29/11/12

Ομπάμα Β’: Η Κάθαρση και το Σύμφωνο

Thierry Meyssan
Ο κ. και η κα Κέρυ, ο κ. και η κα Άσαντ, κατά τη διάρκεια ιδιωτικού γεύματος σε ένα εστιατόριο της Δαμασκού το 2009.
Διαθέτοντας μεγαλύτερη νομιμότητα με την επανεκλογή του, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ετοιμάζεται να ξεκινήσει μια νέα εξωτερική πολιτική: εξάγοντας τα συμπεράσματα από τη σχετική οικονομική αδυναμία των Ηνωμένων Πολιτειών, παραιτείται από το να κυβερνήσει τον κόσμο μόνος του. Οι στρατιωτικές δυνάμεις του συνεχίζουν την αναχώρησή τους από την Ευρώπη και τη μερική απόσυρση τους από τη Μέση Ανατολή για να τοποθετηθούν γύρω από την Κίνα. 


Υπό το πρίσμα αυτό, θέλει ταυτόχρονα να αποδυναμώσει τη ρωσοκινεζική συμμαχία και να μοιράσει το βάρος της Μέσης Ανατολής με τη Ρωσία. Ως εκ τούτου, είναι έτοιμος να εφαρμόσει τη συμφωνία για τη Συρία η οποία συνήφθη στις 30 Ιουνίου στη Γενεύη (ανάπτυξη ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, που αποτελείται κυρίως από τα στρατεύματα του ΟΣΣΑ, διατήρηση στην εξουσία του Μπασάρ αλ-Άσαντ αν εκλέγεται από τον λαό του).

Αυτή η νέα εξωτερική πολιτική αντιμετωπίζει ισχυρή αντίσταση στην Ουάσιγκτον. Τον Ιούλιο, οργανωμένες διαρροές στον Τύπο είχαν ανατρέψει τη συμφωνία της Γενεύης και ο Κόφι Ανάν αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Το σαμποτάζ φαίνεται να έχει εκκολαφθεί από μια ομάδα ανώτερων αξιωματικών οι οποίοι δεν αποδέχονται το τέλος του ονείρου τους για μια παγκόσμια αυτοκρατορία.

Σε καμία στιγμή, τέθηκε αυτός ο προβληματισμός κατά τη διάρκεια της προεδρικής προεκλογικής εκστρατείας, οι δύο κύριοι υποψήφιοι συμφωνώντας για την ίδια πολιτική στροφή και έχοντας διαφορετική προσέγγιση για το πώς να την παρουσιάσουν.

Ο Ομπάμα περίμενε έτσι το βράδυ της νίκης του για να δώσει το σήμα εκκίνησης μιας εκκαθάρισης που είχε προετοιμαστεί για μήνες. Η παραίτηση του στρατηγού Ντέιβιντ Πετρέους ως διευθυντή της CIA είχε ευρεία δημοσιότητα, αλλά αποτελούσε μόνο το ορεκτικό. Τα κεφάλια πολλών άλλων ανώτερων αξιωματικών θα κυλήσουν στο χώμα.

Η κάθαρση αγγίζει  πρώτα τον Ανώτατο Διοικητή του ΝΑΤΟ και Διοικητή της EUCOM (ναύαρχο Τζέιμς Σταυρίδη), ο οποίος τελειώνει τη σειρά του, και τον προβλεπόμενο διάδοχό του (στρατηγός Τζον Άλεν). Συνεχίζεται με τον πρώην διοικητή της AFRICOM (στρατηγό William Ε. Ward) και τον εδώ και έναν χρόνο διάδοχό (στρατηγό Κάρτερ Χαμ). Θα πρέπει επίσης να σαρώσει το αφεντικό της αντιπυραυλικής ασπίδας (στρατηγό Patrick J. O'Reilly) και άλλα πρόσωπα μικρότερης σημασίας.

Κάθε φορά, οι ανώτεροι αξιωματικοί κατηγορούνται είτε για υποθέσεις ηθών, είτε για υπεξαίρεση. Ο αμερικανικός τύπος γέμισε με άθλιες λεπτομέρειες για το ερωτικό τρίγωνο που περιλαμβάνει τον Πετρέους, τον Άλεν και την βιογράφο του πρώτου, Paula Broadwell, σιωπώντας για το γεγονός ότι η ίδια είναι αντισυνταγματάρχης των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών. Κατά πάσα πιθανότητα, είχε διεισδύσει στο περιβάλλον των δύο στρατηγών για να τους κάνει να πέσουν.

Η κάθαρση προηγήθηκε στην Ουάσιγκτον, τον Ιούλιο, με την εξάλειψη ξένων υπαλλήλων που αντιτάχθηκαν στη νέα πολιτική και συμμετείχαν στη Μάχη της Δαμασκού. Όλα έγιναν σαν να ήθελε ο Ομπάμα να καθαρίσει το σπίτι. Σκεφτόμαστε, για παράδειγμα, τον πρόωρο θάνατο του στρατηγού Ομάρ Σουλεϊμάν (Αίγυπτος) που ήρθε να διεξάγει εξετάσεις σε αμερικανικό νοσοκομείο, ή την επίθεση εναντίον του πρίγκιπα Μπαντάρ μπιν Σουλτάν (Σαουδική Αραβία), επτά ημέρες αργότερα.

Μένει στον Μπαράκ Ομπάμα να συνθέσει τη νέα κυβέρνησή του βρίσκοντας άνδρες κααι γυναίκες σε θέση να προωθούν την νέα πολιτική και να γίνει αποδεκτή. Στηρίζεται κυρίως στον πρώην Δημοκρατικό υποψήφιο για την προεδρία και νυν πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Τζον Κέρι. Ήδη η Μόσχα δήλωσε ότι ο διορισμός του θα ήταν ευπρόσδεκτος. Πάνω απ 'όλα, ο Κέρι είναι γνωστός για τον «θαυμασμό του για τον Μπασάρ αλ-Άσαντ» Η Washington Post ) και τον έχει συναντήσει στα προηγούμενα έτη [ 1 ].

Το ερώτημα είναι κατά πόσον οι Δημοκρατικοί μπορούν να δεχθούν να χάσουν μια έδρα στη Γερουσία, και αν ο Κέρι θα πάρει την θέση του Υπουργού Εξωτερικών η του Υπουργού Άμυνας.

Στην περίπτωση κατά την οποία θα ανέλαβε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το Άμυνας θα δινόταν στην Μισέλ Φλουρνουά η στον Άστον Κάρτερ οι οποίοι θα συνέχιζαν τους δημοσιονομικούς περιορισμούς ήδη σε εξέληξη.

Στη περίπτωση όπου ο Κέρι θα έπαιρνε την Άμυνα, το υπουργείο Εξωτερικών θα πρέπει να δινόταν στη Σούζαν Ράις, γεγονός που θα προκαλούσε σίγουρα κάποια προβλήματα: ήταν πολύ αγενής στα πρόσφατα ρωσικά και κινεζικά βέτο, και δεν φαίνεται να διαθέτει την απαιτούμενη ψυχραιμία για αυτό το πόστο. Για την ώρα, οι Ρεπουμπλικάνοι προσπαθούν να την εμποδίσουν.

Ο John Brennan, γνωστός για τις ιδιαίτερα βρώμικες και βίαιες μεθόδους του, θα μπορούσε να γίνει ο επόμενος διευθυντής της CIA. Θα ήταν υπεύθυνος για να γυρίσει τη σελίδα των ετών Μπους, εξαλείφοντας τους τζιχαντιστές που εργάστηκαν για τον Οργανισμό και για τη διάλυση της Σαουδικής Αραβίας, που δεν είναι πλέον χρήσιμη. Αλλιώς, η αποστολή μπορεί να ανατεθεί στον Michael Vickers, η ακόμα και στον Michael Morell, τον άνθρωπο της σκιάς που στεκόταν στο πλευρό του Τζωρτζ Μπους αυτή τη περίφημη 11η Σεπτεμβρίου και του υπαγόρευε ποια συμπεριφορά να ακολουθήσει.

Ο Σιωνιστής αλλά όμως ρεαλιστής Antony Blinken θα μπορούσε να γίνει σύμβουλος της εθνικής ασφάλειας. Θα μπορούσε να ενεργοποιήσει το σχέδιό που είχε εκπονήσει το 1999 στο Shepherdstown για τον Μπιλ Κλίντον: ειρήνη στη Μέση Ανατολή με την υποστήριξη των... Άσαντ.

Πριν από το διορισμό του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, η αλλαγή πολιτικής έχει ήδη δρομολογηθεί με την επανέναρξη των μυστικών διαπραγματεύσεων με την Τεχεράνη. Πράγματι, η νέα επιλογή απαιτεί την εγκατάλειψη της πολιτικής της απομόνωσης του Ιράν και, επιτέλους, την αναγνώριση της Ισλαμικής Δημοκρατίας ως περιφερειακή δύναμη.  Πρώτη συνέπεια: επαναλήφθηκαν οι εργασίες κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει το South Pars, το μεγαλύτερο κοίτασμα αερίου στον κόσμο, με τη Δαμασκό, τη Μεσόγειο και την Ευρώπη.  Μια επένδυση ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα αποσβεστεί μόνο με διαρκή ειρήνη στην περιοχή.

Η νέα εξωτερική πολιτική του Ομπάμα Β’ θα ανατρέψει τη Μέση Ανατολή το 2013 προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που αναγγέλλεται στα Δυτικά μέσα ενημέρωσης και του Κόλπου.

Thierry Meyssan 

[1] « For besieged Syrian dictator Assad, only exit may be body bag », par Joby Warrick et Anne Gearan, The Washington Post, 1er août 2012. Et lire la piètre mise au point de Jodi B. Seth, porte-parole du sénateur Kerry : « Why John Kerry tested engagement with Syria », The Washington Post, 5 août 2012.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.