11/10/12

BLOOMBERG Η Ελλάδα θα γίνει η μεγαλύτερη παραγωγός χρυσού στην Ευρώπη

Η Ελλάδα θα γίνει η μεγαλύτερη παραγωγός χρυσού στην Ευρώπη
«Χρυσωρυχείο» της Ευρώπης σε βάθος τετραετίας μπορεί να καταστεί η Ελλάδα, διεκδικώντας την πρωτοκαθεδρία από τη Φινλανδία που είναι σήμερα η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής χρυσού της Γηραιάς Ηπείρου.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ελλάδα μπορεί να μετεξελιχθεί στη μεγαλύτερη χώρα παραγωγό χρυσού, καθώς οι αρμόδιες ελληνικές αρχές «ξεμπλοκάρουν» συμφωνίες που παρέμεναν «στον πάγο» για περισσότερο από μία δεκαετία, λόγω της γραφειοκρατίας και των περιβαλλοντικών κανονισμών.

Η εξόρυξη χρυσού -σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο- αρχίζει να «πατάει γκάζι» από τότε που η Ελλάδα ξεκίνησε το επονομαζόμενο πρόγραμμα fast track εγκρίσεων έργων. Η Eldorado Gold Corp και η Glory Resources Ltd αναπτύσσουν τέσσερα ορυχεία, τα οποία μπορούν να καταστήσουν την Ελλάδα τον μεγαλύτερο παραγωγό χρυσού της Ευρώπης μέχρι το 2016.

Οι δύο εταιρείες δήλωσαν πως τα projects τους θα προσθέσουν περίπου 425.000 ουγκιές χρυσού μέχρι το 2016, αξίας 757 εκατ. δολαρίων (τιμή spot 5ης Οκτωβρίου), στις 16.000 ουγκιές που παρήγαγε η χώρα το 2011, όταν η Φινλανδία, που κατέχει την πρώτη θέση παραγωγής χρυσού στην Ευρώπη, εξόρυξε πέρυσι 220.000 ουγκιές χρυσού. Η Eldorado Gold απέκτησε τρία ορυχεία πέρυσι, μέσω της εξαγοράς της European Goldfields. Η εταιρεία αναπτύσσει τα ορυχεία της European Goldfields στις Σκουριές και την Ολυμπία, καθώς και το project στο Πέραμα.

Τα τρία αυτά ορυχεία θα παραγάγουν περίπου 345.000 ουγκιές χρυσού μέχρι το 2016, ενώ η Glory εκτιμά ότι το ορυχείο στις Σάπες θα έχει παραγωγή περίπου 80.000 ουγκιών ετησίως. Η Eldorado έχει διπλασιάσει το εργατικό δυναμικό της στη χώρα σε 800 εργαζόμενους, ενώ η Glory Resources θα απασχολεί περίπου 200 εργαζόμενους όταν ξεκινήσει την παραγωγή.
http://www.imerisia.gr/

8 σχόλια:

  1. Κι αυτά θα τα φάμε και τις Γερμανικές αποζημιώσεις θα φάμε και όλα θα τα φάμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν αληθεύουν όλα αυτά, γεννάται το ερώτημα γιατί έπρεπε να φτάσουμε στο αμήν για να ξεμπλοκάρουμε. Το ίδιο ασφαλώς ισχύει και για τα πετρέλαια.

    Ποια συμφέροντα μπλόκαραν και μπλοκάρουν τις όποιες δυνατότητες και ποιες είναι αυτές; Διότι πολλά γράφονται και ακούγονται κατά καιρούς για κρυμμένους θησαυρούς, αλλά δεν ξέρω τι απ' αυτά είναι αλήθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τελικά είμαστε ή δεν είμαστε πλούσια χώρα; Εάν είμαστε που είναι οι κρατικές εταιρείες να εκμεταλλευτούν τον ορυκτό πλούτο; Επιβάλλεται ή δεν επιβάλλεται ο εξωτερικός δανεισμός και η εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας για την επίλυση των προβλημάτων; Εάν επιβάλλεται ας μας υποδείξουν οι θιασιώτες της διάσωσης των τραπεζών και του ευρώ με ποιό τρόπο βοηθήκε η Ελλάς από το πρώτο μνημόνιο μέχρι σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ε τα αλλότρια συμφέροντα συνήθως. Και το κλούβιο μας κεφάλι μαζί. Δές όλες τις χώρες που έχουν πλούσιο υπέδαφος, πώς τις καταντάνε.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ψίχουλα θα μας δώσουν. Μην πιστεύετε τίποτα. Μας ξεγελάνε με λίγους εργαζόμενους και μερικά "ανταποδοτικά" οφέλη-στάχτυ στα μάτια μας. Θα καταστρέψουν την περιοχή για να γεμίσουν τα δικά τους τα ταμεία...
    Γ.Σ. Αλεξ/πολη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ Ελίνα Γαληνού & Χαρίλαος

    Να γατί δεν θα πάμε ποτέ μπροστά. Το σχόλιο του ΖτΕ είναι χαρακτηριστικό.

    Ακούσαμε και τις διαμαρτυρίες των κατοίκων της Γαύδου, που μιλάνε όλοι ... ρωσικά, για τις σεισμικές έρευνες στο Λιβυκό. Οι κάτοικοι της Ν. Κρήτης ματαίωσαν τουλάχιστον δύο φορές την δημιουργία μεγάλου λιμανιού με σταθμό εμπορευματοκιβωτίων και κέντρο διανομής. Προτιμούν να είναι άνεργοι, για να μην χαλάσει το ... φυσικό περιβάλλον. Ε, τότε ας μην κλαίγονται, όμως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Aν κατάλαβα καλά, από τα γραφόμενα της Ελίνας, μας "εγκαλεί" διότι "κλαιγόμαστε" για την ανεργία αλλά την ίδια ώρα διώχνουμε τις δουλειές;
    Λοιπόν για να τελειώνουμε με αυτήν την απάτη του χρυσού. Ο χρυσός ΔΕΝ είναι αγαθό για τους πολλούς παρά μόνο για λίγους πλούσιους ενώ το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο (το παράδειγμα της Γαύδου) είναι αγαθό που χρησιμοποιείται καθημερινά από όλους. Ο χρυσός ΔΕΝ θα φέρει θέσεις εργασίας, εκτός κι αν οι 60-70 ντόπιοι εργαζόμενοι για τα επόμενα 6-7 χρόνια που θα διαρκέσει η επένδυση θεωρούνται πανάκεια. Οπότε "επένδυση", "ανάπτυξη" κι άλλες τέτοιες μπούρδες είναι μόνο για το πόπολο. Ωραία. Να δεχτούμε την καταστροφή του περιβάλλοντος αλλά πουλώντας ακριβά το "τομάρι" μας. Για παράδειγμα άμα η εταιρεία μας δώσει τα μισά από τα κέρδη της (στο κάτω κάτω περιουσία του λαού είναι ο ορυκτός πλούτος), τουτέστιν μερικά δισ.ευρώ, τότε ελάτε να μιλήσουμε για μπίζνες. Μέχρι τότε θα μιλάμε για αποικιακές "επενδύσεις" τριτοκοσμικής χώρας που θα φέρει μόνο καταστροφή και τίποτα άλλο...
    Για ένα κομμάτι ψωμί δεν πουλάμε την "μάνα" μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.