28/11/12

Ασυλία, ποια ασυλία;;

Η τουρκική κυβέρνηση ζητά την άρση της ασυλίας Κούρδων βουλευτών. Ασυλία, ποια ασυλία;;
Δίκτυο ελεύθερων ειδήσεων της Μεσοποταμίας
Κούρδοι βουλευτές που τραυματίστηκαν από την αστυνομία σε διαδηλώσεις
Η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε τη Τρίτη 27 Νοεμβρίου από την Εθνοσυνέλευση την άρση της ασυλίας Κούρδων βουλευτών, ύστερα από σχετική δήλωση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


Χθες, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα καταργηθεί η ασυλία των Κούρδων βουλευτών. Ως τόσο, η κυβέρνηση προβάλει εδώ και καιρό αυτή την απειλή εναντίον των βουλευτών του BDP, του κύριου κουρδικού κόμματος. Αρκετά κουρδικά πολιτικά κόμματα είχαν απαγορευθεί μέχρι το τέλος του 2009.

Ο Ερντογάν έγινε και δικαστής
Ανάμεσα στους δέκα στοχευόμενους βουλευτές βρίσκονται η συμπρόεδρος του BDP Γκουλτάν Κιζανάκ και η Αϊσέλ Τουγλούκ, συν-πρόεδρος του Κογκρέσου για μια Δημοκρατική Κοινωνία (DTK), μια πλατφόρμα κουρδικών οργανώσεων και κινημάτων από τα οποία είναι και το BDP.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι είχε δώσει την εντολή στη δικαιοσύνη να πράξει τα «αναγκαία» για την άρση της βουλευτικής ασυλίας των βουλευτών του BDP. Αυτή η δήλωση αποτελεί μια περαιτέρω απόδειξη του κρατικού ελέγχου επί της δικαστικής εξουσίας.

Πρόκειται για χειραγώγηση, σύμφωνα με τη συμπρόεδρο του BDP Γκουλτάν Κισανάκ, η οποία τονίζει: «Βαρεθήκαμε να δούμε τον πρωθυπουργό να αλλάξει την ημερήσια διάταξη όπως του αρέσει, βαρεθήκαμε τον τρόπο του να δημιουργήσει συνεχώς πολεμική ατμόσφαιρα».

Υπενθύμισε ότι ο Ερντογάν μίλαγε για την ακύρωση του δικαιώματος στην άμβλωση, όταν όλος ο κόσμος ζητούσε δικαιοσύνη για τα θύματα της σφαγής στην Ουλουντερέ, και ότι έθετε θέμα για τον νόμο για τη κατάργηση της θανατικής ποινής, όταν οι απεργίες πείνας των πολιτικών κρατουμένων ήταν στην ημερήσια διάταξη. 
«Ενώ λέμε ‘αναζητούμε έναν τρόπο για να λυθεί το κουρδικό ζήτημα’, ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την υπόθεση της άρσης της ασυλίας», είπε.

Οι Κούρδοι βουλευτές δεν έχαιραν ποτέ της ασυλίας
«Ας προβούν στην άρση της βουλευτικής ασυλίας των δολοφόνων του Ουλουντερέ , είπε, υποστηρίζοντας ότι όλα τα αιτήματα για άρση της βουλευτικής ασυλίας στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά αφορούν βουλευτές των άλλων κομμάτων, αλλά κανένα κατά του κόμματος της. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αναφέρεται σε πολλές υποθέσεις διαφθοράς, προσθέτει. «Ελάτε, ας μιλήσουμε για αυτά».

34 Κούρδοι από τους οποίους 19 παιδιά σκοτώθηκαν στις 28 Δεκεμβρίου του 2011, πριν σχεδόν ένα χρόνο, στους βομβαρδισμούς της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας έναντι του χωριού Ρομπόσκι στο Ουλουντερέ, στη περιοχή του Σιρνάκ. Αρκετοί συγγενείς των θυμάτων συνελήφθησαν, αλλά οι υπεύθυνοι της σφαγής είναι ακόμα άθικτοι.

Καταγγέλλοντας αυτή τη νέα επίθεση της κυβέρνησης, ο βουλευτής του BDP Χασίπ Καπλάν σημείωσε ότι οι Κούρδοι βουλευτές δεν είχαν ούτως ή άλλως καμία ασυλία, υπενθυμίζοντας της αστυνομική βία εναντίον τους κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Δεν υπάρχει ούτε ένας Κούρδος βουλευτής ο οποίος να μην έχει πληγωθεί από τη βία της αστυνομίας. 
Εξάλλου, χιλιάδες ενεργά μέλη του BDP, μεταξύ των οποίων 6 βουλευτές, 36 δήμαρχοι, περισσότερα από 230 μέλη των δημοτικών συμβουλίων και 56 μέλη του συμβουλίου του BDP είναι πίσω από τα κάγκελα. 
Κάθε εβδομάδα, η αστυνομία προβαίνει σε νέες μαζικές συλλήψεις.

Εκατοντάδες αιτήσεις για άρσεις της βουλευτικής ασυλίας
Ήδη οι εισαγγελείς έχουν κατατεθεί περισσότερες από 800 αιτήσεις για άρση της βουλευτικής ασυλίας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Από αυτά, πάνω από 560 αφορούν τους 29 Κούρδους βουλευτές στο κοινοβούλιο, με 180 αιτήσεις κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2012. 

Στις 6 Νοεμβρίου, ένα δικαστήριο του Ντιγιάρμπακιρ ζήτησε την άρση της ασυλίας του Κούρδου βουλευτή Σεραφετίν Έλσι για δύο ομιλίες του. Κινδυνεύει για καταδίκη σε 33 χρόνια φυλάκισης.

Στις 31 Οκτωβρίου, το Δικαστήριο του Βαν ζήτησε την άρση της ασυλίας δέκα βουλευτών του BDP από τους οποίους η Γκουλτάν Κισανάκ, μετά από μια τυχαία συνάντηση μεταξύ αντιπροσωπείας των ηγετών των πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης και κοινωνικών οργανώσεων με μαχητές του ΡΚΚ στο Σεμντινλί στην περιοχή του Χακάρι, στις 17 Αυγούστου.

Μια εβδομάδα μετά από αυτή τη συνάντηση, στις 23 Αυγούστου, το Ανώτατο Δικαστήριο κίνησε μια διαδικασία κατά του BDP. Μετά από την εξέταση, το Ανώτατο Δικαστήριο θα μπορούσε να διατάξει έρευνα για το κλείσιμο του BDP.

Στις 29 του περασμένου Αυγούστου, η εισαγγελία της Μαλάτια ζήτησε την άρση της ασυλίας πέντε βουλευτών του BDP.

Στις 10 Νοεμβρίου, το 7ο Κακουργιοδικείο του Ντιγιαρμπακίρ ζήτησε την άρση της ασυλίας δύο Κούρδων βουλευτών για τις ομιλίες τους κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας των εκλογών της 12ης Ιουνίου 2011.

Άθικτοι οι διεφθαρμένοι βουλευτές
Σύμφωνα με τον συν-πρόεδρο του BDP Ντεμιρτάς Σελαχατίν, το 100% των αιτήσεων άρσης της ασυλίας Κούρδων βουλευτών γίνονται στα πλαίσια της ελευθερίας της γνώμης, επειδή αφορούν λόγους και ομιλίες των βουλευτών.

Αντιθέτως, το 67% των αιτήσεων που αφορούν την παραποίηση εγγράφων είναι κατά του ΑΚΡ, ενώ το 33% των αιτήσεων καταφέρονται κατά των CHP και MHP και το 0% κατά του BDP.

Το 72% των αιτήσεων για υπέρβαση καθηκόντων αφορούν το κυβερνών κόμμα, έναντι του 28% για τα CHP, MHP, ενώ 0% κατά του BDP.

Το 83% των αιτήσεων για άρση της ασυλίας λόγω διαφθοράς αφορούν το ΑΚΡ, ενώ το 17% τα CHP + MPH και 0% κατά του BPD.

Τουρκία: Νεκροταφείο των απαγορευμένων πολιτικών κομμάτων
Η Τουρκία είναι ένα απέραντο νεκροταφείο των απαγορευμένων πολιτικών κομμάτων.
Το τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο διέταξε στις 12 Δεκεμβρίου 2009 το κλείσιμο του κουρδικού Κόμματος της Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP), σήμερα BDP, κατηγορουμένου ότι αποτελεί «φυτώριο δραστηριοτήτων που θίγουν την κυριαρχία του κράτους και την αδιαίρετη ενότητά του».
Ήταν το τελευταίο των 25 απαγορευμένων 25 κομμάτων, αλλά το πέμπτο κουρδικό κόμμα της χώρας, από τα τέλη της δεκαετίας του '80.
Η περίπτωση του DTP είναι εν αναμονή της αποφάσεως του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) που καταδίκασε την Τουρκία το Δεκέμβριο του 2010 για την απαγόρευση κουρδικού κόμματος HADEP (Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα) τον Μάρτιο 2003.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.