1/10/12

Ο ισλαμικός πέπλος, ο Αδελφός Μουσουλμάνος και ο Νάσερ, αληθινή ιστορία…

JSSNews


Είναι προφανές ότι δεν πρόκειται να επαινέσουμε τον Νάσερ, καρικατούρα του αντισημιτικού και μεγαλομανούς σατράπη, μεταξύ άλλων ιδιοτήτων, αλλά αναγνωρίζουμε ότι σε αυτό το σημείο, οι διάδοχοί του θα ήταν καλά να συνεχίσουν την πορεία που είχε χαράξει . Δείτε το βίντεο.

Μια φίλη μου διπλωμάτης μου επισήμανε αυτό το καταπληκτικό βίντεο (που μπορεί να έχετε δει ήδη, είναι στο Διαδίκτυο από τον Ιανουάριο). Δείχνει τον πρόεδρο της Αιγύπτου Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ να διηγείται σε ένα μεγάλο ακροατήριο την διαπραγμάτευση του με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα το 1953, λίγους μήνες μετά την κατάληψη της εξουσίας με μια ομάδα αξιωματικών, και να κάνει να γελάσει όλη την αίθουσα εξηγώντας ότι αυτοί οι φανατικοί τύποι δεν ήθελαν τίποτα άλλο παρά να υποχρεώσουν τις Αιγύπτιες γυναίκες να φορέσουν την μαντίλα. Φαίνεται ότι αυτό το βίντεο είναι μεταγενέστερο από την επίθεση εναντίον του Νάσερ, το 1954, από έναν άνθρωπο που περιγραφόταν τότε ως Μουσουλμάνο Αδελφό: ο Νάσερ εκμεταλλεύτηκε αυτό το επεισόδιο για να διαλύσει την αδελφότητα και να στείλει στη φυλακή ορισμένους από τους ηγέτες της.


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

Ο Νάσερ λέει:
Το 1953, πραγματικά θέλαμε να συνεργαστούμε μαζί με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, για να γίνουν λογικοί άνθρωποι. Συνάντησα τον υπεύθυνο τους. Καθίσαμε και παρουσίασε τις απαιτήσεις του. Τι είπε; Ξεκίνησε λέγοντας: «Πρέπει να επιβάλλεις το πέπλο στην Αίγυπτο, να απαιτήσεις κάθε γυναίκα να φοράει το πέπλο όταν βγαίνει στο δρόμο».

Το κοινό έσκασε στα γέλια, αχ τι ωραίο αστείο! Ο Νάσερ κάνει μια αστεία κίνηση με το χέρι του, σαν να λέει «Άντε να τα βρεις με αυτούς τους μουρλούς!». Κάποιος φωνάζει: «να το φορέσει ο ίδιος!», το γέλιο διπλασιάζεται…

Ο Νάσερ συνεχίζει:
Του απάντησα: «Αν το έκανα αυτό, θα ήταν μια επιστροφή στις ημέρες του Αλ-Χακίμ bi-Amr Αλλάχ (στο ενδέκατο αιώνα), ο οποίος απαγόρευε στις γυναίκες να βγαίνουν την ημέρα!  (Γέλια). Κατά τη γνώμη μου, ο καθένας θα πρέπει να παραμείνει ελεύθερος για τις επιλογές του».

Μου λέει: «Εσύ είσαι ο κυβερνήτης, εσύ αποφασίζεις».

Του απαντώ: «Κύριε, η κόρη σας είναι στην ιατρική σχολή, δεν φοράει πέπλο. (Γέλια). Αν εσείς δεν είστε σε θέση να υποχρεώσετε μια κοπέλα να φορέσει το πέπλο, μάλιστα τη δική σας κόρη, πώς θα μπορούσα εγώ να υποχρεώσω 10 εκατομμύρια Αιγύπτιες γυναίκες να το φορέσουν;;!» (Έκρηξη γέλιων στο ακροατήριο).

50 χρόνια αργότερα, δεν γελάμε πλέον καθόλου με αυτές τις ιστορίες μαντίλας και πέπλου…

Gally – JSSNews



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.