30/12/12

Οι «κοριοί» στην οικία του Ερντογάν και το δίκτυο Γκιουλέν

Ο Τούρκος πρωθυπουργός έδειξε το «βαθύ κράτος», χωρίς να είναι ο μοναδικός πιθανός δράστης – Αγνωστος και ο χρόνος των υποκλοπώνΟ Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν αποκάλυψε στις 21 Δεκεμβρίου ότι συσκευές παρακολούθησης εντοπίστηκαν στο γραφείο του σπιτιού του, στην Αγκυρα, χωρίς ωστόσο να αποδώσει στο θέμα ιδιαίτερη σημασία. «Τέτοια πράγματα συμβαίνουν, όσα μέτρα και αν λαμβάνονται για την αποτροπή τους» είπε ο Ερντογάν.Οσο και αν στην Τουρκία συντελείται τα τελευταία χρόνια όργιο παρακολουθήσεων, η υποκλοπή συνομιλιών του Τούρκου πρωθυπουργού δεν μπορεί παρά να γεννάει το εύλογο ερώτημα «ποιος;».


Το «βαθύ κράτος» της Τουρκίας, το οποίο επικαλέστηκε ο Ερντογάν, δεν είναι ο μοναδικός πιθανός δράστης. Ενας άλλος πόλος, όλο και πιο ανταγωνιστικός προς τον Ερντογάν, έχει ξεπηδήσει από τα σπλάχνα του ισλαμιστικού στρατοπέδου. Πρόκειται για το δίκτυο Γκιουλέν, το οποίο στήριξε την πολιτική άνοδο του Ερντογάν αλλά τώρα βρίσκεται σε αντιπαράθεση μαζί του.

Ο μουλάς Φετουλάχ Γκιουλέν είναι εγκατεστημένος εδώ και 13 χρόνια στις ΗΠΑ και από εκεί κινεί τα νήματα μιας πανίσχυρης οργάνωσης που προσπαθεί να δώσει τον τόνο στο κυβερνών κόμμα AKP. Για τη σύγκρουση αυτή, πιθανότατα, ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει συμφέρον να μιλήσει ανοικτά.

Τα μέσα ενημέρωσης που ανήκουν στο δίκτυο Γκιουλέν υποστήριξαν, όπως και ο Ερντογάν, ότι για τις παρακολουθήσεις ευθύνεται το βαθύ κράτος, το πλέγμα στρατιωτικών, κρατικών και παρακρατικών μηχανισμών που όριζε τις τύχες της Τουρκίας μέχρι την άνοδο του Ερντογάν στην εξουσία. «Η μάχη μας ενάντια στο βαθύ κράτος θα συνεχιστεί. Δεν θα μπορούσα ποτέ να ισχυριστώ ότι έχουμε ξεριζώσει ή καταργήσει το βαθύ κράτος. Βαθύ κράτος υπάρχει σε κάθε χώρα και καμία χώρα δεν μπορεί εύκολα να απαλλαγεί από αυτό. Το βαθύ κράτος είναι σαν ιός, επανεμφανίζεται όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές» είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός. «Σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβα από εμπιστευτικές πηγές και σύμφωνα με δικές μου παρατηρήσεις» έγραψε ο σχολιαστής Αντέμ Γιαβούζ Ασλάν, που θεωρείται προσκείμενος στους γκιουλενιστές, «κάποιο μέλος παράνομης οργάνωσης του στρατού υπέκλεπτε τις συνομιλίες του Τούρκου πρωθυπουργού. Αυτό σημαίνει ότι η μάχη της Τουρκίας απέναντι στους παράνομους μηχανισμούς στους κόλπους του κράτους απέχει πολύ από το τέλος της».

Αντιθέτως η εφημερίδα «Χουριέτ» υποβάθμισε τα περί βαθέος κράτους και περιέγραψε ως ενδεχόμενη την εμπλοκή του δικτύου Γκιουλέν. «Κάποιοι επικριτές υπέδειξαν το κίνημα Φετουλάχ Γκιουλέν ως σχετιζόμενο με τις υποκλοπές σε βάρος του πρωθυπουργού, θυμίζοντας τη σύγκρουση που είχε ξεσπάσει ανάμεσα στην κυβέρνηση και στο κίνημα Γκιουλέν όταν η εισαγγελία κλήτευσε τον αρχηγό της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών (ΜΙΤ) Χακάν Φιντάν να καταθέσει» ανέφερε η «Χουριέτ», περιγράφοντας το κίνημα Γκιουλέν ως «μετριοπαθές ισλαμιστικό κίνημα με μεγάλη επιρροή». «Το κίνημα» γράφει η εφημερίδα «έχει κατηγορηθεί από επικριτές ότι χειραγωγεί τους δικαστικούς μηχανισμούς και τους μηχανισμούς ασφαλείας της Τουρκίας».

Πέρα από τους δράστες, άγνωστο παραμένει και το χρονικό διάστημα στο οποίο συνέβησαν οι παρακολουθήσεις. Το βέβαιο είναι ότι τον Σεπτέμβριο ο Ερντογάν αντικατέστησε τον επικεφαλής της ασφάλειάς του και όλους τους σωματοφύλακές του, ενώ τον Οκτώβριο ανακαίνισε πλήρως το γραφείο του στη βουλή, ξηλώνοντας μέχρι και τα πατώματα. Πέρυσι τον Νοέμβριο, ο Τούρκος υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων Μπαγίς είχε δηλώσει στις Βρυξέλλες ότι «κάποιοι υπέκλεπταν τις προσωπικές συζητήσεις που είχε ο πρωθυπουργός Ερντογάν με τη σύζυγό του στο υπνοδωμάτιό τους».

Για την κυβέρνηση Ερντογάν, πάντως, οι υποκλοπές σε βάρος χιλιάδων στρατιωτικών, πολιτικών, δικαστικών, ακαδημαϊκών και δημοσιογράφων, ακόμη και του επικεφαλής της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλντιτσάρογλου έχουν φανεί χρήσιμες στις δίκες των σκιωδών υποθέσεων «Εργκένεκον» και «Βαριοπούλα», που στοχεύουν στην αποδυνάμωση του βαθέος κράτους. Για τις μαζικές αυτές δίκες που παροπλίζουν τον κοινό τους αντίπαλο, η κυβέρνηση Ερντογάν συνεργάστηκε με το κίνημα Γκιουλέν.
http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.