25/1/13

Ρόμπερτ Φισκ: «Δεν θα έχει χάπι εντ ο πόλεμος στην έρημο»

Ο βετεράνος ανταποκριτής του «Independent» προειδοποιεί για επανάληψη του φρικτού εμφυλίου του '90
Ρόμπερτ Φισκ: «Δεν θα έχει χάπι εντ ο πόλεμος στην έρημο»
Ανδρας των ειδικών δυνάμεων της Αλγερίας στη διάρκεια στρατιωτικού γυμνασίου σε πεδίο ασκήσεων στην έρημο Σαχάρα
«Μοιάζει με επανάληψη του εμφυλίου στην Αλγερία. Μη νομίζετε ότι θα έχει χάπι έντ» γράφει ο Ρόμπερτ Φισκ σε ανάλυση στον «Independent». Ο βετεράνος ανταποκριτής της βρετανικής εφημερίδας στη Μέση Ανατολή εκτιμά ότι το πρόβλημα είναι ότι ο άγριος εμφύλιος στην Αλγερία (1990-1999) στην πραγματικότητα δεν τελείωσε ποτέ και ότι οι Γάλλοι δεν το έλαβαν αυτό υπ' όψιν όταν έστειλαν στρατό στο Μάλι.

«Οι εχθροί της Αλγερίας - και, φυσικά, οι εχθροί της Γαλλίας - χτύπησαν στην Αλγερία μετατρέποντας την έρημο εκεί σε άλλο ένα μέτωπο πολέμου. Ισλαμιστές αντάρτες κράτησαν ομήρους δεκάδες δυτικούς σε βάση της BP, στην Αλγερία. Αλγερινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ περικυκλώνοντας ομήρους και ισλαμιστές, λουτρό αίματος... Μου θυμίζει τον εμφύλιο της Αλγερίας στη δεκαετία του 1990. Και αν τον λάβουμε υπ' όψιν ως προηγούμενο, μην περιμένετε χάπι εντ », γράφει ο Φισκ.

«Το πρόβλημα είναι ότι εκείνος ο εμφύλιος με τα βασανιστήρια, τις σφαγές και τις θηριωδίες για τις οποίες δόθηκε γρήγορα χάρη - ανάμεσα στην εξουσία και τους ισλαμιστές, ανάμεσα στις Αρχές και τα γκρουπούσκουλα του τζιχάντ και της αλ-Κάιντα - δεν έχει τελειώσει πραγματικά.

Εκείνες οι άγριες μάχες στις οποίες σφαγιάστηκαν πολλοί δυτικοί, ιδίως Γάλλοι και Γαλλίδες, έγιναν στις παραθαλάσσιες πόλεις της Αλγερίας και στις κοιλάδες του Νότου, για τις οποίες ο γαλλικός στρατός είχε πολεμήσει ματαίως εναντίον των Αλγερινών εθνικιστών το 1954- 1962. Ποτέ στην έρημο.

Δεν κατάλαβαν οι Αλγερινοί ότι το μαλακό τους υπογάστριο θα ήταν αυτή η αχανής, άνομη έρημος; Επανειλημμένως τα τελευταία δέκα χρόνια η κυβέρνηση της Αλγερίας έχει διακηρύξει ότι νίκησε κατά κράτος, ότι οι ισλαμιστές παραδόθηκαν, ότι η αλ-Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ είναι τελειωμένη, τουλάχιστον στην Αλγερία. Αλλά δεν ήταν αλήθεια. Οι βομβιστικές επιθέσεις δεν σταμάτησαν στο Αλγέρι και οι τεράστιες έρημοι στον Νότο δεν ήταν ποτέ ασφαλείς» τονίζει ο Φισκ.
«Οι Γάλλοι, με μια υπεροψία όμοια εκείνης των Αμερικανών και των Βρετανών στους δικούς τους μάταιους πολέμους κατά της "τρομοκρατίας", απλώς δεν σκέφτηκαν όταν έστειλαν τους στρατιώτες τους να πολεμήσουν στο Μάλι την περασμένη εβδομάδα την Αλγερία ως ένα πηγάδι που θα καταπίνει όλο και περισσότερους Γάλλους και άλλους ξένους», συνεχίζει ο δημοσιογράφος.

«Είναι εύκολο να αυξήσεις τα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο Σαρλ Ντε Γκωλ, πολύ πιο δύσκολο να θυμάσαι την ιστορία και το πόσο ευάλωτα είναι αυτά τα αραβικά καθεστώτα που παίζουν τον ρόλο του συμμάχου, αλλά δεν έχουν κερδίσει ακόμη τους δικούς τους, εσωτερικούς "ισλαμιστικούς" πολέμους. Οι αντάρτες στο Μάλι είχαν ήδη απειλήσει δυτικούς στην Αλγερία αλλά κανένας, όπως φαίνεται, δεν τους πήρε στα σοβαρά. Ακόμη και όταν τα γαλλικά βομβαρδιστικά διέσχισαν τον εναέριο χώρο της Αλγερίας», καταλήγει ο Φισκ.

Πηγή

1 σχόλιο:

  1. Κλασικος μουσουλμανοφιλος Φισκ...προφανως του αρεσε το ξυλο που εφαγε στο Αυγανσιταν...οταν εμφανστει ενας ΣΟΒΑΡΟΣ δημοσιογραφος ξυπνηστε μρ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.