3/10/12

Κόκκινος συναγερμός στην Άγκυρα. Στα πρόθυρα του πολέμου με τη Συρία!

Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στην Άγκυρα, μετά το θάνατο πέντε ανθρώπων στην κωμόπολη Ακτσάκαλε της Ούρφα, από πυρά πυροβολικού του συριακού στρατού.
Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, το τουρκικό πυροβολικό έκανε κι αυτό με τη σειρά του βολές εναντίον συριακού εδάφους, ως απάντηση στα πυρά του συριακού πυροβολικού, ενώ το τουρκικό ΓΕΕΘΑ έχει κηρυχθεί σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού.
Τη στιγμή που ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς δηλώνει ότι η Τουρκία θα δώσει την δέουσα απάντηση, στο γραφείο του πρωθυπουργού ο Ταγίπ Ερντογάν συσκέπτεται με την έτερο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Μπεσίρ Αταλάυ, τον υπουργός εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Νετζντέτ Οζέλ και άλλους επιτελείς του.

Αυτό το οποίο προσπαθούν να ξεκαθαρίσουν οι Τούρκοι αρμόδιοι είναι το είδος των βλημάτων και αν αυτά είναι ρωσικής κατασκευής, καθώς και το αν τα βλήματα προήλθαν από μονάδες του συριακού στρατού ή του λεγόμενου Ελεύθερου Συριακού Στρατού, ο οποίος σημειωτέον φέρεται να εκδιώχτηκε από την Τουρκία τις δυο τελευταίες εβδομάδες, ενώ η συριακή αντιπολίτευση στο σύνολό της δείχνει δυσφορία για την σχετική αποστασιοποίηση της Άγκυρας από την επιχείρηση ανατροπής του Άσαντ.
Τέλος, η πρώτη επίσημη δήλωση της τουρκικής κυβέρνησης είναι αυτή του Μπεσίρ Αταλάυ, ο οποίος είπε ότι "η συγκεκριμένη κίνηση έγινε για να παρασύρει και να εμπλέξει την Τουρκία στο μέτωπο της Συρίας", ενώ ο Αρίντς είπε ότι "σίγουρα υπάρχει μια νόμιμη αντίδραση με βάση το διεθνές δίκαιο".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.