόνια;
    Μήπως θα γίνουμε το αντάλλαγμα για περισσότερα οφέλη από τους Κούρδους στην διαπραγμάτευσή τους με τους απέναντι;
    Από τον ανυποχώρητο αγώνα για ανεξαρτησία πέρασαν ΠΟΛΥ ΓΡΗΓΟΡΑ σε ύφος "συνεργασίας για ανεύρεση αμοιβαίας λύσης".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.