17/11/12

Εν αναμονή εξελίξεων «Αρωμα» αραβικής άνοιξης και στην Ιορδανία με ογκώδεις διαδηλώσεις κατά του βασιλιά

Στιγμιότυπο από τις διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα της χώρας
Στιγμιότυπο από τις διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα της χώρας   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Αμάν, Ιορδανία
Δεκάδες χιλιάδες πολιτών της Ιορδανίας διαδηλώνουν τις τελευταίες μέρες στην πρωτεύουσα και άλλες πόλεις της χώρας, κατά των μέτρων λιτότητας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να μειώσει τις δαπάνες και να αυξήσει τα έσοδα.
Στο στόχαστρο έχει μπει ο ίδιος ο βασιλιάς Αμπντάλα, την παραίτηση του οποίου ζητούν οι διαδηλωτές.

Τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση ανακοίνωσε δέσμη μέτρων λιτότητας, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει αυξήσεις στα καύσιμα, στα εισιτήρια και πάγωμα των προσλήψεων στο Δημόσιο.

Ένα διαδηλωτής έχει χάσει τη ζωή του, δεκάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί στις συγκρούσεις με την Αστυνομία, ενώ αρκετοί έχουν συλληφθεί.

«Όπως έχουμε δει και σε άλλες χώρες της περιοχής, υπάρχει και εδώ μια διάθεση αλλαγής» ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Βασικός κορμός των διαδηλώσεων είναι οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι της χώρας, παρόλο που ανώτερα στελέχη τους δεν έχουν συμμετάσχει ενεργά στις διαδηλώσεις.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ζητούν την απόσυρση των μέτρων λιτότητας, τον περιορισμό των εξουσιών του βασιλιά, αλλά και την ακύρωση των εκλογών του προσεχούς Ιανουαρίου τις οποίες είχαν σκοπό να μποϊκοτάρουν.

Ο ίδιος ο βασιλιάς, ο οποίος βρίσκεται στο θρόνο εδώ και 13 χρόνια, είχε προ ημερών καλέσει τα στελέχη των Αδελφών Μουσουλάνων να συμμετάσχουν στις εκλογές: «το μήνυμά μου είναι ότι αν θέλετε να αλλάξετε τη χώρα προς το καλύτερο, οι εκλογές και η ανανέωση του κοινοβουλίου είναι η ευκαιρία» είχε δηλώσει.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.