2/11/12

*Παρουσίαση «ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΕΣ ΑΕΤΩΝ» του Πτεράρχου (εα) Παναγ. ΜΠΑΛΕ

*Την 22α Νοεμ. 2012, ημέρα Πέμπτη και ώρα 18:30, θα έχουμε την ξεχωριστή χαρά, να παρακολουθήσουμε την παρουσίαση του  βιβλίου με τον τίτλο «Παρακαταθήκες Αετών», γραμμένο απ’ τον Αντιπτέραρχο (Ι) ε.α, Παναγιώτη Ηλ. Μπαλέ. Η παρουσίασή του, σύμφωνα με τη συνακόλουθη  πρόσκλησή του, θα γίνει από  «εξέχουσες προσωπικότητες του δημόσιου βίου της χώρας», στη μεγάλη αίθουσα του Πολεμικού Μουσείου, Βασιλίσσης Σοφίας και Ριζάρη,  παράπλευρα της στάσης «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»  λεωφορείων, τρόλεϋ και ΜΕΤΡΟ.
* Ατομικές προσκλήσεις δεν θα αποσταλούν, ενώ  η είσοδος, για το κοινό, θα είναι ελεύθερη.*Ακόμα, ο συγγραφέας του, όπως διατυπώνει στην ίδια πρόσκληση,  προσκαλεί  ιδιαίτερα και θεωρεί μεγάλη του τιμή την παρουσία όλων των Συναδέλφων του που, με πίστη και αφοσίωση στην Αποστολή, εργάσθηκαν και μόχθησαν για την εδραίωση μιας κραταιάς Πολεμικής  Αεροπορίας, έτοιμης και ικανής να υπερασπισθεί την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην περιοχή.
*Επίσης δε, τους διαβεβαιώνει ότι το βιβλίο τούς  εκφράζει σε απόλυτο βαθμό- κι όχι μονάχα αυτούς, που κυριαρχούνται  από τα έντονα προσωπικά τους βιώματα- αλλά κι όλους τους υπόλοιπους. Όλους τους ενδιαφέρει και κυρίως, εκείνους  των νέων γενιών, που δικαιούνται να μεγαλώσουν μ’ αυτές τις αρχές και  αξίες, πάνω στις οποίες, με μεγαλοπρέπεια, στηρίχθηκε και η συγγραφή τού, εν λόγω, βιβλίου.
*τηλ. Επικοινωνίας: 210-3316036, 6533025.

Ο Παναγ. Ηλ. Μπαλές επιθεωρεί ο ίδιος το διθέσιο ΦΑΝΤΟΜ, με το οποίο σε λίγο θα πετάξει
* Ο Παναγιώτης Μπαλές γεννήθηκε και μεγάλωσε ως τις εγκύκλιες του σπουδές στην Ανδρίτσαινα Ολυμπίας. Είχα την εξαιρετική τύχη να είμαστε συμμαθητές όλα τα γυμνασιακά χρόνια, εκ των οποίων στα 4 να έχουμε και  μόνιμη «συγκατοίκηση» του ίδιου θρανίου! Ο χαρακτήρας του λαμπρός, το ήθος του, απ’ τα πρώτα κιόλας βήματά μας πάντα άριστο, ενώ με τη φιλομάθειά του, στηριζόμενη στη λογική σκέψη, κατακτούσε αβασάνιστα και  με ταχύτητα την κεντρική ιδέα και την προοπτική του κάθε θέματος. Εκτός όλων αυτών είχε και πηγαία συνοχή μ’ όλους τους συμμαθητές, για τους οποίους επιθυμούσε να κάνει και κάτι παραπάνω για να εκδηλώσει τα πηγαία συναισθήματά του, τα οποία συνοδευόντουσαν περισσότερο με το πλατύ του χαμόγελο και λιγότερο με τα λόγια του. Γι’ αυτό και ο «μπάρμπα Λιας» που, αναμφίβολα, τον γνώριζε καλύτερα, του εμπιστευόταν το τζιπ που είχε, να μας πηγαίνει  εκ περιτροπής, μικρές κι ασφαλείς βόλτες.
*Μετά την αποφοίτηση των 40 απ’ τους 136 του ξεκινήματός μας στην  Γ΄ 8ταξίου   Γυμνασίου, εκτός βέβαια απ’ τις ενισχύσεις που μας περίμεναν σε κάθ’ επόμενη τάξη, ο Παναγιώτης Μπαλές πέτυχε στη Σχολή Ικάρων, μεταξύ των πρώτων, ο οποίος στην τελευταία τάξη προήχθη ως Αρχηγός και ως Αρχηγός τελείωσε και τη Σχολή. Η εξέλιξή του  υποδειγματική σ’ όλους τους τομείς, αλλά και η καταξίωση συνεχώς διευρυνόταν μες στο γενικότερο χώρο της Πολεμικής μας Αεροπορίας, που κι εκείνη εξακολουθούσε την παράλληλη  αναγέννησή της και μάλιστα με γρήγορους ρυθμούς, όπως κι ο Παναγιώτης Μπαλές το καταδεικνύει στην πρόσκλησή του.
*Απ’ όλα του τα προσόντα δυο ξεχώρισαν,  τα οποία κι επισημάνθηκαν  από τους διοικητές και τους άλλους παράγοντες, όχι μονάχα των Πολεμικών Μοιρών όπου νυχθημερόν πετούσε, αλλά κι απ’ ολόκληρη την Ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας. Η διοικητική του αποδοχή και η πτητική του ικανότητα, για την οποία, αν και νεαρός ακόμα αξιωματικός, αεροπόρος του ΝΑΤΟ, μετά από ειδική πτήση μαζί του, δήλωσε πως στην καριέρα των 40 χρόνων του, δεν είχε συναντήσει παρόμοιο αεροπόρο.
*Εκπαιδεύτηκε στο εξωτερικό σε νέας γενιάς αεριωθούμενα και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε ως εκπαιδευτής των υπολοίπων, όπου βοήθησε σε γρήγορη αξιοποίηση αεροπλάνων και χειριστών τους και ειδικότερα στην εποχή των γεγονότων στην Κύπρο. Διοικητής σ’ αυτά τα νέα αεροσκάφη κι αργότερα αεροπορικός ακόλουθος στην Ουάσινγκτον.
*Με την επιστροφή του, διοικητής στο αεροδρόμιο της Λάρισας, κλαδάρχης  στο γενικό Επιτελείο Αεροπορίας και τέλος ως Αντιπτέραρχος στην ΕΥΠ (Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών), όπου κι εκεί άφησε ένα παρόμοιο ίχνος θετικής θητείας του, σ’ αμεροληψία, δικαιοσύνη κι αντικειμενικότητα.

Ο Παν. Μπαλές ως διοικητής στη Λάρισα, συνοδεύει διοικητή Νατοϊκού αρχηγείου σ” επίσκεψή του στη μονάδα του, όπου του παρουσιάζονται όπλα, «τιμής ένεκεν»
Εκτός όλων αυτών, είχε και το μεγαλείο της πειθούς, μ’ επιχειρήματα εύλογα  κι αταλάντευτα, μ’ αποτέλεσμα και υιοθέτηση των απόψεών του. Σαν επιστέγασμα όλων αυτών,  ήταν ένας καταξιωμένος ηγήτωρ στο έδαφος και στον αέρα..

Ανδρίτσαινα  «Η πέτρινη πολιτεία»
*Έτσι, και το βιβλίο του «ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΕΣ ΑΕΤΩΝ»  προδιαθέτει για το περιεχόμενό του, γιατί όντως  με την ορθολογικότητα του ρεαλισμού που πάντοτε τον διέκρινε, μονάχα μ’ αντάξιά του θέματα, θα  μπορούσε να συμβιβασθεί. Και ιδού! Η 22 Νοεμβρίου φθάνει, για να τα βιώσουμε και ιδίοις όμμασι

Το ιστορικό γυμνάσιο με λειτουργία του απ” το 1888 (αρχείο Λυκείου)
Καλή συνάντηση εκεί, στο Πολεμικό Μουσείο
Σωκράτης Τζαν. Σμυρνής
Υποπτέραρχος εα
Δντής «Λυνιστιάνικης Φωνής»

2 σχόλια:

  1. Αγαπητέ Σωκράτη, πολύ λίγα έγραψες γι`αυτή τη μεγάλη αεροπορική προσωπικότητα που λέγεται Παν. Μπαλές, αλλά και με αυτά τα λίγα πιστεύω πως δίνεις το στίγμα του σπουδαίου αυτού συναδέλφου.
    Μακάρι να μπορούσα να είμαι κι εγώ εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σας περιμένουμε όλους, στις 22 Νομεβρίου 2012, στο Πολεμικό Μουσείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.