28/11/12

Η Ελλάδα θα ψηφίσει υπέρ του αιτήματος της Παλαιστίνη

4cd4eaee1c7cc4757d33459591114de7 XL
Η Ελλάδα αποφάσισε να υπερψηφίσει, κατά την αυριανή συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, την απόφαση για την αναβάθμιση του καθεστώτος της Παλαιστίνης σε κράτος μη-μέλος του ΟΗΕ, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών.Το ΥΠΕΞ, αναφέρει ότι «η απόφασή μας αυτή είναι συνεπής προς την πάγια θέση αρχής της χώρας μας για την επίλυση του Μεσανατολικού προβλήματος στην βάση των δύο κρατών, ήτοι ενός ανεξάρτητου και βιώσιμου Παλαιστινιακού κράτους, που θα συμβιώνει με ειρήνη και ασφάλεια με το κράτος του Ισραήλ».

«Με τις ιστορικές εξελίξεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, η Ελλάδα πιστεύει ότι ήλθε πλέον η ώρα Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι να ζήσουν, όπως έχουν αναφαίρετο δικαίωμα, με ασφάλεια στα κράτη τους. Η λύση των δύο κρατών, που περιγράφεται σε διαδοχικές Αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και επιβεβαιώνεται στο σχέδιο Απόφασης που είναι ενώπιόν μας, είναι η μόνη που διασφαλίζει μακροχρόνια τα συμφέροντα των δύο λαών και την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή», προστίθεται στην ανακοίνωση. 

Το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει πως «η επίλυση του προβλήματος δεν μπορεί παρά να είναι αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο μερών, τα οποία φέρουν την ευθύνη να επιλύσουν, με ρεαλισμό και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όλα τα θέματα του τελικού καθεστώτος. Θεωρούμε λοιπόν ως άκρως θετική την πρόβλεψη του σχεδίου απόφασης για άμεση και χωρίς προϋποθέσεις επιστροφή των δύο μερών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».Καταλήγοντας το ΥΠΕΞ εκφράζει την ελπίδα «ότι τα δύο μέρη θα επωφεληθούν από την νέα αυτή ευκαιρία για ειρήνευση και θα αποφύγουν οποιαδήποτε ενέργεια θα μπορούσε να δυναμιτίσει το κλίμα και να υπονομεύσει τις απευθείας διαπραγματεύσεις».

Η θέση των άλλων κρατών
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης πως η Ρωσία θα ψηφίσει υπέρ του αιτήματος της Παλαιστίνης να της αναγνωριστεί το καθεστώς του «κράτους παρατηρητή» στον ΟΗΕ στην αυριανή ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του οργανισμού.

«Όπως έχουμε πει επανειλημμένα η Ρωσική Ομοσπονδία θα ψηφίσει υπέρ της απόφασης αυτής, σύμφωνα με τη θέση μας» στο θέμα, επισημαίνεται στην ανακοίνωση. «Η υποστήριξη αυτής της απόφασης στη Γενική Συνέλευση υπαγορεύεται επίσης από το γεγονός ότι οι Παλαιστίνιοι δεν θεωρούν αυτό το διάβημα μια εναλλακτική στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, κάτι που αναφέρεται ρητά στο προσχέδιο της απόφασης», προσθέτει το ρωσικό υπουργείο.«Σε αυτό το στάδιο οι διεθνείς και περιφερειακές προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν στην επιστροφή χωρίς καθυστέρηση στις άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση. 

Μέχρι στιγμής η Γαλλία, η Αυστρία, η Ισπανία, η Ελβετία, η Δανία και η Νορβηγία έχουν ανακοινώσει ότι θα ψηφίσουν υπέρ της αναγνώρισης της Παλαιστίνης ως «κράτους μη μέλους-παρατηρητή» του ΟΗΕ. Η Παλαιστίνη σήμερα βρίσκεται στον οργανισμό με το καθεστώς παρατηρητή.Αντίθετα η Γερμανία επεσήμανε ότι δεν θα εγκρίνει το αίτημα αυτό, ενώ κατά αναμένεται να ψηφίσουν επίσης η Βρετανία, το Βέλγιο και η Ολλανδία.
http://www.ant1online.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.