30/11/12

Επίθεση κατά της κυβέρνησης από την πλευρά του Ισραήλ

από 
 Πέρασαν εντελώς απαρατήρητες και ασχολίαστες οι δηλώσεις του Εκτελεστικού Διευθυντή της Sigma Explorations Holdings Ltd, Έλι Μπαρνέα, που επέκρινε με πολύ έντονο τρόπο την απόφαση της κυβέρνησης να μη χορηγήσει την άδεια για έρευνες στο τεμάχιο τρία στον όμιλο Εταιρειών του Ισραήλ Oak Delta NG Exploration. Ο όμιλος εταιρειών του Ισραήλ είχε εξασφαλίσει την πρώτη θέση στις αξιολογήσεις των προσφορών των εταιρειών για το τεμάχιο τρία, αλλά η άδεια χορηγήθηκε στην εταιρεία ENI-KOGAS.
Η απόφαση της κυβέρνησης, αναφέρει στις δηλώσεις του που δημοσιεύθηκαν στην Cyprus Mail την περ. Τρίτη ο Έλι Μπαρνέα, «έχει απογοητεύσει την Oak Delta Exploration, αλλά δεν πρόκειται να προχωρήσουμε στη λήψη νομικών μέτρων». Στην προσφορά του Ομίλου των εταιρειών του Ισραήλ για το τεμάχιο τρία, υπήρχε ενσωματωμένη, σύμφωνα με τον Μπαρνέα, πρόταση για την κατασκευή στην Κύπρο ηλεκτροπαραγωγού σταθμού με στόχο την εξαγωγή ηλεκτρικού ρεύματος στο Ισραήλ και για την κάλυψη των αναγκών της Κύπρου.

«Το έργο αυτό θα εγκαταλειφθεί τώρα μετα την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης», δηλώνει ο Μπαρνέα και συνεχίζει: «Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να στηρίζονται στην αμοιβαιότητα. Αν η Κύπρος δεν ενδιαφέρεται για την ασφάλεια της δική μας ενέργειας γιατί εμείς να ενδιαφερόμαστε για τη δική τους ασφάλεια;». Πολύ σκληρές κουβέντες. Ο Έλι Μπαρνέα υποστηρίζει επίσης ότι η εξαγωγή φυσικού αερίου «δεν αποτελεί την καλύτερη επιλογή για την Κύπρο διότι η προστιθέμενη αξία δεν είναι αρκετά υψηλή».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ομίλου των εταιρειών του Ισραήλ, «η Κύπρος θα μπορούσε να εξασφαλίζει δέκα δολάρια για κάθε εκατομμύριο BTU εξάγοντας ηλεκτρισμό, σε σύγκριση με μόνο τρία δολάρια για κάθε εκατομμύριο BTU από την εξαγωγή φυσικού αερίου από ένα τερματικό Υγροποίησης, λόγω της τεράστιας δαπάνης που απαιτείται για την κατασκευή ενός τερματικού Υγροποίησης (LNG) και άλλων υποδομών». «Η εξαγωγή φυσικού αερίου δεν είναι για την Κύπρο», υποστηρίζει ο Έλι Μπαρνέα με αποφθεγματικό τρόπο.

Οι δηλώσεις του Ισραηλίτη Εκτελεστικού Διευθυντή είναι πολύ προκλητικές για να μείνουν χωρίς σχολιασμό και χωρίς απάντηση εκ μέρους της κυβέρνησης, η οποία τον τελευταίο καιρό πρόβαλε τη σημασία των σχέσεών μας με το Ισραήλ, κυρίως στον ενεργειακό τομέα. Ο Νεοκλής Συλικιώτης οφείλει να δώσει κάποιες εξηγήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.