29/11/12

Συνέχεια στο θέμα Έμμεση καταδίκη των δηλώσεων Μπερίσα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

O Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης και Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας, Στέφαν Φούλε.
O Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης και Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας, Στέφαν Φούλε.
Βρυξέλλες: Στις εμπρηστικές δηλώσεις του Σαλί Μπερίσα, οι οποίες -μεταξύ άλλων- ακύρωσαν το ταξίδι του Δ.Αβραμόπουλου στα Τίρανα, αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του αρμόδιου για τη διεύρυνση επίτροπος.

Συγκεκριμένα, ο Πίτερ Στάνο, εκπρόσωπος του επιτρόπου, αρμόδιου για θέματα Διεύρυνσης και Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας, Στέφαν Φούλε ανέφερε τα εξής:

«Όπως ξέρετε δεν σχολιάζουμε τις δηλώσεις των πολιτικών και των εκπροσώπων των διαφόρων χωρών. Θα ήθελα, όμως, να τονίσω ότι είναι πολύ σημαντικό για κάθε χώρα και για κάθε πολιτικό να προβαίνουν σε δηλώσεις που ενισχύουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και όχι το αντίθετο.»

O κ. Μπερίσα βρισκόταν στην Αυλώνα, όπου μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για «εθνική ανεξαρτησία όλων των αλβανικών εδαφών από την Πρέβεζα μέχρι το Πρέσεβο, από τα Σκόπια μέχρι την Ποντγκόριτσα» του Μαυροβουνίου.

Η δήλωσή του ήταν η εξής: «Στην Αυλώνα, στους πολίτες της, στον Ισμαήλ Κεμάλι Βλόρα και τους άλλους άνδρες του έθνους, οι οποίοι ανακήρυξαν στην αιώνια αυτή πόλη, στις 28 Νοεμβρίου 1912, την ανεξαρτησία της Αλβανίας, την ανεξαρτησία της Εθνικής Αλβανίας, της Αλβανίας όλων των αλβανικών εδαφών από την Πρέβεζα μέχρι το Πρέσεβο, από τα Σκόπια μέχρι την Ποντγκόριτσα.

» Αιώνιος ο σεβασμός για τον πατέρα της ανεξαρτησίας της Αλβανίας, τον Ισμαήλ Κεμάλ Βλόρα, τους άνδρες που υπέγραψαν την πράξη ανακήρυξης της ανεξαρτησίας, τους πολίτες της Αυλώνας και όλης της Αλβανίας! Χρόνια πολλά για την 100η επέτειο!».

Στην Αθήνα, το ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε: «Δηλώσεις σαν και αυτές, δεν συμβάλλουν στη δημιουργία κλίματος φιλίας, εμπιστοσύνης και καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών, και στην ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως στον πολιτικό, οικονομικό και ενεργειακό τομέα.»

Αργότερα, στην επίσημη ιστοσελίδα της αλβανικής κυβέρνησης η εκπρόσωπος του Αλβανού πρωθυπουργού Έρλα Μεΐλι τόνισε ότι η παραπάνω δήλωση αναφέρεται «στο ιστορικό πλαίσιο 100 χρόνων πριν και δεν εκφράζει καμία εδαφική διεκδίκηση σε βάρος των γειτόνων μας, στο Νότο, το Βορρά ή την Ανατολή».

1 σχόλιο:

  1. Πάλι καλά που ακούστηκε και ένας ψίθυρος εκ μέρους της ΕΕ!
    Ας ελπίσουμε ότι θα τον θυμηθούνε όταν γράψουν την επόμενη έκθεση "προόδου" της Αλβανίας, για την ένταξη.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.