30/12/12

Δέσμευση Αναστασιάδη για μείωση της στρατιωτικής θητείας

O Yποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, είπε ότι στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης και του εκσυγχρονισμού της Εθνικής Φρουράς, θα πραγματοποιηθεί και μείωση της στρατιωτικής θητείας ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας.
Μιλώντας σε συγκέντρωση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Αποστράτων Αξιωματικών Κυπριακού Στρατού είπε ότι θα εφαρμόσει Αμυντική Στρατηγική η οποία θα κινηθεί σε τρεις άξονες.

  • Πρώτος άξονας, η διατήρηση της ειρήνης και ασφάλειας στα ελεύθερα εδάφη.
  • Δεύτερος άξονας, η προστασία και υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, και
  • Τρίτος άξονας, η περαιτέρω ανάπτυξη της στρατιωτικής διπλωματίας.
Σε ότι αφορά το πρώτο  άξονα, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι η διατήρηση της ασφάλειας και ειρήνης στα ελεύθερα εδάφη θα συνεχίσει να επιτυγχάνεται μέσω συνθηκών αποτροπής που θα δημιουργεί μια ισχυρή Εθνική Φρουρά, στα πλαίσια πάντοτε της συνεργασίας με την Ελλάδα αλλά και με άλλες φιλικές χώρες.  Απαιτείται, τόνισε πλήρης εκσυγχρονισμός και αναδιοργάνωση της ΕΦ, με σκοπό τη δημιουργία ενός ευέλικτου και αποτελεσματικού στρατού. Στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης της Εθνικής Φρουράς θα πραγματοποιηθεί και η μείωση της στρατιωτικής θητείας ανάλογα και με τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας.

Αναφορικά με τον δεύτερο άξονα, ο κ. Αναστασιάδης αφού αναφέρθηκε στις απειλές της Τουρκίας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με τις προσπάθειες που καταβάλλει η τελευταία για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, τόνισε την ανάγκη δημιουργίας συνθηκών ασφάλειας  στις πλατφόρμες εξόρυξης, στους αγωγούς μεταφοράς, στις εγκαταστάσεις ξηράς και στις διόδους μεταφοράς προς τις αγορές. Η επίτευξη αυτού του στόχου, απαιτεί – πέραν της ενίσχυσης της ΕΦ με τα κατάλληλα μέσα -  στρατηγική συνεργασία με το Ισραήλ όχι μόνο σε ζητήματα εκμετάλλευσης των κοινών κοιτασμάτων και δημιουργίας κοινών υποδομών, αλλά και σε συμφωνίες αναφορικά με την από κοινού υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες. Παράλληλα, απαιτείται ενίσχυση των δεσμών της Κύπρου με την ΕΕ, μέσα από την ισότιμη  συμμετοχή της στις δομές και τα όργανα της Κοινής Ευρωπαϊκής Άμυνας και Ασφάλειας, κάτι που προϋποθέτει την ένταξη της Κύπρου στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη.

Για τον τρίτο άξονα, ο κ. Αναστασιάδης αφού αναφέρθηκε στον ξεχωριστό ρόλο που παίζει η  στρατιωτική διπλωματία στη συνεργασία των κρατών για διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας, τόνισε τη συμβολή της στρατιωτικής διπλωματίας που ανάπτυξε η Κύπρος από το 1999 - όταν κατέστη υποψήφια για ένταξη χώρα - στην ενίσχυση της θέσης της  μέσα στη παγκόσμια κοινότητα. Στις προτεραιότητες της κυβέρνησής του, τόνισε ο κ. Αναστασιάδης, θα είναι:

-Η ένταξη της Κύπρου στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, έτσι ώστε να συμμετέχει ισότιμα με τα άλλα μέλη της ΕΕ στη Κοινή Ευρωπαϊκή Άμυνα και Ασφάλεια  και  η ανάπτυξη στενότερων σχέσεων με το ΝΑΤΟ εφόσον η πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων συναινεί.
-Η σύναψη στρατηγικής συμφωνίας με το Ισραήλ με σκοπό τη προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη,
-Η συμμετοχή της Κύπρου, έστω και συμβολικά, στις διεθνείς ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ και της ΕΕ  καθώς και η περαιτέρω ενίσχυση των αμυντικών σχέσεων της Κύπρου με άλλες φιλικές χώρες.

Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στη πρόταση του κ. Χριστόφια για  αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου μετά τη λύση, εξέφρασε τη διαφωνία του και τόνισε ότι στα πλαίσια των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού θα επιδιώξει τη δημιουργία μιας μεικτής επαγγελματικής δύναμης αποτελούμενης από Ε/Κ και Τ/Κ σε αναλογία πληθυσμών, η οποία θα έχει ως αποστολή, να διασφαλίζει τη Κύπρο από τις ασύμμετρες  απειλές, να προστατεύει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη,  να συμμετέχει στη Κοινή Ευρωπαϊκή Άμυνα και Ασφάλεια και να εκπληρώνει τις διεθνείς υποχρεώσεις που έχει η Κύπρος ( έρευνα-διάσωση, προστασία του FIR, κλπ). Τυχόν αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου, τόνισε ο κ. Αναστασιάδης, θα θέσει την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή υπό τον στρατηγικό έλεγχο της Τουρκίας η οποία θα σπεύσει να καλύψει το κενό ασφάλειας που θα δημιουργηθεί στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου.
Μετά την ομιλία, ακολούθησε συζήτηση κατά την οποία ο κ. Αναστασιάδης απάντησε σε ερωτήσεις του ακροατηρίου.
http://sigmalive.com/news/politics/23088 

1 σχόλιο:

  1. Αυτός δεν ήταν ένθερμος υποστηριχτής του σχεδίου ΑΝΑΝ; Όπως και κάποια μπουμπούκια απο την Ελλάδα;
    Ίσως θα πρέπει οι Κύπριοι να θυμηθούν ότι εάν πέρναγε το κατάπτυστο αυτό σχέδιο το οικόπεδο 12 και τα υπόλοιπα θα ήταν στην ΑΟΖ των βάσεων των ''ΙΔΙΟΡΥΘΜΩΝ''.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.