14/10/12

Τουρκική απειλή για βέτο στην ΟΙΣ

Εάν δεν περνούσε αναφορά για Κύπρο δεν θα εκδίδονταν Συμπεράσματα στην Ισλαμική
Φωτογραφία
ΗΆγκυρα απείλησε πως θα ασκούσε βέτο στην πρόσφατη άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας, εάν η παράγραφος των συμπερασμάτων, η οποία αναφερόταν στο Κυπριακό, δεν υιοθετείτο ως είχε. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Φ», μπροστά στο ενδεχόμενο να μην εκδοθούν συμπεράσματα, υπήρξε συναίνεση, δεν προβλήθηκαν ενστάσεις και παρατηρήσεις επί της παραγράφου. Η Άγκυρα επιχείρησε με αυτό τον τρόπο να αποφύγει συζήτηση ή και διαφωνίες που ενδεχομένως να εκφράζονταν από παραδοσιακά φιλικές προς την Κύπρο χώρες. Επ’ αυτού φαίνεται ότι στην Άγκυρα είχαν φθάσει κάποιες πληροφορίες για προθέσεις κρατών-μελών της οργάνωσης, αν και γενικά οι Τούρκοι ελέγχουν το παιχνίδι στην Ισλαμική. Όπως πληροφορούμαστε, ο Λίβανος, κατά τις συζητήσεις που είχαν προηγηθεί, είχε εκφράσει διαφορετικές απόψεις από αυτές της Τουρκίας.

Μετά, όμως, από την τουρκική απειλή για άσκηση βέτο, ο Λίβανος δήλωσε πως θα εκφράσει επιφυλάξεις για το περιεχόμενο, ώστε να μπορέσουν να εκδοθούν τα συμπεράσματα της συνόδου.
Η σύνοδος, που πραγματοποιήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ασχολήθηκε με μια σειρά ζητημάτων σε σχέση κυρίως με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Αναφορικά με το Κυπριακό, στα συμπεράσματα της συνόδου καθορίζονται τρεις άξονες, που θα αποτελούν, κατά την άποψή τους, βάση για την επίτευξη συμφωνίας. Αναφέρεται ότι η λύση θα πρέπει να βασίζεται στην εγγενή συστατική δύναμη των δύο λαών («σύμφυτη συντακτική εξουσία»), την πολιτική ισότητα και τη συνιδιοκτησία του νησιού.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο σημείο, μπορεί να υπάρξει μια διπλή ανάγνωση. Είτε να διαμορφωθεί ένα σύνταγμα από τους «δύο λαούς» είτε από τα δύο συνιστώντα κρατίδια. Και στις δυο περιπτώσεις, είναι προφανές ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θεωρείται είτε ανύπαρκτη είτε υποβαθμίζεται στο επίπεδο του ψευδοκράτους.

Στα συμπεράσματα επισημαίνεται η ανάγκη να αναπτυχθούν σχέσεις σε πρακτικό επίπεδο μεταξύ των κρατών-μελών της Οργάνωσης Ισλαμικής Συνεργασίας και του «τουρκικού κυπριακού κράτους». Να επιδειχθεί, όπως επισημαίνεται, πρακτική αλληλεγγύη με ανταλλαγή επισκέψεων υψηλού επιπέδου και ανάπτυξη επαφών σε όλα τα επίπεδα με το «τουρκικό κυπριακό κράτος». Στόχος η πολιτική και υλική βοήθεια για την άρση της λεγόμενης απομόνωσης στην οποία βρίσκονται οι Τουρκοκύπριοι (Τούρκοι μουσουλμάνοι της Κύπρου). Γίνεται αναφορά στην ανάγκη να ξεπεράσουν «την απάνθρωπη απομόνωση που έχει επιβληθεί σ ‘αυτούς».

Στα συμπεράσματα καταλογίζονται ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά για τη μη επίτευξη συμφωνίας μέσα από τη διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων. Αναφέρεται ότι εκφράζεται η λύπη της οργάνωσης για το γεγονός ότι από το 2008 ξεκίνησε μια διαδικασία υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, η οποία, «παρά τις άοκνες προσπάθειες της τουρκοκυπριακής πλευράς», δεν κατέληξε σε αποτέλεσμα. Εκφράζεται, παράλληλα, η αλληλεγγύη της Ισλαμικής Οργάνωσης προς τους Τουρκοκυπρίους και η εκτίμησή της «για τις εποικοδομητικές προσπάθειές τους για την επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης».

Διπλωματικές πηγές σημείωναν στο «Φ» ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί την Οργάνωση Ισλαμικής Συνεργασίας ως προπομπό των προθέσεών της στο Κυπριακό αλλά και σε άλλα διεθνή ζητήματα που έχει εμπλοκή. Οι θέσεις που προωθεί μέσα από την Ισλαμική είναι προωθημένες. Είναι, όμως, αυτές που αποτελούν τη στρατηγική επιδίωξή της. Οι ίδιες πηγές παρέπεμπαν στην προώθηση και εδραίωση μέσα από την Ισλαμική του όρου «τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος», που περιελήφθη στο απορριφθέν σχέδιο Ανάν. Σήμερα γίνεται λόγος για «τουρκοκυπριακό κράτος». Είναι το επόμενο βήμα της Άγκυρας στο Κυπριακό… 
 
Πρέσινγκ και προς την Ελλάδα
ΔΕΝ θα πρέπει να θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι διαχρονικά της παραγράφου για την Κύπρο ακολουθεί αυτή για τους μουσουλμάνους της Θράκης. Στα συμπεράσματα της συνόδου εκφράζεται -όπως πάντα- η πλήρης αλληλεγγύη προς τους μουσουλμάνους στην Ελλάδα και καλείται (η Ελλάδα) «για μια ακόμη φορά να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε η τουρκική μουσουλμανική μειονότητα της Δυτικής Θράκης να απολαμβάνει πλήρως τα δικαιώματά της και τις ελευθερίες που απορρέουν από τις διμερείςκαι τις διεθνείς συμφωνίες στις οποίες η Ελλάδα είναι συμβαλλόμενο μέρος». Περαιτέρω καλείται η Ελλάδα να αντιμετωπίσει τα προβλήματα «του μουσουλμανικού πληθυσμού τουρκικής καταγωγής που ζει στα Δωδεκάνησα», σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες. Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, κατά επίσκεψή του προ ημερών στην Αθήνα, αν και δεν επισκέφθηκε τη Δυτική Θράκη, όπως συνηθίζει, οργάνωσε συνάντηση με Έλληνες μουσουλμάνους στο Παλαιό Φάληρο. 

Βήμα με βήμα αναβάθμιση του ψευδοκράτους
Φωτογραφία
ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙοποιαδήποτε βήματα από την Άγκυρα προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης του ψευδοκράτους από το καθεστώς του παρατηρητή που έχει σήμερα (από το 1979) σε πλήρες μέλος. Αν και αποτελεί διαχρονικά στόχο της Τουρκίας, η οποία γνωρίζοντας πως «παίζει σε δικό της γήπεδο», θα κάνει την κίνηση όταν και όποτε θεωρεί κατάλληλη τη στιγμή. Αυτό είναι και ένα γεγονός το οποίο δεν ικανοποιεί τον Έρογλου, ο οποίος και έχει διαμηνύσει προς την Άγκυρα πως «θα ήταν θετικό το να γίνει η “ΤΔΒΚ” πλήρες μέλος στην Οργάνωση Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙC), παρατηρείται όμως, ότι δεν υπάρχει κάποια προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση». Πρόσφατα ο κατοχικός ηγέτης,Ντερβίς Έρογλου είχε αναφέρει ότι προτεραιότητά τους είναι η κατάργηση της «απομόνωσης» που εφαρμόζεται και προέβη σε έκκληση στις ισλαμικές χώρες που έχουν στενές σχέσεις με την Τουρκία, καθώς και στην ΟΙC, να ανοίξουν γραφεία στην κατεχόμενη Κύπρο.

Επί του θέματος της διεθνούς δραστηριότητας του ψευδοκράτους, ο Έρογλου σημείωσε πως οι καλές σχέσεις της τουρκικής Κυβέρνησης με τις αραβικές χώρες δεν είχαν απήχηση στην «ΤΔΒΚ» αλλά αντίθετα έχουν χαλάσει λόγω των τελευταίων εξελίξεων οι σχέσεις με τη Συρία και το Ισραήλ. Σταμάτησαν, όπως είπε, τα δρομολόγια φέριμποουτ με τη Λατάκεια και έχουν μείνει σε εκκρεμότητα τα σχέδια δρομολογίων με το Ισραήλ.

Σημειώνεται, πάντως, ότι στην ιστοσελίδα της Ισλαμικής το ψευδοκράτος παρουσιάζεται ως Τurkish Cypriot State. Και αυτό αποτελεί μια πρόσφατη σχετικά εξέλιξη, καθώς στο παρελθόν περιγραφόταν ως τουρκοκυπριακή πλευρά, μουσουλμάνοι της Κύπρου, τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος (όπως στο σχέδιο Ανάν) και σήμερα περιγράφεται ως «κράτος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.