8/9/12

Εισπράξεις φόρων και φοροφυγάδες

της Ελίνας Γαληνού 
Οσο δίκιο κι΄αν έχει ο άνθρωπος όταν οι άλλοι τον καταπιέζουν, μπορεί να το χάσει αν βρεθεί σφαλερός ο ίδιος. Αυτό είναι ένα μάθημα ζωής, πολύ σημαντικό, το οποίο υποτίθεται, το διδασκόμαστε από τα πρώτα σχολικά μας χρόνια. Ασχετα λοιπόν με τις κακόβουλες προθέσεις των δανειστών μας, υπάρχουν αποδείξεις ότι κάπου και εμείς τόσον καιρό, δεν ήμασταν εντάξει...
Οπωσδήποτε αυτό αποτελεί μια αλήθεια, την οποία πολλοί δυσκολεύονται να παραδεχτούν, ίσως επειδή δεν συμφέρει.
Ολοι ακούμε από την απαρχή της κρίσης και της ελληνικής περιπέτειας, το πρόβλημα της φοροδιαφυγής. Σ΄αυτό εμμένουν σθεναρά και οι δανειστές μας, καθώς και οικονομολόγοι διεθνούς εμβελείας, ότι αν η Ελλάδα περνούσε έναν μόνο χρόνο χωρίς φοροδιαφυγή, θα έφτανε πολύ κοντά να ξεπεράσει την κρίση. Αυτονόητο είναι άλλωστε, ότι στην φοροδιαφυγή οφείλεται κυρίως το προβληματικό έλλειμμα της ελληνικής οικονομίας. Και θα μπορούσε να έχει ήδη αντιμετωπιστεί ώστε να επιφέρει αισθητά αποτελέσματα και ίσως τότε, να μην χρειαζόμαστε επιπλέον σκληρά μέτρα, τα οποία ομολογουμένως φορτώνονται επανειλημμένα στις ίδιες πλάτες των νομοταγών πολιτών...
Η πρόσφατη παρατήρηση του Ελληνοαμερικανού Κρίς Σπύρου κατά την συνέντευξη που έδωσε σε έγκριτη ημερήσια εφημερίδα, σ΄αυτό το σημείο ακριβώς αναφερόταν "Μου προκαλεί θλίψη το γεγονός ότι μόνο ένα ποσοστό της τάξης του 25% των Ελλήνων, είναι τελικά συνεπείς ως προς τις φορολογικές και τραπεζικές υποχρεώσεις τους. Αυτό το ποσοστό όμως, δεν μπορεί πια να σηκώνει τα βάρη όλων των υπολοίπων, οι οποίοι είτε έχουν τον τρόπο να ξεφεύγουν, είτε δηλώνουν "μη έχοντες", ενώ παράλληλα, έχουν φυγαδεύσει στο εξωτερικό τεράστια κεφάλαια καταθέσεων...."
Αυτό όμως είναι πράγματι ένα καθεστώς αδικίας, το οποίο έχει εγκαθιδρυθεί στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης, ώσπου καταλήξαμε στη χρεωκοπία. Η κοινωνία διχάστηκε σε έξυπνους και κορόιδα, μέσα από διάφορες διαδρομές διαφθοράς. Για παράδειγμα, αυτοί οι ανείσπρακτοι φόροι, τους οποίους ο Γ. Παπανδρέου έκανε και προεκλογική του σημαία το 2009, κατηγορώντας τον προκάτοχό του ότι "δεν είχε την βούληση να τους εισπράξει..", λένε ότι υπολογίζονται σε περίπου 30 δις. Τρία χρόνια μετά, ενώ δεν έγινε τίποτα απολύτως για να εισπραχθούν, η χώρα περιμένει σαν επαίτης από τους δανειστές, μια δόση 31 δις για να μπορέσει να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες της, και να μη γίνει στάση πληρωμών μισθών και συντάξεων. Οι πρόσφατες έρευνες που διεξάγονται, μας δείχνουν ότι πάμπολλοι δηλώνοντες "φτωχοπρόδρομοι" με πενιχρά εισοδήματα, είχαν προλάβει να βγάλουν έξω μερικά εκατομμύρια ευρώ, τα οποία μάλλον δεν θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν εάν τους έθεταν ένα "πόθεν έσχες". Εκτός απ΄αυτούς όμως, υπάρχουν και άλλοι τόσοι, των οποίων οι απλήρωτοι φόροι στοιβάζονται στις Εφορίες χρόνια τώρα, ενώ ουδείς εφοριακός υπάλληλος δεν φρόντισε να ενοχλήσει κάποιον απ΄αυτούς... Μας προκάλεσε όμως θυμηδία αν όχι οργή, η δικαιολογία που προφέρουν οι εφοριακοί "ότι δεν είχαν χρόνο λόγω φόρτου εργασίας, για να ασχοληθούν με το θέμα.." Ιδού και ένα πρόσφατο παράδειγμα που φωτογραφίζει χαρακτηριστικά αυτήν την περίεργη απροθυμία των εφοριακών να προβούν στις διαδικασίες είσπραξης των απανταχού μπαταχτσήδων. Γνωστή μου κυρία, εκχώρησε στην Εφορία πέρυσι, τα απλήρωτα ενοίκια ενός ενοικιαστή της, τα οποία έφταναν στις 15.000 ευρώ, για να μην τα φορολογηθεί ενώ δεν τα είχε εισπράξει. Οταν ρώτησε τον εφοριακό υπάλληλο φέτος αν κινήθηκε η διαδικασία είσπραξής τους από την Εφορία, η απάντηση ήταν ακριβώς η εξής "Μα τι λέτε τώρα, ποιός να ασχοληθεί μ΄αυτά. Οσο και να τους κυνηγάμε, δεν τα πληρώνουν..."
Μα είναι δυνατόν, σε μια χρεωκοπημένη χώρα να γίνονται αυτά τα πράγματα; Είναι τουλάχιστον ντροπή προς όλους τους άλλους ανθρώπους, οι οποίοι στερούνται τόσα πράγματα για να είναι συνεπείς με τη φορολογία τους, ακόμα και αν αυτή είναι σε πολλά σημεία παράλογη και ληστρική. Ποιός κάθεται να πιστέψει αυτές τις δικαιολογίες των εφοριακών, για τις "θαμμένες" φορολογικές εκκρεμότητες, όταν τόσοι άλλοι άνθρωποι ξέρουν καλά, ότι δεν μπορείς να ξεφύγεις από τα νύχια της Εφορίας με κανέναν τρόπο, ακόμα και για το παραμικρό. Πού τα λένε αυτά λοιπόν; Για αφελείς μας περνάνε;
Μάλλον επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά, ότι η φοροδιαφυγή άνθισε με τις ευλογίες διαφόρων κρατικών υπαλλήλων, οι οποίοι δεν είναι διόλου λιγότερο ένοχοι από τους ίδιους τους φοροφυγάδες...

3 σχόλια:

  1. Ελίνα,μην πέφτουμε στην παγίδα στοχοποίησης και ενοχοποίησης της Ελληνικής κοινωνίας,λίγο πριν την λήψη και εφαρμογή των μέτρων ύψους 11,5-14 ΔΙΣ.

    Έχουν το μαχαίρι και το καρπούζι,οι κυβερνώντες,που όπως γράφεις οι ίδιοι έλεγαν ότι θα πατάξουν τη φοροδιαφυγή και θα εισπράξουν τους ανείσπρακτους φόρους.

    Γιατί δεν το κάνουν;Είναι τόσο δύσκολο;

    Το ότι η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών,ανήκει στις επαγγελματικές ομάδες που πρωτοστατούν στη φοροδιαφυγή,μας λέει κάτι;

    ΑΝ εισέπρατταν τους φόρους αυτούς,δεν θα είχαν μετά λόγο να απαλλοτριώσουν τη χώρα ολόκληρη.

    Είναι σαν τις ΔΕΚΟ,που επι χρόνια και με πολύ κόπο τις υπονόμευαν,κάνοντας χίλια δυο απίστευτα και σκανδαλώδη,τις καθιστούσαν ασφαλώς ζημιογώνες,και μετά άνοιγε ο δρόμος για το ξεπούλημα τους σε εξευτελιστικές τιμές.

    ΔΕΝ θέλουν να περιορίσουν τη φοροδιαφυγή,γιατί μετά δεν θα μπορούν να κάνουν τίποτα απο όλα αυτά.

    Να απολογηθούν οι ίδιοι πρώτα.

    ΥΓ
    Πόσα εκατομμύρια Δραχμές πλήρωνε κάποιος για να γίνει εφοριακός ή διευθυντής σε εφορία; Πάρα πολλά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δείτε και το παρακάτω,γιατί πολλοί νομίζουν ότι οι μεγάλες εταιρίες-αλυσίδες,επειδή κόβουν απόδειξη,ότι πληρώνουν και τους φόρους,αλλά......


    Πολυεθνικές: Με 5 κόλπα αυξάνουν τις τιμές και φοροδιαφεύγουν

    Πολυεθνικές: Με 5 κόλπα αυξάνουν τις τιμές και φοροδιαφεύγουν
    Βαριές καμπάνες υψους τουλάχιστον 1 εκατομμυρίου ευρώ ετοιμάζεται να ρίξει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας σε πολυεθνικές επιχειρήσεις. Με πέντε κόλπα μεταφέρουν τα κέρδη τους στο εξωτερικό για να αποφύγουν τη φορολόγηση στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα πουλάνε ακριβότερα τα προϊόντά τους σε σχέση με άλλες χώρες όπου δραστηριοποιούνται.

    Την ίδια στιγμή η Υπηρεσία Εποπτείας Αγοράς (ΥΠΕΑ) του υπουργείου ξεκίνησε ελέγχους σε πέντε επιχειρήσεις λιανικής, τρία σούπερ μάρκετ και δύο αλυσίδες ηλεκτρονικών, για να διαπιστώσει αν τα προβλήματα ρευστότητάς τους είναι αληθινά ή εικονικά προκειμένου να γλυτώνουν τους φόρους στη χώρα μας.
    Όπως σημείωναν χθες αξιωματούχοι του υπουργείου Ανάπτυξης οι ελεγκτές της ΥΠΕΑ και της γενικής γραμματείας Εμπορίου ολοκλήρωσαν τους ελέγχους των ενδοομιλικών συναλλαγών (transfer pricing) 10 πολυεθνικών από συνολικά 41 που ερευνούν. Ταυτόχρονα, με τροπολογία που περνά στο πολυνομοσχέδιο καλύπτεται το κενό για την επιβολή προστίμων στις επιχειρήσεις που παρατυπούν στις ενδοομιλικές συναλλαγές.
    Πληροφορίες λένε ό,τι σε μία μεγάλη πολυεθνική έχει γίνει άσκηση επί χάρτου για πρόστιμο ύψους 1 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο ό,τι το πρόστιμο φτάνει στο 10% επί του τζίρου των παράτυπων ενδοομιλικών συναλλαγών, συνάγεται το συμπέρασμα, ότι η επιχείρηση πρέπει να μετέφερε κέρδη 10 εκατ. ευρώ στη μητρική για να μη φορολογηθούν στην Ελλάδα.
    Αποκαλυπτικά είναι τα ευρήματα των ελέγχων της ΥΠΕΑ στις πολυεθνικές που ελέγχθησαν:
    1. Οι μητρικές εταιρίες χρεώνουν υψηλά royalties (δικαιώματα χρήσης σημάτων) στις θυγατρικές. Οι χρεώσεις είναι υψηλές προκειμένου να αποφεύγουν τη φορολόγηση στην Ελλάδα, εμφανίζοντας υψηλό κόστος.
    2. Θυγατρικές αγοράζουν από τις μητρικές τους σε υψηλές τιμές προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Οι τιμές είναι «φουσκωμένες» για να παρουσιάζουν μεγάλο κόστος και να γλιτώνουν τη φορολόγηση κερδών στη χώρα μας.
    3. Οι μητρικές δανείζουν με υψηλό κόστος τις θυγατρικές τους. Έτσι δικαιολογούν αφενός αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα και αφετέρου τις αυξημένες τιμές των προϊόντών τους.
    4. Μία θυγατρική λιανικής κάνει ειδική συμφωνία αγοράς προϊόντων από θυγατρική προμηθευτικής. Ταυτόχρονα σε παγκόσμιο επίπεδο συμφωνία κάνουν και οι μητρικές. Ωστόσο, το όφελος για τη θυγατρική λιανικής δεν της αποδίδεται αλλά πάει στη μητρική της εταιρία.
    5. Εταιρίες εμφανίζουν επί σειρά ετών ζημιές και πρόβλημα ρευστότητας. Με τον τρόπο αυτό κέρδη τους μεταφέρονται σε άλλες χώρες όπου δραστηριοποιούνται με χαμηλότερους συντελεστές φορολόγησης.
    Επίσης αξίζει να σημειωθεί ό,τι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα προχωρήσει για τις περιπτώσεις των πολυεθνικών που είναι παραβάτες σε αναδρομικούς φορολογικούς ελέγχους, ακόμη κι αν έχουν ολοκληρωθεί οι τακτικοί. Μάλιστα, φέρεται να υπάρχει και εσωτερική αλληλογραφία ανάμεσα στα υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών με το τελευταίο να δεσμεύεται για τους φορολογικούς ελέγχους.
    Όπως κατέληξαν οι αξιωματούχοι του υπουργείου Ανάπτυξης το συμπέρασμα από τις ενδοομιλικές συναλλαγές είναι πως οι πολυεθνικές προτιμούν στην Ελλάδα να εμφανίζουν υψηλά κόστη και ζημιές προκειμένου να αποφεύγουν τη φορολογία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Makari Christo na tolmissoun na sigroustoun kai me tis poliethnikes, giati kai aftes xeglistrane apo polles ipochreosseis, logo "eidikou kathestotos". Omos...exo amfivolies giati to metro afto, tha akoustei "antiependitiko".
    Oso gia to aftomastigoma pou les, den iparchei kamia pagida. Oi dikes mas atelies prepei na diorthothoun, gia na min vriskoun laves oi epivouloi kai mas ta xonoun kathe tosso.
    An eimastan katharos ouranos, ti eixame na fovithoume;
    H koinonia omos edo, einai monimos dixasmeni se exipnakides kai koroida.
    Elina

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.