28/1/13

ΣΤΟ ΣΑΡΑΓΕΒΟ Ο ΡΑΣΜΟΥΣΕΝ Ανοίγει ο δρόμος για ένταξη της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης στο ΝΑΤΟ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν θα επισκεφθεί, στις αρχές Φεβρουαρίου, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη για να προσπαθήσει να πείσει τους πολιτικούς της χώρας να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει εδώ και πολύ καιρό και να καταστήσουν έτσι δυνατή την ενεργοποίηση του Σχεδίου Δράσης για την ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Ο κ. Ράσμουσεν, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Νεζάβισνε Νόβινε" της Μπάνια Λούκα, θα επισκεφθεί το Σαράγεβο στις 7 και 8 Φεβρουαρίου. Ανώνυμη πηγή από το Συμβούλιο υπουργών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης ανέφερε ότι η επικείμενη επίσκεψη του ΓΓ του ΝΑΤΟ αποτελεί έκπληξη, καθώς είχε αναγγελθεί ότι θα επισκεφθεί το Σαράγεβο την άνοιξη ή το καλοκαίρι.
Το Σχέδιο Δράσης για την ένταξη στο ΝΑΤΟ αποτελεί το τελευταίο σημαντικό βήμα για μία χώρα, ώστε να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για να γίνει υποψήφια μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ ενέκριναν για τη Βοσνία το Σχέδιο Δράσης για την Ένταξη, τον Δεκέμβριο του 2009 υπό τη ρήτρα ότι θα τεθεί σε ισχύ, μόλις επιλυθεί το θέμα της κυριότητας της περιουσίας των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.
Πρόκειται κυρίως για στρατώνες και άλλες εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούσε ο πρώην Γιουγκοσλαβικός Λαϊκός Στρατός (JNA) και ήταν ιδιοκτησίας του πρώην ομοσπονδιακού κράτους. Οι πολιτικοί στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη πρέπει να συμφωνήσουν τι θα γίνει με τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις, επειδή οι αρχές της Σερβικής Δημοκρατίας επιμένουν ότι πρέπει η περιουσία να διανεμηθεί στις δύο οντότητες και στη συνέχεια δοθεί στις ένοπλες δυνάμεις.
Το ΝΑΤΟ απορρίπτει την πρόταση καθώς επισημαίνει ότι οι ένοπλες δυνάμεις, δηλαδή το υπουργείο Άμυνας της Βοσνίας, πρέπει να έχει την κυριότητα της περιουσίας.
Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ κατά την παραμονή του στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη θα συναντηθεί με τα μέλη της τριμερούς προεδρίας της χώρας και του Συμβουλίου υπουργών και με τους αρχηγούς των έξι πολιτικών κομμάτων που μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό.

1 σχόλιο:

  1. Κουτσοί στραβοί, στον Άγιο Παντελεήμονα. Κάποιος πρέπει να τους πει ότι οι νεοεισερχόμενοι στο ΝΑΤΟ ιδίως όταν ανήκουν στους... "Ξανθούς Μουσουλμάνους" είναι κρέας για τα ισλαμομέτωπα στην Ασία κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.