31/10/12

17 υποψήφιοι για «ενδιάμεση λύση» Επανήλθαν οι παλιοί γνώριμοι μνηστήρες του 2009-2010

Φωτογραφία
Προτάσεις για την «ενδιάμεση λύση» εξασφάλισης της Κύπρου με φυσικό αέριο υπέβαλαν στη ΔΕΦΑ 17 εταιρείες και κοινοπραξίες, μεταξύ των οποίων και κάποιες από τις μεγαλύτερες στον κόσμο στον τομέα της ενέργειας. Η περίοδος υποβολής προτάσεων έληξε χθες στις 12 το μεσημέρι. Μεταξύ των μνηστήρων της νέας διαδικασίας, ξεχωρίζουν μερικοί από τους κολοσσούς που διεκδίκησαν την 20ετή παροχή υγροποιημένου φυσικού αερίου στην πολύκροτη διαδικασία του 2009, που τελικά ακυρώθηκε ενόψει της ψηλής τελικής τιμής του μνηστήρα που είχε επιλεγεί -της Shell- και των προοπτικών για δικά μας κοιτάσματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» από εμπλεκόμενους επιχειρηματικούς κύκλους, τόσο η Shell (μέσω άλλης θυγατρικής) όσο και η ολλανδική Vitol (που επίσης είχε συμμετάσχει στον διαγωνισμό του 2009), έχουν υποβάλει χθες εκ νέου προτάσεις υπό τις νέες προβλέψεις της «ενδιάμεσης λύσης» και μάλιστα και στις δύο περιπτώσεις η λύση αφορά υγροποιημένο φυσικό αέριο (LΝG). Χθες υποβλήθηκαν προτάσεις και από άλλα ηχηρά διεθνή ονόματα του χώρου της ενέργειας.
Τόσο η Shell όσο και η Vitol προτείνουν ολοκληρωμένη λύση, με τη δεύτερη να έχει το πλεονέκτημα του ότι ήδη κατασκευάζει λιμενικές εγκαταστάσεις για το τερματικό υγρών καυσίμων της στο Βασιλικό, κάτι που της δίνει δυνατότητα σημαντικών εξοικονομήσεων από τις συνέργειες για την υποδομή του LΝG.

Η ΔΕΦΑ σε χθεσινή της ανακοίνωση επιβεβαιώνει τη λήψη 17 προτάσεων και διευκρινίζει πως «δεσμεύεται με Συμφωνία Εμπιστευτικότητας με τους πιθανούς προμηθευτές και καμία απολύτως δήλωση δεν θα γίνεται για το θέμα» και θα ενημερώνει για νεότερα με ανακοινώσεις .

Σύμφωνα με τα στοιχεία του «Φ», πάντως, οι πλείστες προτάσεις αφορούν διάθεση φυσικού αερίου στη Κύπρο σε υγροποιημένη μορφή (LΝG). Ωστόσο, υπάρχουν και προτάσεις για συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CΝG), ενώ ορισμένες από τις προτάσεις αφορούν μόνο μέρος της διαδικασίας, δηλαδή είτε μόνο τις απαιτούμενες ποσότητες, είτε μόνο τη μεταφορά. Επίσης, αριθμός προτάσεων αφορά μόνο τη λιμενική υποδομή και τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης και αποϋγροποίησης. Τα στοιχεία του «Φ» δείχνουν επίσης ότι τελικά δεν υπήρξε πρόταση για μεταφορά φυσικού αερίου από το ισραηλινό «Ταμάρ» με αγωγό.
Σύμφωνα με την προκήρυξη, σε τρεις εβδομάδες (μέχρι τις 19 Νοεμβρίου) θα έχουν αξιολογηθεί και θα συσταθεί ο «μικρός κατάλογος» των επιλεγέντων προτάσεων από τη ΔΕΦΑ σε συνεργασία με το υπουργείο Εμπορίου και την ΑΗΚ. Ακολούθως, μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου η ΔΕΦΑ θα συντάξει κριτήρια επιλογής και πρότυπο συμβόλαιο και θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες του «μικρού καταλόγου». Η επιλογή αναμένεται στα μέσα Ιανουαρίου.Το ζητούμενο από τον διαγωνισμό, είναι εφόσον υπάρχουν συμφέρουσες τελικές τιμές, η προμήθεια φυσικού αερίου να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό και να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2018. Από το φθινόπωρο του 2018 και μετά θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρχει φυσικό αέριο από το «Οικόπεδο 12». Ζητούνται ποσότητες από 0,4 δισ. κ. μέτρα (bcm) μέχρι και 1,2 δισ. κ. μέτραετησίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.