22/11/12

Οδηγούν την Αργεντινή σε νέο default

Δικαστήριο των ΗΠΑ την υποχρεώνει να πληρώσει τους "ακούρευτους" πιστωτές το Δεκέμβριο, αλλιώς δεν θα μπορεί να συνεχίσει τις πληρωμές στους "κουρεμένους"
Οδηγούν την Αργεντινή σε νέο defaultΚίνδυνο νέας χρεοκοπίας της Αργεντινής δημιουργεί η χθεσινή απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου, που της επιβάλλει να πληρώσει 1,3 δισ. δολάρια, προς hedge funds που είχαν αρνηθεί το κούρεμα των ομολόγων της μετά την αθέτηση του χρέους της το 2001. Η χώρα θα πρέπει να καταβάλλει τα κεφάλαια αυτά το Δεκέμβριο, όταν θα πληρώσει κανονικά και τους ομολογιούχους που είχαν αποδεχθεί την αναδιάρθρωση του χρέους της.

Την ίδια απόφαση είχε λάβει ο δικαστής του περιφερειακού δικαστηρίου των ΗΠΑ, Τόμας Γκριέσα και νωρίτερα φέτος και μετά από εφέσεις, την επιβεβαίωσε απρόσμενα το Εφετείο των ΗΠΑ στις 26 Οκτωβρίου.
Έπειτα η υπόθεση επέστρεψε στον αρχικό δικαστή της, για να διευκρινίσει συγκεκριμένα σημεία, όπως το ποσό που δικαιούνται τα funds, επικεφαλής των οποίων στη δικαστική μάχη είναι η Elliott Associates, ένα επιθετικό hedge fund, που έχει κάνει σήμα κατατεθέν του τις μηνύσεις κατά χωρών.

Η Αργεντινή έχει αρνηθεί να πληρώσει σε ανάλογες αποφάσεις εναντίον της στο παρελθόν, υποστηρίζοντας ότι τα funds ήταν «όρνια», αλλά τώρα ο δικαστής κατέστησε την απόφαση ισχυρή, εκδίδοντας και ένταλμα προς τη χώρα, τους πράκτορές της «και άλλα άτομα που εμπλέκονται άμεσα ή συμμετέχουν έμμεσα μέσω εταιρικών σχημάτων ή πρακτόρων».

Σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται και η Bank of New York Mellon, θεματοφύλακας των αναδιαρθρωμένων ομολόγων, η οποία δρα ως ενδιάμεσος στις πληρωμές της χώρας προς επενδυτές για αυτούς τους τίτλους.
Ο δικαστής έκρινε ότι, όταν η BNY Mellon πληρώσει τους «κουρεμένους» ομολογιούχους, θα πρέπει να πληρωθούν και οι πιστωτές που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην αναδιάρθρωση.

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες της BNY Mellon και την υποστήριξη των «κουρεμένων» ομολογιούχων και της Fed Νέας Υόρκης προς την Αργεντινή, ο δικαστής επιβεβαίωσε, ότι το ένταλμά του ισχύει για το σύστημα πληρωμών των ΗΠΑ, απόφαση που ορισμένοι ειδικοί νομικοί λένε, ότι θα έχει συστημικό αντίκτυπο σε μελλοντικές αναδιαρθρώσεις κρατικού χρέους.
Η υπόθεση θα πάει τώρα αυτόματα στο δεύτερο Εφετείο των ΗΠΑ, το οποίο θα αποφασίσει επί των δύο διευκρινίσεων του δικαστή Γκριέσα, για τον υπολογισμό των πληρωμών και τα τρίτα μέρη που επηρεάζονται από το ένταλμά του. Είναι επίσης πιθανό, στη συνέχεια να γίνει ακρόαση στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Πάντως, εξοργισμένος από τις δηλώσεις αξιωματούχων της Αργεντινής, ότι η χώρα θα αψηφήσει την απόφαση, ο δικαστής διέταξε η πληρωμή προς τους ενάγοντες να γίνει ούτως ή άλλως στις 15 Δεκεμβρίου, αλλά σε δεσμευμένο λογαριασμό προκειμένου το Εφετείο να λάβει την τελική απόφαση.
Το Δεκέμβριο η Αργεντινή πρόκειται να καταβάλλει συνολικά 3,4 δισ. δολάρια σε διαφόρων κατηγοριών «κουρεμένους» ομολογιούχους. Μία μικρή πληρωμή στις 2 Δεκεμβρίου θα μπορέσει να γίνει κανονικά, αλλά εάν δεν πληρώσει στις 15 Δεκεμβρίου τους ενάγοντες, δεν θα της επιτρέποναι πλέον τακτικές πληρωμές στους πιστωτές που είχαν δεχθεί την αναδιάρθρωση.
Αυτό αυξάνει την πιθανότητα η χώρα να επαναλάβει μία αθέτηση χρέους.

Πηγή

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.