25/10/12

Οικονομική αιμορραγία της Τουρκίας λόγω Συρίας

Του Σάββα Καλεντερίδη
Στο άρθρο μας της 12ης Φεβρουαρίου στην Κυριακάτικη Δημοκρατία, που αναφερόταν στις κινήσεις που έκανε η Κύπρος και η Ελλάδα προς την κατεύθυνση της εκμετάλλευσης των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων και της χάραξης των ορίων των θαλασσίων ζωνών, κλείνοντας το σημείωμά μας λέγαμε: «Θα ήταν δε ευχής έργον η εξέλιξή τους να συμπέσει χρονικά με τη μακροχρόνια εμπλοκή της Τουρκίας σε μέτωπα όπως η Συρία, το Ιράν και το Κουρδικό. Λέτε
Αυτό που γράφαμε τον Φεβρουάριο, τουλάχιστον ως προς το ένα σκέλος, αυτό που αφορά την εμπλοκή της Τουρκίας στη Συρία και το Κουρδικό, προχωρεί κανονικά. Δηλαδή, η Τουρκία εγκλωβίστηκε σε μια εξαιρετικά ρηχή και παιδαριώδη πολιτική στην κρίση της Συρίας και τώρα αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα, που αρχίζουν από την επιδείνωση των οικονομικών της δεικτών και την αναζωπύρωση του Κουρδικού και φθάνουν μέχρι την επιδείνωση των σχέσεών της με το Ιράκ, το Ιράν και εσχάτως με τη Ρωσία.
Όσον αφορά την εμπλοκή της Τουρκίας στο μέτωπο της Συρίας και τις επιπτώσεις στον οικονομικό τομέα, να αναφέρουμε ότι προσφάτως ο Τούρκος Υπουργός Οικονομικών, Μεχμέτ Σιμσέκ, δήλωσε ότι διέθεσε 400 εκατομμύρια δολάρια από τον προϋπολογισμό για τις ανάγκες των Σύρων προσφύγων που έχουν καταφύγει στο τουρκικό έδαφος, συμπληρώνοντας ότι τα γενικά έξοδα του κράτους και των δήμων για το ίδιο θέμα ξεπερνούν το ως άνω ποσό.
Όμως, το πρόβλημα δεν σταματά εδώ. Από τότε που έκλεισαν οι πύλες εισόδου και εξόδου προς τη Συρία, έχει σταματήσει εντελώς το διασυνοριακό εμπόριο και οι εξαγωγές προς τη Συρία, όπως και η διέλευση φορτηγών TIR που μεταφέρουν τουρκικά εμπορεύματα προς ένδεκα χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη δραματική μείωση των τουρκικών εξαγωγών, αφού αφ’ ενός μεν η γραμμή RO-RO Μερσίνας-Αλεξάνδρειας, που εξυπηρετεί τις ως άνω ένεκα χώρες, δεν έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει τον αριθμό των φορτηγών και αφ’ ετέρου, τα προϊόντα, αντί σε τέσσερις ημέρες, φθάνουν στον προορισμό τους σε είκοσι, με προφανή την επιβάρυνση του κόστους.
Να σημειωθεί ότι πριν την κρίση μέσω Συρίας εκινούντο προς τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής εννέα χιλιάδες τουρκικά φορτηγά το μήνα, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία των τελωνείων το 2010 πέρασαν τράνζιτ από τη Συρία 106 χιλιάδες τουρκικά φορτηγά! Εδώ και ένα χρόνο, η κίνηση είναι μηδενική!
Οι εξαγωγές φρέσκων οπωροκηπευτικών προς τη Συρία και τις χώρες της περιοχής ήταν 2,8 δις δολάρια και τώρα έχουν μηδενιστεί, ενώ έχει μηδενιστεί και το διασυνοριακό εμπόριο με τη Συρία που ξεπερνούσε το ένα δις δολάρια ετησίως και κρατούσε ζωντανές δεκάδες πόλεις κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων.
Ένα άλλο θέμα που τραυματίζει την τουρκική οικονομία, είναι η επιβάρυνση του κόστους των προϊόντων που μεταφέρονται αεροπορικώς, λόγω της παράκαμψης του εναέριου χώρου της Συρίας, που επιβαρύνει την κάθε πτήση με 1500 δολάρια.
Τέλος, κλείνοντας το σημείωμά μας, να σημειώσουμε ότι και οι μετακινήσεις των τουρκικών στρατευμάτων κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων, όπου 250 άρματα και εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα είναι έτοιμα να λιώσουν τους Κούρδους, που δυστυχώς δεν διαθέτουν αντιαρματική άμυνα, έχουν σοβαρό κόστος που επιβαρύνουν την τουρκική οικονομία, ενώ είναι προφανές ότι μια πολεμική εμπλοκή της Τουρκίας, θα προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα στην τουρκική οικονομία, που μετά από τις εποχές της Άνοιξης και του Καλοκαιριού, φαίνεται ότι περνάει από το Φθινόπωρο προς έναν παγερό Χειμώνα.
Τις ακριβείς επιπτώσεις της κρίσης στη Συρία και της εμπλοκής της Τουρκίας σ’ αυτήν, θα τις δούμε στο τέλος του χρόνου και όταν δημοσιευθούν τα επίσημα στοιχεία. Όμως, ενώ φαίνεται ότι η εμπλοκή της Τουρκίας στα μέτωπα της Συρίας και του Κουρδιστάν θα είναι μακροχρόνια και οι επιπτώσεις στην οικονομία, που είναι το ισχυρό χαρτί της Άγκυρας στην άσκηση της μεγαλοϊδεατικής – νεοοθωμανικής της πολιτικής, θα είναι εξαιρετικά σοβαρές, δυστυχώς η πατρίδα μας καταρρέει και αντί να υλοποιήσει το στρατηγικό σχεδιασμό -πιστεύουμε να υπάρχει- για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, των θαλασσίων ζωών και της ΑΟΖ, υποδέχεται και επιτρέπει στον Νταβούτογλου να παρουσιάζει με πολιτική και διπλωματική αναίδεια εξαιρετικά προκλητικές θέσεις, όπως για παράδειγμα ότι το Καστελόριζο εξαιρείται των διαπραγματεύσεων, που βρίσκονται σε εξέλιξη
Όσον αφορά δε τους σχεδιασμούς Ερντογάν-Νταβούτογλου για τη Θράκη, που είναι εξόχως ανθελληνικοί και φρικώδεις, είναι κάτι που θα το αφήσουμε για άλλο άρθρο.
 Κυριακάτικη Δημοκρατία
Σχετικά άρθρα:

Κατόπιν εορτής...


Κατόπιν εορτής 2 και "Ανώτερος στρατηγικός σχεδιασμός και ΑΟΖ"


6 σχόλια:

  1. Εάν οι "φίλοι" και "σύμμαχοι" Τούρκοι έχουν προβλήματα από 100.000 Σύρους πρόσφυγες, τι να πούμε εμείς στην χεωκοπημένη Ελλάδα μας, που έχουμε 25 φορές περισσότερους λαθρομετανάστες τους οποίους μας στέλνει συνεχώς η "φίλη" και "σύμμαχος" Τουρκία, για να μας κάνει προφανώς πολυπολιτισμική χώρα!

    Ευμένης Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνω απολυτως...αν το παμε αναλογικα εαν σε 70 εκατομμυρια τουρκων αντιστοιχουν 100 χιλιαδες προσφυγες σε 10 εκατομμυρια ελληνες δεν θα επρεπε να ειχαμεδ πανω απο 8000 λαθραιους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η οικονομία βέβαια της Τουρκίας μπορεί να θεωρηθεί το μέσο προς τον στόχο και όχι ο ίδιος ο στόχος τους.

    Άλλωστε,οι Τούρκοι δεν λειτουργούν με δική τους πρωτοβουλία.

    Έχω την αίσθηση ότι η Τουρκία θα κάνει το λάθος την περίοδο των Αμερικανικών εκλογών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θυμήθηκα ότι οι Τούρκοι (?) είχαν ζητήσει και είχαν πάρει μεγάλο "δώρο" από τις ΗΠΑ προκειμένου να συνεργασθούν μαζί τους κατά την εισβολή στο Ιρακ.

    Όταν μάλιστα δεν άφησαν τους Αμερικανούς να επιτεθούν από τον Βορρά, από τα σύνορά τους με το Ιράκ, τότε αναφώνησε εκείνος ο Ντάνιελ Φρηντ:
    - Μα τι θέλουν τέλος πάντων αυτοί οι Τούρκοι?
    Τους δώσαμε χρήματα τους δώσαμε την Κύπρο .....!!!

    Τι άλλο θέλουν?

    Ευμένης Καρδιανός

    Υ.Γ.'Ισως, τώρα να ζητήσουν τίποτε ... δισεκατομμύρια ... για τους Σύρους πρόσφυγες που κατέφυγαν στην επικράτειά τους ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευμένη αυτή είναι η μια πτυχή

    Υπάρχει και η δεύτερη το σύνδρομο του Habur το οποίο στοιχειώνει την τουρκική εξωτερική πολιτική

    Το σύνδρομο "Habur" καταδιώκει τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν και την Τουρκία.Η απόρριψη της πρότασης των ΗΠΑ απο πλευράς της Τουρκίας για συμμετοχή στο σχέδιο ανατροπής του Σαντάμ Χουσειν προκάλεσε αυτόματα την στρατηγική αναβάθμιση των Κούρδων του Βορείου Ιράκ .Έτσι τέθηκε σε εφαρμογή το Αμερικανκό σχέδιο για Ανεξάρτητο Κουρδιστάν. Σήμερα την θέση των Κούρδων του Βόρειου Ιράκ παίρνει το PKK και πολύ γρήγορα η στρατιωτική δράση του θα λάβει τον χαρακτήρα της προάσπισης του Κουρδικού Έθνους και όχι της "τρομοκρατίας" (Todays Zaman)

    Με την εμπλοκή της στη Συρία, η Τουρκία πυροδότησε το Κουρδικό, έκαψε τις γέφυρες πολιτικής διευθέτησης εντός συνόρων που είχε χτίσει με τόση προσπάθεια και ρίσκο ο Ερντογάν και ταυτόχρονα βραχυκύκλωσε ανεπανόρθωτα την προσέγγιση με το ντε φάκτο ανεξάρτητο κουρδικό κράτος στο Βόρειο Ιράκ.Γ,ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ-ΗΜΕΡΗΣΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΑΚΡΙΤΑ,

    Από την ... "γραφίδα" Σου ή μάλλον από το πληκτρολόγιό Σου και στου Μεγαλοδύναμου Θεού το αυτί!

    Ευμένης Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.