3/11/12

Η Τουρκία στηρίζει την Άλ Κάιντα και τις τρομοκρατικές συμμορίες που διαπράττουν εγκλήματα πολέμου στη Συρία

Ο ΟΗΕ, η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ πρέπει να εντάξουν την Τουρκία στον κατάλογο των χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία και συγκεκριμένα την Άλ Κάιντα
Ελληνική εξωτερική πολιτική: Ή στραβός είν’ ο γιαλός...
Του Σάββα Καλεντερίδη
Έχουμε ξαναγράψει από τη στήλη αυτή ότι οι εξελίξεις στη Συρία θα κρίνουν το νέο γεωπολιτικό χάρτη των ισορροπιών στην περιοχή και εξ αυτού του λόγου αποτελούν ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για τον Ελληνισμό, την Κύπρο και την Ελλάδα, που αξίζει της συνεχούς παρακολούθησης και της προσοχής μας.
Όμως, εκτός της παρακολούθησης και της προσοχής μας, αξίζουν και της ανάλογης πολιτικής από πλευράς της χώρας μας, για να μην τρέχουμε μονίμως πίσω από τις εξελίξεις.
Στην κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Συρία, η Τουρκία έπαιξε ξεκάθαρα αποσταθεροποιητικό ρόλο εις βάρος μιας ανεξάρτητης χώρας, φιλοξενώντας στο έδαφός της αλλά και στελεχώνοντας με άτομα της απολύτου εμπιστοσύνης της, το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο και τον αυτοαποκαλούμενο Ελεύθερο Συριακό Στρατό.
Επίσης, η Τουρκία, παραχώρησε το έδαφός και τα λιμάνια της στις κάθε λογής παραστρατιωτικές ομάδες, οι οποίες διείσδυσαν στη Συρία και προβαίνουν σε δολοφονίες χιλιάδων αόπλων πολιτών, ανάμεσα στους οποίους και εκατοντάδες παιδιά.
Εκτός του ότι υπάρχουν πολλά στοιχεία για την εμπλοκή της Τουρκίας στη δράση τρομοκρατικών οργανώσεων στη Συρία, ανάμεσα στα οποία και σκληρά στοιχεία της Αλ Κάιντα, υπάρχουν και ομολογίες Τούρκων, που συνελήφθησαν από τις αρχές της Συρίας, που ομολογούν on camera τα εγκλήματά τους, που τα τέλεσαν κατόπιν διαταγών στελεχών των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας.
Ο στόχος της Τουρκίας είναι η ανάληψη της εξουσίας από στελέχη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, για να επεκτείνει την επιρροή της σε ολόκληρη τη συριακή επικράτεια και να ακυρώσει τις προσπάθειες της Κύπρου για συμφωνία με την κυβέρνηση της Συρίας στο κρίσιμο ζήτημα του ορισμού της ΑΟΖ. Αυτό το έχουμε ξαναγράψει, σημειώνοντας ότι η Τουρκία θέλει να καταστήσει την Α. Μεσόγειο μια σουνιτική μουσουλμανική λίμνη.
Τώρα η Τουρκία έδειξε το πιο αποκρουστικό και συνάμα αδίστακτο πρόσωπό της στο ζήτημα της Συρίας, κάτι που πρέπει να προβληματίζει όλους τους Έλληνες και όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις, δεδομένων των επεκτατικών σχεδίων της Τουρκίας στο Αιγαίο και τη Θράκη και φυσικά της συνεχιζόμενης κατοχής του 40% του εδάφους της Κύπρου.
Η Άγκυρα, βλέποντας ότι με την εξέλιξη της συριακής κρίσης ανδρώνεται το δεύτερο κουρδικό αυτόνομο κράτος στη ΒΔ Συρία, εκτός του ότι δήλωσε επίσημα ότι δεν θα αποδεχτεί την ίδρυση ενός τέτοιου κράτους και ότι θα χρησιμοποιήσει βία για να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη, πρόσφατα έστρεψε τους τρομοκράτες που δρουν στο έδαφος της Συρίας, τους οποίους εκπαιδεύει και εξοπλίζει η ίδια, να στραφούν εναντίον αόπλων Κούρδων στη συνοικία Εσρεφιγιέ στο Χαλέπι και σε διάφορα κουρδικά χωριά στην επαρχία Αφρίν, που διοικούνται και προστατεύονται από τις Δυνάμεις Λαϊκής Άμυνας, του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας (PYD).
Να σημειωθεί ότι οι Κούρδοι τηρούν αυστηρά ουδέτερη στάση στις συγκρούσεις που γίνονται μεταξύ των δυνάμεων του κράτους και των ενόπλων ομάδων και συμμοριών που δρουν στο έδαφος της Συρίας.
Από τις επιθέσεις των τρομοκρατών εναντίον των Κούρδων, που έγιναν τις τρεις πρώτες ημέρες του Μπαϊραμιού, έχασαν τη ζωή τους 25 Κούρδοι, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 30, ανάμεσα στους και οποίους -το τονίζουμε- και παιδιά.
Όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις, γνωρίζουν τον βρώμικο ρόλο της Τουρκίας στις δολοφονίες χιλιάδων ανθρώπων.
Τα γράφουμε αυτά γιατί είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς τη σκοπιμότητα της δήλωσης και εκδήλωσης αλληλεγγύης από τον Έλληνα υπουργό εξωτερικών Κ. Αβραμόπουλο, για το θέμα της Συρίας προς την Τουρκία και προς τον κ. Νταβούτογλου, οποίος έχει βουτηγμένα τα χέρια του στο αίμα αθώων ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και ελληνορθόδοξοι χριστιανοί της Συρίας, τη στιγμή μάλιστα που ο υφυπουργός εξωτερικών της Συρίας, Φαϋσάλ Μικντάτ, καλεί τη διεθνή κοινότητα να κατατάξει την Άγκυρα τις χώρες που στηρίζουν την τρομοκρατία, αναφερόμενος στις ομάδες της Αλ Κάιντα που δρουν και δολοφονούν αδιακρίτως στη Συρία.
Ο καπετάνιος να δει τη ρώτα, γιατί μάλλον στραβά αρμενίζουμε...
 Εφημερίδα Δημοκρατία
Σχετικά άρθρα

12 σχόλια:

  1. Τα προτεκτοράτα,όπως εμείς,ότι εντέλλονται να πράξουν,πράττουν.

    Και καλά θα κάνουμε να περιμένουμε και πολύ χειρότερα.

    Σιγά σιγά θα συνηθίσουμε,και σε λίγο θα απευθυνόμαστε κατευθείαν στο Βερολίνο και την Ουάσινγκτον,αντί για την Αθήνα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Ο ΟΗΕ, Η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ πρέπει να εντάξουν την Τουρκία στον κατάλογο των χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία και συγκεκριμένα την Άλ Κάιντα"

    skal, υποθέτω ότι το παραπάνω σχόλιο είναι καθαρά πολιτικό/ρητορικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολιτικό ναι, ρητορικό όχι.
    Πιγκουίνε, είναι αυτό που λέμε: Βάζε ιδέες...
    Δεν ξέρεις τί γίνεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δυστυχώς εγώ παραμένω απαισιόδοξος...Η Τουρκία αυτή την στιγμή προβάλλει επιτυχώς τον εαυτό της ως απολύτως αναγκαίο για τους βλακώδεις στόχους της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή. Μόνο μια ενδεχόμενη αποστασιοποίηση της Ουάσιγκτον από το τέλμα της Συρίας θα μείωνε την γεωπολιτική αξία της Τουρκίας. Η Τουρκία όμως θα πληρώσει το τίμημα για την υποστήριξη της τρομοκρατίας όπως το πλήρωσε και το Πακιστάν μετά την απόσυρση των Σοβιετικών από το Αφγανιστάν. Πιο πιθανό ενδεχόμενο θεωρώ να στραφουν οι πρώην ευεργετηθέντες τρομοκράτες κατά της Τουρκίας παρά να κατατάξει η ΕΕ και οι ΗΠΑ την Τουρκία στον κατάλογο με τα κράτη που υποστηρίζουν την τρομοκρατία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Ελληνική εξωτερική πολιτική: Ή στραβός είν’ ο γιαλός..."

    Χωρίς να είμαι ειδικός στο θέμα και εκφράζοντας την ταπεινή ερασιτεχνική μου γνώμη πιστεύω ότι η Τουρκία:

    1) Έχει τεράστια προβλήματα με όλη τη γεωπολιτική γειτονιά της.

    2) Το επεισόδιο με το Ισραήλ θα επηρεάσει ιδιαίτερα αρνητικά τις φιλοδοξίες της σε διάφορα κέντρα αποφάσεων.

    3) Δεν έχει αντιληφθεί ίσως ότι δεν θα την αφήσει κανένας να περάσει ένα όριο. Η Τουρκία είναι κακομαθημένη ανάμεσα σε Δυτικές δυνάμεις και Ρωσία.
    Μαζί με την Ελλάδα λειτουργούν ως "ουδέτερη ζώνη" ελεγχόμενη από τις δυτικές δυνάμεις.

    4) Την κατάσταση επιδεινώνει ο Αχμέτ Νταβούτογλου με τη νεοθωμανική πολιτική του.

    5) Προσωπικά, δεν θεωρώ υπερβολή το ότι ναι μεν η Ελλάς έχει τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα αλλά ο πλήρης έλεγχος της(προτεκτοράτο) από τις ξένες δυτικές δυνάμεις στη φάση που διανύουμε την προστατεύει κάπως από μερικά πράγματα.Μας θεωρούν ελεγχόμενους. Αντίθετα οι Τούρκοι ξεπερνούν το μέτρο συνεχώς.
    Προτιμότερο είναι να έχεις 2-3 συμμαχικές χώρες στη περιοχή που να την σταθεροποιούν παρά μία συμμαχική που ονειρεύεται πράγματα τα οποία επηρεάζουν λεπτές διαχρονικές ισορροπίες.

    6) Ας αφήσουμε τη Τουρκία στα χέρια του Αχμέτ. Δεν έχει μέτρο. Το μέτρο είναι μια εκ των δυο βασικών προϋποθέσεων:
    α)Ισχύς
    β)Μέτρο.
    Εμείς δεν έχουμε ισχύ και είμαστε ελεγχόμενοι.
    Αυτοί δεν έχουν μέτρο και δεν θέλουν να ναι καθόλου ελεγχόμενοι.
    Η ιστορία κοιτάει, πίνει καφέ και δεν κρατιέται να ξαναγράψει στο βιβλίο...

    7) Μπορεί να ακουστεί αστείο σε κάποιους αλλά για την Ελλάδα μακροπρόθεσμα δεν ανησυχώ.
    Για το τώρα και το κοντινό αύριο όμως μας περιμένει γερή καταιγίδα πάσης φύσεως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η Τουρκία είναι αυτό που ξέρουμε. Ομως εφ΄όσον και τώρα ακολουθείται από την Ελλάδα η πολιτική κατευνασμού (λές και δεν είδαμε τόσα χρόνια τα γελοία/καταστροφικά αποτελέσματα που είχε για την θέση της χώρας μας..), στον ίδιο παρανομαστή είμαστε. Και έτσι, χάνουμε ευκαιρίες που εμφανίζονται, για να αντιστρέψουμε το κλίμα.
    Τα ίδια Παντελάκη μου δηλαδή..
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "Προσωπικά, δεν θεωρώ υπερβολή το ότι ναι μεν η Ελλάς έχει τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα αλλά ο πλήρης έλεγχος της(προτεκτοράτο) από τις ξένες δυτικές δυνάμεις στη φάση που διανύουμε την προστατεύει κάπως από μερικά πράγματα."

    -Σεβαστή αισιοδοξία, που θα ανεραιθεί όμως ΑΝ βρεθούμε να υπερασπιζόμαστε μια Επικράτεια Μειωμένη στην Βάση του ΓερμανοΤουρκικού Άξονα (και Αμερικανικών Σχεδιασμών), που θα Μεταθέσει τα Σύνορα της Τουρκίας Προς Δυσμάς, προκειμένου να Αντισταθμίσει τις Απώλειες των Τούρκων εξ'Ανατολών.

    Η Μετάθεση Συνόρων έχει δοκιμασθεί στήν Πολωνία κατά την Διανομή "πίτας" στο Πότσδαμ.
    Η Πολωνία στην Κυριολεξία μεταφέρθηκε προς την ΔΥΣΗ, ΜΕ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ Εκατομυρίων, βάση του ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΗΣ.
    ΚΑΝΕΙΣ-ΚΥΡΙΩΣ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΓΓΥΩΝΤΑΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΕΙ -Ή ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΡΟΤΥΠΟ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΧΑΡΞΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΠΟΥ ΣΥΝΤΕΛΕΙΤΑΙ.

    ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑΕΩΣ ΜΕΙΟΥΜΕΝΗ ΧΑΡΙΝ ΣΩΤΗΡΙΑΣ.

    Φοβάμαι πως τα σήριαλ που προβάλονται είναι ακριβώς ΠΡΟΠΟΜΠΟΣ του Γεωπολιτικού Σχεδίου περί ΜΕΤΑΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΠΡΟΣ ΔΥΣΜΑΣ- ΕΝΕΚΑ ΤΗΣ ΚΟΥΡΔΙΚΗΣ ΑΠΩΛΕΙΑΣ.

    Υ.Γ. Αν οι φόβοι που εκφράζω εδώ είναι ανυπόστατοι, θα ήμουν ευτυχής να διαψευστώ και δη από τους διαχειριστές του Ιστολογίου, που και μεγαλύτερη πληροφόρηση έχουν, αλλά και μας εκπαιδεύουν σε Γεωπολιτική Σκέψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "Προσωπικά, δεν θεωρώ υπερβολή το ότι ναι μεν η Ελλάς έχει τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα αλλά ο πλήρης έλεγχος της(προτεκτοράτο) από τις ξένες δυτικές δυνάμεις στη φάση που διανύουμε την προστατεύει κάπως από μερικά πράγματα."

    -Σεβαστή αισιοδοξία, που θα ανεραιθεί όμως ΑΝ βρεθούμε να υπερασπιζόμαστε μια Επικράτεια Μειωμένη στην Βάση του ΓερμανοΤουρκικού Άξονα (και Αμερικανικών Σχεδιασμών), που θα Μεταθέσει τα Σύνορα της Τουρκίας Προς Δυσμάς, προκειμένου να Αντισταθμίσει τις Απώλειες των Τούρκων εξ'Ανατολών.

    Η Μετάθεση Συνόρων έχει δοκιμασθεί στήν Πολωνία κατά την Διανομή "πίτας" στο Πότσδαμ.
    Η Πολωνία στην Κυριολεξία μεταφέρθηκε προς την ΔΥΣΗ, ΜΕ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ Εκατομυρίων, βάση του ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΗΣ.
    ΚΑΝΕΙΣ-ΚΥΡΙΩΣ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΓΓΥΩΝΤΑΙ ΠΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΕΙ -Ή ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΡΟΤΥΠΟ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΧΑΡΞΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΠΟΥ ΣΥΝΤΕΛΕΙΤΑΙ.

    ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑΕΩΣ ΜΕΙΟΥΜΕΝΗ ΧΑΡΙΝ ΣΩΤΗΡΙΑΣ.

    Φοβάμαι πως τα σήριαλ που προβάλονται είναι ακριβώς ΠΡΟΠΟΜΠΟΣ του Γεωπολιτικού Σχεδίου περί ΜΕΤΑΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΠΡΟΣ ΔΥΣΜΑΣ- ΕΝΕΚΑ ΤΗΣ ΚΟΥΡΔΙΚΗΣ ΑΠΩΛΕΙΑΣ.

    Υ.Γ. Αν οι φόβοι που εκφράζω εδώ είναι ανυπόστατοι, θα ήμουν ευτυχής να διαψευστώ και δη από τους διαχειριστές του Ιστολογίου, που και μεγαλύτερη πληροφόρηση έχουν, αλλά και μας εκπαιδεύουν σε Γεωπολιτική Σκέψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Άντε, η... νέα Καλαβρία και Σικελία μας περιμένει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Georgia Eleonor,

    Σεβαστές όλες οι απόψεις.
    Η αισιοδοξία δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση ειδικά σε δύσκολες εποχές. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο.
    Θα επιμείνω μόνο στα παρακάτω που για μένα αποτελούν βασικές προϋποθέσεις:
    1) Για να χτίσεις ισχύς χρειάζεται πάνω απ' όλα να πιστέψεις στον εαυτό σου.
    2) Για να διατηρήσεις την ισχύ σου χρειάζεσαι αποφασιστικότητα και μέτρο.

    Η έλλειψη μέτρου είναι μεγάλο σφάλμα όταν ασκείς πάσης φύσεως εξουσία.
    Η Τουρκία δεν έχει πάρει καθόλου καλό δρόμο κατά την ερασιτεχνική ταπεινή μου γνώμη.
    Η Ελλάδα έχει τα χάλια της αλλά όσο κι αν διαφωνούν κάποιοι(σεβαστές όλες οι απόψεις επαναλαμβάνω μην παρεξηγηθώ) στο "βάθος" έχει καλύτερες προοπτικές κατά τη ταπεινή μου γνώμη.
    Προσφέρει σταθερότητα, είναι δυτικόφιλη, υπάκουη απλώς δεν έχει λίγη τόλμη και δεν ξέρει να κάνει σκληρές διαπραγματεύσεις με μέτρο όμως. Αυτό θα διορθωθεί λόγω των εξελίξεων που θα έρθουν σε πολιτικό επίπεδο. Η Τουρκία παρά την ικανότητα της να κάνει ελιγμούς, να εκβιάζει ακόμα και για συμμαχικές διευκολύνσεις κτλ κάνει ένα θανάσιμο αμάρτημα: Δεν έχει μέτρο.
    Η έλλειψη μέτρου αρκετών(σχεδόν όλων) των μεγάλων ιστορικών προσωπικοτήτων τους οδήγησε στη καταστροφή. Πόσο μάλλον η Τουρκία που είναι ένα κράτος όπως το ξέρουμε. Το πλήρωσε ήδη μια φορά παλιά με την Οθωμανική αυτοκρατορία και μυαλό δεν έβαλε διότι ξαναγυρνάει στα παλιά.
    Η Ελλάδα και αυτή είχε χάσει το μέτρο κάποια στιγμή και πήγε παραπάνω απ' όσο έπρεπε από ένα σημείο και μετά στη διάρκεια της Μικρασιατικής εκστρατείας. Μετά έφτασε στο άλλο άκρο του "τίμια".
    Η συζήτηση έχει πολλές λεπτομέρειες και δεν μπορεί να περιοριστεί σε δυο γραμμές γι' αυτό λοιπόν δεν θα προσθέσω τίποτα παραπάνω.
    Σεβαστές όλες οι απόψεις και χαρά μου να μιλάω με σχολιαστές/σχολιάστριες τους/τις οποίους/ες εκτιμώ ακόμη και όταν διαφωνώ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @Γιώργος φ Γεωπονίας
    Οι λόγοι που μας αφαιρούν την αισιοδοξία δεν σχετίζονται με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, αντιθέτως έχει κάνει την εξουδετέρωσή τους λόγω της υπέρμετρης Οσφυοκαμψίας και Δουλικότητας που διέπει τους εκπροσώπους μας.
    Μιλάω για πολιτικές ζητιανιάς και εθελοδουλείας. Μιλάμε και συμπεριφερόμαστε σαν επαίτες και όχι σαν Κυρίαρχο Κράτος σε βαθμό να υπερθεματίζουμε τις αξιώσεις των δανειστών και των πάσης φύσης εχθρών μας.
    Και ο Θεός ο ίδιος να κατέβει, αν δεν αλλάξουμε πορεία θα σβήσουμε από τον Χάρτη ή θα καταλήξουμε στο εγγύς μέλλον να ξεπεράσουμε τους Ναζί τους ίδιους, ένεκα των αδικιών και αλυτρωτισμών που θα έχουμε υποστεί. Που σημαίνει Ελληνισμός Καπούτ ιστορικά και ως προς το Πνεύμα του.
    Είναι βαθύτερη η ανησυχία μου, ελπίζω το θετικό πνεύμα που διέπει τα σχόλια και την σκέψη σου να μην καταστεί μειοψηφία, η γενιά σου πρέπει να δει διέξοδο και να αφεθεί επιτέλους να δημιουργήσει, όχι να γίνει η Κινέζα- Βορειοκορεάτισα της Ευρώπης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.