31/1/13

Κοιτάσματα: Ένα… Βέλγιο ερεύνησαν οι Νορβηγοί, αισιοδοξούν, τι κάνουμε;

Μία περιοχή ίση… με το Βέλγιο φαίνεται να έχει καλύψει η νορβηγική εταιρία PGS (Petroleum Geo Services) η οποία έχει αναλάβει τα σεισμικά στην ευρύτερη περιοχή της δυτικής και νότιας Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της χώρας μας.

Ενώ οι έρευνες ολοκληρώνονται, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, οι ελπίδες για κάτι καλό είναι μεγάλες αφού σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες τα αποτελέσματα είναι εξόχως ενθαρρυντικά, ενώ οι κινήσεις των Νορβηγών καταδεικνύουν τον επαγγελματισμό τους αφού, φαίνεται να μην έχουν αφήσει σπιθαμή υποθαλάσσιου εδάφους χωρίς να έχουν σαρώσει με τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό που διαθέτουν.


Τι απομένει τώρα; Μα φυσικό το πλέον δύσκολο κομμάτι της δουλειάς, αφού το μπαλάκι περνάει στην ελληνική κυβέρνηση. Η Αθήνα θα πρέπει πολύ σύντομα αφού λάβει τις πρώτες αναφορές και στοιχεία από τους Νορβηγούς, να δημιουργήσει το πλαίσιο για τη προσέλκυση επενδύσεων, έτσι ώστε να πραγματοποιήσει τη πρωτοχρονιάτικη δέσμευση του πρωθυπουργού για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων μας αλλά «και της ΑΟΖ μας», όπως με έμφαση είχε υπογραμμίσει ο Αντώνης Σαμαράς.
Αξίζει να σημειωθεί πως η ευαίσθητη, περίπλοκη και άκρως απαιτητική διαδικασία της εκτίμησης των αποτελεσμάτων των πρώτων αυτών ερευνών, της απόφασης για τη δημιουργία των οικοπέδων (η συγκεκριμένη διαδικασία ακολουθεί συγκεκριμένη μεθοδολογία), η προκήρυξη του διαγωνισμού και διαπραγμάτευση με τους ξένους θα πρέπει να πραγματοποιηθεί από Έλληνες τεχνοκράτες με την απαραίτητη εμπειρία να φέρουν σε πέρας το έργο, ώστε να διατηρηθεί ο απόλυτος έλεγχος επί της διαδικασίας.
Και να μην ξεχνάμε, ότι μέσω της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων οι Έλληνες περιμένουν να αναστραφεί η διαδικασία αργού θανάτου της κοινωνίας και της χώρας.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.