18/10/12

Η εξόντωση των μικρομεσαίων

της Ελίνας Γαληνού
Ενα παράδοξο που εμφανίζεται σταθερά στην πολιτική μας εδώ και πολλά χρόνια, είναι η αντιμετώπιση της μεσαίας τάξης από τις κυβερνήσεις. Ενώ όλες οι κυβερνήσεις επικαλούνται τα δίκαια της μεσαίας τάξης-της πολύπαθης, οι πολιτικές που εφαρμόζουν, είναι εντελώς ανάδρομες προς τα συμφέροντά της. Αυτό το φαινόμενο, υπήρχε και προ κρίσης, αλλά κορυφώθηκε επικίνδυνα κατά την διάρκειά της. Απόδειξη, ότι τα περισσότερα μέτρα που επιλέγονται από τις κυβερνήσεις ως προς τους όρους του Μνημονίου, χτύπησαν και χτυπούν με πρωτοφανή λύσσα τη μεσαία τάξη.
Η μεσαία τάξη, απαρτίζεται όπως γνωρίζουμε από μικρομεσαίους εισοδηματίες διαφόρων επαγγελματικών κατηγοριών. Ανάμεσά τους, βρίσκονται ελεύθεροι επαγγελματιές (επιστήμονες ή τεχνικοί), ιδιοκτήτες ακινήτων και δημόσιοι υπάλληλοι. Η τελευταία αυτή κατηγορία ωστόσο, καταφέρνει να μένει περισσότερο αλώβητη απ΄ότι οι άλλες, επειδή περνάει ακόμα η δύναμη του κρατικού λειτουργού ως "κράτος εν κράτει". Γι΄αυτό, οποτεδήποτε πλησιάζει κάποιος στο επίμαχο σημείο να αγγίξει συμφέροντα δημοσίων υπαλλήλων, αισθάνεται το φυτίλι έτοιμο να εκραγεί και...διστάζει.
Για τον λόγο αυτό μάλλον, οι κυβερνώντες προκειμένου να αποφύγουν τα δύσκολα, ξεσπούν με τα μέτρα πάνω στους υπόλοιπους της μεσαίας τάξης, την οποία κοντεύουν κυριολεκτικά να ρημάξουν. Οι περικοπές και φορολογικές επιβαρύνσεις που τους επιβάλουν, τείνουν να εξασθενήσουν μέχρις εξόντωσης τους μικρομεσαίους οικονομικούς πόρους. Για παράδειγμα, η σκέψη περί φορολόγησης του ετήσιου εισοδήματός τους με συντελεστή 30%, είτε πρόκειται για περίπτερο, είτε για ένα αξιοπρεπές κατάστημα, ή δικηγορικό γραφείο, τα λέει όλα από μόνη της. Διότι βάσει αυτής της λογικής, το κράτος είναι σαν να αντιμετωπίζει όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίους επιχειρηματίες, σαν φοροφυγάδες εκ των ουκ άνευ...Και επειδή υπήρξαν κάποια κρούσματα φοροδιαφυγής (τα οποία το κράτος όποτε θέλει μπορεί να εντοπίσει...), πρέπει να τιμωρηθούν όλοι πριν ακόμα βγάλουν και ένα ευρώ από τη δουλειά τους..
Φανταστείτε έναν μικρομεσαίο που παρουσιάζει τζίρο περί τα 30.000 ευρώ από το κατάστημά του. Τζίρος, κατ΄αρχήν δεν σημαίνει κέρδος, αλλά σύνολο εισπράξεων που δείχνει μια εικόνα κύκλου εργασιών. Απ΄αυτές τις εισπράξεις, πόσες μπαίνουν στην τσέπη του επιχειρηματία αυτού; Είναι ζήτημα αν καθαρίζει τα μισά, εάν αφαιρέσει κανείς τις πάμπολλες υποχρεώσεις ΔΕΚΟ, εξόδων κίνησης, αγοράς υλικών, αμοιβές προσωπικού, συν τις έξτρα δαπάνες που συνεχώς προκύπτουν αν θέλει κανείς να διατηρεί μια οποιαδήποτε επιχείρηση με αξιοπρεπή και σύγχρονη παρουσία...
Αυτόν λοιπόν τον άνθρωπο, συζητά το κράτος σήμερα να φορολογήσει με συντελεστή 30%, αντί να τον επιβραβεύσει που είχε το κουράγιο να ανοίξει ένα κατάστημα ή να διατηρεί ένα γραφείο μόνος του, μέσα σε τέτοια κρίση; Αντί να εκτιμήσει το κράτος ότι ο εν λόγω, δημιουργεί με τον κόπο του έναν οικονομικό πόρο που επιφέρει κάποια φορολογητέα ύλη και αιμοδοτεί την αγορά μέσα σ΄αυτόν τον ορυμαγδό των λουκέτων, σκέφτεται να τον αποκεφαλίσει;  Ανάλογες απορίες θα έχουν ασφαλώς και όλοι οι μικρομεσαίοι εισοδηματίες, που προσπαθούν με τα πενιχρά τους πλέον έσοδα να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, καθώς το βασικό χαρακτηριστικό της μεσαίας τάξης, είναι να μη χρωστάει και να μην έχει μπλεξίματα με παρανομίες...
Δεν ξέρω με ποιά κριτήρια έχουν θεωρήσει τους μικρομεσαίους σαν τις κόττες με τα χρυσά αβγά, και τους βάζουν να πληρώνουν τα σπασμένα κάθε εποχής, κάθε ανωμαλίας και κάθε κρίσης. Πάντως είναι μεγάλη αδικία να φορτώνονται τα βάρη στους ίδιους ώμους των νοικοκυραίων, ενώ αμνηστεύονται (έστω και με λίγο κοινωνικό θόρυβο) ξανά και ξανά τα ίδια αρπακτικά που δεν πιάνονται από πουθενά. Πάντως, η περίπτωση της λίστας Λαγκάρντ με τα ονόματα των υπό διερεύνηση μεγαλοκαταθετών που ...παράπεσε στα χέρια της Παπανδρεικής κυβέρνησης, επιβεβαιώνει μια πικρή αλήθεια. Στην Ελλάδα, αν κλέψει κανείς ένα πακέτο τσιγάρα, μπορεί να μη γλιτώσει τη φυλακή, ενώ αν κλέψει ολόκληρο εργοστάσιο, μπορεί να κυβερνήσει ακόμα και τη χώρα...
Παρ΄όλο όμως που οι κυβερνήσεις αλλάζουν, το μήνυμα προς τη μεσαία τάξη παραμένει το ίδιο. "Είναι νοικοκύρης; Κρεμάστε τον!"

8 σχόλια:

  1. Απο τη μια θεωρώ εξοργιστικά άδικο να πληρώνει μόνο ο ιδιωτικός τομέας με αποκλειστική συμμετοχή στο σύνολο του ποσοστού ανεργίας της χώρας,αλλά απο την άλλη,έχοντας βιώσει και εγώ τι θα πει να μένεις άνεργος,δεν θα ήθελα να συμβεί και σε κανέναν άλλο.

    Άλλο πράγμα να ζητάς απολύσεις το 2004 πχ,και άλλο το 2012. Πιο παλιά ήξερες ότι ο απολυμένος θα είχε τη δυνατότητα να βρεί άλλη εργασία,αργά ή γρήγορα.Τώρα όμως,γνωρίζεις πολύ καλά ότι δεν πρόκειται να βρεί δουλειά πουθενά.

    Είναι πολύ άσχημη κατάσταση.

    Επίσης,όταν μιλάμε για απολύσεις,και μάλιστα για έναν αριθμό μεγάλο όπως 15000,θα πρέπει να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι απο που ακριβώς θα μειωθεί το προσωπικό.

    Απο την υγεία;
    Απο την εκπαίδευση;
    Απο την άμυνα;
    Απο τα σώματα ασφαλείας;
    Απο τα υπουργεία;
    Απο τα μουσεία;

    Απο που και πόσοι; Αν τελικά ληφθεί η απόφαση να υπάρξουν απολύσεις,θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι θα παρουσιαστούν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού σε κρίσιμους τομείς.

    Η εικόνα των υπεράριθμων δημοσίων υπαλλήλων πιστεύω ότι δεν ισχύει πια,και ο λόγος είναι ότι τα τελευταία 2-3 χρόνια υπήρξε τεράστιος αριθμός συνταξιοδοτήσεων.

    Έχουμε πολλούς σε αριθμό και σχετικά μικρής ηλικίας συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ τι να σου πώ Χρήστο...Ο πατέρας μου με είχε ορκίσει για κάποια πράγματα, μεταξύ των οποίων, να μη χάσει άνθρωπος την δουλειά του εξ αιτίας μου. (στο βαθμό που το ελέγχεις φυσικά, εάν περνάει από το χέρι σου)
    Από την άλλη, βλέπω γενικώς ότι η κατάσταση δεν είναι απλώς άσχημη. Απλούστατα, οδηγείται σκοπίμως σε αδιέξοδο, γιατί αυτοί που την μεθοδεύουν, γνωρίζουν πολύ καλά τα όρια της κάθε ανθρώπινης ομάδας.
    Θέλουν να χάσουμε το παιχνίδι, για να πουληθούμε σε τιμή χαριστική. Και πίσω απ΄όλα αυτά, μην ψάχνεις ούτε πολιτικούς ούτε κράτη. Είναι οι ομάδες των απολιτικών κορακιών που λυμαίνονται τον πλούτο του κόσμου. Αυτό είναι Χρήστο.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ελίνα
    Είναι απολύτως λογικό να χτυπιέται η μεσαία τάξη, για τον απλούστατο λόγο διότι, είναι η πολυπληθέστερη κοινωνική τάξη που μπορεί και φορολογείται εύκολα, οι μικροί δεν έχουν και οι μεγάλοι δεν θέλουν να δώσουν.
    Επιπλέον η μεσαία τάξη, ήταν, είναι και θα είναι πάντα, ο ρυθμιστής των πραγμάτων στη χώρα μας, με την ψήφο του και κατά την άποψή μου καλά κάνει και πληρώνει, μέχρι να μάθει να ζει ως κοινωνικό ον και να επιλέγει με αξιακά κριτήρια,
    τόσα χρόνια ασωτίας, νισάφι πια, δεν χρειάζονται κλάματα, παρά μόνο περίσκεψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Επίσης Ελίνα,η Ελλάδα θυμίζει σε πολλά ηττημένη χώρα μετά απο πόλεμο.

    Μνημόνιο=άνευ όρων παράδοση,λευκή σημαία,όροι επαχθείς,εξαθλίωση των πολιτών,παράδοση της δημόσιας περιουσίας και των υποδομών του κράτους,απευθείας Εντολές απο τους ξένους.

    Σε τι διαφέρει η Ελλάδα του σήμερα απο μια χώρα που έχασε ένα πόλεμο;

    Και τώρα,το καλύτερο,οι νικητές φροντίζουν για την ανόρθωση της χώρας....

    Κανονικοί κατακτητές,δίχως ούτε μια τουφεκιά!

    Και φυσικά δεν θα μπορούσε να έλειπαν οι ρουφιάνοι και οι δωσίλογοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εχει χαρακτηριστικά πολύ χειρότερα από τον πόλεμο Χρήστο.
    Οι εχθροί είναι αθέατοι, κατάλαβες τι λέω;
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οσο δεν καταλαβαινουμε πως πρεπει να ηττηθει πρωτα ο εσωτερικος εχθρος της νοοτροπιας αριστεροπροοδευτικου Οθωμανο-Σοβιετ π.χ., δεν προκειται ποτε να δουμε ασπρη μερα.

    - Παναγιώτης Καρκατσούλης, Δημόσια Διοίκηση 14_9_2012.avi
    http://www.youtube.com/watch?v=9SKv2JNcRUs&feature=plcp

    - Παναγιώτης Καρκατσούλης (17:45, 32:40, 51:50, 1:02:15) 16.10.12,
    http://www.skai.gr/player/TV/?MMID=233371

    - Άδωνις 1/5 Μέτρα, Δένδιας, ΣυΡιζΑ, ΧΑ 17Oct12
    http://www.youtube.com/watch?v=AGklCm3CxeU&feature=channel&list=UL

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο "εσωτερικός εχθρός", δεν έχει δυστυχώς μόνο ένα πρόσωπο.
    ΅Εχει πολλά και μπορεί να γίνεται και άφαντος.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.