26/10/12

Φορολόγηση αγροτεμαχίων

της Ελίνας Γαληνού
Πληροφορούμενοι το νέο σχέδιο φορολογίας που προωθείται για τα ακίνητα, παρατηρούμε ξανά ένα πράγμα. Οτι ένα πρόβλημα που υπήρχε ανέκαθεν στο φορολογικό σύστημα της Ελλάδας, από συστάσεως ελληνικού κράτους, ήταν ότι διατηρεί ακόμα λογικές οι οποίες προσομοίαζαν με τις λογικές φορολόγησης της τουρκοκρατίας.
Που σημαίνει ότι η επιβολή φόρων σ΄αυτό το κράτος, είχε ως επί το πλείστον, χαρακτηριστικά ληστρικής επιδρομής παρά προσπάθειας να συντελέσουν οι πολίτες στην εύρυθμη λειτουργία της χώρας.. Και θλίβεται κανείς όταν διαβάζει ότι στην Βυζαντινή Αυτοκρατορία, ο συνεπής φορολογούμενος λάμβανε τον τίτλο του "Συντελεστή" που θεωρείτο τιμητικός, καθώς ο πολίτης υπερηφανευόταν να συμβάλει στην ορατή ανάπτυξη του κράτους του...Προεκλογικά, ακούσαμε πολλούς να μας μιλούν για την ανάγκη λελογισμένης φορολογίας, για την φοροδοτική δυνατότητα του φορολογουμένου, για τα απρόσοδα ακίνητα που η σκληρή τους φορολόγηση, στερείται λογικής...Προχωρώντας όμως στην θέσπιση νέου φορολογικού, εμφανίζονται πάλι...γνωστά μας αγκάθια. Ο νέος κανονισμός προβλέπει να φορολογηθούν όλα τα ακίνητα ανεξαιρέτως, με κλίμακες και μικρό αφορολόγητο. Μέσα στα φορολογούμενα, εντάσσονται όμως και τα αγροτεμάχια, ακόμα και αν είναι εκτός σχεδίου και απρόσοδα. Εξαιρούνται μόνο όσα καλλιεργούνται από επαγγελματίες αγρότες...
Από μια άποψη, το μέτρο αυτό αναμένεται να κινητοποιήσει ίσως κάποιους ανέργους, οι οποίοι έχουν αγροτεμάχια αχρησιμοποίητα, ώστε να γίνουν επαγγελματίες αγρότες. Αυτό δεν είναι κακό, δεδομένου ότι η χώρα έχει ανάγκη από παραγωγές και λύσεις κατά της ανεργίας. Ομως, τα θύματα αυτής της ιστορίας, είναι όσοι έχουν ιδιοκτησίες αγροτεμαχίων σε μακρινά μέρη και αυτά δεν καλλιεργούνται, για διάφορους λόγους. Είτε γιατί δεν υπάρχει κοντά νερό, είτε γιατί δεν βρέθηκαν πρόθυμα χέρια, είτε...Ο ιδιοκτήτης τους, ενδεχομένως να θέλει να τα πουλήσει κάποια στιγμή, αλλ' αυτό δεν είναι στο χέρι του για το πότε μπορεί να γίνει...
Η πώληση ενός αγροτεμαχίου, δεν είναι τόσο απλό ζήτημα όσο ήταν κάποτε. Από τότε που ίσχυσε το Κτηματολόγιο, ο πωλητής οφείλει να παρουσιάσει το σχετικό πιστοποιητικό, αφού πρωτύτερα επιδείξει τοπογραφικό νέου τύπου με αριθμό ΚΑΕΚ. Αν η ταύτιση στοιχείων τοπογραφικού με την εγγραφή στο Κτηματολόγιο συμπίπτουν, μπορεί να προχωρήσει άνετα στην αξιοποίηση. Εάν όχι, ...κλάψτε τον ιδιοκτήτη και δεν είναι λίγοι εκείνοι που διαπίστωσαν πρόδηλα σφάλματα στο Κτηματολόγιο, για τα ακίνητα και τα αγροτεμάχιά τους. Υπήρξαν περιπτώσεις σφαλμάτων που διορθώνονταν με μια αίτηση, αλλά και κάποιες άλλες όπου μερικά τμήματα αγροτεμαχίων, είχαν καταπατηθεί δολίως από γείτονες, με αποτέλεσμα να έχει μπερδευτεί το σύμπαν...
Φανταστείτε λοιπόν την "τύχη" ενός τέτοιου ιδιοκτήτη! Να έχει να παλεύει με τα Κτηματολόγια, με τους γείτονες, με τα Ελληνικά Δικαστήρια (δεδομένου ότι ο νόμος ορίζει να γίνεται η αναγνώριση ιδιοκτησίας αγροτεμαχίου με..δικαστική απόφαση). Να πληρώνει μηχανικούς, δικηγόρους, δικαστικά έξοδα, να έχει πληρώσει κάποια στιγμή και φόρο υπεραξίας εάν κληρονόμησε, για να μπορέσει κάποια στιγμή, να το βγάλει στην κτηματαγορά καθαρό και να πουληθεί. Να είναι χρόνια όμηρος του κράτους, των κακόπιστων γειτόνων, του Δήμου, να πληρώνει και να περιμένει. Και να έρχεται μετά απ΄όλα αυτά το κράτος, να του φορολογεί τι αλήθεια; Ενα αγροτεμάχιο το οποίο ΟΤΑΝ και ΕΑΝ πουληθεί βάσει των συγκριτικών στοιχείων (εάν είναι εκτός σχεδίου), εκτιμάται ότι θα πιάσει πολλά χρήματα. Αρα, ο δύστυχος ιδιοκτήτης, όχι μόνο θα καταπιεί το ξύλο που έφαγε τόσα χρόνια, αλλά θα πληρώσει κι΄από πάνω επειδή το ακίνητό του θεωρείται αξίας. Κανείς δεν αναρωτιέται το αυτονόητο, πριν επιβάλει αυτόν τον φόρο; Οτι δηλαδή, ποιό όφελος έχει εισπράξει ένας τέτοιος ιδιοκτήτης από το αγροτεμάχιό του, για να πρέπει να φορολογηθεί; Εάν το νοίκιαζε βέβαια, ή το πουλούσε, λογικό θα ήταν να του ζητηθεί κάποιος φόρος. Αλλά τι φορολογία να επιβάλεις σε ένα απρόσοδο ακίνητο, το οποίο μόνο έξοδα και πονοκεφάλους δημιουργεί συνήθως;
Χωρίς να θέλουμε να μεμψιμοιρούμε συνεχώς, είναι βέβαιο ότι εάν δεν αναθεωρηθούν κάποια σημεία για την φορολόγηση ακίνητης περιουσίας, ειδικά ως προς τα απρόσοδα ακίνητα πάσης φύσεως (πράγμα άλλωστε που αποδεικνύεται άμεσα), βλέπουμε τους ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων να τρέχουν να τα χαρίζουν, προκειμένου να μην πέσουν στην μέγγενη του νέου φόρου. Αλλά είναι μεγάλη αδικία, σε μια εποχή όπου η γή θεωρείται ένα από τα πολυτιμότερα περιουσιακά στοιχεία, να καταδιώκονται οι ιδιοκτήτες της από το ίδιο το κράτος τους!

2 σχόλια:

  1. Τα μετρα που λαμβανονται, δεν ειναι σημειακα, αυθαιρετα και ασυνδετα. Κινουνται μεσα σε μια ενιαια λογικη και εξυπηρετουν εναν συγκεκριμενο πολιτικο στοχο. Προφανως η χωρα για να γινει ανταγωνιστικη και να εναρμονισει την οικονομικη της επιδοση με αυτην της αναπτυγμενης ευρωπης, πρεπει να αλλαξει ιδιοκτητη. Δηλαδη η νεα ελλαδα θα αποκτησει μια νεα αστικη ταξη απο γαλλογερμανους κυριως αστους, οι οποιοι και θα αναλαβουν την αξιοποιηση των πορων της χωρας. Ο γηγενης πληθυσμος, ανακατεμενος με τα εκατομμυρια των λαθρομεταναστων θα αποτελεσει εναν εξαθλιωμενο κοινωνικο χυλο, ο οποιος θα τροφοδοτησει με απαξιωμενη εργασια την νεα αυτη αστικη ταξη.

    ΘΕΛΕΙ ΠΟΛΥ ΜΥΑΛΟ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΤΙΛΗΠΤΟ ΑΥΤΟ;;;;;;

    Με λιγα λογια η χωρα μας ειναι σε
    χερια προδοτων, που λειτουργουν εργολαβικα για την οικονομικη, κοινωνικη και εθνικη μας εξαφανιση, και κατα μεγαλο μερος, την φυσικη μας.

    ΘΕΛΕΙ ΠΟΛΥ ΜΥΑΛΟ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΤΙΛΗΠΤΟ ΑΥΤΟ;;;;;;

    Το συγκεκριμενο μετρο αποσκοπει στην προετοιμασια καθοδου μεγαλων ξενων αγροτικων επιχειρησεων, για την εκμεταλλευση της ελληνικης αγροτικης γης.

    Τι κανομε;
    ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΝΑ ΦΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ

    ΕΥΡΩ=ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗ
    ΔΡΑΧΜΗ=ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ

    ΘΕΛΕΙ ΠΟΛΥ ΜΥΑΛΟ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΤΙΛΗΠΤΟ ΑΥΤΟ;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Περί παραμονής στο ευρώ, έπρεπε να τα είχαμε σκεφτεί νωρίτερα.
    Τώρα, εάν φύγουμε από το ευρώ, αυτά που ακούγονται ως ξεπούλημα, θα γίνουν χάρισμα. Μη ζητηθεί και επιδότηση για να δεχτούν το χάρισμα, από πάνω!
    Ενας εξορθολογισμός των μέτρων χρειάζεται, γιατί και η τρόικα δεν τα υπαγορεύει όλα κατά γράμμα.
    Η φορολόγηση αγροτεμαχίων, ουσιαστικά θα αποθαρρύνει και τις παραγωγές που τόσο χρειαζόμαστε για να ζήσει ένα μέρος του πληθυσμού στην επαρχία.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.