10/11/12

Έκτακτο: Οι Κούρδοι πήραν τον έλεγχο δύο επιπλέον πόλεων στη Βόρειο-ανατολική Συρία

L’Orient le Jour (Λίβανος)
Κούρδοι μαχητές πήραν τον έλεγχο, στη διάρκεια της νύχτας Παρασκευή - Σάββατο, δύο πόλεων στη Βόρειο-ανατολική Συρία, μετά την αποχώρηση των κυβερνητικών δυνάμεων, ανέφερε το συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH) και ακτιβιστές.

Την Παρασκευή, όχι πολύ μακριά απ'έκεί, οι Σύροι αντάρτες από την πλευρά τους κατέλαβαν την πόλη Ras El Ain, μετά από σκληρή μάχη με τις δυνάμεις του καθεστώτος, σύμφωνα με το OSDH και ακτιβιστές. Αυτή η πόλη διαθέτει συνοριακή διέλευση για τους πεζούς, η οποία ανοίγει περιστασιακά για τις θρησκευτικές γιορτές.

«Μαχητές της Επιτροπή Προστασίας του κουρδικού λαού πήραν τον έλεγχο των πόλεων Tal Nemer, και Derbassiyé μετά από πολλές ώρες περικύκλωσης των αρχηγείων της αστυνομίας και των εδρών των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών και ασφαλείας του κράτους στην επαρχία Hasakah», δήλωσε ο πρόεδρος του OSDH, Rami Abdel Rahman.

Η Επιτροπή προστασίας του κουρδικού λαού είναι η ένοπλη πτέρυγα του Κόμματος της Κουρδικής Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), το συριακό αποκλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (Κούρδοι αντάρτες στην Τουρκία).
Σύμφωνα με το OSDH, κάτοικοι συμμετείχαν στην περικύκλωση και διαπραγματεύσεις με τις κυβερνητικές δυνάμεις, που τελικά συμφώνησαν να αποσυρθούν για την αποφυγή αιματηρών μαχών.

Οι Κούρδοι μαχητές ανάλαβαν επίσης τον έλεγχο του Derbassiyé, μικρού σταθμού διέλευσης στα συνόρα με την Τουρκία, σύμφωνα με το OSDH.

Στο Κυβερνείο του Hasakah, το καθεστώς δεν ελέγχει σήμερα παρά μόνο τις δύο μεγάλες πόλεις Καμισλό και Χασακά.



2 σχόλια:

  1. Το Κουρδικό κίνημα γιγαντώνεται μέρα με την ημέρα και διαψεύδει τις ύποπτες προφητείες από ανεκδιήγητες Κασσάνδρες περί της νομοτελειακής γεωπολιτικής αναβάθμισης της Τουρκίας μέσω της επιβολής φιλικών καθεστώτων σε όλη την Μέση Ανατολή. Οι Κούρδοι της Συρίας προοδευτικά κτίζουν ένα ανεξάρτητο Κουρδικό κράτος (το δεύτερο de facto στην Μέση Ανατολή) στο μαλακό υπογάστριο της Τουρκίας. Οι αντάρτες του ΕΣΑ δεν έχουν καμιά ελπίδα επικράτησης εναντίον των Κούρδων, όπως αποδείχθηκε περίτρανα στο Χαλέπιον. Πρέπει όμως κατά την γνώμη μου οι Κούρδοι να λάβουν πιο δραστικά μέτρα κατά των Ισλαμιστών αναρτών που έχουν καταντήσει πιόνια της Άγκυρας. Πρέπει με αστυνομικού τύπου μέτρα να προχωρήσουν σε αθρόες συλλήψεις ανταρτών και συμπαθούντων και να τους κρατήσουν ομήρους έναντι της απειλής επίθεσης από τους πληρωμένους μουτζαχεντίν. Επίσης οι Κούρδοι της Συρίας πρέπει να αναζητήσουν συμμάχους εντός της Συρίας και της Μέσης Ανατολής. Θα μπορούσαν να ανακηρύξουν τα εδάφη τους ως ασφαλές καταφύγιο για τους Χριστιανούς της Συρίας. Επίσης θα μπορούσαν να ζητήσουν την υποστήριξη των αδελφών τους Κούρδων του Β.Ιράκ και κατ'επέκταση των Αγγλο-Γαλλο-Αμερικανών προστατών του έναντι των εξτρεμιστών μουτζαχεντίν που υποστηρίζει το στρατόπεδο της Τουρκίας, Σ. Αραβίας και Κατάρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ Σπυρίδωνα
    Μερικές παρατηρήσεις
    - Οι Κούρδοι της Συρίας κτίζουν ένα διοικητικά αυτόνομο συριακό Κουρδιστάν, όχι ανεξάρτητο κράτος που απαιτεί δομές που δεν υπάρχουν σήμερα, δεν θα επεκταθώ.
    - Η ακριβής περιγραφή των επιδιώξεων τους δόθηκε στη δημοσιότητα στις 14 Ιουλίου 2011 στο Ντιγιαρμπακίρ, με την ανακήρυξη του δημοκρατικού και αυτόνομου Κουρδιστάν στη Τουρκία, δες Τι θέλουν οι Κούρδοι; (Μέρος Γ’)
    - Έχουν όμως σοβαρές δυσκολίες καθώς ο κουρδικός πληθυσμός είναι σκορπισμένος στη συριακή επικράτεια, 600.000 στο Χαλέπι, 300.000 στη Δαμασκό.
    - Όσον αφορά τις ομάδες ισλαμιστών συμμοριών που δρουν αυτή τη στιγμή στη Συρία, υπάρχει πλήρη περιγραφή στη προηγούμενη ανάρτηση μου (στα γαλλικά http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2012/11/qui-sont-les-groupes-armes-presents-en.html#.UJ6zc2fF1OY) που δείχνει ότι το PYD έχει σχέδιο αντιμετώπισης τους.
    - Σύμμαχοι εντός της Συρίας έχουν ζητηθεί από τότε που ίδρυσαν τη πολιτοφυλακή τους, τις Μονάδες Λαϊκής Άμυνας του κουρδικού λαού της Συρίας. Κάλεσαν όλες τις άλλες μειονότητες να ενταχθούν στη πολιτοφυλακή τους για να χτίσουν μια νέα δημοκρατική ομόσπονδη Συρία. Κατά πόσο το κατάφεραν, δεν γνωρίζω. Παντός, σύμφωνα με κουρδοσυριακές πηγές, η πολιτοφυλακή τους, τώρα 4 ταξιάρχες, αριθμεί 10.000 άτομα (γυναίκες και άνδρες) με άμεσο στόχο να γίνουν 15.000.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.