29/11/12

Σφίγγουν τον κλοιό στους οίκους αξιολόγησης οι Βρυξέλλες

http://euractiv.gr/sites/euractiv.gr/files/articles_files/moodys_investors_service_0.jpg

EurActiv.gr  «Οι οίκοι αξιολόγησης θα πρέπει να ακολουθήσουν αυστηρότερους κανόνες, που θα τους καταστήσουν πιο υπεύθυνους για τυχόν λάθη από αμέλεια ή πρόθεση», είπε ο γάλλος επίτροπος Michel Barnier, μετά τη χθεσινή (27 Νοεμβρίου) συμφωνία του Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Κομισιόν.

 «Είχαμε ένα καλό αποτέλεσμα», πρόσθεσε. «Με αυτή τη συμφωνία, κάνουμε άλλο ένα σημαντικό βήμα προς την χρηματοπιστωτική σταθερότητα και μειώνουμε σημαντικά τον κίνδυνο μελλοντικής χρηματοπιστωτικής κρίσης, με όλες τις συνέπειές της για την πραγματική οικονομία, απασχόληση, ανάπτυξη και δημόσιους προϋπολογισμούς».Οι νέοι κανόνες θα απαγορέψουν από τους οίκους αξιολόγησης να δημοσιεύουν αξιολογήσεις δημόσιου χρέους χωρίς προηγούμενο αίτημα, και τους υποχρεώνει να θεσπίσουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που θα δείχνει πότε θα αξιολογούν τα κράτη μέλη της ΕΕ. Αυτό το «ημερολόγιο» έχει ως στόχο να αποφύγει τις αιφνίδιες αναταραχές στις αγορές.

Oι επενδυτές και οι χώρες της ΕΕ θα ενημερώνονται για τα πραγματικά γεγονότα και υποθέσεις κάθε αξιολόγησης, κάτι που θα διευκολύνει την καλύτερη κατανόηση του δημόσιου χρέους μιας χώρας.
Θα απαγορευθεί στους επενδυτές να κατέχουν παράλληλα σημαντικές μετοχές σε πάνω από έναν οίκο αξιολόγησης προκειμένου να διασφαλισθεί η επαρκής ανεξαρτησία των οίκων. Επιπλέον, οι συγχωνεύσεις οίκων αξιολόγησης θα περιοριστούν προκειμένου να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός, σύμφωνα με τους νέους κανόνες.Αυτό θεωρητικά θα μειώσει την κυριαρχία των Moody’s και Standard & Poor’s, που μαζί ελέγχουν πάνω από το 80% της παγκόσμιας αγοράς οίκων αξιολόγησης.
 «Ήταν μια πολύ δύσκολη διαδικασία, αλλά πήγαμε την υφιστάμενη νομοθεσία ένα βήμα μπροστά, σε ένα μονοπάτι που θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω», είπε ο ιταλός ευρωβουλευτής των σοσιαλιστών Leonardo Domenici.

Η συμφωνία τώρα πρέπει να εγκριθεί από την ολομέλεια της Ευρωβουλής.Η Κομισιόν τόνισε ότι θα διατηρήσει τις πιέσεις στον εν λόγω τομέα και θα εξετάσει εάν θα προβεί σε περαιτέρω ρυθμίσεις στην αγορά αξιολογήσεων καθώς και να θεσπίσει έναν ευρωπαϊκό οίκο αξιολόγησης. Η νέα έκθεση θα σταλεί στο Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο μέχρι το 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.