29/9/12

Τα ηπειρωτικά διακυβεύματα των εκλογών στη Βενεζουέλα

André Maltais
Οι προεδρικές εκλογές της 7ης Οκτωβρίου 2012 στη Βενεζουέλα, είναι, όπως συμβαίνει σπάνια με εκλογές, τρομερής σημασίας.

Όχι μόνο, λέει ο ιδρυτής του τηλεοπτικού διαύλου Telesur, Aram Aharonian, οι Βενεζουελανοί  αναρωτιούνται εάν η Μπολιβαριανή διαδικασία θα συνεχιστεί, αλλά, και τόσο οι Λατινοαμερικανοί όσο και τα αμερικανικά κέντρα εξουσίας, γνωρίζουν ότι από αυτή την εκλογική αναμέτρηση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της ολοκλήρωσης της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.
Για τον Βενεζουελανό συνδικαλιστή που ζει στην Αργεντινή, Μοντέστο Emilio Guerrero, μια ήττα του Προέδρου Τσάβες «θα προκαλούσε τεκτονικές κινήσεις στη πολιτική όλων των Αμερικών, γιατί συγκεντρώνονται στη Βενεζουέλα αρκετές μεγάλες πολιτικές κατακτήσεις  της τελευταίας δεκαετίας στη Λατινική Αμερική».
Ο Migus Romain, Γάλλος δημοσιογράφος που ζει στη Βενεζουέλα, από την πλευρά του, πιστεύει ότι μια τέτοια έκβαση θα έφερνε την ήπειρο της Λατινικής Αμερικής, «πίσω στη κοινωνική άβυσσο της δεκαετίας του 1990».
Η ήττα του Τσάβες είναι όμως απίθανη.
Από τις 124 δημοσκοπήσεις που έγιναν μέχρι σήμερα στη Βενεζουέλα, τόσο από κυβερνητικές όσο και από ιδιωτικές επιχειρήσεις, 122 προβλέπουν ότι ο σημερινός πρόεδρος θα κερδίσει με ένα περιθώριο μεταξύ 8 και 22 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον αντίπαλό της δεξιάς, τον Κυβερνήτη του κρατιδίου Miranda, Henrique Capriles Radonski.

Αλλά το σχέδιο Β της η αντιπολίτευσης προκαλεί σοβαρές ανησυχίες. 
Στις 25 Αυγούστου, λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση από την εταιρεία δημοσκοπήσεων  Datanalisis σύμφωνα την οποία, μόνο ένα εξαιρετικό γεγονός όπως μια φυσική καταστροφή, θα μπορούσε να εμποδίσει την εκλογή του Τσάβες, μια μεγάλη ​​πυρκαγιά σκότωνε 41 άτομα στο διυλιστήριο Amuay, ένα από τα πιο σημαντικά της χώρας.
Η Datanalisis ιδρύθηκε από τον Λουίς Βισέντε Λεόν, έναν από τους διοργανωτές του αποτυχημένου πραξικόπηματος του Απριλίου 2002 κατά του προέδρου Τσάβες.
Νωρίτερα, μετά από μια πλημμύρα ποταμού, η σημαντική γέφυρα Cupira, που συνδέει την πρωτεύουσα με το ανατολικό μέρος της χώρας, κατέρρευσε μυστηριωδώς. Αυτά τα δύο «έκτακτα γεγονότα» όπως και μια υποτιθέμενη σφαγή ιθαγενών στο Αμαζόνιο, βρίσκονται υπό έρευνα.

Κατηγορώντας την κυβέρνηση ως υπεύθυνη για αυτά τα γεγονότα, η δεξιά και τα εμπορικά μέσα ενημέρωσης της ελπίζουν να μειωθεί το χάσμα μεταξύ των δυο υποψηφίων για να δικαιολογήσει καλύτερα στη συνέχεια, ισχυρισμούς για δήθεν εκλογική νοθεία την οποία ανακοινώνουν αρκετές εβδομάδες καθοδηγώντας μια μανιώδη εκστρατεία κατά της αξιοπιστίας του εκλογικού συστήματος της Βενεζουέλας και κατά της Εθνικής Επιτροπής Εκλογών (CNE) που κατηγορείται ότι είναι το «εκλογικό χέρι του Τσάβες».

Στη Χιλή, ο πρώην Υπουργός Προγραμματισμού στην κυβέρνηση του Carlos Andres Perez και σύμβουλος του Capriles Radonski, Ricardo Haussman, καυχήθηκε ότι το βράδυ της 7ης Οκτωβρίου, η αντιπολίτευση θα γνωρίσει σε όλο τον κόσμο τα δικά της αποτελέσματα των εκλογών, αν είναι δυνατόν πριν από τη CNE!
Ο Radonski, υπενθυμίζει ο Modesto Emilio Guerrero, προέρχεται από το «Πρώτα η Δικαιοσύνη», ένα κίνημα που συμμετέσχε ενεργά στο πραξικόπημα του Απριλίου 2002. Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης είχε ο ίδιος οδηγήσει την επίθεση ενάντια στην κουβανική πρεσβεία στο Καράκας, πηδώντας τον περιφερικό τοίχο, καταστρέφοντας οχήματα, κόβοντας το νερό, το ρεύμα και τα τρόφιμα στους κατοίκους.

Η Αμερικανίδα δικηγόρος Eva Golinder υπολογίζει ότι τα εκατομμύρια δολάρια που στάλθηκαν εδώ και δέκα χρόνια από τα αμερικανικά πρακτορεία σε ομάδες αντι-Τσάβες, θα μπορούσαν  να προκαλέσουν μια «κούραση» του Τσάβες και αυτό, όχι αργότερα από τις «νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές του Απριλίου του 2013. Μέχρι τότε, λέει, με τη δημιουργία κλίματος ευνοϊκού για μετεκλογικές συγκρούσεις στους δρόμους, θα μπορούσε ο Τσάβες να χάσει περισσότερο από το ήμισυ των επαρχιών κυβερνήσεων και περισσότερο από το 60% των δήμων.
Θα ήταν τότε δυνατό, προσθέτει ο Guerrero, να χτίσουν ένα αντιδραστικό θεσμικό ρεύμα με  «σεβασμό της δημοκρατίας», όπως αυτό που είδαμε να λειτούργησε στην Παραγουάη και που φαίνεται να ήταν μια επανάληψη του τι προβλέπεται για τη Βενεζουέλα.

Όντως, ο χρόνος εξαντλείται για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε έκθεσή της του Μαΐου 2012, η Bank of America κάνει εκτενή ανάλυση των συνεπειών των εκλογών που θα διεξαχθούν στη χώρα από την οποία προέρχεται το 27% του πετρελαίου που κινεί την αμερικανική οικονομία και συνιστά να «διευθετηθεί η υπόθεση του Senor Τσάβες».

Σύμφωνα με την Οικονομική Επιτροπή για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (ECLAC), το σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων στην Ασία/Ειρηνικό και τη Λατινική Αμερική αντιπροσωπεύει σήμερα το 60% της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.
Για την αντιμετώπιση της κρίσης που κτυπά τη χώρα του, ο Πρόεδρος Ομπάμα έχει μειώσει τις αμερικανικές εισαγωγές πετρελαίου από 9,3 σε 8,9 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα. 
Συνεπώς προειδοποιεί ο Victor Alvarez Flores, από τη διαδικτυακή πύλη America Latina en Movimiento , με τον σημερινό ρυθμό εκμετάλλευσης της κυβέρνησης Ομπάμα, τα αμερικανικά αποθέματα δεν αντέχουν πάνω από έντεκα χρόνια.
Την ίδια ώρα, η Βενεζουέλα όχι μόνο πνίγεται στο μαύρο χρυσό, αλλά από τη κυβέρνησή της εξαρτούνται ή συνδέονται οι κυρίες εμπορικές, οικονομικές, στρατιωτικές, διπλωματικές και πολιτιστικές οντότητες οι οποίες τα τελευταία δέκα χρόνια, δομούν τη «νέα Λατινική Αμερική» και την «απομακρύνουν από την Ουάσιγκτον».
Η πρόσφατη ένταξη της Βενεζουέλας στο Mercosur δεν περιέχει τίποτα που να αρέσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, διότι, από αυτή την ένωση, οι δύο οντότητες που απασχολούν το Λευκό Οίκο αλληλοενισχύονται.

Η Βενεζουέλα, λέει η Isabel Delgado, μέλος της Προεδρικής Επιτροπής για το Mercosur, φέρνει στο εμπορικό μπλοκ «μια ισχυρή και δομημένη ενεργειακή διάσταση, η απουσία της οποίας είναι αυτή τη στιγμή αποφασιστική στην κρίση της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Με τη Βενεζουέλα, το Mercosur αντιπροσωπεύει σήμερα το 70% του πληθυσμού της Νότιας Αμερικής και το ΑΕΠ της αντιπροσωπεύει το 83,2% αυτού της υπο-ηπείρου. Η έκτασή του καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της ακτής του Ατλαντικού και προεκτείνεται στην Καραϊβική.
Είναι επίσης προφανές ότι το περιφερειακό μπλοκ ενισχύει τη Βενεζουέλα, μια χώρα που μέχρι τώρα ήταν ευάλωτη στην έλλειψη τροφίμων, δίνοντας την πρόσβαση σε μία από τις μεγαλύτερες αγορές τροφίμων στον κόσμο. Αλλά προπαντός, το μπλοκ σπάει την απομόνωση στην οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να περιορίζουν το Καράκας και το προστατεύει από πιθανό οικονομικό αποκλεισμό.

Με το Mercosur και το ALBA, η Βενεζουέλα τοποθετείται περισσότερο από ποτέ στην ιστορική διάσταση της ολοκλήρωσης της Λατινικής Αμερικής του Μπολιβαριανού προσανατολισμού και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι μαζί της, το Mercosur θα στραφεί περισσότερο προς τις αναδυόμενες χώρες BRICS, όπως τη Κίνα, τη Ινδία και τη Ρωσία.

Ο Κινέζος Πρωθυπουργός Wen Jiabao το κατάλαβε καλά, αυτός ο οποίος, μόλις τρεις ημέρες μετά την αναστολή του Παραγουάη από το Mercosur (μία από τις μοναδικές χώρες στον κόσμο που δεν διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με την Κίνα), το καρποφόρησε για να προτείνει μια ευρεία στρατηγική συμμαχία μεταξύ της χώρας του και του Νότιουαμερικανικού εμπορικού συνασπισμού.
Η κινεζική προσφορά είναι δελεαστική, λέει ο Victor Flores Alvarez. Η ECLAC εκτιμά ότι το 2030, τα δύο τρίτα της παγκόσμιας μεσαίας τάξης θα ζήσει στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού έναντι του 20% στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Αυτή η ασιατική μεσαία τάξη θα είναι μια αγορά-κλειδί για τα τρόφιμα, τα είδη πολυτελείας και υψηλής ποιότητας, τον τουρισμό, τις ιατρικές υπηρεσίες και τα προϊόντα λιανικής.
Η Λατινική Αμερική δέχεται με αυτή τη πρόταση μια προσφορά, όχι μόνο για να επεκτείνει τον ευνοϊκό εμπορικό κύκλο της στην Ασία που διατηρεί από το 2003, αλλά και για να διαφοροποιήσει τις εξαγωγές της και να αυξήσει την προστιθέμενη αξία τους.

Η Φλόρες Alvarez προσθέτει ότι η κινεζική προσφορά επιτρέπει επίσης τη Λατινική Αμερική να απολαμβάνει μια συμμαχία αντι-εισβολής και αντι-επίθεσης με μια από τις μεγάλες εξισορροπητικές δυνάμεις του πλανήτη.

Αυτός είναι ο λόγος, καταλήγει η Εύα Golinder, που «οι ακόρεστοι που θέλουν την εξουσία στη χώρα η οποία κατέχει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο, δεν θα ανεχθούν την αποτυχία τους. Παίζεται η πατρίδα μας, πρέπει να κερδίσει».



2 σχόλια:

  1. Κριστιάν, αν υποθέσω ότι τα δυτικά "πολιτικώς ορθά" ΜΜΕ τής πλουτοκρατίας θα χαρακτηρίσουν τον Τσάβες σαν αριστεράτζα, λαϊκιστή, αντιδημοκράτη κλπ, ενώ τον ολιγαρχικό νεοφίλ αντίπαλό του σαν δημοκράτη, υπεύθυνο, καθώς πρέπει και τα ρέστα, θα είμαι υπερβολικός;>)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.