19/8/12

Η άγνωστη συνάντηση Ζαχαριάδη - Χότζα στην Κορυτσά

Αντάρτες του Δημοκρατικού Στρατού στα βουνά της Μακεδονίας
Ντάγιος Σταύρος 
Πώς οργανώθηκε η μυστική σύσκεψη λίγο πριν από τη λήξη του Εμφυλίου και οι ανησυχίες των Τιράνων
Εξήντα τρία χρόνια μετά τη λήξη του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου και τα αλβανικά αρχεία παρέχουν σπάνιο αρχειακό υλικό για τις εξελίξεις της περιόδου αυτής. Το καλοκαίρι του 1949 και ενώ η τύχη του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου είχε εν πολλοίς κριθεί, η αλβανική κομμουνιστική ηγεσία επιχειρούσε με κάθε τρόπο να ανταποκριθεί στις αιτήσεις των ελλήνων κομμουνιστών και να βοηθήσει τον αντάρτικο αγώνα, σύμφωνα με τις υποδείξεις της Μόσχας και του Βελιγραδίου, αλλά χωρίς η βοήθεια αυτή να γίνει ευρύτερα αντιληπτή και να υπονομεύσει την ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.
Και αυτό διότι από τις αρχές Απριλίου 1949 η ελληνική κυβέρνηση, με υπόμνημά της προς τις Δυτικές Δυνάμεις, διατύπωνε την ανάγκη μιας κοινής συμμαχικής ναυτικής απόβασης στην Αλβανία με στόχο την εξόντωση των αντάρτικων βάσεων στο εσωτερικό της χώρας, πλην αυτό δεν έβρισκε δεκτικούς τους δυτικούς συμμάχους. Στην Αλβανία ήταν εγκατεστημένος μεγάλος αριθμός σοβιετικών αξιωματούχων ενώ σοβιετικά εμπορικά και στρατιωτικά πλοία εφοδίαζαν την Αλβανία και, στη συνέχεια, το αντάρτικο μέτωπο. Η Αλβανία εξακολουθούσε να αποτελεί την κύρια βάση ανεφοδιασμού στον αγώνα των ανταρτών.
Στα τέλη Ιουλίου 1949 και ενώ η απόφαση του Βελιγραδίου για κλείσιμο της μεθορίου με την Ελλάδα είχε ανακουφίσει σημαντικά τόσο την Αθήνα όσο και τη Δύση, η ελληνική κυβέρνηση επέμενε φορτικά στις θέσεις της για εισβολή στην Αλβανία. Τότε ακριβώς, και ενώ όλα έβαιναν δυσμενώς για τους έλληνες κομμουνιστές και η τύχη του Εμφυλίου είχε οριστικά κριθεί, ο αμετροεπής και αλαζών Νίκος Ζαχαριάδης ζητούσε πεισματικά από τους αλβανούς κομμουνιστές την κλιμάκωση της βοήθειας προς τους αντάρτες. Καινούργια στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας από τα αλβανικά αρχεία κάνουν λόγο για μυστικές συναντήσεις εκείνης της περιόδου μεταξύ των δυο κομουνιστών ηγετών σε αλβανικό έδαφος κατά μήκος της μεθορίου.
Μια τέτοια συνάντηση, η οποία για πρώτη φορά έρχεται στο φως από τα αλβανικά κρατικά αρχεία, είναι αυτή της 2ας Ιουλίου 1949 στην Κορυτσά. Υστερα από απεγνωσμένες εκκλήσεις του Ν. Ζαχαριάδη, και αφού είχε πρώτα φροντίσει να ενημερώσει τη Μόσχα, ο αλβανός κομμουνιστής ηγέτης Ε. Χότζα δέχτηκε τον Ν. Ζαχαριάδη σε μια άκρως μυστική συνάντηση στην Κορυτσά, ενώ βρισκόταν σε διακοπές στο Πόγραδετς. Η συνάντηση προετοιμάστηκε με απόλυτη μυστικότητα από αλβανούς αξιωματούχους της ασφάλειας, ενώ παρέστη ως διερμηνέας ο έλληνας Βορειοηπειρώτης, ανώτατος αξιωματούχος της Αλβανικής Ασφάλειας, Γιώργος Κώτσιας. Ο Ζαχαριάδης ζήτησε από τον Χότζα χωρίς περιστροφές να επιτραπεί η είσοδος των ελλήνων ανταρτών στην Αλβανία, να εξοπλιστούν και στη συνέχεια να προωθηθούν στο μέτωπο του πολέμου. Αυτό όμως εγκυμονούσε τεράστιους κινδύνους για την ίδια την Αλβανία και την ακεραιότητά της, αφού η ηγεσία των Τιράνων, μέσω ισχυρού δικτύου κατασκοπείας, είχε ενημερωθεί για τα σχέδια της Αθήνας.
Ο Ε. Χότζα ήταν κατηγορηματικός: «Οχι, εγώ σας εξόπλισα, εγώ και θα σας αφοπλίσω, και κανένα πόδι ελλήνων ανταρτών δεν θα εισέρθει επί αλβανικού εδάφους. Δεν επιθυμώ επ' ουδενί μια ένοπλη σύρραξη μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας! Σε βοήθησα πολύ, πέραν του δέοντος. Γι' αυτό ενημέρωσα και τον Στάλιν!». Υψωσε τη φωνή και χτύπησε το τραπέζι με τη γροθιά του. Τα λόγια αυτά μεταφέρει αυτήκοος μάρτυρας στη συνάντηση. Τον συντονισμό της παροχής βοήθειας προς τους έλληνες αντάρτες αλλά και τη διαχείριση του περίπλοκου ελληνικού ζητήματος στην Αλβανία είχε αναλάβει ειδική υπηρεσία με τον κωδικό «Επιχείρηση 10», υπό τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Μιφτάρ Τάρε, ο οποίος διηγείται με κάθε λεπτομέρεια τα γεγονότα της εποχής.

«Εσείς μας κρατήσατε ζωντανούς!»
Είχαν προηγηθεί και άλλες συναντήσεις αλβανών υψηλόβαθμων αξιωματούχων με έλληνες κομμουνιστές, όπως εκείνη του Νοεμβρίου 1948 στα Τίρανα, στα πλαίσια των εργασιών του πρώτου Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Αλβανίας. Προσκεκλημένοι των Αλβανών ήταν οι Γ. Ιωαννίδης και Β. Μπαρτζώτας. Οι έλληνες προσκεκλημένοι, μέσω επευφημιών, έλαβαν τον λόγο και εξύμνησαν τους αλβανούς κομμουνιστές, χωρίς να αναφέρουν επίσημα τη βοήθεια προς τους αντάρτες. Ωστόσο, σε κατ' ιδίαν συναντήσεις και οι δυο τους εξέφραζαν την ευγνωμοσύνη τους για τη στάση των αλβανών κομμουνιστών. Ο επίσης έλληνας βορειοηπειρώτης διερμηνέας Χρήστος Βώκος, ο οποίος παρέστη στις συναντήσεις αυτές, μεταφέρει με πιστότητα τις ευχαριστίες του Μπαρτζώτα προς τους Αλβανούς: «Εσείς μας κρατήσατε ζωντανούς!».
Μετρήσιμος παράγοντας και ακανθώδες ζήτημα που περιέπλεκε ακόμα περισσότερο τα πράγματα και τις ήδη προβληματικές σχέσεις μεταξύ των δύο αδελφών κομμουνιστικών κομμάτων ήταν και η παρουσία των μουσουλμάνων Τσάμηδων, οι οποίοι είχαν καταφύγει στην Αλβανία στα τέλη του 1944 και αρχές του 1945.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που τώρα έρχονται στο φως της δημοσιότητας (αρχεία που αποχαρακτηρίστηκαν πρόσφατα), στα τέλη Μαρτίου 1949 και ύστερα από (απερίσκεπτη) προτροπή των ελλήνων κομουνιστών ηγετών, οι οποίοι ζητούσαν την επαναπροώθηση των Τσάμηδων στην Ελλάδα και την επιστράτευσή τους δίπλα στον Δημοκρατικό Στρατό, σε αποκλειστική συνάντηση του Πολιτικού Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος Αλβανίας, το θέμα συζητήθηκε με την προσήκουσα προσοχή. Για την υπόθεση αυτή είχε ενημερωθεί, με τη σειρά του, και ο Τίτο με τον Στάλιν (σύμφωνα με τα γιουγκοσλαβικά αρχεία) από το 1947, πλην όμως ο Ε. Χότζα ήταν κατηγορηματικός: Η πλειοψηφία των μουσουλμάνων Τσάμηδων είναι αρνητική σε τέτοιο ενδεχόμενο και μόνον προβλήματα θα προκαλούσε μια τέτοια ενέργεια!

Η στρατολόγηση των Τσάμηδων
Στη συνάντηση αυτή επικράτησαν δυο απόψεις: η πρώτη, η βιαία στρατολόγηση των Τσάμηδων και η αποστολή τους στο ελληνικό μέτωπο, και η δεύτερη, η επιλεκτική οικειοθελής επιστράτευση και αποστολή τους στο μέτωπο. Την πρόταση της βιαίας στρατολόγησης εξέφραζαν συγκεκριμένα στοιχεία της τσάμικης κοινότητας οι οποίοι διεμήνυσαν «να γίνει βίαιη στρατολόγηση και να ληφθούν κάποια μέτρα κατά των αντιδραστικών στοιχείων». Ως προς τη δεύτερη εκδοχή, μόνον τριάντα άτομα από τη συγκεκριμένη κοινότητα είχαν εκφράσει την επιθυμία να στρατολογηθούν και να αποσταλούν στο μέτωπο. Για την πρώτη εκδοχή ούτε καν έγινε κάποια συγκεκριμένη προσπάθεια, αν εξαιρεθούν δυο-τρεις μεμονωμένες απόπειρες βίαιων απαγωγών. Ετσι, ούτε η μεν ούτε η δε επιλογή καρποφόρησε. Στις εκκλήσεις αυτές των αλβανών και ελλήνων αξιωματούχων, οι τσάμηδες πρόσφυγες απαντούσαν ότι «δεν εμπιστευόμαστε τους Ελληνες, επιθυμούμε να μείνουμε στην Αλβανία ή, αλλιώς, αφήστε μας να πάμε στην Τουρκία, την Τσαμουριά δεν την αγαπούμε».
Χαρακτηριστικό είναι ότι οι αλβανοί παράγοντες τόνισαν ότι η όποια προσπάθεια να γίνει σε συνθήκες απόλυτου σκότους, «να μη φανεί το χέρι μας, όλα να γίνουν νύχτα!». Και ότι για όλα πρέπει να ζητηθεί η συγκατάθεση των Σοβιετικών. Μάλιστα, στη συνάντηση αυτή επικράτησε η άποψη να ληφθούν σκληρά μέτρα εναντίων των Τσάμηδων οι οποίοι διασύρουν το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας και αυτό να γίνει με απόλυτη μυστικότητα, «εν μία νυκτί», καθώς αυτοί είναι ξένοι υπήκοοι (!) Συζητήθηκε δε ένα πογκρόμ κατά των ταραχοποιών και αυτό αποτέλεσε το έναυσμα για ό,τι επακολούθησε μετά τις απηνείς διώξεις του τσάμικου στοιχείου από το κομουνιστικό καθεστώς της Αλβανίας, το οποίο διώχθηκε με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το τέλος του δράματος
Και ενώ στην Αλβανία διαμορφωνόταν αυτό το σκηνικό, με τις διαβουλεύσεις για την προσεκτική στάση έναντι του ελληνικού ζητήματος και ιδίως για την ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και, παρά τις αμερικανικές κατηγορηματικές αντιρρήσεις για τις ελληνικές πρωτοβουλίες, η 9η Μεραρχία του Στρατού απέκοψε τη διάβαση του Πόρτα Οσμάν που ήταν η κύρια πύλη επικοινωνίας του Γράμμου με την Αλβανία και μπήκε στο αλβανικό έδαφος. Αυτό σήμανε και το τέλος του Εμφυλίου. Στις 28 Αυγούστου ο Νίκος Ζαχαριάδης έδωσε εντολή για γενική υποχώρηση στην Αλβανία από άλλη διάβαση, παρά τη σθεναρή άρνηση της αλβανικής ηγεσίας. Αυτή τη φορά η υποχώρηση ήταν οριστική. Ο Ελληνικός Εμφύλιος έκλεινε έτσι το τελευταίο κεφάλαιο.
Ο κ. Σταύρος Γ. Ντάγιος είναι διδάκτωρ Ιστορίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
TO BHMA

11 σχόλια:

  1. Η Δεξιά έχει πανικοβληθεί και επιστρατεύει όλους τους εκφραστές του κεφαλαίου-επιχειρηματιών για να σπιλώσουν τον αγνό ιστορικά καταγεγραμμένο αγώνα ενάντια στην φασισμό αρχικά και της ανεξαρτησίας της από την επιρροή της Δύσης μετέπειτα. Να δούμε τι άλλο θα ανακαλύψουν για να σπιλώσουν τον αγώνα ηγετικών μορφών της Αριστεράς όπως του Ζαχαριάδη.
    Για την αριστερά δεν υπάρχουν σύνορα , γεωγραφικοί ή χρονικοί περιορισμοί .Ο αγώνας είναι διαρκείας ενάντια στην πλουτοκρατία , το κεφάλαιο, τον ιμπεριαλισμό και τον φασισμό. Όλοι οι εργάτες μια γροθιά ενωμένοι σε μια αντίσταση και πάλη διαρκείας.
    Η μόνη ιστορική αλήθεια είναι ότι εργάτες αντιστάθηκαν ενάντια στον φασισμό σε όποιο χώρο και αν βρέθηκαν είτε στο Γράμμο είτε στην Αλβανία , είτε στη Μακεδονία .
    Μυθεύματα σαν το παραπάνω καλό είναι να αξιολογούνται πριν την αναπαραγωγή τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τον Ζαχαριάδη δεν χρειάζεται να τον σπιλώσει κανείς. Οι πράξεις του μιλούν για βάλε λοιπόν τον κρατουμενο του Νταχάου Ζαχαριάδη δίπλα στους συγκρατούμενους του και επίσης τον Ζαχαριάδη με τον Ναπολεων Σουκατζίδη λχ.

    Με ποιάς χώρας μεταφορικό μέσο επέστρεψε στην Ελλάδα?

    Επίσης η συμφωνία Βάρκιζας ποιόν εξυπηρετούσε και τι στάση κράτησε ο Ζαχαριάδης;

    Η αποχή απο τις Εκλογές ποιών χώρων τα γεωπολιτικά συμφέροντα εξυπηρετούσε;

    Τέλος η μάχη της Αθηνας γιατί δόθηκε απο τον εφεδρικό ΕΛΑΣ και ποιόν βόλευε;

    Απλά και νέτα εξυπηρετησε συμφέροντα Αγγλων κα ιΡωσων και βυθισε την Ελλάδα στην καταστροφή


    Για τον λεγόμενο "μακεδονικό λαό" δεν χρειάζεται να πούμε τίποτα περισσότερο


    Με την εισβολή των χιτλερικών στρατευμάτων, ο Ζαχαριάδης μεταφέρεται από τη Γκεστάπο στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου, όπου έμεινε κρατούμενος ως το 1945. Στο Νταχάου ο Ζαχαριάδης δεν ήταν απλός κρατούμενος, αλλά διορίστηκε από την διοίκηση του στρατοπέδου "κάπο" δηλαδή "υπεύθυνος θαλάμου".

    Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, στις 30 Μαΐου του 1945, με αγγλικό πολεμικό αεροπλάνο της RAF ανέλαβε και πάλι την ηγεσία Γ.Γ. του ΚΚΕ, σε μια δύσκολη περίοδο. Το ΚΚΕ ήταν σημαντική πολιτική δύναμη, ως αποτέλεσμα του ρόλου του στην Εθνική Αντίσταση, ενώ είχε προχωρήσει ήδη στην υπογραφή της Συμφωνίας της Βάρκιζας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εξ ευωνύμων και Ακρίτα
    ο Ζαχαριάδης ήταν μια πολιτική διάνοια, που μπλέχτηκε στα "δόντια της μυλόπετρας", ήγουν στον γεωπολιτικό ανταγωνισμό Αγγλίας-Ρωσίας, και την πλήρωσε.
    Μόνο που την πλήρωσε και ο δύσμοιρος ελληνικός λαός.
    Συμπέρασμα, η Ελλάδα θα πρέπει να αναπτύσσεις σχέσεις με όλες τις μεγάλες δυνάμεις, ταυτόχρονα να τηρεί αποστάσεις -όσο είναι δυνατόν- από όλες, και να μην ταυτίζεται απολύτως με καμία από αυτές.
    Ο Στάλιν είχε πει το αμίμητο: Τον να ταυτίζεται μια μικρή χώρα με μια μεγάλη, είναι σαν να επιλέγει ένας άνθρωπος να κοιμηθεί στο ίδιο κρεβάτι με μια αρκούδα. Κι αυτό γιατί μια μεγάλη χώρα μπορεί να κάνει πολιτικές επιλογές που στρέφονται εναντίον των δικών σου συμφερόντων και λόγω της τάυτισης, δεν μπορείς να κινηθεις πολιτικά και να αντιδράσεις με βάση τα εθνικά σου συμφέροντα.
    Κλασικό παράδειγμα η Κύπρος και το Αιγαίο.
    Τέλος, θεωρώ εθνικά επικίνδυνο να ταυτίζονται οι Έλληνες με ιδεολογίες ξεπερασμένες και ξένες με την ελληνική ιστορία.
    Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ πρέπει να είναι η ελληνική ιδεολογία και γύρω από αυτήν θα πρέπει να αναπτύσσουμε τα όποια δόγματα και ιδεολογικά ρεύματα.
    Κατά την ταπεινή μου άποψη, ιδεολογίες όπως σοσιαλισμός, κομουνισμός, φασισμός, δεν έχουν σχέση με τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και ο ελληνικός λαός, αν κάποτε ξυπνήσει, πρέπει να γυρίσει την πλάτη του σε τέτοιες αντιδημοκρατικές ιδεολογίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για ποιο λόγο τον κατηγορείς ;
    -Για την συμφωνία της βάρκιζας που για πολιτικούς λόγους συμφώνησε αλλά έμπρακτα όταν ανέλαβε συνέχισε ουσιαστικά την δράση του Μέτωπου Εθνικής Ανεξαρτησίας (ΜΕΑ) και του νέου ΕΛΑΣ πάνω στις βασικές αρχές του μεγάλου πολέμαρχου Άρη ;
    -το ότι χρησιμοποίησε αεροπλάνα , πολυβόλα , σφαίρες, λίρες και όποιο άλλο μέσο του παρείχαν οι Αγγλοι για να τα στρέψει εναντίον τους και να επιτύχει την απελευθέρωση από αυτούς;
    -το ότι στρατηγικά επέλεξε να μην εμπλακούν οι κύριες δυνάμεις του ΕΛΑΣ σε ένα στατικό "Αθήνα -Στάλιγκραντ" ?
    (Η δύναμη του ΕΛΑΣ ήταν η επαρχία και τα βουνά ο Κ Καλεντερίδης θα μπορούσε να σου το εξηγήσει καλύτερα σαν απόφοιτος των Ευελπίδων.
    - ή μήπως έπρεπε να αποδεχθεί τον διορισμό της κυβέρνησης Παπανδρέου από τους Αγγλους?
    Ας μείνουμε σε αυτό που από το οποίο ξεκινά ο κ Καλενετρίδης
    "ο Ζαχαριάδης ήταν μια πολιτική διάνοια"
    και κανένας δεν θα μπορούσε να φανταστεί την μοίρα της Αριστεράς στην Ελλάδα χωρίς τους αγώνες και την παρουσία του Ζαχαριάδη.
    Σε Αυτό που θα διαφωνήσω με τον κ Καλεντερίδη είναι ότι η Αριστερά και οι προοδευτικές δυνάμεις της δεν είναι δυνατό να σταματήσουν ποτέ του αγώνες δίπλα στον εργάτη , τον άνεργο και τον συνταξιούχο εναντίον του κεφαλαίου, της πλουτοκρατίας του ιμπεριαλισμού της δύσης και του ΦΑΣΙΣΜΟΥ. Επικίνδυνο είναι να προσπαθήσει κάποιος να περιορίσει τις ιδέες της Αριστεράς σε κοντόφθαλμα εθνικά πλαίσια και επιλογές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συμφωνώ απόλυτα με τον ΑΚΡΙΤΑ (διότι ότι γράφει είναι απόλυτα τεκμηριωμένο!) και .... επαυξάνω, χρησιμοποιώντας τον ορισμό του "κακού" ανθρώπου ως προς τον χαρακτήρα του, για τον Ζαχαριάδη, τον οποίο δίδει γι’ αυτόν ο κ. Σαράντος Καργάκος στο βιβλίο του "Το Μακεδονικό Ζήτημα". Οπωσδήποτε ήταν «κακός άνθρωπος» αυτός που μετά τους Φασίστες του Μουσολίνι και τους Ναζήδες του Χίτλερ αιματοκύλησε φρικτά την Ελλάδα.

    Δεν νομίζετε όμως, ότι τώρα που αποκαλύπτονται* αυτοί που ενίσχυαν τον ΔΣ ο όρος "Εμφύλιος" δεν είναι πλέον ορθός. Ιδίως αν υπολογισθεί πόσοι Βούλγαροι, δήθεν "Σλαυομακεδόνες", πολεμούσαν στον ΔΣ;

    Φιλικά

    Ευμένης Καρδιανός

    * Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών που εξέτασε επι τόπου την κατάσταση απεφάνθη ότι ο πόλεμος ήταν ξενοκίνητος και όχι εμφύλιος!

    Βέβαια ο κάθ' ένας μας έχει δικαίωμα να πιστεύει ότι νομίζει, αλλά εδώ υπάρχουν ατράνταχτα στοιχεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συμφωνώ απόλυτα με τον ΑΚΡΙΤΑ (διότι ότι γράφει είναι απόλυτα τεκμηριωμένο!) και .... επαυξάνω, χρησιμοποιώντας τον ορισμό του "κακού" ανθρώπου ως προς τον χαρακτήρα του, για τον Ζαχαριάδη, τον οποίο δίδει γι’ αυτόν ο κ. Σαράντος Καργάκος στο βιβλίο του "Το Μακεδονικό Ζήτημα". Οπωσδήποτε ήταν «κακός άνθρωπος» αυτός που μετά τους Φασίστες του Μουσολίνι και τους Ναζήδες του Χίτλερ αιματοκύλησε φρικτά την Ελλάδα.

    Δεν νομίζετε όμως, ότι τώρα που αποκαλύπτονται* αυτοί που ενίσχυαν τον ΔΣ ο όρος "Εμφύλιος" δεν είναι πλέον ορθός. Ιδίως αν υπολογισθεί πόσοι Βούλγαροι, δήθεν "Σλαυομακεδόνες", πολεμούσαν στον ΔΣ;

    Φιλικά

    Ευμένης Καρδιανός

    * Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών που εξέτασε επι τόπου την κατάσταση απεφάνθη ότι ο πόλεμος ήταν ξενοκίνητος και όχι εμφύλιος!

    Βέβαια ο κάθ' ένας μας έχει δικαίωμα να πιστεύει ότι νομίζει, αλλά εδώ υπάρχουν ατράνταχτα στοιχεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ποιούς εκπροσωπούν τα Ηνωμένα Έθνη και προβαίνουν σε χαρακτηρισμούς ? Από την έδρα τους στην Ουάσιγκτον τα διαπίστωσαν ?
    Και εγώ πάντα συμφωνώ με τον Ακρίτα αλλά για τις συγκεκριμένες κατηγορίες (που δεν τεκμηριώθηκαν) θεωρώ ότι είναι θύμα μιας προπαγάνδας που στόχο έχει να σπιλώσει τους αγώνες της Αριστεράς ενάντια στον Φασισμό.
    Τον όρο εμφύλιο πολλές φορές έχουν χρησιμοποιήσει όλες οι πολιτικές δυνάμεις (τουλαχιστον από αυτές που εκπροσωπούνται στη βουλή). Εξαιρώντας βέβαια την φασιστική νεοναζιστική οργάνωση της νεοεισερχόμενης ΧΑ που μόνο από αυτή θα ακούσεις τέτοιες ακραίες προτάσεις που υποβιβάζουν την νοημοσύνη μας .
    Αν επρόκειτο να αντικαταστήσουμε τον όρο εμφύλιος με κάποιον άλλο θα μπορούσε να είναι ενάντια στην ιμπεριαλισμό και τον έλεγχο από τους Άγγλους και τις ΗΠΑ. Με τοπικούς και εθνικούς χαρακτηρισμούς δεν θα μειωθεί το ενιαίο μέτωπο της εργατιάς ενάντια στη πλουτοκρατία.
    Τον Τσώρτσιλ πως τον παρουσιάζουν τα βιβλία ? τον Βασιλιά ? τον Παπανδρέου ?
    Οι πράξει γράφουν ιστορία και όχι οι χαρακτηρισμοί και ο Ζαχαριάδης αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο της ιστορίας της Αριστεράς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μακάρι ο καθένας απο εμάς να μη χαριζόταν στον πολιτικό χώρο που ανήκει,όπως ο Ακρίτας.

    Αν ο κάθε ένας απο εμάς έκρινε πρώτα τον ιδεολογικό του χώρο όπως ο Ακρίτας την αριστερά,η Ελλάδα θα είχε σαφώς καλύτερη μοίρα.

    Δεν είμαι υποστηρικτής του Ακρίτα,αλλά τον θαυμάζω για τις προτεραιότητες που βάζει και για τη στάση του απέναντι στην αριστερά,τα καλά και τα κακά της.

    Πόσοι δεξιοί άραγε κρίνουν το ίδιο σκληρά και συχνά τον πολιτικό χώρο όπου ανήκουν; Μετρημένοι στα δάχτυλα,και αυτό είναι μια μεγάλη αδυναμία της χώρας μας.

    Πρώτα η Ελλάδα και μετά οι ιδεολογίες και τα κόμματα,στα οποία ως γνωστόν δεν πιστεύω καθόλου,αλλά τουλάχιστον να προσέχουμε λίγο τις προτεραιότητες που βάζουμε.

    ΥΓ
    Καμία απολύτως υποχρέωση δεν έχουμε να υπερασπιστούμε κάποια απο τις πλευρές που συμμετείχαν στην Εθνική Ντροπή,όπως και τα εγκλήματα που διέπραξαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. "Το Χρονικό της Σκλαβιάς" του αείμνηστου Χρήστου Ζαλοκώστα, ενός πατριώτη ο οποίος έδωσε τον μονάκριβο γιό του στην Πατρίδα, στα βουνά της Βορείας Ηπειρου, αλλά συνέχισε το 1941 τον Αγώνα ενάντια στον Τριπλό Κατακτητή, απαντά σε όλα τα ερωτήματα που θα μπορούσε να έχει όποιος θέλει να μάθη, τι συνέβη πραγματικά από το 1941 έως το 1945.

    Επειδή, πολύ μικρός τότε, είδα τον ΕΛΑΣ με επικεφαλείς έφιππους Βούλγαρους αξιωματικούς δαφνοστεφανομένους, να παρελαύνει στην Λεωφόρο Νίκης και ακόμα θυμάμαι το γεγονός, νομίζω πως παρέλκεικάθε πρόσθετη αναφορά στοιχείων για την καθαρά ηλίθια (Βλέπε "Τα Πετρέλαια της Ελλάδος" του Κ. Κόλμερ) και προδοτική δράση του ΕΑΜ/ΕΛΑΣ και του Ζαχαριάδη, ενός πιστού πράκτορα της Μόσχας.

    Ο Ζαχαριάδης άλλως τε, χαντάκωσε τον ΔΣ, σκοτώνοντας τον Γιαννούλη καθαιρώντας τον Μάρκο που διαφωνούσαν και αλλάζοντας την τακτική του από ανταρτοπόλεμο σε αντιμετώπιση τακτικού στρατού!

    Είμαι Βόρειος Έλλην και δεν ξεχνώ!


    Ευμένης Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ευτυχώς, για σας, που ο Χίτλερ επιτέθηκε στην ΕΣΣΔ και σας έκανε «ήρωες», αλλιώς ούτε ΕΑΜ θα υπήρχε, ούτε Άρης αλλά ούτε και «μεραρχίες προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων». Οι Έλληνες σιγά-σιγά αντιλαμβάνονται το … «προοδευτικό» και το «κάνουν πέρα» σταδιακά, μέχρι να το «τελειώσουν» άπαξ δια παντός. Ο άνθρωπος και τι πράττει είναι αυτό που έχει σημασία και όχι η ιδεολογία του. «Άλλοι» λένε ναι και «άλλοι» ΟΧΙ. Απλά πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ευτυχώς, για σας, που ο Χίτλερ επιτέθηκε στην ΕΣΣΔ και σας έκανε «ήρωες», αλλιώς ούτε ΕΑΜ θα υπήρχε, ούτε Άρης αλλά ούτε και «μεραρχίες προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων». Οι Έλληνες σιγά-σιγά αντιλαμβάνονται το … «προοδευτικό» και το «κάνουν πέρα» σταδιακά, μέχρι να το «τελειώσουν» άπαξ δια παντός. Ο άνθρωπος και τι πράττει είναι αυτό που έχει σημασία και όχι η ιδεολογία του. «Άλλοι» είπαν ναι και «άλλοι» ΟΧΙ. Απλά πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.