30/11/12

Το Ιράν είναι πλέον αδύναμο – συνεχίζει όμως να αποτελεί τη Νο1 απειλή

Σύμφωνα με ανώτατους Αμερικανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους, το Πεντάγωνο θεωρεί πως το πλέον αποδυναμωμένο  και στρατιωτικά περικυκλωμένο Ιράν, αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.Ο Ναύαρχος James Winnefeld, στα πλαίσια δημόσιας συζήτησης, δήλωσε πως δεν μπορεί να δει μια μεγαλύτερη απειλή πέρα από το Ιράν.

Σε όλες τις απειλές εθνικής ασφάλειας που αντιμετωπίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, είπε ο Winnefeld, συμπεριλαμβανόμενης της οικονομικής κρίσης, των τρομοκρατικών απειλών και της απειλής στρατιωτικής επίθεσης, «πιστεύουμε ότι το Ιράν εμπλέκεται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο». Για τους Αμερικανούς, ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό, είναι η προσπάθεια της Τεχεράνης για την απόκτηση πυρηνικών όπλων.Ωστόσο, όλες οι υπηρεσίες πληροφοριών  συμφωνούν πλέον, πως το Ιράν δεν διαθέτει τέτοια ικανότητα.

Η αλήθεια όμως δεν είναι ότι οι Η.Π.Α ανησυχούν για τις στρατιωτικές ικανότητες και δυναμική της Τεχεράνης. Το Ιράν αποτελεί ένα από τα λίγα κράτη στην Μέση Ανατολή που δεν διατηρεί καλές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δυσχεραίνοντας με αυτό τον τρόπο την απόκτηση ολοκληρωτικού ελέγχου στην περιοχή. Την ίδια στιγμή, η γεωστρατηγική θέση της χώρας (περιοχή Περσικού Κόλπου), καθιστά την Τεχεράνη έναν ιδιαίτερα σημαντικό «παίκτη» στην Μέση Ανατολή και δυσκολεύει την επίτευξη των αμερικανικών στόχων.

Το Ιράν είναι αδύναμο στρατιωτικά
«Είναι θέμα πίστης ανάμεσα στους Αμερικανούς πολιτικούς, ότι το Ιράν είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει η χώρα», γράφει ο Micah Zenko, μέλος του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων. «Αν αυτό είναι η αλήθεια, τότε οι Η.Π.Α. μπορούν να ανασάνουν: το Ιράν είναι μια αδύναμη στρατιωτική μηχανή», συνεχίζει.

Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Σπουδών, οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ιράν «δεν διαθέτουν  σύγχρονο οπλισμό, αεροπορικό και ναυτικό δυναμικό, και οι κυρώσεις του Ο.Η.Ε είναι πιθανό να εμποδίσουν την αγορά όπλων υψηλής τεχνολογίας, στο άμεσο μέλλον».
Ακόμη και αν το Ιράν διέθετε πυρηνικά όπλα, πράγμα που δεν συμβαίνει, «η απειλή στο εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών θα εξακολουθούσε να είναι μηδαμινή», υποστηρίζει ο Zenko.

Ομάδα Ειδήσεων e-afipnisi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.
ενημέρωση 16/9/2016

Παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:

•Δεν επιτρέπονται τα «greeklish» (ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες) και η γραφή με κεφαλαία (Caps) .
• Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
•Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση. Σχόλιο από "άγνωστο" ή "unknown" θα διαγραφεί.

Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.

Προσοχή: 1. Η σελίδα λειτουργεί σε εθελοντική βάση. Τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.
2. Όσοι και όσες απευθύνονται στη διαχείρηση με απορίες και ερωτήσεις είναι απαραίτητο να αναγράφουν και το e-mail τους για τη δυνατότητα απάντησης.