30/11/12

Νέο σκάνδαλο με αμερικανική ΜΚΟ στη Ρωσία

Αλεξάντρ Μποζεντόμσκι, περιοδικό "Vzgliad"
Οι δραστηριότητες του «αόρατου» μέχρι σήμερα αμερικανικού ιδρύματος-ΜΚΟ USRF στη Ρωσία, βρέθηκαν ξαφνικά στο επίκεντρο ενός σκανδάλου. Από τη δημοσίευση της αλληλογραφίας του προσωπικού του ιδρύματος, έγινε γνωστό ότι το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών θέλει να συνεχίσει να παρεμβαίνει την εσωτερική πολιτική της Ρωσίας, αλλά μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Νέο σκάνδαλο με αμερικανική ΜΚΟ στη Ρωσία
Ο Πρόεδρος της USRF, Mark Pomar. Πηγή: TASS
Την περασμένη εβδομάδα, εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο αντίγραφα από e-mails από το αμερικανο-ρωσικό ίδρυμα για τη στήριξη της οικονομικής και θεσμικής ανάπτυξης στη Ρωσία (USRF). Οι χάκερ «ανέβασαν» την αλληλογραφία μεταξύ των συνεργατών του ιδρύματος και εκπροσώπων διαφόρων κρατικών οργανισμών και ιδρυμάτων που κινούνται κοντά στους κυβερνητικούς κύκλους των Ηνωμένων Πολιτειών. Μετά από αρκετές ημέρες σιωπής, η ηγεσία του USRF, μέσω του προέδρου του, Mark Pomar, αναγνώρισε ότι η αλληλογραφία είναι γνήσια. Ωστόσο, αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες περί παρεμβάσεων  στη ρωσική πολιτική ζωή ή στο δικαστικό σύστημα.

Στις περισσότερες από τις επιστολές γίνεται λόγος για την τύχη των 150 εκατομμυρίων δολαρίων που παρέμειναν αχρησιμοποίητα μετά την εσπευσμένη λήξη των εργασιών στη Ρωσία του αμερικανο-ρωσικού Ταμείου Επενδύσεων (TUSRIF). Η επίβλεψη των δραστηριοτήτων και η καταβολή των χορηγιών του Ταμείου γίνονταν από την USAID, που διέκοψε πρόσφατα τη λειτουργία της στη Ρωσία. Την πρωτοβουλία για τη διακοπή των δραστηριοτήτων του USAID, την είχε η ρώσικη πλευρά. Στη Μόσχα θεώρησαν ότι ο αμερικάνικος οργανισμός, μέσα από κατανομή των επιχορηγήσεων προσπαθούσε να επηρεάσει τις πολιτικές διεργασίες στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων και των εκλογών, όλων των επιπέδων εξουσίας. Η Ουάσιγκτον από τη δική της πλευρά, απορρίπτει τις κατηγορίες.

Στην αλληλογραφία του USRF, που χρονολογείται από στην περίοδο 2011-2012, συζητείται η δυνατότητα για τη μετατροπή του προφίλ του ιδρύματος. Επισήμως, το ίδρυμα υποστηρίξει ρώσικες ΜΚΟ, που είναι αδιάφορες για το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ. Η ενασχόληση τους αφορούσε σε δράσεις «με στόχο την οικονομική και νομική ανάπτυξη και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας». Πουθενά δεν εμφανίζονταν θέματα που άπτονται της πολιτικής. Ωστόσο, αν το USRF ενισχύσει το πολιτικό προφίλ στις δραστηριότητες του, θα λάβει τους αδιάθετους πόρους του TUSRIF, ή τουλάχιστον ένα τμήμα τους.

Οι δραστηριότητες των αμερικανικών ιδρυμάτων

Εν τω μεταξύ, οι ρώσοι αναλυτές δηλώνουν βέβαιοι ότι το USRF προσπαθεί να επηρεάσει την πολιτική. Σύμφωνα με τους ίδιους, η “συνωμοσία” συνδέεται μάλλον με τις μάχες μεταξύ των «φατριών εξουσίας» στις ίδιες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ειδικότερα, ο πολιτικός αναλυτής, μέλος του Επιμελητηρίου των Πολιτών και αντιπρύτανης του Ρώσικου Οικονομικού Πανεπιστημίου «Πλεχάνοφ», Σεργκέι Μαρκόφ, σημείωσε ότι «για τις ΗΠΑ είναι θέμα αρχής να προσπαθούν να παρεμβαίνουν στις άλλες χώρες, επειδή είναι χαραγμένη στην ιδεολογία της χώρας, μια σύνθετη αντίληψη «ιεραποστολικού» χαρακτήρα». Κατά την άποψή του, τις ενέργειες αυτές τις προωθούν κάποια αμερικάνικα λόμπι «φατριών εξουσίας», παρά η σημερινή κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα.

Ο αναπληρωτής διευθυντής του κέντρου για την πολιτική κατάσταση στη Ρωσία, Αλεξέι Ζούντιν, σημείωσε επίσης ότι το «ίδρυμα USRF μπορεί κάλλιστα να καταστεί ένας παράγοντας επιρροής. Μόλις έκλεισε το κανάλι της USAID, οι ΗΠΑ δήλωσαν σαφώς ότι δεν θα εγκαταλείψουν τις προσπάθειές τους και θα αναζητήσουν άλλους τρόπους για να επηρεάσουν την κατάσταση στη χώρα. Γενικά, δεν αποτελεί μυστικό ότι η τάση για επιρροή με πρόφαση τα ανθρώπινα δικαιώματα σε άλλες χώρες, αποτελεί μια σημαντική συνιστώσα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Έχουμε κάθε λόγο να λάβουμε στα σοβαρά  τους ισχυρισμούς των αμερικανών ότι θα βρεθούν άλλα κανάλια».

Ο γενικός διευθυντής του Κέντρου Πολιτικών Πληροφοριών, Αλεξέι Μούχιν, με τη σειρά του εξηγεί, γιατί οι χρηματοοικονομικές ροές προς τη Ρωσία εκτελούνται παρασκηνιακά. Κατά την άποψή του, είναι προς όφελος πρωτίστως των ίδιων των χορηγών. Κρύβονται όχι τόσο από τη ρωσική κυβέρνηση, αλλά από τη δική τους. «Στις ΗΠΑ δεν μπορείτε να ξεχωρίσετε ποιές δομές δρουν στη σκιά και ποιές όχι. Η νομική τους κάλυψη είναι δυνατή σαν βράχος. Είναι πιθανό, η δραστηριότητα των ιδρυμάτων στο εξωτερικό να γίνεται στη σκιά, έτσι ώστε να μην παραβιάζουν τους δικούς τους νόμους», λέγει ο εμπειρογνώμονας.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύθηκε στο περιοδίκό "Vzgliad".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.