28/11/12

«Όχι» των Σκοπιανών στην πρόταση Αβραμόπουλου για Μνημόνιο Συνεννοήσεως

O σκοπιανός ΥΠΕΞEurActiv.gr   Τα Σκόπια θεωρούν ότι το Μνημόνιο που προτάθηκε από το ελληνικό ΥΠΕΞ «αντικατοπτρίζει την άποψη της Ελλάδας», και εμμένουν στην ισχύουσα μεταβατική συμφωνία του 1995, αυτό είπε ο σκοπιανός ΥΠΕΞ, Nikola Poposki, σε ερώτηση ελληνίδας ευρωβουλευτού στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της Ευρωβουλής.
Το ελληνικό ΥΠΕΞ είχε αποστείλει τον περασμένο μήνα επιστολή στην ΠΓΔΜ για σύναψη Μνημονίου Κατανόησης  που θα περιγράφει τις παραμέτρους της λύσης στο θέμα του ονόματος, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία υπό τον κ.Νιμιτς.

Η απάντηση των Σκοπίων, δόθηκε με την επιστολή του σκοπιανού Υπουργού Εξωτερικών Nikola Poposki  προς στον έλληνα ομόλογό του Δημήτρη Αβραμόπουλο, ακριβώς ένα μήνα μετά την επιστολή του τελευταίου προς τις αρχές της ΠΓΔΜ.  Με την επιστολή Poposki  οι σκοπιανοί χαιρετίζουν την ελληνική πρόθεση να προχωρήσουν οι συνομιλίες για την επίλυση των διαφορών «αποφασιστικά».Ο Poposki επέμεινε ότι η ελληνική πρόταση περί υπογραφής Μνημονίου κατανοήσεως μεταξύ των δύο χωρών ως βάση επίλυση της διαφοράς στην ονομασία ήρθε ως απάντηση στις πρωτοβουλίες της χώρας του.

Ωστόσο στη σημερινή συνάντηση της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με την Μ. Κοππά, ο σκοπιανός ΥΠΕΞ έδειξε με την απάντησή του ότι η πρόταση Αβραμόπουλου για Μνημόνιο Συνεννοήσεως δεν είναι αποδεκτή από τα Σκόπια.
Συγκεκριμένα η Μ. Κοππά αρχικά ρώτησε τον σκοπιανό ΥΠΕΞ Poposki αν η ΠΓΔΜ αποδέχεται την πρόταση Αβραμόπουλου και πότε αναμένεται να ξεκινήσουν οι σχετικές διαπραγματεύσεις.
Σε περίπτωση που η απάντηση είναι αρνητική η ελληνίδα ευρωβουλευτής ρώτησε τον σκοπιανό αξιωματούχο τους λόγους μιας τέτοιας απόρριψης «που θα μπορούσε να συμβάλει στη δημιουργία θετικού κλίματος που με τη σειρά του θα βοηθούσε και στην επίλυση του ζητήματος με το όνομα».
Ο Poposki απάντησε ότι τα Σκόπια έλαβαν και εξέτασαν με προσοχή το Μνημόνιο το οποίο ωστόσο "αντικατοπτρίζει την άποψη της Ελλάδας". Υπογράμμισε ότι η Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, μεταξύ των δύο χωρών, καθορίζει επαρκώς το πλαίσιο για την επίλυση του ζητήματος του ονόματος και ότι το Διεθνές Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι τα συμφωνηθέντα στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας πρέπει να τηρούνται.

1 σχόλιο:

  1. Ούτε την παράδοση μας υπό ορους δεν υπέγραψαν, τα θέλουν όλα για αυτό τώρα πρέπει να τους χτυπήσουμε όσο ισχυρότερα γίνεται και με όλα τα μέσα, πρέπει να βάλουμε τέλος στις απαιτήσεις και την αλαζονεία του μορφώματος αυτού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.