30/11/12

Εκτονώθηκε η ένταση στο κατεχόμενο χωριό Αυλώνα στην Κύπρο


Εκτονώθηκε η τεταμένη κατάσταση, που επικρατούσε από το πρωί στην περιοχή του κατεχόμενου χωριού Αυλώνα, όταν δυνάμεις του τουρκικού στρατού παρεμπόδισαν άνδρες της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ να απομακρύνουν περίφραξη, που είχαν τοποθετήσει πριν από δύο εβδομάδες Τούρκοι στρατιώτες σε γεώτρηση από την οποία τροφοδοτείται με πόσιμο νερό το χωριό.

Το πρωί η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ, κατόπιν διαβήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιχείρησε με δύναμη 60 ανδρών, να αφαιρέσει την περίφραξη. Ωστόσο, ο κατοχικός στρατός ανέπτυξε, εντός νεκρής ζώνης και σε θέση μάχης, 300 στρατιώτες με πλήρη εξάρτυση, αρκετοί από τους οποίους ήταν ακροβολισμένοι σε διάφορα σημεία.

Η Ειρηνευτική Δύναμη αύξησε τον αριθμό των αντρών της στην περιοχή κι άρχισε διαπραγματεύσεις με το κατοχικό καθεστώς. Τελικά, αμφότερες οι πλευρές απέσυραν το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεων, που ανέπτυξαν. Η περίφραξη παρέμεινε ως είχε και η Ειρηνευτική Δύναμη τοποθέτησε μεγάλα βαρέλια γύρω από αυτήν..

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://www.capital.gr

Αντιπαράταξη αρμάτων Αττίλα και UNFICYP στην Αυλώνα

Πολεμικό σκηνικό επικράτησε σήμερα στη νεκρή ζώνη της Αυλώνας, απέναντι από την Περιστερώνα, όπου κατοχικές δυνάμεις και UNFICYP ανέπτυξαν ισχυρές δυνάμεις τεθωρακισμένων οχημάτων και τμήματα πεζικού. Αιτία ήταν το ξήλωμα της περίφραξης που εγκατέστησαν οι Τούρκοι, αλλά και η επιμονή των Ηνωμένων Εθνών για αποκατάσταση του στάτους κβο στη νεκρή ζώνη. Κάμερα του ΑΝΤ1 κατέγραψε λεπτό προς λεπτό τα τεκταινόμενα. Αντιδράσεις σε στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο προκαλούν οι νέες προκλητικές ενέργειες των Τούρκων στην νεκρή ζώνη μπροστά από το κατεχόμενο χωριό Αυλώνα.

Ο κόκκινος συναγερμός σήμανε από νωρίς το πρωί στην νεκρή ζώνη στην περιοχή Αυλώνας.
Τεθωρακισμένα οχήματα των ηνωμένων εθνών και λόχοι πεζικού των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων τέθηκαν σε πλήρη κινητοποίηση με αφορμή την παραβίαση της νεκρής ζώνης από τους τούρκους οι οποίοι εδώ και εβδομάδες έχουν εγκαταστήσει περίφραξη γύρω από μία πηγή νερού
Παρά τις συστάσεις της Ουνφικύπ οι τούρκοι επέμειναν στην παράνομη ενέργεια τους με αποτέλεσμα το πρωί να φθάσει ο κόμπος στο χτένι.Όπως κατέγραψε η κάμερα του αντ1 ισχυρές δυνάμεις της Ουνφικύπ και ο ίδιος ο διοικητής της ειρηνευτικής δύναμης αναπτύχθηκαν στην νεκρή ζώνη με στόχο την άμεση αποκατάσταση του στάτους κβο.

Από την άλλη πλευρά οι Τούρκοι τέθηκαν σε συναγερμό και ανέπτυξαν ένα ολόκληρο λόχο πεζικού σε θέσεις γύρω από το χώρο τον οποίο είχαν περιφράξειΗ ένταση έφθασε στο κόκκινο με τις δύο πλευρές να παρουσιάζονται ανυποχώρητες.Κλήθηκαν και μέλη της Κυπριακής αστυνομίας τα οποία παρακολουθούσαν Από κοντά τις εξελίξεις.Σύμφωνα με πληροφορίες οι διαβουλεύσεις οδηγήθηκαν σε ακραίες τοποθετήσεις με τους τούρκους να απειλούν ακόμα και για πυροβολισμούς εναντίον οποιουδήποτε τολμήσει να μετακινήσει την περίφραξη.Μάλιστα οι πληροφορίες του αντένα αναφέρουν ότι προ ημερών όταν μικρή δύναμη της Ουνφικύπ επιχείρησε να μετακινήσει του πασσάλους της περίφραξης δέχτηκε επίθεση από μέλη του κατοχικού στρατού με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο αξιωματικών της ειρηνευτικής δύναμης με τον ένα να μεταφέρεται σε Νοσοκομείο για περίθαλψηΤο απόγευμα τα μέλη της Ουνφικύπ τοποθέτησαν 11 βαρέλια γύρω από την περίφραξη και αποχώρησαν από την περιοχή
Πηγές του αντεννα αναφέρουν ότι η τουρκική πλευρά έχει τοποθετήσει δύο φρουρούς στο χώρο της περίφραξης οι οποίοι θα παραμείνουν στην περιοχή καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας
Οι εξελίξεις έχουν προκαλέσει την αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Υπουργείο Εξωτερικών να έχει ήδη ετοιμάσει επιστολή με την οποία διαμαρτύρεται προς τα Ηνωμένα Έθνη και ζητά για πολλοστή φορά την αποκατάσταση του στάτους κβο στη νεκρή ζώνη


 Νωρίτερα: 
Τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα έχουν συμφωνήσει όπως μετακινήσουν το φράκτη που έχουν τοποθετήσει εντός της νεκρής ζώνης, στην περιοχή Αυλώνας, αλλά δεν έχει καθοριστεί η ακριβής ώρα που θα το πράξουν αυτό, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Μισέλ Μποναρντό.Σύμφωνα με πληροφορίες τ οι κατοχικές αρχές δεν ήθελαν να μετακινήσουν το φράκτη πριν τη δύση του ήλιου για να μην μαγνητοσκοπηθεί και προβληθεί η ενέργειά τους αυτή από τα τηλεοπτικά συνεργεία που βρίσκονταν από το πρωί στην περιοχή, μετά την αντιπαράθεση που σημειώθηκε μεταξύ ανδρών της ειρηνευτικής δύναμης και του κατοχικού στρατού.

Το χρονικό των προκλήσεων στην Αυλώνα 
Σε συναγερμό τέθηκε ΟΥΝΦΙΚΥΠ και Εθνική Φρουρά όταν άνδρες της Ειρηνευτικής Δύναμης, αφαίρεσαν την περίφραξη που έστησαν οι Τούρκοι στην κατεχόμενη περιοχή της Αυλώνας.
Αμέσως ο κατοχικός στρατός αντέδρασε έντονα με μέλη του να τοποθετούν ξανά την περίφραξη τοποθετόντας μάλιστα περισσότερους πασσάλους, αλλά και μέλη του να βρίσκονται ακροβολισμένα σε δάσος της περιοχής.Για την ασφάλεια των γεωργών ο δρόμος προς τη Νεκρή Ζώνη έχει κλείσει.Ο Εκπρόσωπος Τύπου της ειρηνευτικής δύναμης, Μισιέλ Μπoναρντό  δήλωσε ότι  τώρα γίνονται συζητήσεις για να μετακινήσουν οι τουρκικές δυνάμεις το φράχτη και να τοποθετηθούν στο ίδιο σημείο βαρέλια της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

 Πρόκειται, ανέφερε, για τ/κ «δυνάμεις ασφαλείας» που βρίσκονται στην περιοχή.Εκεί βρίσκονται ακόμη μηχανικοί της ειρηνευτικής δύναμης, ώστε – εξήγησε ο κ. Μποναρντό - μόλις υπάρξει συμφωνία με τον τουρκικό κατοχικό στρατό, να τοποθετήσουν τέσσερα βαρέλια στο σημείο.
Ερωτηθείς για ποιο λόγο τοποθέτησαν οι κατοχικές δυνάμεις το φράχτη εντός της νεκρής ζώνης, ο Εκπρόσωπος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ είπε ότι ο λόγος που τους ελέχθη ήταν πως ήθελαν να εμποδίσουν τη διεξαγωγή λαθρεμπορίου σε εκείνη την περιοχή.
Για το θέμα είχε προβεί σε διάβημα η Κυπριακή Δημοκρατία νωρίτερα αυτό το μήνα.Στο σημείο έσπευσε από τα πρώτα λεπτά συνεργείο του ΑΝΤΕΝΝΑ και κατέφραψε αποκλειστικές εικόνες:
http://www.ant1iwo.com/

Πηγή:www.capital.gr

5 σχόλια:

  1. Να μην κοροϊδευόμαστε, εφ΄όσον οι Τούρκοι παρέμειναν - 2 ή ένας δεν έχει σημασία πλέον-, το Status Quo Είναι ΗΔΗ Νεκρό -Δεν Υφίσταται Πλέον- Περάσαμε σε άλλη Εποχή.

    Ίσως ο πατερούλης Αμπάς με το ένα μισόκλειστο μάτι, αγκαλιά με τον Νταβούτογλου, με το άλλο μισόκλειστο μάτι, θα μας ξεπληρώσει την αμέριστη συμπαράσταση που επιδείξαμε στον ΟΗΕ, προκειμένου να καταστεί η Παλαιστίνη κράτος Παρατηρητής.

    Αρκεί να μην επαναλάβει πως είναι Η Μόνη Κατεχόμενη Επικράτεια στην Περιοχή (στον ΟΗΕ πάλι).

    Εμάς μας αφορά η γκροτέσκα Επανάληψη - αλλά Ίμια- και δή στην Κύπρο.
    Έχει ήδη ξημερώσει μια άλλη Μέρα και όσοι δεν το αφουγκράστηκαν, είνα βυθισμένοι σε Ύπνο Βαθύ.

    Σσσσ Ησυχία.. Θα ξυπνήσει το ΥΠΕΞ και θα το μαλώσει η Τρόικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ούτε η πρώτη φορά είναι αλλά ούτε θα είναι και η τελευταία, εφόσον δεν αντιδρούμε επαρκώς στις επιθετικές ενέργειες των Τούρκων. Το 2000 στα Στροβίλια είχαμε ένα παρόμοιο σκηνικό όπου ο τουρκικός στρατός έκανε επέλαση και κατέκτησε επιπλέον ελληνική γη. Αυτό έγινε και χθές.
    Ο τίτλος της ειδήσεως θα έπρεπε να είναι 'Ο κατοχικός στρατός κατέκτησε κι άλλη ελληνική γη χωρίς να αντιδράσει κανένας'

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ Χαρίλαος
    Είναι τα Στροβίλια κοντά στην Πράσινη Γραμμή; -ή βρίσκονται στα Κατεχόμενα-, έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις του ΟΗΕ που υπαναχώρησαν εν προκειμένω;
    -Υπάρχει ανάλογο εισβολής των Τούρκων στην Νεκρή Ζώνη;
    -Μιλάμε εδώ για την Ειδοποιό Διαφορά και την Κατάργηση του Status Quo.
    Υπάρχει λοιπόν προηγούμενο; ή δεν αντιλαμβάνεσθε την διαφορά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γεωργία

    Τα Στροβίλια είναι οικισμός του, κατά εβδομήντα τοις εκατόν, κατεχομένου Δήμου Δερύνειας. Συγκεκριμένα, η περιοχή των Στροβιλιών βρίσκεται κοντά και πάνω στην νεκρή ζώνη.

    Στις 30 Ιουνίου 2000, Τούρκοι στρατιώτες προέλασαν στην νεκρά ζώνη της περιοχής Στροβιλιών κατά 300 μέτρα, εγκλωβίζοντας όσους Έλληνες διέμεναν εκεί, εγκαταστόντας φυλάκιο και οδοφράγματα στην περιοχή. Η Κυπριακή Δημοκρατία, πιστή στην εθελοδουλική νοοτροπία της, αντέδρασε μέσω της περίφημης οδού των διαβημάτων και των προφορικών ψευτοαντιδράσεων. Ναι σωστά μάντεψες, τίποτα δεν έγινε. Το πολυαγαπημένο μας status quo που τόσο πολύ υπερασπιζόμεθα διά της προσκόλλησής μας στην ομοσπονδία δεν απεκατεστάθη. Επιπλέον, το 2003το κατοχικό καθεστώς άνοιξε ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ κάποια οδοφράγματα, συμπεριλαμβανομένου κι αυτού των Στροβιλιών. Ανεχτήκαμε φυσικά το άνοιγμα εφόσον ο μακαριστός Τάσσος Παπαδόπουλος απλώς πρότεινε στον κόσμο να μην μεταβαίνει στα κατεχόμενα. Η απάντηση της Κυπριακής Δημοκρατίας όσον αφορούσε το άνοιγμα οδοφράγματος στα Στροβίλια ήταν εκπληκτικη: Πρότεινε απαγκίστρωση των στρατιωτικών δυνάμεων των κατακτητών και της ΕΦ από την περιοχή για να μπορούν 'Ε/κ' και 'Τ/κ' της περιοχής να επωφεληθούν οικονομικά από το εν λόγω οδόφραγμα. Σπουδαία πράγματα.

    ΥΓ
    Παρόμοια παραβίαση έγινε και στην περιοχή Λουρουτζίνας το 2005 όπου μάλιστα οι κατακτηταί έστρεψαν τα όπλα τους κατά του στρατηγού της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Χαρίλαος
    Το GoogleEarth, με παρέπεμψε σε άλλο χωριό με το όνομα Στροβίλια και ομολογουμένως δεν το συσχέτισα με το περιστατικό με την αμφίρροπη κατάληξη που μου θύμισες.

    Πάντως δεν είμαι οπαδός της Όμοσπονδίας- θεωρώ ήττα να έχουν τα ίδια δικαιώματα οι μειοψηφίες και Σκανδαλώδη την παραμονή των Εποίκων.
    Η υπεράσπιση του status quo που διακρίνεις στα γραφόμενά μου έγκειται στην διαπίστωση πως είναι σαφώς επί τα χείρω η εξέλιξη.
    Εν ολίγοις και από αυτά που παραθέτεις παγιώνεται μια νέα κατάσταση.
    Η επιλογή του χρόνου δεν είναι τυχαία, μπορεί δε να ενέχει το υπόβαθρο μεγάλης προβοκάτσιας, δεδομένων των συγκυριών σε Ελλάδα και Κύπρο (Τρόικες και Φυσικό Αέριο).
    Γι' αυτό και βρίσκω το περιστατικό εξόχως ανησυχητικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.