30/11/12

Τουρκία: Η επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζητά μέτρα για τη μείωση των αυτοκτονιών στο στρατό


Η επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων της τουρκικής βουλής κάλεσε το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας να αναλάβει δράση για το υψηλό ποσοστό των αυτοκτονιών στις τάξεις του, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης.Η επιτροπή επισήμανε ότι περισσότεροι Τούρκοι στρατιώτες έχουν αυτοκτονήσει τα τελευταία δέκα χρόνια απ' όσους έχουν σκοτωθεί σε μάχες με αντάρτες του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK).Σύμφωνα με έκθεσή της, 934 στρατιώτες αυτοκτόνησαν την περίοδο αυτή ενώ 818 σκοτώθηκαν σε μάχες.Η επιτροπή ανέφερε πως ο αριθμός των αυτοκτονιών είναι απαράδεκτος και απαίτησε από το γενικό επιτελείο να κάνει περισσότερα για να καταπολεμήσει τις πρακτικές κακομεταχείρισης και εκφοβισμού στις τάξεις του.

Εξάλλου σε έκθεσή του το ινστιτούτο ερευνών International Crisis Group (ICG) κάλεσε την Άγκυρα να προσφέρει στους Κούρδους περισσότερα δικαιώματα σε ό,τι αφορά τη χρήση της γλώσσας τους, την αυτοδιοίκηση, την ταυτότητά τους και την πολιτική τους εκπροσώπηση ώστε να αποφευχθεί μια επιδείνωση της σύγκρουσης στη νοτιοανατολική Τουρκία.Στην έκθεσή του, που επικεντρώνεται στο Ντιγιάρμπακιρ, το ινστιτούτο επισημαίνει πως η βία στη σύγκρουση ανάμεσα στο Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) και στο στρατό έχει επανέλθει στα επίπεδα της δεκαετίας του 1990 στοιχίζοντας τη ζωή 870 ανθρώπων από το 2011.«Η επίσημη αναγνώριση της κουρδικής ταυτότητας και το δικαίωμα της εκπαίδευσης και (της λειτουργίας) της δικαιοσύνης στην μητρική γλώσσα (των μειονοτικών) αποτελεί προτεραιότητα», επισημαίνει η δεξαμενή σκέψης αυτή σε έκθεσή της.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει προωθήσει μια σειρά μεταρρυθμίσεων σε ό,τι αφορά την κουρδική γλώσσα και τον κουρδικό πολιτισμό κατά την διάρκεια της δεκαετίας που βρίσκεται στην εξουσία, αλλά Κούρδοι πολιτικοί λένε ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές δεν επαρκούν κι αξιώνουν περιφερειακή αυτονομία.

Η σύγκρουση έχει προκαλέσει τεράστια οικονομικά προβλήματα στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με το ICG. Το Ντιγιάρμπακιρ, άλλοτε το τρίτο σημαντικότερο αστικό κέντρο για την τουρκική οικονομία, έχει πέσει στην 63η θέση, σύμφωνα με το ινστιτούτο. Κάλεσε την κυβέρνηση να χορηγήσει περισσότερη χρηματοδότηση στην πόλη, ειδικά στους τομείς της παιδείας, την δημιουργία εγκαταστάσεων για ένα διεθνές αεροδρόμιο, τις σιδηροδρομικές συνδέσεις και τις βιομηχανικές ζώνες.
Πηγή: ΑΜΠΕ

2 σχόλια:

  1. "Η επιτροπή επισήμανε ότι περισσότεροι Τούρκοι στρατιώτες έχουν αυτοκτονήσει τα τελευταία δέκα χρόνια απ' όσους έχουν σκοτωθεί σε μάχες με αντάρτες του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK)."

    1. Το ίδιο φαινόμενο αντιμετωπίζει ο αμερικανικός στρατός.
    2. Κούρδοι υποστηρίζουν ότι πολλές "αυτοκτονίες" είναι νεκροί στρατιώτες που δεν προσμετρούνται ως θύματα των μαχών με το ΡΚΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι περισσότερες αυτοκτονίες αφορούν Τούρκους Στρατιώτες Κουρδικής Καταγωγής ή άλλης καταγωγής λ.χ. αρμενικής οι οποίοι και αυτοκτονούν με περιέργους τρόπους λ.χ. δύο σφαίρες στο κεφάλι.

    Ο Τουρκικός στρατός δεν έχει ανακοινώσει επίσημα τις πραγματικές του απώλειες στις μάχες με το PKK.Πολλοί απο τους νεκρούς στις μάχες αυτές είναι μισθοφόροι σημειωτέον

    Αν το συνδυάσει κάποιος με την εικόνα που μεταδόθηκε πρόσφατα και αφορά τον τρόπο λειτουργείας του επαγγελματικού στρατού με τις παραιτήσεις χιλιάδων επαγγελματιών έχει μια εικόνα της ΜΕΓΑΛΗΣ στρατιωτικής Δύναμης που λέγεται Τουρκία

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.