29/11/12

Εκπαιδευμένος από Τούρκους αξιωματικούς ο δολοφόνος του Οζάλ

Τον είχαν εκπαιδεύσει αξιωματικοί του στρατού υποστηρίζει με επιστολή του στην εφημερίδα Τουρκιγιέ, 24 χρόνια μετά την απόπειρα δολοφονίας του Τουργκούτ Οζάλ, ο δράστης, Καρτάλ Ντεμιράγ, αποκαλύπτοντας ίσως έτσι και τη διασύνδεση του στρατού με το παρακράτος, τουλάχιστον τότε.Πρωτοσέλιδα είχε το θέμα η Τουρκιγιέ, αναφερόμενη στην δολοφονική επίθεση εναντίον του Οζάλ στο Συνέδριο του κόμματός του, κόμμα Μητέρας Πατρίδας, στις 18 Ιουνίου 1988.
Η σφαίρα που έριξε τότε ο Ντεμιράγ είχε πλήξει τον Τούρκο Πρόεδρο στο χέρι. Τώρα ο Ντεμιράγ βρίσκεται στις φυλακές για άλλο αδίκημα και σε επιστολή του στην εφημερίδα τόνισε μεταξύ άλλων ότι για την ενέργειά του εκείνη εναντίον του Οζάλ τον είχαν εκπαιδεύσει αξιωματικοί. Εκφράζοντας μεταμέλεια, ανέφερε ότι είχε τύχει εκπαίδευσης κομάντο από απόστρατους αξιωματικούς.
Να σημειωθεί ότι στις 18 Ιουνίου 1988 κι ενώ ο τότε Τούρκος Πρόεδρος μιλούσε στο συνέδριο του κόμματος Μητέρα Πατρίδα, τον πυροβόλησαν και τον τραυμάτισαν στο χέρι. Δράστης ήταν ο Καρτάλ Ντεμιράγ, στέλεχος του «Counter Guerrilla» (παρακρατικής οργάνωσης) και στενός συνεργάτης του στρατηγού Σαμπρί Γιρμιμπέσογλου, πρώην αρχηγού ειδικών δυνάμεων, με δράση στην Κύπρο και ΓΓ του τότε Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας.
Ο Ντεμιράγ συνελήφθη, πήρε χάρη από τον ίδιο τον Οζάλ, αλλά Εφετείο της Άγκυρας τον καταδίκασε παρ όλ αυτά το 2008 σε κάθειρξη 20 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.