23/1/13

ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΟΖ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ – Β’: Η Ελλάδα, η Τουρκία και το «κυνήγι της αλεπούς»

Ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΟΖ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ A'
Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου
Στο χθεσινό άρθρο υπογραμμίσαμε ότι για να πετύχει - και να μην οδηγήσει σε καταστροφή - μια στρατηγική πρωτοβουλία, όπως αίφνης ανακήρυξη ΑΟΖ, πρέπει να συντρέχει σειρά προϋποθέσεων(timing, εθνική στρατηγική, εποπτεία πεδίου).
Αν βλέπεις το δέντρο, αλλά όχι το δάσος, δεν κινδυνεύεις απλά να την πατήσεις, κινδυνεύεις να παίξεις άλλο παιχνίδι από αυτό που νομίζεις και για λογαριασμό τρίτων, να γίνεις θήραμα από κυνηγός.
Στην αργκό των μυστικών υπηρεσιών, λέει στρατιωτικός με σχετική προϋπηρεσία, το λένε «κυνήγι της αλεπούς». Το ζώο οδηγείται έντεχνα σε διάφορους αδιέξοδους δρόμους, ώσπου να έρθει πια, σχεδόν μόνο του και εξ ανάγκης, εκεί που το περιμένει ο διώκτης. Αυτό έπαθε π.χ. ο Οτσαλάν που τον κατηύθυναν επιδέξια σε πέντε διαφορετικές χώρες, έως ότου προδομένος κι αποκαμωμένος μπει χωρίς αντίσταση στο αυτοκίνητο που θα τον οδηγούσε στο αεροπλάνο για την Τουρκία. Σε ανάλογη παγίδα έπεσε η κυβέρνηση Παπανδρέου με τις αγορές, τα μνημόνια και τις δανειακές. Κάτι πολύ χειρότερο κινδυνεύει να πάθει η σημερινή κυβέρνηση, αν δεν μελετήσει πολύ προσεκτικά τα δεδομένα της υπόθεσης ΑΟΖ.
Πριν τη στρατηγική, ας δούμε το τελείως στοιχειώδες: την κατάσταση του υποκειμένου που θα εφαρμόσει και θα στηρίξει την υπόψιν στρατηγική πρωτοβουλία, του ελληνικού κράτους.
‘Όταν, το 2006-07, η Λευκωσία πρότεινε στην Αθήνα την οριοθέτηση ΑΟΖ, Ελλάδα και Κύπρος ήταν δύο σχετικά κανονικά κράτη, δεν υπήρχε οικονομική κρίση, η ΕΕ φάνταζε παντοδύναμη δομή και ο κόσμος πολύ σταθερότερος από σήμερα.
Τώρα, η ελληνική οικονομία υπέστη πρωτοφανή συρρίκνωση, αν όχι καταστροφή. Η κρατική μας κυριαρχία ημικατελύθη και το κυπριακό κράτος ακολουθεί. Η τρόικα, συλλογικός εκφραστής των Πιστωτών, υποχρεώνει την κυβέρνηση να νομοθετεί με το πιστόλι στον κρόταφο. Στον λόφο των Μουσών, γνωστότερο ως Φιλοπάππου, δίπλα στην Ακρόπολη, κατεστραμμένοι μικροαστοί ζουν σε σπηλιές. Ο αρχηγός του Ναυτικού εκπέμπει SOS για τα προβλήματα του όπλου του και οι εφημερίδες είναι γεμάτες δημοσιεύματα για τα προβλήματα των ενόπλων δυνάμεων. Η τρόικα κάνει ελέγχους στο Υπουργείο ‘Αμυνας. Ουδείς γνωρίζει αν θα υπάρχει ΕΕ και εμείς εντός αυτής σε τρία χρόνια. Ανατολικά, απειλείται Αρμαγεδδών χωρίς προηγούμενο.
Αντιλαμβανόμαστε τη δυσφορία και απογοήτευση πολλών καλόπιστων και ειλικρινών πατριωτών για την κατάσταση, την επιθυμία τους να μην ήταν έτσι, την προσπάθειά τους να βρουν διέξοδο στα προβλήματα αυτά. Συμμεριζόμαστε επίσης την αγανάκτησή τους για τη διαχρονική, αδικαιολόγητη υποχωρητικότητα ελληνικών κυβερνήσεων απέναντι στην ‘Αγκυρα, που συχνά καυτηριάσαμε. Πατριωτισμός όμως δεν σημαίνει να παίρνουμε τις επιθυμίες μας για πραγματικότητα, ούτε να γινόμαστε έρμαια δημαγωγών και επιτήδειων τρίτων. Σημαίνει να αντιμετωπίζουμε με ευθύνη τα προβλήματα της χώρας, ενεργώντας κατόπιν, όχι προ σκέψεως.
Αυτό ισχύει και για τους εισηγητές της «σκληρής στάσης» για την ΑΟΖ εντός της κυβέρνησης. Δεν κάνουμε δίκη προθέσεων.‘Ολοι κάνουμε λάθη, ο Μεγάλος Πέτρος μάλιστα τα ονόμασε τον μεγαλύτερο δάσκαλό του – γι’ αυτό τον ονομάζουμε Μεγάλο. Σημασία έχει να τα συνειδητοποιούμε εγκαίρως και να τα διορθώνουμε. Δυστυχώς, κάθε μορφή εξουσίας φέρει μαζί της την οίηση, βασιλική οδό προς την καταστροφή και μια κατάσταση τόσο δύσκολη όσο η σημερινή δημιουργεί τον πειρασμό αναζήτησης λύσεων εκεί που δεν υπάρχουν. Η χώρα όμως είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση για να αντέξει και μια μεγάλη ζημιά στην εξωτερική πολιτική. Στις σημερινές συνθήκες δεν χρειάζεται να είσαι Ναπολέων ή να έχεις το υψηλότερο IQ του κόσμου, για να καταλάβεις ότι δεν πρέπει να ανοίγεις καινούρια μέτωπα, ειδικά αν δεν έχεις σπουδαίο λόγο να το κάνεις, κι ότι πρέπει, αντίθετα, να επικεντρωθείς στη σωτηρία της χώρας και του λαού σου, στην ανόρθωση του κράτους, στην αντιμετώπιση του οικονομικού πολέμου που δέχονται. Είναι φανερό, σε οποιονδήποτε έχει λίγο μυαλό και το χρησιμοποιεί ότι, αν επρόκειτο να επιλέξουμε μια στιγμή στα διακόσια χρόνια του νεοελληνικού κράτους για να ανοίξουμε τα όποια θέματά μας με την Τουρκία, η παρούσα θα ήταν η αναμφισβήτητα χειρότερη. Η προσθήκη μιας κρίσης με την Τουρκία στα σημερινά προβλήματα της Ελλάδας και στον οικονομικό πόλεμο που δέχεται,είναι ο συντομότερος τρόπος για να ολοκληρώσουμε την καταστροφή μας!
Αν νομίζετε ότι αυτά δεν γίνονται στην Ελλάδα, λάθος κάνετε, είναι ο ειδικός τρόπος του ελληνικού κρατικού υποκειμένου να καταστρέφεται, εξηγήσιμος με την ποιότητα και εξάρτησή του και ιστορικούς λόγους.
Φανταζόμαστε ότι όσοι, με αγνά κίνητρα, έφεραν τον Οτσαλάν στην Ελλάδα για να τον σώσουν, μάλλον θα μετάνοιωσαν. 
Στην πλειοψηφία τους οι «ενωτικοί» ήταν επίσης αγνοί πατριώτες, χωρίς όμως πολύ μυαλό στο κεφάλι τους, όπως απεδείχθη εκ των υστέρων, προφανώς δεν υπολόγισαν ότι θα φέρουν με τη δράση τους τα τουρκικά τανκς στη Λευκωσία. 
Και η συγκέντρωση όλου του Στόλου στα ‘Ιμια, χωρίς κυβέρνηση με plan B, επέτρεψε τη φόρμουλα Χόλμπρουκ, το ανακοινωθέν της Μαδρίτης και πλείστα άλλα, που δεν ήταν στις προθέσεις όσων την αποφάσισαν. 
Κι αν το ψάξουμε, όλο και θα βρούμε κάποιον επιτήδειο τρίτο πίσω από τις φαεινές ιδέες. Κάποτε πρέπει να αρχίσουμε να μαθαίνουμε από την ιστορία μας.
Σημαίνει αυτό ότι πρέπει να «κατεβάσουμε τα βρακιά» απέναντι στην Αγκυρα; Το αντίθετο, πρέπει να ενισχύσουμε την αποτροπή μας. Μπορούμε να το κάνουμε, ακόμα και στις σημερινές συνθήκες. Πρέπει να το κάνουμε, ιδίως στις σημερινές συνθήκες. Άλλο αυτό, κι άλλο όμως να πηγαίνουμε μόνοι μας να προκαλούμε κρίσεις αυτή τη στιγμή και άνευ αποχρώντος ή εθνικά ωφέλιμου λόγου.

Αύριο: οι ελληνοτουρκικές σχέσεις στους καιρούς του Μνημονίου
«Η Ελλάδα αύριο», 22.1.2013

19 σχόλια:

  1. Από τη Χούντα και μετά δεν υπήρξε ποτε κατάλληλη στιγμή για τίποτα. Και ούτε και θα υπάρξει κατάλληλη στιγμή, οι "φρόνιμοι" πάντοτε θα βρίσκουν κάποια ακαταλληλότητα.

    Τα tanks στη Λευκωσία δεν τα έφεραν οι ενωτικοί, τα έφεραν αυτοί που έφεραν και την Τρόικα, για να ακριβολογούμε οι πατεράδες τους!

    Τον Οτσαλάν τον πρόδωσαν, αυτοί που πάντα βρίσκουν ακαταλληλότητα και ενδίδουν σε όλα, αυτή είναι η αλήθεια.

    Από εκεί και μετά, η ανακήρυξη AOZ είναι δικαίωμα μας πως να το κάνουμε τώρα, όπως και είναι και η οριοθέτηση στις περιοχές εκείνες που υπάρχουν συμφωνίες, ενώ θα πρέπει να καλέσουμε άμεσα την Άγκυρα για συζητήσουμε και την Οριοθέτηση στο Αιγαίο, προετοιμάζοντας ταυτόχρονα τι θέση μας, νομικά και πολιτικά. Στρατιωτικά, αυτή τη στιγμή, αν ο στρατός έχει ανταλλακτικά και καύσιμα, αυτή είναι η καλύτερη περίοδος ανακήρυξης, γιατί σε 5 χρονια και αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση, τότε τα πράγματα θα είναι πιο πολύ εις βάρος μας. Ωστόσο, η Τουρκια δεν μπορεί να κάνει τίποτα, όχι λόγο ανικανότητας, γιατί μια τέτοια ενέργεια θα στραφεί εναντίον της 100%.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ πάντως συμφωνώ με την άποψη του Κωνσταντακόπουλου.

    Διερωτήθηκε κανένας τι θα σημάνει μια αποτυχία στην προσπάθεια αυτή;

    Θέλετε να φανταστούμε έστω αν και κατά πόσο αντέχει η χώρα Ελληνο-τουρκική κρίση αυτή την περίοδο;

    Δεν χρειάζεται να πέσει ούτε τουφεκιά.Αρκεί μια παρατεταμένη στρατιωτική κρίση.Μετά θα έρθει η ώρα των διπλωματών και των μεγάλων δυνάμεων όπου θα επιβάλουν τα θέλω τους.

    Ποιος θα στηρίξει την Ελλάδα; Η Γερμανία; Οι ΗΠΑ τι στάση θα κρατήσουν νομίζετε;

    Βολεύει πολύ τις ΗΠΑ αυτή την περίοδο που προωθούν τα σχέδιά τους στο Κουρδικό κάτι τέτοιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι εννοείτε να αποτύχει αυτή η προσπάθεια? Η προσπάθεια ανακήρυξης AOZ?
    Πως να αποτύχει δηλαδή, αυτή τη στιγμή αποτυγχάνει.


    Ποια είναι τα σχέδια των ΗΠΑ για το Κουρδικό ακριβώς? Ξέρουμε? Εμενα μου φαίνεται πως το μονο σχέδιο είναι να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα της exxon στο Ιράκ, χωρίς να διασπαστεί η χωρα, απλώς να δοθεί κάποιου είδους αυτονομία, άλλωστε γιατί εξοπλίζεται το Ιράκ σαν αστακός από τους Αμερικανους?

    Να δοθεί κάποιου είδους αυτονομία στη Syria, από το μελλοντικό καθεστώς, πάλι χωρίς να διασπαστεί η χωρα.

    Να αφοπλιστεί πλήρως το ΡΚΚ, οποτε ο εκτουρκισμός να συνεχιστεί και ίσως να γίνει εκμετάλλευση της ύπαρξης των Κούρδων στο Iran, έτσι ώστε τουλάχιστον σε περίπτωση εμπόλεμης κατάστασης, να μην υποστηρίξουν το καθεστώς, όπως έκαναν στη Syria.

    Ούτε το Ιράκ, ούτε το Iran, ούτε η Τουρκια θέλουν δημιουργία ανεξαρτητου Κουρδικού κράτους, και το ίδιο και οι Αμερικανοι, που αγωνιούν να κρατήσουν την κυβέρνηση του Ιράκ, αλλα να μην στενοχωρήσουν και την Τουρκια. Η Syria μπορεί να μην έχει λόγο, αλλα κανένας από τους δυο αντιμαχόμενους δεν θα ήθελε ανεξάρτητο κουρδικό κράτος, το ίδιο και οι Αμερικανοι.

    Δεν υπάρχουν σχέδια διαμελισμού της Τουρκίας παιδιά, το πολύ πολύ να τους βάλουν να διδάσκονται Κουρδικά σε μερικά σχόλια κάνα δυο ώρες την εβδομάδα και δεν υπερβάλλω. Οι Κούρδοι αν θέλουν πατρίδα θα πρέπει να την κερδίσουν και δυστυχώς για αυτούς δεν ξέρω κατά ποσο το θέλουν, εννοώντας την πλειοψηφία. Δηλαδή, είναι σαν να αγωνίζεται το ΡΚΚ, έχει τραβήξει και λίγο τους Κούρδους της Συρίας, που ελπίζουν τώρα που σκοτώνονται οι Άραβες μεταξύ τους, αλλα στο Ιράκ οι Κούρδοι σκέφτονται διαφορετικά και δεν ξέρω κατά ποσο θα ήθελαν να συνεργαστούν με το ΡΚΚ, μάλλον δύσκολο, ενώ και μέσα στην Τουρκια οι Κούρδοι δεν ξέρω τι ακριβώς θέλουν, μπορεί να τρέφουν συμπάθεια στο ΡΚΚ, αλλα το κίνημα και ο πόλεμος νομίζω εν τελει δεν είναι και τόσο μαζικός. Μπορεί ο Καραγιλάν, να λέει ότι οι Έλληνες καταλαβαίνουν toud Κούρδους, αλλα όμως η επανάσταση του 21 ξέσπασε από την Κρήτη μέχρι τη Ρουμανια, αλλου λιγότερο, αλλου περισσότερο, ανάλογα τις δυνατότητες για εξοπλισμό, αλλα έγινε χαμός, αυτό που γίνεται στο Κουρδιστάν, πάνω που πήγε να ανάψει το έσβησε ο Οτσαλάν οποτε........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΝ η κυβέρνηση κάνει κινήσεις για την ΑΟΖ,οι Τούρκοι το πιθανότερο είναι ότι θα αρχίσουν τις προκλήσεις αλά Ίμια.

    Στην Κύπρο θυμάμαι κάτι αεροπλανοφόρα μεγάλων δυνάμεων να στέλνουν σαφή μηνύματα στην Τουρκία,τα οποία τα έλαβε σοβαρά υπόψιν.

    Μας αρέσει δεν μας αρέσει απέναντι έχουμε τραμπούκους οι οποίοι ελάχιστα ενδιαφέρονται για το διεθνές δίκαιο.

    Θα προκαλέσουν στρατιωτική κρίση,προσωπικά είμαι βέβαιος.ΤΙ θα κάνει μετά η κυβέρνηση; Δεν είναι όλα τόσο ωραία και εύκολα όσο θα θέλαμε.

    Το timing σε τέτοιου είδους υποθέσεις παίζει πολύ σημαντικό ρόλο,και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Κατά την ταπεινή μου άποψη λοιπόν,το timing είναι το πλέον ακατάλληλο.Να γινόταν πριν 4-5 χρόνια να συμφωνούσα.

    Επίσης,το γεγονός ότι η Ελληνική κυβέρνηση διαρρέει προθέσεις για ΑΟΖ,τη στιγμή που οι Τούρκοι επιχειρούν να κλείσουν το Κουρδικό συνομιλώντας με τον Οτζαλάν,πιστεύω ότι μπορεί να θεωρηθεί και ένα είδος πίεσης προς την Τουρκία να κλείσει σύντομα το Κουρδικό.

    Αν οι ΗΠΑ θέλουν να πάρει το δρόμο του το Κουρδικό στην Τουρκία,τότε τους βολεύει που η Ελλάδα τώρα θυμήθηκε την ΑΟΖ.

    Ο Ερντογάν έχει τη Συρία,το Κουρδικό,και τώρα και την Ελλάδα.Είναι πολύ μεγάλη η αξία των υδρογονανθράκων για να πιστεύουμε ότι οι Τούρκοι θα κάτσουν να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο.

    Αυτή είναι η γνώμη μου λοιπόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ σεβαστή η άποψη σας, αλλα το θέμα είναι πως μια η Τουρκια έχει πολλά προβλήματα, μια δεν είχε καθόλου οποτε δεν είχε κανέναν να την απασχολήσει, μια τους υποστήριζε το Ισραήλ, τώρα υποψιαζόμαστε το ισραήλ που στηρίζει πιο πολύ εμάς. Το θέμα της στρατιωτικής κρίσης, είναι ένα παρα πολύ σοβαρό ενδεχόμενο, ωστόσο, μας διαφεύγει ότι αυτή τη στιγμή στρατιωτικά εμείς είμαστε ισχυρότεροι από ποτε με την ψαλίδα μικρότερη από ποτε, η AOZ επίσης, είναι ένα μέσο ανάπτυξης και επενδύσεων, οποτε μπορεί να μας βοηθήσει να αλλάξουμε το κλίμα πιο γρήγορα, άρα και να βελτιώσουμε την οικονομική μας θέση, ενώ δεν στρέφεται εναντίον της Τουρκίας, γιατί δεν μπορεί να στραφεί εναντίον της Τουρκίας.

    Για το ενδεχόμενο αυτοί να μην σεβαστούν το διεθνές δίκαιο και να προκαλέσουν στρατιωτική κρίση, εμείς θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, αλλα από εκεί και μετά, κάτι τέτοιο είναι τελικά εις βάρος της Τουρκίας, αντίθετα θα ήταν υπέρ της να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ώστε να λυθεί το ζήτημα μια και καλή. Αυτό δε σημαίνει ότι αύριο το πρωί προχωράμε, αλλα όμως θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις μέσα σε αυτό τον χρόνο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αλέξανδρε,θα σε παρακαλέσω αν θέλεις να μου γράφεις στον ενικό σε παρακαλώ,ο πληθυντικός δεν μου αρέσει γενικά,το θεωρώ ξένο σώμα στην κουλτούρα μας.

    Στα υπόλοιπα,όπως έγραψα και παραπάνω,πιστεύω ότι θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν θα κάνουμε περίπατο.Οικονομικά δεν είμαστε σε θέση να αντέξουμε μια παρατεταμένη στρατιωτική κρίση,ξεκάθαρα πράγματα.

    Επίσης,θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζουμε,ποιες μεγάλες δυνάμεις παρότρυναν την κυβέρνηση στο θέμα αυτό.

    Εγώ απο την πλευρά μου θέλω να υπενθυμίσω προς τους υπόλοιπους φίλους τη σχέση που έχουν οι Τούρκοι με αρκετές απο τις κυριότερες χώρες-δανειστές μας.

    Απο εκεί και πέρα,ελπίζω μόνο στο Θεό και τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.

    ΥΓ
    Οι μεγαλύτερες πρόσφατες τραγωδίες του Ελληνισμού φέρουν τη σφραγίδα των ''συμμάχων'',οι οποίοι μας οδήγησαν στην καταστροφή λέγοντας μας,προχωρείστε,εδώ είμαστε εμείς.Ας το έχουμε κατά νου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χρηστο, Οι μεγάλες δυνάμεις κοιτάνε όπως και όλες οι δυνάμεις το συμφέρον τους, εμείς θα πρέπει να βρούμε τρόπους να εξυπηρετήσουμε το δικό μας εθνικό συμφέρον μέσω των δικών τους, η ακόμα καλύτερα, να κάνουμε μέρος των δικών τους συμφερόντων το δικό μας.

    Δεν φταίνε οι μεγάλες δυνάμεις για τις συμφορές μας, το δικό μας το κεφάλι έφταιγε σε όλες τις περιπτώσεις, σε όλες όμως! Οι μεγάλες δυνάμεις βοηθάνε αυτούς που είναι αποφασισμένοι. Παράδειγμα, διάβαζα το τελευταίο βιβλίο του Μπρζεζίνσκι, αυτός λοιπόν αφού κατέστρεψε μετά τη Σοβιετική Ένωση και την Ευρωπαϊκή Ένωση, λέει χαρακτηριστικά, οι Ευρωπαίοι ενδιαφέρονται πιο πολύ για την κοινωνική ασφάλιση τους παρα για την Εθνική τους ασφάλεια, "they are more interested in their social security, than their national security" συν τα δημογραφικά, τη μαλθακότητα ktlp, ουσιαστικά εξηγεί γιατί η Αμερική στηρίζει το Islam. Τι σημαίνουν όλα αυτά, ότι βοήθεια παίρνει οποιος τη θέλει πραγματικά! Αυτό δε σημαίνει ούτε παρορμητικότητα ούτε τίποτα, σημαίνει ορθολογική εξωτερική πολιτική, με συνέπεια, αποφασιστικότητα και με μοναδικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Αυτό απαιτεί συνδυασμό, πολιτικής και στρατιωτικής δράσης.

    Η Πιστη μας συμπίπτει απόλυτα :) αν και πιστεύω πως είναι απαραίτητη και η περαιτέρω αφύπνιση του πνευματικού κόσμου εντός και εκτος Ελλάδος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σίγουρα δεν φταίνε μόνο οι μεγάλες δυνάμεις,σε αυτό συμφωνώ.Σε ότι αφορά τον Μπρεζίνσκι πάντως,θα πρέπει να αναγνωρίσεις ότι αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα μεσοπρόθεσμα,προκαλώντας ένα μεγαλύτερο μακροπρόθεσμα.

    Οφείλω να πω ότι έχει ενδιαφέρον ο τρόπος που βλέπεις τα πράγματα,και στο τέλος ελπίζω να έχεις εσύ δίκιο και η χώρα μας τελικά να βγεί κερδισμένη και όχι τραυματισμένη.

    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ευγε Αλεξανδρε!

    Παιδες, οσο δεν απαλλαγουμε απο τον κρατισμο και την Αριστεροφασιστικη νοοτροπια της αυτοκαταστροφης, δεν προκειται να ορθοποδισουμε ποτε - το αντιθετο. Θα παραμεινουμε αδιορθωτοι ζητιανοτζαμπατζηδες.

    - Γ. Καισαριος, "Απεταξάμην τον κρατισμό"
    http://www.capital.gr/jArticles.asp?jid=416&uid=1713676

    Ακομα γελανε στο Αμερικα, και ξευτιλιζομαστε παγκοσμιως, με την ηλιθιοτητα των Τσιπροτσαρλατανων μας, που δεν παιζεται:

    - Σκουρλέτης: "Είναι τόσο στριμωγμένη η Αμερική που δεν μπορεί να στριμώξει τον ΣΥΡΙΖΑ ..."
    http://www.parapolitiki.com/2013/01/skourletis-strimogmeni-ameriki-syriza.html

    - ΑΝΤΑΡΣΥΑ εκλογές 2012 - Αντώνης Σταματόπουλος Β' Αθηνών
    https://www.youtube.com/watch?v=V7wjjiU3y1w&feature=player_embedded

    Και μετα αναρωτιωμαστε γιατι δεν μας περνει κανεις στα σοβαρα.

    Ευτυχως που εχουμε αυτην την κυβερνηση - με ολα της τα λαθη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ Ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΑΝΤΙΑΟΖΟΛΟΓΟΣ, Ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ "ΣΥΝΕΤΟΣ" ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΟΤΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΜΕ ΤΟ ΠΙΣΣΤΟΛΙ ΣΤΟΝ ΚΡΟΤΑΦΟ ΑΛΛΑ ΕΓΚΡΙΝΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ.....ΕΠΑΥΞΑΝΕΙ??
    ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ ΑΠΟ ΤΟ 74 ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΗΤΑΝ Η ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΣΤΙΓΜΗ, ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ ΠΟΤΕ ΑΝ ΑΚΟΥΜΕ ΤΙΣ "ΣΥΝΕΤΕΣ" ΦΩΝΕΣ ΣΑΝ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΤΟΥ?
    ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ Η (ΠΑΡΟΥΣΑ) ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΕΠΙΠΟΛΑΙΑ ΒΗΜΑΤΑ, ΑΛΛΑ ΑΡΓΑ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΑ??
    ---------
    "ΤΟΥ ΚΙΟΤΗ Η ΜΑΝΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΚΛΑΨΕ" ΔΗΜΗΤΡΑΚΗ.............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κρίμα και τον είχα σε εκτίμηση. Μέχρι εδώ έφτασε η οσμή του φόβου και... κτλ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αν ακολουθουσαμε την λογικη του Κωνσταντακοπουλου,ακομη θα ειμασταν υποτελεις στους τουρκους.Οι κρητικοι λενει "οι κουζουλοι την εκαναν ξακουστη την Κρητη".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δηλαδή,διαφωνείτε με το συγκεκριμένο σημείο του άρθρου;

    -Είναι φανερό, σε οποιονδήποτε έχει λίγο μυαλό και το χρησιμοποιεί ότι, αν επρόκειτο να επιλέξουμε μια στιγμή στα διακόσια χρόνια του νεοελληνικού κράτους για να ανοίξουμε τα όποια θέματά μας με την Τουρκία, η παρούσα θα ήταν η αναμφισβήτητα χειρότερη.-

    Εγώ ξαναλέω ότι πρέπει να μας προβληματίσει το γεγονός ότι τώρα θυμήθηκαν κάποιοι την ΑΟΖ.

    Δεν υπάρχει ούτε μια μεσογειακή χώρα που να μην αντιμετωπίζει ένα σοβαρό κίνδυνο τα τελευταία δυο χρόνια.Η Μεσόγειος τείνει να μετατραπεί σε νέα Μέση Ανατολή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Γραφεις Χρήστο:

    >>Δηλαδή,διαφωνείτε με το συγκεκριμένο σημείο του άρθρου;
    -Είναι φανερό, σε οποιονδήποτε έχει λίγο μυαλό και το χρησιμοποιεί ότι, αν επρόκειτο να επιλέξουμε μια στιγμή στα διακόσια χρόνια του νεοελληνικού κράτους για να ανοίξουμε τα όποια θέματά μας με την Τουρκία, η παρούσα θα ήταν η αναμφισβήτητα χειρότερη.-<<

    Δεν εχει αδικο, και βεβαια πρεπει να χειριστει το θεμα στο πλαισιο ενος ολοκληρωμενου στατηγικου σχεδιου.

    >>Εγώ ξαναλέω ότι πρέπει να μας προβληματίσει το γεγονός ότι τώρα θυμήθηκαν κάποιοι την ΑΟΖ.
    Δεν υπάρχει ούτε μια μεσογειακή χώρα που να μην αντιμετωπίζει ένα σοβαρό κίνδυνο τα τελευταία δυο χρόνια.Η Μεσόγειος τείνει να μετατραπεί σε νέα Μέση Ανατολή.
    24 Ιανουαρίου 2013 - 9:28 π.μ.<<

    Και ακριβως για αυτο πρεπει να χειριστει το θεμα η σημερινη κυβερνηση, με ολα της λαθη, και οχι οι αντιμνημονιακοι σκοταδιστες των Τσιπροτσαρλατανων - οι καθεαυτου συνεχιστες του σιχαμερα αυτοκαστροφικου μας Οθωμανο-Σοβιετ, ετσι οπως προτεινει ο Δ. Κωσταντακοπουλος:

    "...Το τελευταίο, για να μην αποτελέσει μεταβατικό σταθμό προς το δεύτερο ή τρίτο, να μην επιταχύνει απλά τις εξελίξεις, φορτώνοντας, άδικα, στην ελληνική αριστερά την ευθύνη μιας εθνικής τραγωδίας, προϋποθέτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα σταθεί ικανός να πραγματοποιήσει αληθινό θαύμα σε πολύ σύντομο χρόνο, μετατρεπόμενος σε ένα εντελώς νέου τύπου, πολιτικό και ιστορικό, εθνικό υποκείμενο, μακριά από τα πρότυπα «ΠΑΣΟΚ» και «ΚΚΕ», έστω και χρησιμοποιώντας στοιχεία από την παράδοση δύο ρευμάτων με πολύ σημαντικό ρόλο στην ελληνική ιστορία."
    (Δ. Κωσταντακοπουλος, Δημοσιεύτηκε στην «Ελλάδα αύριο» 5.12.2012,
    http://infognomonpolitics.blogspot.ch/2013/01/blog-post_3270.html)

    - Γ. Καισάριος, Η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι επιλογή
    http://www.capital.gr/jArticle.asp?id=1714900

    - Θ. Μαυρίδης, Ο Αλέξης παίζει ζάρια!
    http://www.capital.gr/News.asp?id=1714410

    - Γ. Κράλογλου, Tους σκίσαμε τους Τούρκους...
    http://www.capital.gr/jArticle.asp?id=1714421

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Χριστό διαφωνώ με αυτή τη φράση,

    Εγώ θα πιάσω από το 1922 και μετά. Από το 22 και μετά λοιπόν συνερχόμασταν από την Μικρασιατική καταστροφή και πάνω που είχαμε αρχίσει να παίρνουμε τα πάνω μας έχοντας όμως δικτατορία, ξεκίνησε ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος, άρα και δικτατορία και πόλεμος, μετά είχαμε τον εμφύλιο, μετά τον εμφύλιο αναταραχή πλήρης και αμέσως μετά δικτατορία, μετά είχαμε μεταπολίτευση και εκεί που είχανε έρθει θεωρητικά καλύτερες μέρες, άρχισαν να δίνουν πράγματα στους Τούρκους.

    Προσωπικά δεν τολμώ να συγκρίνω τον εμφύλιο, τον δεύτερο Παγκόσμιο και τη δικτατορία με τη σημερινή εποχή, αλλα και με βάση τα διεθνή δεδομένα ναι μεν η Τουρκια είναι πάντα μια σημαντική γεωπολιτικά χωρα, αλλα νομίζω πως ήταν ασύγκριτα πιο σημαντικά επί Σοβιετικής Ένωσης, ενώ βεβαια και η Ελλάδα παραμένει πολύ σημαντική και ίσως μάλιστα η θέση της αυτή τη στιγμή να είναι και αναβαθμισμένη, όσον αφορά, τα κοιτάσματα του Ισραήλ, της Κύπρου και πιθανά τα δικά της, τα οποια θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν την Ευρώπη!

    Όσον αφορά τον Brzezinski, συμφωνώ απολύτως για τον τρόπο που λύνει τα προβλήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Δημόκριτε,δεν νομίζω ότι έχει κανένα νόημα να προσθέτεις συνεχώς και παντού τα τσυριζοτέτοια,δεν κολάνε.

    Τουλάχιστον σε εμένα,που είναι γνωστή η απέχθεια μου για τα κόμματα,μη μου τα αναφέρεις άδικα.

    Αλέξανδρε,στο τέλος θα καταλήξουμε να πιεζόμαστε απο τις μεγάλες δυνάμεις να συμβιβαστούμε με πράγματα και καταστάσεις που ούτε να φανταστούμε δεν μπορούμε.

    Συνεχίζω να πιστεύω ότι πρόκειται για στρατηγική παγίδα,στην οποία θα πέσουμε με τα μούτρα.

    Το ότι δεν έχουμε σταθερό πολιτικό περιβάλον είναι ένα μεγάλο μείον για εμάς,και αυτά τα πράγματα λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψιν στη διεθνή πολιτική σκηνή.

    Κανένας δεν είναι βέβαιος στο εξωτερικό,αν σε 9 μήνες θα συνομιλούν ακόμη με τον ίδιο πρωθυπουργό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Έχω μια περιέργεια, την καταθέτω και όποιος γνωρίζει ας κάνει τον κόπο να απαντήσει.
    Αυτοί οι χάρτες που κυκλοφορούν με τη Μεσόγειο χωρισμένη σε οικόπεδα-ΑΟΖ της κάθε χώρας, από ποιους καταρτίστηκαν;
    Είναι έγκυροι;
    Κι αν ναι γιατί θα πρέπει η κάθε χώρα να κάνει ανακήρυξη;
    Και γιατί θα πρέπει να πάρει την συγκατάθεση των γειτόνων της και να μην κάνει ότι γουστάρει μέσα στο χώρο που της ανήκει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Γιατί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο οι AOZ επικαλύπτονται, οποτε πρέπει να γίνει οριοθέτηση του χώρου, ωστόσο υπάρχουν διαφωνίες ανάμεσα στις χώρες, οι χάρτες εκφράζουν τα πιστεύω κάθε χώρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Φιλε Χρήστο, γραφεις:

    >>Δημόκριτε,δεν νομίζω ότι έχει κανένα νόημα να προσθέτεις συνεχώς και παντού τα τσυριζοτέτοια,δεν κολάνε.<<

    Το μαυρο μας χαλι εχει ενα ονομα: την Αριστεριστικη αντιληψη τυπου Λαφαζανο-Στρατουλιδων που καλλιεργειται με την ψηφο μας το ξεφτιλισμενο κατεστημενο του Οθωμανο-Σοβιετ μας, εδω και 40 χρονια.

    >>Τουλάχιστον σε εμένα,που είναι γνωστή η απέχθεια μου για τα κόμματα,μη μου τα αναφέρεις άδικα.<<

    Δεν εχουν ολα τα κομματα την ιδια ευθυνη για την αυτοκαταστροφηκη συνεχεια μας. Και για αυτο ειναι σημαντικη η καθε ψηφος.

    - Μας περνάνε για χαζούς στον ΣΥΡΙΖΑ;
    http://www.antinews.gr/2013/01/23/200627/#more-200627

    - Προκήρυξη για Mall: «Να οπλιστούμε με Καλάσνικοφ και σφαίρες»
    http://www.iefimerida.gr/news/87540/«να-οπλιστούμε-με-καλάσνικοφ-και-σφαίρες»

    - Ποιος είναι ο πρόεδρος των απεργών που δήλωσε ότι «η επίταξη είναι χούντα»
    Α.Σταματόπουλος: Ο πρώην ΠΑΣΟΚος μαρμαράς του μετρό
    http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=252586

    Agis Veroutis ‏@Agissilaos (τουητ):
    "Η ανθρωπιστική λαίλαπα που συμβαίνει στον ελληνικό Λαό δεν είναι φυσικό επακόλουθο της κρίσης, αλλά επιλογών υπέρ "των δικών τους παιδιών"."



    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.