25/8/12

Kαθηγητές πανεπιστημίων απειλούν με πόλεμο την κυβέρνηση!!!

Αφού πέρασαν οι απειλές και οι εκβιασμοί κατά του ελληνικού κράτους μια φορά, όταν οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι που είχαν κινηθεί απροκάλυπτα εναντίον του κοινοβουλευτισμού, της νομιμότητας και της Δημοκρατίας,  στην ουσία δικαιώθηκαν με τις ευλογίες του "αρμόδιου" υπουργού, τώρα πετούν απροκάλυπτα και αδιάντροπα ένα Casus belli και, όπως είναι φυσικό, περιμένουν να "καθαρίσουν" και πάλι οι κύριοι καθηγητές!
Το ότι ένας φορέας εκπαιδευτικών και παιδαγωγών μιλά σε ανακοίνωσή του για πόλεμο, τα λέει όλα.
Όμως, το είπαμε, δεν φθάσαμε στον πάτο έτσι τυχαία ως κοινωνία και ως χώρα.

Διαβάζουμε στο ΒΗΜΑ
Παπαματθαίου Μάρνυ  
Casus belli για τους πανεπιστημιακούς οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια
Προαναγέλλουν κινητοποιήσεις σε επιστολή τους προς τον Γιάννη Στουρνάρα
Κάθετα διαφωνούν οι καθηγητές ΑΕΙ με τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια. Οι εκπρόσωποι τριών Ομοσπονδιών των πανεπιστημιακών και των καθηγητών των ΤΕΙ,(ΠΟΣΔΕΠ και ΟΣΕΠ ΤΕΙ), καθώς και η Ένωση Ελλήνων Ερευνητών, σε κοινή επιστολή τους προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα προειδοποιούν: 
«Οποιαδήποτε αυθαίρετη, οριζόντια και κατάφορα άδικη αντιμετώπιση του μισθολογικού μας ζητήματος αποτελεί για μας casus belli και θα προκαλέσει αντιδράσεις στο χώρο των Ιδρυμάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της Έρευνας, την έκταση και την ένταση των οποίων δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να προβλέψουμε προς το παρόν τουλάχιστο!».
Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των πανεπιστημιακών στην επιστολή τους ζητούν άμεσα συνάντηση, τόσο με τον υπουργό Οικονομικών, όσο και με τον υπουργό Παιδείας κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.
«Συμφωνούμε με την ανάγκη δίκαιης κατανομής των βαρών και πάταξης της φοροδιαφυγής με όλα τα μέσα! Υπενθυμίζω όμως ότι οι πανεπιστημιακοί δεν έχουν πάρει καμιά αύξηση από το 2004. Όταν λοιπόν κάποιοι έκαναν πάρτι αυξήσεων οι πανεπιστημιακοί δεν συμμετείχαν!» δήλωσε σχετικά η γενική γραμματέας της ΠΟΣΔΕΠ κυρία Ευγενία Μπουρνόβα«Επιπλέον έχουν χάσει ήδη το 25% των ονομαστικών τους αποδοχών από το 2009. Ας σημειωθεί εξάλλου ότι δεν έχουν καμία ιδιαίτερη πρόνοια δηλαδή ούτε μειωμένα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, ούτε λέσχες για φτηνό καφέ και φαγητό ούτε δωρεάν κατοικία στον τόπο υπηρεσίας τους ούτε καν τη δυνατότητα συνυπηρέτησης με τους/τις συζύγους τους!!! Είναι απαράδεκτο να καλούνται να επιτελέσουν το καθήκον τους με τέτοια άδικη αντιμετώπιση από την πολιτεία», συνέχισε.
«Το βάρος της κυβέρνησης πρέπει να δοθεί στην πάταξη της φοροδιαφυγής και όχι στις οριζόντιες περικοπές: η συμμετοχή στην προσπάθεια οικονομικής επιβίωσης της χώρας πρέπει να είναι ανάλογη με το ύψος των αποδοχών του κάθε εργαζόμενου και την περιουσιακή του», κατέληξε η κυρία Μπουρνόβα.
Η κοινή επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα έχει ως εξής:
«Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες που αναφέρονται στο πακέτο μέτρων για την εξοικονόμηση των τουλάχιστον 11,5 δισεκατομμυρίων, επαναφέρουν στο προσκήνιο το θέμα των ειδικών μισθολογίων, συμπεριλαμβανομένου του μισθολογίου των λειτουργών της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της Έρευνας.«
»Οι Ομοσπονδίες των Πανεπιστημιακών, του διδακτικού προσωπικού των ΤΕΙ και των Ερευνητών έχουμε επανειλημμένα ενημερώσει τους προκατόχους σας, αλλά και τους αρμόδιους Υπουργούς Παιδείας, για το γεγονός ότι το ουσιαστικό πάγωμα του μισθολογίου μας από το 2004, αφού δεν πήραμε αυξήσεις, όπως τα άλλα ειδικά μισθολόγια το 2008-9, της τάξης του 25-100%, σημαίνει στην πράξη ότι από τότε υφιστάμεθα περικοπή των αποδοχών μας της τάξης των 200 εκατομμυρίων Ευρώ κατ' έτος! Δηλαδή ο χώρος της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της Έρευνας έχει υποστεί -προκαταβολικά και από δεκαετίας- μισθολογική μεταχείριση από την Πολιτεία στο πνεύμα των μνημονίων! Επίσης, σας ενημερώνουμε ότι πάγια θέση των Ομοσπονδιών μας είναι η ενσωμάτωση των επιδομάτων στον βασικό μισθό (Αναλυτικότερα δεδομένα φαίνονται στα υπομνήματα και στην αλληλογραφία με τους αρμόδιους Υπουργούς που επισυνάπτονται)«.
»Η συζήτηση για τα θέματα αυτά είχε ξεκινήσει σε συνάντηση τον Οκτώβριο του 2010 με τον κύριο Φίλιππο Σαχινίδη, τότε Υφυπουργό Οικονομικών. Συνάντηση όμως που δεν είχε καμιά συνέχεια παρά τις επανειλημμένες και επίμονες προσπάθειες μας προς όλες τις πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου σας«.
»Οι τρεις Ομοσπονδίες και τα μέλη αντιλαμβανόμαστε την κρίσιμη δημοσιονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα. Όμως, αντιτιθέμεθα στην λογική των οριζόντιων περικοπών, όπως και στην λογική της μεταφοράς του βάρους των περικοπών από μια κατηγορία των ειδικών μισθολογίων σε μια άλλη, και ζητάμε να εξεταστούν οι ειδικές συνθήκες που ισχύουν για τα μέλη μας, όπως συνοπτικά της εκθέσαμε παραπάνω. Οφείλουμε όμως να σας ενημερώσουμε προκαταβολικά ότι η όποια αυθαίρετη, οριζόντια και κατάφορα άδικη αντιμετώπιση του μισθολογικού μας ζητήματος αποτελεί για μας casus belli και θα προκαλέσει αντιδράσεις στο χώρο των Ιδρυμάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της Έρευνας, την έκταση και την ένταση των οποίων δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να προβλέψουμε προς το παρόν τουλάχιστο!«
»Για όλους τους παραπάνω λόγους αλλά και αυτούς που αναλυτικά παρατίθενται στα συνημμένα υπομνήματα ζητάμε επείγουσα συνάντηση των Προεδρείων των 3 Ομοσπονδιών με τις Πολιτικές Ηγεσίες των Υπουργείων Οικονομικών και Παιδείας, προκειμένου να σας ενημερώσουμε αναλυτικά και σε βάθος για όλες τις πτυχές του ειδικού μισθολογίου μας»

5 σχόλια:

  1. Εγώ πάντως λέω ένα διαχρονικό ρητό στους δημόσιους υπαλλήλους – λειτουργούς : Σε όποιον δεν του αρέσουν οι συνθήκες εργασίας, σε όποιον δεν του αρέσει ο μισθός και σε όποιον η ζωή του είναι μίζερη λόγω της εργασίας του, μπορεί να ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ. Όποιος νομίζει ότι αξίζει περισσότερα, ότι το ταλέντο του χαραμίζεται μπορεί να δηλώσει παραίτηση και να αναζητήσει την τύχη του στον ιδιωτικό τομέα. Ουδείς αναντικατάστατος. Είναι εμπαιγμός προς όλους τους ανέργους αυτής της χώρας να βγαίνουν ορισμένοι, την συγκεκριμένη χρονική περίοδο και να ζητούν εξαίρεση από το ενιαίο μισθολόγιο ή ακόμη και αυξήσεις. Την στιγμή που όλη η Ελλάδα πληρώνει ένα αντιπαραγωγικό πολυπληθές δημόσιο, χωρίς να έχει απολυθεί ούτε ένας, την ίδια στιγμή που περισσότεροι από 600.000 ιδιωτικοί υπάλληλοι οδηγήθηκαν στην ανεργία, αυτοί ζητούν εξαιρέσεις.
    Σέβομαι απόλυτα ότι οι μισθοί μειώθηκαν, ότι η ζωή τους δεν είναι όπως ήταν. Αλλά τους καλώ να φανταστούν πως θα ήταν η ζωή τους όχι τώρα που τα έσοδά τους περιορίστηκαν κατά 25% αλλά αν περιορίζονταν κατά 100%.
    Σέβομαι απόλυτα αν κάποιοι με επικινδυνότητα στο επάγγελμά τους νιώθουν ότι δεν αξίζει τον κόπο. Μπορούν να παραιτηθούν! Υπάρχουν 1.5 εκατομμύρια άνεργοι που θα το έκαναν.
    Δεν ανήκω στην κατηγορία των ανθρώπων επιζητούν την καταστροφή των άλλων. Δεν θέλω να δω να απολύεται κανείς, είτε δημόσιος είτε ιδιωτικός υπάλληλος. Όπως έλεγε και ο μακαρίτης Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ.κ. Χριστόδουλος δεν θέλω «…να ψοφίσει η κατσίκα του γείτονα...». Ανήκω όμως στην κατηγορία των ανέργων που έχασαν με πολύ μεγάλη ευκολία την εργασία τους, τον τρόπο ζωής τους, το μέλλον τους και δεν διαθέτω την υπομονή ούτε και την συμπάθεια προς τους δημόσιους υπαλλήλους που έχασαν 25% του μισθού τους. Την ίδια ώρα που χιλιάδες οικογένειες καταστρέφονται, μένουν στον δρόμο, άλλοι σκέφτονται ότι δεν θα πάνε διακοπές 15 μέρες αλλά 7. Την ίδια στιγμή που συνάνθρωποί μας αυτοκτονούν ελέω οικονομικής κρίσης άλλοι σκέφτονται ότι δεν θα αγοράσουν αυτοκίνητο ή νέα τηλεόραση πλάσμα 100΄΄. Δεν έχουμε οικονομική κρίση τελικά, ηθική και πνευματικοί έχουμε….
    Υ.Γ
    Διασκέδασα ιδιαίτερα με την επωνυμία «…Ιδρυμάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της Έρευνας..» Από πότε έχουμε να δούμε κάτι καινοτόμο το οποίο να έχει ευρεία εφαρμογή από την έρευνα των ελληνικών πανεπιστημίων? Σε ποια κατάταξη ανήκουν παγκόσμια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ε κοιτάξτε. Οταν είδανε κι΄αυτοί τους δικαστικούς να μη σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους για περικοπές, με αποτέλεσμα μονίμως να εξαιρούνται απειλώντας ότι θα απέχουν από τα καθήκοντά τους, ερεθίζονται και οι καθηγητές.
    Το βασικό μας πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι εν ονόματι της δημοκρατίας, κάθε επαγγελματική ομάδα ή ομάδα συμφερόντων, σηκώνει το δικό της μπαιράκι, αναλόγως του εκβιασμού που μπορεί να ασκήσει.
    Αλίμονο λοιπόν σε όσους δεν έμαθαν ή δεν μπορούν να εκβιάσουν.
    Αυτό είναι το μήνυμα δυστυχώς.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ένα άλλο θέμα, τραγικό για το ελληνικό δημόσιο είναι η μισθολογική διαφορά των εργαζομένων με κοινά προσόντα σε διαφορετικούς φορείς του δημοσίου. Είναι, πώς να το θέσω, ηλίθιο (?) ένας πτυχιούχος π.χ. του Οικονομικού με τα ίδια προσόντα να αμείβεται αλλιώς στο υπουργείο Οικονομικών και αλλιώς στο υπουργείο ΠροΠο. Τι παραπάνω κάνει ο ένας από τον άλλο? Πρέπει να υπάρχει ενιαίος μισθός σε όλο το δημόσιο για κάθε ειδικότητα και από εκεί και πέρα να υπάρχουν τα βασικά επιδόματα λογού χάριν ανθυγιεινής εργασίας κτλ. Έτσι κανείς δεν θα ζητά εξαιρέσεις και κανείς δεν θα είναι αδικημένος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λοιπον σας παρακαλω οταν δεν γνωριζετε να μη κρινετε ετσι προχειρα....Οι Παν/κοι δεν μπορουν πια να εκπαιδευθσουν τα παιδια σας φτασαμε στα ορια μας.... Οποιος θελει ας με βρει στο facebook να του στειλω φωτο με την εκπαιδευση φοιτητων....χωρις ρευμα και θερμανση....αν αυτο δεν ειναι ντροπη τοτε τι ειναι..... Μ ας βαζουν να τρωγομαστε μ εταξυ μας για να επιπλεουν οι φελλοι της πολιτικης τρισυμφωνιας....ΞΥΠΝΕΙΣΤΕ επιτελους.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.