21/12/12

«Ιμβρος - Τένεδος: της Μνήμης και της Λήθης» από το Ελληνικό Ιδρυμα Ιστορικών Μελετών και την ΕΡΤ Α.Ε. Δύο ιστορικά ντοκιμαντέρ – ένα cd με τραγούδια, τα δώρα του 2012 στο 2013

Tης Eλενης Mπιστικα
Ενα από τα μεγάλα γεγονότα της χρονιάς που δύει είναι η επαναλειτουργία –ύστερα από 48 χρόνια– της Ελληνικής Αστικής Σχολής Ιμβρου τον Σεπτέμβριο 2012. Για να υπογραμμίσει τη σημασία αυτού του γεγονότος ως απαρχή ευοίωνων εξελίξεων, το Ελληνικό Ιδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.) ανέλαβε και δημιούργησε δύο ιστορικά ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ιμβρος - Τένεδος: της Μνήμης και της Λήθης» σε συμπαραγωγή με την ΕΡΤ Α.Ε.
Συντελεστές της συμπαραγωγής αυτής είναι: σκηνοθεσία Πάνος Αγγελόπουλος και Ειρήνη Σαρίογλου, εικαστική επιμέλεια, ο ζωγράφος Παύλος Χαμπίδης, με σειρά από υδατογραφίες σαν σελιδοδείκτες βιβλίου από την Ιμβρο και την Τένεδο. Η πρωτότυπη μουσική είναι του Ανδρέα Κατσιγιάννη, τραγουδούν Γιώργος Νταλάρας και Ζουλφού Λιβανελί, μελοποιημένη ποίηση από τον Δημήτρη Κ. Παπακωνσταντίνου (Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών), μετάφραση-απόδοση στα τουρκικά: Κώστας Σαρίογλου. Παραγωγή Ελληνικό Ιδρυμα Ιστορικών Μελετών ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ. και ΕΡΤ Α.Ε., εκτέλεση παραγωγής: ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.

Τα δύο ιστορικά ντοκιμαντέρ «Ιμβρος - Τένεδος: της Μνήμης και της Λήθης» θα παρουσιαστούν στην Αθήνα τον Φεβρουάριο του 2013, ενώ το cd με την πρωτότυπη μουσική του Ανδρέα Κατσιγιάννη και τους Γιώργο Νταλάρα και Ζουλφού Λιβανελί τραγούδι κυκλοφορεί ήδη από τις 10 Δεκεμβρίου. Εχει αποδειχθεί σε βάθος χρόνου πως τα τραγούδια τονώνουν τη μνήμη και σβήνουν τη λήθη, το 2012 έκανε την αρχή με την Ελληνική Αστική Σχολή Ιμβρου που ξανάνοιξε τις πόρτες της, σειρά έχει ο Φεβρουάριος του 2013 να μας μεταφέρει στην Ιμβρο και στην Τένεδο με τα ιστορικά ντοκιμαντέρ που σκηνοθέτησαν ο Πάνος Αγγελόπουλος και η Ειρήνη Σαρίογλου. Μεταξύ των χορηγών ο Δήμος Νέας Σμύρνης, το Τάγμα του Αγίου Ανδρέα, Αρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Ιδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, Ευθύμιος και Μαρία Βιδάλη. Οι γοητευτικές υδατογραφίες που συνοδεύουν την παραγωγή και εικονογραφούν το cd είναι του Παύλου Χαμπίδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.