31/10/12

«Η Ρωσία δεν ζητά πρόσβαση ως αντάλλαγμα για το δάνειο»


ΣΥΜΦΩΝΑ με το ρωσικό πρακτορείο RΙΑ Νovosti ο αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής της Δούμας για την οικονομική πολιτική, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία Ανάπτυξης, Μιχαήλ Εμελιάνοφ, αρνήθηκε ότι η Μόσχα ζήτησε την πρόσβαση στην ανάπτυξη του φυσικού αερίου ανοικτής θαλάσσης της Κύπρου σε αντάλλαγμα για το δάνειο, το οποίο από το καλοκαίρι ζητά η Λευκωσία. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα δύο αυτά θέματα δεν είναι αλληλένδετα και συζητούνται χωριστά.

Η Ρωσία αυτό το καλοκαίρι έλαβε αίτημα από την Κύπρο για δάνειο ύψους 5 δισ. ευρώ με σκοπό την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος και να καλυφθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού. Το 2011 η Ρωσία έδωσε στην Κύπρο δάνειο ύψους 2,5 δισ. ευρώ, ενώ για την έκδοση του δεύτερου δανείου στην Κύπρο, οι ρωσικές οικονομικές Αρχές έχουν αμφιβολίες σχετικά με τη σκοπιμότητα της χρήσης αυτού του δανείου.

Η ιστοσελίδα της κυπριακής εφημερίδας «Σημερινή» ανέφερε ότι αυτό το θέμα συζητήθηκε στη Μόσχα την περασμένη Πέμπτη, σε μια συνάντηση στρογγυλής τράπεζας στην οποία συμμετείχε ομάδα βουλευτών της κρατικής Δούμα και αντιπροσωπεία από την Κύπρο, με επικεφαλής τον υποψήφιο για την προεδρία της Δημοκρατίας, Γιώργο Λιλλήκα. Το θέμα, σύμφωνα με την εφημερίδα, ήγειρε ο βουλευτής Μιχαήλ Εμελιάνοφ, ο οποίος είπε ότι η Μόσχα επιθυμεί την πολιτική απάντηση της Κύπρου για τη Ρωσία και «ιδιαίτερα το θέμα των επενδύσεων της Ρωσίας» στην Κύπρο, ιδίως στον τομέα της ενέργειας. (Βλέπε διπλανή στήλη) 
 
«Δεν ζητούμε προνομιακή μεταχείριση για το αέριο»
Ο ΜΙΧΑΗΛ Εμελιάνοφ, σχολιάζοντας τα διάφορα δημοσιεύματα, δήλωσε στο RΙΑ Νovosti ότι το ζήτημα της χορήγησης δανείου στην Κύπρο και η πρόσβαση των ρωσικών εταιρειών στα κοιτάσματα φυσικού αερίου δεν συνδέονται και συζητούνται χωριστά.

«Η Ρωσία σίγουρα ενδιαφέρεται για την απόκτηση πρόσβασης σε κοιτάσματα φυσικού αερίου της Κύπρου, αυτό είναι προφανές. Επίσης προφανές είναι το γεγονός ότι το συμφέρον των Κυπρίων είναι να πάρουν δάνειο από τη Ρωσία, επειδή η Ρωσία δεν θέτει τέτοιους όρους όπως το ΔΝΤ. Αυτά όμως τα θέματα δεν συνδέονται μεταξύ τους. Δηλαδή, οι διαπραγματεύσεις στο πνεύμα “θα μας δώσουν πρόσβαση στο αέριο, θα δώσουμε δάνειο” δεν γίνεται και δεν τηρείται σε οποιοδήποτε επίπεδο, είναι δύο ξεχωριστά θέματα », δήλωσε ο Εμελιάνοφ.Σύμφωνα με τον ίδιο, «όταν πρόκειται για ένα δάνειο, η ρωσική πλευρά ενδιαφέρεται πάνω απ’ όλα για τις εγγυήσεις αποπληρωμής και όπως ξέρουμε η Κύπρος έχει ήδη αρκετά χρέη». Επιπλέον, «είναι σημαντικό», είπε, «ποιος θα είναι ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά τις εκλογές του Φεβρουαρίου».

«Όσον αφορά την πρόσβαση στο φυσικό αέριο, δεν απαιτούμε προνομιακή μεταχείριση, αλλά ταυτόχρονα δεν θέλουμε διακρίσεις εις βάρος μας για πολιτικούς λόγους», δήλωσε ο βουλευτής, προσθέτοντας ότι «ορισμένες δυνάμεις στην ΕΕ και τις ΗΠΑ θα ήθελαν περιορισμό της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο».

«Προφανώς, οι εταιρείες μας έχουν πολύ ψηλές τεχνολογικές δυνατότητες για την παραγωγή φυσικού αερίου και μπορούν να προσφέρουν στην Κύπρο πολύ καλές οικονομικές συνθήκες», δήλωσε ο Εμελιάνοφ. Επιβεβαίωσε ότι το θέμα συζητήθηκε στη Δούμα στο «στρογγυλό τραπέζι». «Ο κ. Λιλλήκας έκανε μια πολύ ελκυστική προσφορά για πρόσβαση σε κοιτάσματα φυσικού αερίου των ρωσικών εταιρειών», δήλωσε ο Εμελιάνοφ.

«Ο κ. Λιλλήκας προτείνει τη δημιουργία μιας κρατικής εταιρείας και την έκδοση ομολόγων. Με αυτό τον τρόπο μόνο από την πρόσβαση στο οικόπεδο 12 από μια ρωσική εταιρία μπορούν να λυθούν όλα τα προβλήματα της Κύπρου χωρίς να χρειαστεί δάνειο».
http://www.philenews.com/digital/ 

1 σχόλιο:

  1. Η Ρωσία πήρε πρόσβαση χθες το βράδυ μέσω της NOVATEC (Θυγατρική της Gazprom)!
    "Τη χορήγηση κατ΄ αρχήν αδειών για τέσσερα από τα τεμάχια της ΑΟΖ της Κύπρου, στο πλαίσιο του δεύτερου γύρου αδειοδοτήσεων, αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο. Πρόκειται για τα τεμάχια δύο, τρία, εννέα και έντεκα."
    Πηγή:www.capital.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.