28/11/12

Αντάρτες κατέρριψαν ελικόπτερο του συριακού στρατού με πύραυλο εδάφους-αέρος

Ένα ελικόπτερο του συριακού τακτικού στρατού καταρρίφθηκε σήμερα από έναν πύραυλο εδάφους-αέρος την ώρα που βομβάρδιζε την περιοχή γύρω από τη στρατιωτική βάση Σέιχ Σουλεϊμάν, 25 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Χαλεπιού, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Είναι η πρώτη φορά που οι σύροι αντάρτες καταρρίπτουν ένα ελικόπτερο με πύραυλο εδάφους-αέρος», δήλωσε ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ράμι 'Αμπντελ Ράχμαν. Ένα βίντεο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο YouTube δείχνει ένα ελικόπτερο και στη συνέχεια ακούγεται ο θόρυβος μιας έκρηξης και μια φωνή που φώναξε στα αραβικά «σάρουχ» (πύραυλος). Το ελικόπτερο μετατρέπεται σε μια μπάλα φωτιάς και μετά ακούγονται πολλές φωνές να λένε: «Χτυπήθηκε. Ο Θεός είναι μεγάλος». Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, οι σύροι αντάρτες έλαβαν πρόσφατα δεκάδες πυραύλους αυτού του τύπου.

Έπειτα από πολλές ώρες μαχών γύρω από το Χαλέπι οι εξεγερμένοι κατάφεραν να θέσουν τα ξημερώματα υπό τον έλεγχό τους τη στρατιωτική αυτή βάση αεράμυνας, που βρίσκεται κοντά στην περιοχή αλ Σφάιρ, ενισχύοντας τη θέση τους στη βόρεια Συρία. Η επιχείρηση αυτή διεξήχθη από την ισλαμιστική οργάνωση 'Αχραρ αλ Σαμ και μονάδες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, οι οποίες ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν ή συνέλαβαν 70 στρατιώτες του τακτικού στρατού. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, στη μάχη για την κατάληψη της βάσης έχασαν τη ζωή τους έξι αντάρτες, ενώ κατασχέθηκαν πολλά όπλα.

Στο μεταξύ ο 'Αμπου 'Αμπντο, μέλος του ισλαμιστικού Μετώπου αλ Νούσρα που μάχεται στο πλευρό του Ελεύθερου Συριακού Στρατού κατά του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ 'Ασαντ, δήλωσε: «Ο μόνος τρόπος να εκδιωχθεί αυτό το καθεστώς είναι να μεταφέρουμε τη μάχη στους δρόμους της πρωτεύουσας και όσο πιο κοντά γίνεται στην περιοχή όπου μένει ο 'Ασαντ και η οικογένειά του».

Οι συγκρούσεις μαίνονταν σήμερα σε πολλές περιοχές της Δαμασκού, με τουλάχιστον πέντε στρατιώτες να χάνουν τη ζωή τους σε μια ενέδρα κοντά στο αεροδρόμιο της συριακής πρωτεύουσας, όπως δήλωσε ο ακτιβιστής Χάιταμ αλ Αμπντάλα. Τέσσερις πολίτες σκοτώθηκαν από έναν όλμο στο νοτιοανατολικό προάστιο Σαγίντα Ζάιναμπ, κοντά στη λεωφόρο που οδηγεί στο αεροδρόμιο, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο.
Στη βόρεια επαρχία Ιντλίμπ, οι ακτιβιστές δήλωσαν ότι αεροπλάνα βομβάρδισαν μια ελαιουργία όπου βρίσκονταν πολλοί αγρότες. Ο 'Αμπντελ Ράχμαν επεσήμανε ότι τα αεροπλάνα «έβαλαν εκ προθέσεως στο στόχαστρό τους την ελαιουργία καθώς έκαναν δύο συνεχείς επιδρομές εναντίον της».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις επιθέσεις αυτές, αν και ακτιβιστές έχουν κάνει λόγο για τουλάχιστον 25 νεκρούς. Ο τουρκικός τηλεοπτικός σταθμός TRT μετέδωσε ότι συριακά αεροπλάνα επιτέθηκαν σε περιοχές πολύ κοντά στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα. Εξάλλου οι συριακές αρχές απέστειλαν μια επιστολή στον ΟΗΕ στην οποία περιλαμβάνουν έναν κατάλογο με 142 τζιχαντιστές από 18 χώρες που έχασαν τη ζωή τους την ώρα που πολεμούσαν στο πλευρό των σύρων εξεγερμένων, σύμφωνα με τη συριακή εφημερίδα αλ Ουάταν, που πρόσκειται στον πρόεδρο 'Ασαντ. Μεταξύ των τζιχαντιστών περιλαμβάνονται 47 Σαουδάραβες, 24 Λίβυοι, 10 Τυνήσιοι, 9 Αιγύπτιοι, 6 υπήκοοι Κατάρ, 5 Λιβανέζοι, 11 Αφγανοί, 5 Τούρκοι, 3 Τσετσένοι, ένας Αζέρος και ένας υπήκοος Τσαντ. Στον κατάλογο αυτό, που εστάλη στα μέσα Νοεμβρίου στον ΟΗΕ, αναφέρονται λεπτομερώς τα ονόματα, οι ημερομηνίες και ο τόπος θανάτου κάθε μαχητή.

«Η πλειονότητα είναι τζιχαντιστές που ανήκαν ήδη στην αλ Κάιντα ή που στρατολογήθηκαν από την οργάνωση μόλις έφτασαν στη Συρία», επισημαίνει η εφημερίδα στο άρθρο της, διευκρινίζοντας ότι οι μαχητές πέρασαν στη Συρία από την Τουρκία και τον βόρειο Λίβανο. Οι περισσότεροι σκοτώθηκαν στις επαρχίες Χαλέπι, Χομς, Ιντλίμπ, Ντέιρ αλ Ζορ και Χασάκε, σημειώνει η αλ Ουάταν.http://www.express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.