29/11/12

Αποκαλύψεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

To Associated Press εμφάνισε χθες δημοσίευμα, στο οποίο παρουσιάζεται - αποκαλύπτεται ένα νέο ιρανικό διάγραμμα που φανερώνει εργασίες για την κατασκευή πυρηνικού όπλου.Ο George Jahn, συγγραφέας του δημοσιεύματος, γράφει:«Το διάγραμμα διέρρευσε από αξιωματούχους μιας χώρας που είναι αντίθετη στο εν λόγω πυρηνικό πρόγραμμα και ζητά τον τερματισμό του, προτού κατασκευαστούν πυρηνικά όπλα. Οι αξιωματούχοι του κράτους αυτού, παρέδωσαν το διάγραμμα με τον όρο ότι δεν θα κατονομαστούν ούτε εκείνοι, ούτε η χώρα τους».

Ο Jahn εξασφαλίζει την ανωνυμία όσων διέρρευσαν το διάγραμμα, μα ακόμα κι εκείνος παραδέχεται ότι είναι προκατειλημμένοι κατά του Ιράν.
Το διάγραμμα ωστόσο, αποτελεί απόδειξη ότι οι Ιρανοί πυρηνικοί επιστήμονες μάλλον διεξάγουν μελέτες στην πυρηνική ενέργεια και κατέχουν γνώσεις των διαδικασιών, χωρίς όμως να σημαίνει κάτι παραπάνω.

Ο David Albright του Ινστιτούτου για την Επιστήμη και την Διεθνή Ασφάλεια (Institute for Science and International Security) είπε στον Jahn ότι « το διάγραμμα δείχνει αυθεντικό μα μοιάζει να σχεδιάστηκε περισσότερο για την ‘κατανόηση της διαδικασίας παρά ως μέρος σχεδίου κατασκευής ενός πυρηνικού όπλου».

 Αυτό το μέρος της είδησης, αν και συμπεριλαμβάνεται στο δημοσίευμα, είναι θαμμένο στο άρθρο και κατ’ ουσίαν διαφεύγει της προσοχής του αναγνώστη καθώς ο Jahn δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην υποστήριξη της υπόθεσης ότι το συγκεκριμένο διάγραμμα δείχνει την κατασκευή μιας πυρηνικής βόμβας.

Ωστόσο, αξίζει να τονιστεί ότι, επίσημα χείλη από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας και το Ισραήλ, έχουν αναγνωρίσει ανοιχτά τις τελευταίες εβδομάδες, ότι το Ιράν διοχετεύει σημαντικά τμήματα του εμπλουτισμένου ουρανίου στην ιατρική έρευνα σχετικά με την θεραπεία του καρκίνου, δείχνοντας ότι η Τεχεράνη τηρεί πιστά αυτά που έχει δηλώσει στο παρελθόν – ότι δηλαδή ο εμπλουτισμός του ουρανίου έχει ειρηνικούς σκοπούς.

Η συζήτηση σχετικά με την πυρηνική απειλή από το Ιράν είναι σχεδόν χαλκευμένη. Οι ηγέτες του δυτικού κόσμου δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για την διάδοση αυτών των όπλων καθαυτή: το πραγματικό ζήτημα - όπως δηλώνει ο Υπουργός Αμύνης του Ισραήλ Ehud Barak - είναι η παρεμπόδιση της δημιουργίας «ζώνης ασυλίας», από την οποία η Τεχεράνη θα μπορεί να αποτρέψει μια απειλή ή εισβολή στο έδαφός της.

Ομάδα Ειδήσεων e-afipnis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.
ενημέρωση 16/9/2016

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:

•Δεν επιτρέπονται τα «greeklish» (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) και η γραφή με κεφαλαία (Caps) .
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση. Σχόλιο από "άγνωστο" ή "unknown" θα διαγραφεί.

Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.

Προσοχή: 1. Η σελίδα λειτουργεί σε εθελοντική βάση. Τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.
2. Όσοι και όσες απευθύνονται στη διαχείρηση με απορίες και ερωτήσεις είναι απαραίτητο να αναγράφουν και το e-mail τους για τη δυνατότητα απάντησης.