21/1/13

Κεμαλιστές-Ισλαμιστές του Ιράν: Οι χθεσινοί εχθροί, γίνονται σημερινοί φίλοι;


Του Σάββα Καλεντερίδη
Όσο προχωρούν τα σχέδια των ΗΠΑ και του Ισραήλ στην περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, δρομολογούν εξελίξεις που οδηγούν σε μεγάλες ανατροπές. Είναι αυτό που γράψαμε προχθές, κλείνοντας το άρθρο μας: «Τα πράγματα αλλάζουν στην περιοχή και οι χθεσινοί εχθροί, γίνονται σημερινοί φίλοι».
Ανάμεσα στις οι ανατροπές μπορούμε να πούμε ότι συγκαταλέγεται το ζήτημα των σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας, που μετά από μια 60ετή ισχυρότατη φιλία, έφθασαν στο σημείο να βάζει βέτο η Τουρκία στο ΝΑΤΟ για τη συμμετοχή του Ισραήλ σε νατοϊκές ασκήσεις, οι σχέσεις Τουρκίας-Καντάφι, που ενώ ήδη είχε ληφθεί η απόφαση για αεροπορική επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη, ο Ερντογάν δήλωνε «τι δουλειά έχει το ΝΑΤΟ στη Λιβύη;», για να φθάσει στο σημείο μετά από λίγες ημέρες όχι μόνο να διαθέτει πολεμικά πλοία στο ΝΑΤΟ, αλλά να στέλνει και 200 εκατομμύρια δολάρια στους «εξεγερμένους», για να ανατρέψουν τον μέχρι χθες φίλο, Μουαμάρ Καντάφι.
Μια άλλη ανατροπή ήταν η στάση της Τουρκίας στο ζήτημα της Συρίας, όπου από αδελφικός φίλος του Μπασάρ Άσαντ, με τον οποίον είχε συναντήσεις πε΄ριπου κάθε εβδομάδα ακόμα και σε οικογενειακό επίπεδο, σε διάστημα λίγων ημερών ο Ερντογάν μετατράπηκε σε υβριστής και φανατικός εχθρός του.
Ένας άλλος εχθρός που έγινε φίλος, είναι ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Διοίκησης του Κουρδιστάν, Μεσούτ Μπαρζανί, ενώ ο χθεσινός φίλος της Άγκυρας και του Ερντογάν, Νουρί Αλ Μαλίκι, είναι σήμερα ο φανατικότερος εχθρός, ο οποίος, μάλιστα, έφθασε στο σημείο να διώξει κακήν κακώς τις τουρκικές πετρελαϊκές, κατασκευαστικές και άλλες εταιρείες από το Ιράκ, με κόστος πολλές δεκάδες δισεκατομμύρια για την Άγκυρα.
Όλα τα παραπάνω τα είδαμε να γίνονται και μπορούμε να ισχυριστούμε ότι έχει διαγραφεί και η πορεία των εξελίξεων στους αντίστοιχους τομείς και ζητήματα.
Αυτό που δεν έχουμε δει είναι το πώς ακριβώς θα αλλάξουν τα πρόσημα, από την προοπτική «ειρήνευσης» και διευθέτησης του Κουρδικού σε Ιράκ, Συρία και Τουρκία, που, κατά πάσα πιθανότητα, θα φέρει πιο κοντά μια «Κουρδική Άνοιξη» στο Ιράν, που είναι ίσως ο πιο ασφαλής τρόπος για να δημιουργηθούν συνθήκες αποσταθεροποίησης και επέμβασης στο Ιράν.
Η συνεχιζόμενη επιχείρηση ανατροπής του Άσαντ, στη Συρία, το άνοιγμα της Αιγύπτου στη Χαμάς και τη Λωρίδα της Γάζας, και η προοπτική ανεξαρτητοποίησης του Νοτίου Κουρδιστάν από το Ιράκ, του σιίτη Νουρί Αλ Μαλίκι, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στο σύστημα εγκατάστασης και άσκησης επιρροής του Ιράν στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, γεγονός που προκαλεί ήδη την αντίδραση της Τεχεράνης σε διαφόρους τομείς. Αυτό, όμως, που επιδεινώνει την κατάσταση για την Τεχεράνη, είναι όλες εκείνες οι κινήσεις που κατατείνουν στο να καταστεί το ΝΔ Ιράν, δηλαδή το Ανατολικό Κουρδιστάν, μια «μαύρη τρύπα», που θα δώσει τη δυνατότητα στις ΗΠΑ-Ισραήλ να επέμβουν στο Ιράν, με αφορμή μια «Κουρδική Άνοιξη».
Μέχρι στιγμής το ισλαμικό καθεστώς, με το τραπεζικό του σύστημα αποκλεισμένο από τις διεθνείς αγορές, είναι αναγκασμένο να συνεργάζεται με το καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν και το τουρκικό τραπεζικό σύστημα, κάνοντας by pass το χρηματοπιστωτικό εμπάργκο που ισχύει εις βάρος του Ιράν. Η κατάσταση αυτή -για ευνόητους λόγους- είναι σανίδα σωτηρίας για το Ιράν, αλλά και για την Τουρκία, η οποία εξασφαλίζει τεράστια κέρδη από το ιδιότυπο αυτό «λαθρεμπόριο» χρυσού και χρήματος που γίνεται μεταξύ Άγκυρας και Τεχεράνης.
Το γεγονός αυτό, δεν επιτρέπει στο ισλαμικό καθεστώς της Τεχεράνης να δείξει τις πραγματικές του προθέσεις και την οργή του εναντίον της Τουρκίας, που συντάσσεται με το σχέδιο της δημιουργίας «μαύρης τρύπας» στο ΝΔ Ιράν. Γι’ αυτό συνεχίζεται η λυκοφιλία μεταξύ της σουνιτικής Τουρκίας και του σιιτικού Ιράν, το οποίο όμως δεν έχει κανέναν πρόβλημα να εκδηλώσει την οργή του εναντίον του άλλοτε φίλου Μπαρζανί, προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, τα γραφεία του οποίου δέχτηκαν αλλεπάλληλες και πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή του Κιρκούκ.
Μπορεί τα προαναφερθέντα να συνιστούν ανατροπές, η μείζων ανατροπή όμως θα είναι μια συμμαχία Ιράν-Κεμαλιστών, που είναι ορκισμένοι εχθροί. Και το Ιράν και οι Κεμαλιστές, το παλιό βαθύ κράτος της Τουρκίας, ενοχλούνται τα μάλα από την προοπτική διευθέτησης του Κουρδικού στην Τουρκία, μέσω των διαπραγματεύσεων με το ΡΚΚ και τον Άπο. Γι’ αυτό οι έρευνες για τη δολοφονία των τριών γυναικών, στελεχών του Κουρδικού Απελευθερωτικού Κινήματος στο Παρίσι, επικεντρώνονται σ’ αυτό το ενδεχόμενο.
Αυτό θα συνιστά τη μεγαλύτερη ανατροπή στην ιστορία αυτής της περιοχής!
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "κυριακάτικη δημοκρατία"

υ.γ. Μετά τις αιχμές που άφησαν ορισμένοι εναντίον του Ιράν, για εμπλοκή των ιρανικών μυστικών υπηρεσιών στη δολοφονία των τριών γυναικών στο Παρίσι, η Τεχεράνη εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία στην ουσία επιβεβαίωνε αυτές τις αιχμές. Τι έλεγε η ανακοίνωση του εκπροσώπου του ιρανικού ΥΠΕΞ;
"Οι σχέσεις Ιράν-Τουρκίας διέπονταν πάντα από τις αρχές του αμοιβαίου σεβασμού και της καλής γειτονίας. Από την άποψη αυτή, το Ιράν αντιμετωπίζει το ζήτημα της σταθερότητας, της ασφάλειας και της εδαφικής ακεραιότητας, σαν δικό του ζήτημα.
Το Ιράν στηρίζει πάντα τις προσπάθειες που γίνονται μεταξύ κυβερνήσεων και εθνικών ομάδων, με σκοπό την ειρήνη και στηρίζει την προσπάθεια που ξεκίνησε και η τουρκική κυβέρνηση".
Αν, δηλαδή, δεχτεί κανείς ότι η διαδικασία διαπραγματεύσεων μεταξύ Ερντογάν-Άπο οδηγεί στο διαμελισμό της Τουρκίας, όπως πιστεύει το παλαιό (;) βαθύ κράτος της Τουρκίας, τότε δημιουργούνται συνειρμοί για πιθανή προσέγγιση και συνεργασία των μηχανισμών του, με εκείνους του βαθέος κράτους του Ιράν, για αποτροπή του διαμελισμού της Τουρκίας!!!
Εκτός κι αν ο Ερντογάν προσποιείται στην Ουάσιγκτον ότι θέλει να λύσει το Κουρδικό, και από την άλλη, το δικό του βαθύ κράτος, συνεργάζεται με την Τεχεράνη σε όλους τους τομείς, όπως τις παλίες καλές μέρες, εναντίον του Κουρδικού γενικότερα και ειδικότερα εναντίον της ίδιας της διαδικασίας που άρχισε με πρωτοβουλία του Ερντογάν.
Δύσκολα και μπλεγμένα πράγματα.
Θα τα ξεμπλέξουμε, πού θα πάει...

9 σχόλια:

  1. Νομίζω πως ο Ερντογάν θέλει να λύσει το Κουρδικό, αλλά όχι όπως πολλοί θεωρούν διαμελίζοντας την Τουρκία. Τα πράγματα είναι οφθαλμοφανέστατα, πρώτον, αν ήμουν Κούρδος, δεν θα εμπιστευόμουν τον Οτσαλάν, ξεκάθαρα πράγματα, δεύτερον ο Ερντογάν θέλει ξεκάθαρα να εγκαταλείψει τα όπλα το PKK, με αντάλλαγμα κάποια ελάχιστα δικαιώματα, τα οποία θα χρειαστεί χρόνος για να εφαρμοστούν, οπότε θα του δοθεί χρόνος για να εξαρθρώσει οριστικά το PKK. Επίσης, είναι ολοφάνερο πως η Τουρκία συνεργάζεται με το Ιράν και έχει πολλούς λόγους να το κάνει αυτό, ο κυριότερος είναι πως αν το Ιράν, όπως και η Συρία, ευρισκόμενο σε δύσκολη θέση, μπορεί να αποφάσιζε να δώσει αυτονομία στους Κούρδους, ώστε το καθεστώς να τους κερδίσει με το μέρος του σε κάποια πιθανή εμπόλεμη κατάσταση, τότε όλοι οι Κούρδοι θα είχαν σχηματίσει κρατικές οντότητες εκτός από την πλειοψηφία! Είναι αδύνατον αυτή η κυβέρνηση της Τουρκίας να δεχτεί οτιδήποτε κοντά σε αυτονομία, δεν συζητάμε για ανεξαρτησία, ούτε οι Αμερικάνοι ενδιαφέρονται για κάτι τέτοιο, ακόμα και ο δήθεν επαναστάτης και φιλελεύθερος αριστεριστής Τσόμσκι τους το έχει ξεκόψει, οπότε όποιος αληθινά πιστεύει σε τέτοια πράγματα εθελοτυφλεί!
    Όσον αφορά τις δολοφονίες συγκεκριμένα, είναι πολύ δύσκολο κανείς απέξω να βγάλει άκρη, όμως και το ενδεχόμενο να πραγματοποιήθηκαν από τους Ισλαμιστές της Τουρκίας δεν μπορεί να αποκλείεται, αφού άλλωστε αυτοί κατέχουν και το καλύτερο άλλοθι, τις συνομιλίες με τον Οτσαλάν, ο οποίος για μένα έχει πλήρως απομυθοποιηθεί ξαναλέω.
    Εντέλει, κανείς δεν θα χαρίσει πατρίδα στους Κούρδους, αν οι ίδιοι δεν την πάρουν, αν δεν το επιθυμούν είναι άλλου παπά ευαγγέλιο! Διχοτόμηση όμως της Τουρκίας με τις ευλογίες του Ερντογάν, σημαίνει, άγνοια για τους στόχους της Τουρκικής κυβέρνησης και wishful thinking, που λένε και οι Αμερικανοί.
    Η Τουρκία είναι η χώρα με μακράν τους περισσότερους Κούρδους, άρα είναι η χώρα που έχει και να χάσει τα περισσότερα, από ανεξαρτητοποιήσεις των Κούρδουν!
    Πως έχει πει ο Ερντογάν, αν παραδώσουν τα όπλα είναι ελεύθεροι να φύγουν, τους διώχνει από τη χώρα τους ουσιαστικά κρατώντας πίσω τους μη μάχιμους για εκτουρκισμό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παναγιώτης Κονδύλης: «Η έσχατη πραγματικότητα συνίσταται από υπάρξεις, άτομα ή ομάδες που αγωνίζονται για την αυτοσυντήρησή τους και μαζί αναγκαστικά, για τη διεύρυνση της ισχύος τους. Γι’ αυτό συναντώνται ως φίλοι ή ως εχθροί και αλλάζουν φίλους και εχθρούς ανάλογα με τις ανάγκες του αγώνα για την αυτοσυντήρησή τους και τη διεύρυνση της ισχύος τους» (Κονδύλης Ισχύς και απόφαση 1991, σ. 213)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κάποιο από τα υποθετικά σενάρια, θα ισχύει. Ισως αυτό που αναφέρεται στην τελευταία παράγραφο του άρθρου, οπότε...ας δούν οι σύμμαχοι της Τουρκίας τι παιχνίδια παίζει.
    Ιδωμεν.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Επίσης,οι χθεσινοί εχθροί γίνονται και σημερινοί πελάτες-αγοραστές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Μαλίκι έφθασε στο σημείο να διώξει κακήν κακώς τις τουρκικές πετρελαϊκές, κατασκευαστικές και άλλες εταιρείες από το Ιράκ, με κόστος πολλές δεκάδες δισεκατομμύρια για την Άγκυρα.

    Όπως είναι γνωστό, και όπως ως νομίζω και ο ΙΝΦΟΓΝΟΜΩΝ έχει αναφέρει σε σχετική του ανάρτηση, το τουρκικό κράτος έχει δια Νόμου επίσημα απαγορεύσει την αγορά κάθε ακινήτου στην τουρκική επικράτεια, από Έλληνα ή από Ελληνικά συμφέροντα.

    Εμείς τι κανουμε γι' αυτό. Θα επιτέψουμε σε κάθε τουρκική εταιρεία η οποία να αγοράσει κάποιο Ελληνικό ακίνητο, π.χ. μια μαρίνα σκαφών, να αναρτήσει εκεί την τουρκική σημαία;

    Βέβαια, όσον αφορά το άρθρο του κ. SKAL, και ο Καθηγητής κ. Π. Ηφαιστος επιβεβαιώνων, θέτει τα πράγματα ως έχουν


    Ευμένης Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Βεβαίως πάντα προβλέπεται πρὸς τὰ ποῦ πάει ἡ κατάστασις. Τὸ δύσκολο εἶναι ἡ πρόβλεψις συγκεκριμένων γεγονότων.
    Βεβαίως ὡς Ἑλλὰς παρόλα τὰ ὑπάρχοντα προβλήματα πρέπει νὰ τοποθετηθοῦμε νωρίς, μὲ βάσι ὅμως τὰ ἑλληνικὰ στρατηγικὰ συμφέροντα.
    Μετὰ ἂς περιμένουμε νὰ δοῦμε τὶ θὰ γίνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οι ανατροπές φίλων - εχθρών της Τουρκίας και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα, δείχνει μόνο ένα πράγμα. Τις ανατροπές ισσοροπιών στην ευρύτερη περιοχή (Μέση Ανατολή, Ανατολική Μεσόγειος, Β. Αφρική).
    Οι αλλαγές πολιτικών και άλλων ισσοροπιών, αναγκάζουν αδιαμφισβήτητα τους παίκτες της περιοχής να επανατοποθετηθούν στις νέες συνθήκες.
    Από την μία λοιπόν κατονοούμε ότι ειδικά ότι αφορά την Τουρκία, οι συχνές αυτές αλλαγές συμμάχων καταδεικνύουν:
    1, ότι η Τουρκία δεν είναι ρυθμιστής των εξελίξεων όπως θέλει να πλασσάρεται
    2, ότι δεν έχει κατανοήσει ότι της έχουν επιτρέψει να έχει ανάπτυξη οπλικών συστημάτων, μόνο και μόνο σαν αντίπαλο δέος του Ιράν.

    Από την άλλη, αν όλες αυτές τις αλλαγές συμμάχων της Τουρκίας τις δούμε σαν μία εξίσωση που έχει ένα άγνωστο αποτέλεσμα και θεωρήσουμε ότι λόγω της εξίσωσης το ζητούμενο είναι η ισσοροπία, τότε μάλλον η Τουρκία θεωρείται Ανισσόροπη χώρα και το αποτέλεσμα της εξίσωσης αρνητικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @mindtrap

    Θα διαφωνήσω ως προς ένα πράγμα, η Τουρκια έχει κατανοήσει ότι δεν είναι ρυθμιστής των εξελίξεων και για αυτό προσπαθεί, πολύ επιτυχώς ως τώρα, τον ρυθμιστή των εξελίξεων, πως αυτή θα συμβάλλει περισσότερο στην εδραίωση των συμφερόντων του ρυθμιστή και πως είναι ο μονος παράγοντας εμπιστοσύνης, ενώ έχει κατανοήσει πλήρως και το πλεονέκτημα που αποκτά όσο υπάρχει ο φόβος του Iran και για αυτό κάνει τα πάντα ώστε να διατηρεί το φόβο του Iran χωρίς να επηρεάζεται αυτή αρνητικά, αφού άλλωστε δεν υπάρχουν και άμεσες διαφορες με το Iran!

    Παρα πολλά είναι που συνηγορούν ως προς τα παρπάνω, με αποκορύφωμα την επιδίωξη της Άγκυρας να γίνει πυρηνική δύναμη, για το οποιο ήδη έχει ξεκινήσει ενέργειες με δήθεν δημοψηφίσματα, στα οποια ο Τουρκικος λαός εμφανίζεται να υποστηρίζει πως αν το Iran αποκτήσει πυρηνικά, τότε πρέπει να αποκτήσει και η Τουρκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. "προσπαθεί επιτυχώς να πείσει τον ρυθμιστή" εννοούσα, συγγνώμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.