7/9/12

Ο Μιχάλης Ιγνατίου έγραψε για το βιβλίο "Η Ανατομία του Πολέμου στο Κουρδιστάν

Η ανατομία του Κουρδικού
Άρθρο του Μιχάλη Ιγνατίου στο περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ
Διαβάζοντας το βιβλίο του Μουράτ Καραγιλάν Η ανατομία του πολέμου στο Κουρδιστάν (εκδόσεις Ινφογνώμων), μπόρεσα να εντρυφήσω και να γνωρίσω καλύτερα τους αγώνες και τις αγωνίες του κουρδικού λαού, ο οποίος καταδυναστεύεται στην Τουρκία, στο Ιράν και στη Συρία, όπου όμως βρίσκεται πολύ κοντά στην αυτονομία, την οποία κέρδισαν ήδη οι συμπατριώτες τους στο Ιράκ, εκμεταλλευόμενοι την ήττα του Σαντάμ Χουσεΐν.
Είναι η πρώτη φορά που η δημιουργία κουρδικού κράτους μπορεί από όνειρο να γίνει πραγματικότητα, καθώς οι Κούρδοι στο Ιράκ γιγαντώνονται και οι Κούρδοι στη Συρία, οποιαδήποτε κι αν είναι η τύχη του Άσαντ, θα διαφεντεύουν σύντομα τις τύχες τους. Εάν κερδίσει τον εμφύλιο ο πρόεδρος της Συρίας, οι Αμερικανοί θα ενισχύσουν τους Κούρδους, διότι το αυτόνομο κράτος θα αποτελέσει το εφαλτήριο για δημιουργία προβλημάτων στον Άσαντ. Εάν τον χάσει, οι έξι κουρδικές επαρχίες πάλι θα αυτονομηθούν, καθώς αυτό απαιτεί η συμφωνία με τους αντιπάλους του Άσαντ. Έτσι κι αλλιώς, λοιπόν, θα δημιουργηθεί δεύτερο αυτόνομο κουρδικό κράτος στα σύνορα της Τουρκίας.
Οι Κούρδοι της Συρίας έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την Άγκυρα από την εποχή της εκδίωξης του Οτσαλάν με απαίτηση της Τουρκίας, η οποία απείλησε τον πατέρα Άσαντ με πόλεμο. Κι αυτό το… «ατρόμητο τσακάλι» της Μέσης Ανατολής αποδείχτηκε κότα. Όχι μόνο έδιωξε τον Οτσαλάν, αλλά γέμισε με Κούρδους τα νεκροταφεία και τις φυλακές.
Αναλυτές σε κλειστές ενημερώσεις προβλέπουν χωρίς κανένα ενδοιασμό ότι τα αυτόνομα κουρδικά κράτη του Ιράκ και της Συρίας μοιραία θα ενωθούν de facto και, ανάλοτα με την πορεία του αντάρτικου στην Τουρκία, και de jure. Αυτή η εξέλιξη θα δώσει την ευκαιρία για δράση και στους Κούρδους του Ιράν, που αριθμούν πολλά εκατομμύρια, και θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν τη διαμάχη της Τεχεράνης με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Οι αναλυτές πιστεύουν ότι οι Κούρδοι του Ιράν θα κινηθούν ταυτόχρονα με τους Ισραηλινούς, σε περίπτωση που οι τελευταίοι χτυπήσουν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Το βιβλίο του Καραγιλάν είναι ένα συγκλονιστικό ανάγνωσμα, γραμμένο με τη συνεργασία συντρόφων του - αρκετοί έχουν χάσει τη ζωή του στις μάχες εναντίον του τουρκικού στρατού. Αποτελεί και μια ωδή για τους νεκρούς, που πολέμησαν και δολοφονήθηκαν για το ανεκπλήρωτο όνειρο ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους, το οποίο θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, εάν αποφευχθεί η διχόνοια που έθαψε τα όνειρά τους τις προηγούμενες φορές. Μέσα από το βιβλίο ξεπηδά η δύναμη ψυχής των ανταρτών, οι οποίοι δεν λογαριάζουν τη ζωή τους. Πολεμούν και σκοτώνονται τραγουδώντας και για καθέναν που πέφτει στη μάχη παίρνουν τη θέση του πέντε. Είναι συγκλονιστική η αφήγηση του Καραγιλάν. Συνδυάζει την παράθεση ιστορικών γεγονότων με την περιγραφή του αντάρτικου με τρόπο που μερικές φορές τρομάζει μεν, αλλά την ίδια στιγμή ο αναγνώστης νιώθει την ανάγκη να τιμήσει τους γίγανες, που θα έπρεπε να είναι παράδειγμα προς μίμηση για άλλους λαούς με κατεχόμενα εδάφη.
Η Αμερική και το Ισραήλ θα είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι από τις εξελίξεις στην περιοχή, καθώς οι Κούρδοι έχουν αποδειχτεί γνήσιοι, έντιμοι και πιστοί σύμμαχοι. Η μυωπική εξτερική πολιτική της μερικανικής γραφειοκρατίας αποτελούσε μέχρι τώρα τροχοπέδη για τη λύτρωση των Κούρδων. Τα γεγονότα όμως θα τους ξεπεράσουν και -όπως πάντα- θα αντιληψθούν τελευταίοι τις κοσμογονικές αλλαγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.