30/9/12

Ο γερμανικός στρατός φεύγει, η κρίση μένει

Μετά από 17 χρόνια εγκατέλειψαν χθες τη Βοσνία και οι δύο τελευταίοι γερμανοί στρατιώτες της EUFOR. Από την αρχή της διεθνούς επιχείρησης, το 1996 υπηρέτησαν στην Βοσνία συνολικά 65 χιλιάδες γερμανοί στρατιώτεςΉταν η μεγαλύτερη σε διάρκεια μεταπολεμική αποστολή του γερμανικού στρατού στο εξωτερικό. Ο στόχος της ειρήνευσης επετεύχθη, ωστόσο η Βοσνία παραμένει πολιτικά ασταθής.Ο εμφύλιος στην Βοσνία μεταξύ Σέρβων Κροατών και Μουσουλμάνων διήρκεσε τρία χρόνια και χαρακτηρίστηκε η πιο αιματηρή σύγκρουση από το τέλος του Β` Παγκοσμίου Πολέμου. Ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τις 100 χιλιάδες. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν , ακόμη περισσότεροι εγκατέλειψαν τις εστίες τους, ενώ σε δεκάδες δισεκατομμύρια υπολογίζεται το κόστος των υλικών καταστροφών.

Η πρώτη αποστολή γερμανικού στρατού εκτός συνόρων

Ο γερμανικός στρατός αποχωρεί
Για τη διασφάλιση της «αναγκαστικής ειρήνης» εγκαταστάθηκε κατ` αρχή στη Βοσνία η διεθνής δύναμη IFOR, η οποία αργότερα μετονομάστηκε SFOR. Περίπου 2.600 γερμανοί στρατιώτες συμμετείχαν σε αυτή. Εννέα χρόνια αργότερα τη διεθνή δύναμη διαδέχθηκε η ευρωπαϊκή δύναμη EUFOR. Και σε αυτήν η γερμανική συμμετοχή ήταν υψηλή και αποτελούταν από 1.500 στρατιώτες. Η βελτίωση που σημειώθηκε τα επόμενα χρόνια στο πεδίο της ασφάλειας επέτρεψε σε πολλούς γερμανούς στρατιώτες να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Μέχρι την αποστολή στην Βοσνία η παρουσία του γερμανικού στρατού στο εξωτερικό περιοριζόταν μικρής έκτασης ανθρωπιστικές επιχειρήσεις και στην επιχείρηση στη Σομαλία το 1993.
Η συμμετοχή του ομοσπονδιακού στρατού στην Βοσνία χαρακτηρίστηκε «μοναδική επιτυχία». Οι γερμανικές δυνάμεις ολοκλήρωσαν με αποτελεσματικότητα την αποστολή της καταστροφής των βαρέων όπλων και της αποστράτευσης χιλιάδων επίστρατων. Εκπαίδευσαν με σύγχρονες μεθόδους και στη βάση των αρχών της Δημοκρατίας τις τοπικές δυνάμεις ασφαλείας και υλοποίησαν σημαντικά προγράμματα κατασκευής υποδομών.
Μολονότι η στρατιωτική πτυχή της αποστολής εκτελέστηκε με επιτυχία , οι πολιτικές προσπάθειες ειρήνευσης κατέληξαν σε φιάσκο. Και αυτό παρά τα δισεκατομμύρια ευρώ που διέθεσαν Ευρωπαίοι και Αμερικανοί και παρά τις στρατιές διπλωματών και ειδικών που δραστηριοποιήθηκαν στη Βοσνία.

Hδιαφθορά ανθεί και η μία κρίση διαδέχεται την άλλη

Επιτυχης η στρατιωτική παρουσία της Γερμανίας στη Βοσνία
Η Βοσνία των Σέρβων, των Κροατών και των Μουσουλμάνων βρίσκεται ακόμη σε κρίση. Τα δύο ομόσπονδα κρατίδια Κροατών και Μουσουλμάνων από τη μία πλευρά και Σέρβων από την άλλη βρίσκονται σε διαρκή αντιπαράθεση . Το ίδιο ισχύει και για τα καντόνια. Περίπου 130 υπουργοί επιδίδονται καθημερινά σε έναν εξοντωτικό για τη χώρα ανταγωνισμό.
Οι πολιτικές συνθήκες που επικρατούν στη Βοσνία απωθούν τους ξένους επιχειρηματίες που ενδεχομένως θα ήθελαν να δραστηριοποιηθούν στη χώρα. Η διαδικασία προσέγγισης με την ΕΕ έχει παγώσει, καθώς όλοι πορεύονται σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Οι προσπάθειες των Ευρωπαίων να ενισχύσουν την κεντρική κυβέρνηση πέφτουν στο κενό. Η Δύση κινείται στον αστερισμό των αποτυχημένων πρωτοβουλιών και της απόγνωσης. Η διαφθορά ανθεί και η εμπλεκόμενοι σε αυτήν πολιτικοί δημιουργούν νέες εστίες συγκρούσεων. Τα προβλήματα αυτά δεν είναι δυνατό να επιλυθούν με στρατιωτικά μέσα. Άρα δεν υπάρχει κανένας πλέον λόγος να συντηρεί η Γερμανία στρατιωτικές δυνάμεις στην χώρα αυτή.

Σταμάτης Ασημένιος, dpa
Υπεύθ. Σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης
http://www.dw.de/dw/article/0,,16272769,00.html 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.