13/8/12

ΝΕΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΙΛΑΡΙ ΚΛΙΝΤΟΝ «Τα χρήματα από εμάς, οι σφαίρες από εσάς»…

Λιάνα Μυστακίδου
Ταξίδι-αστραπή στην Τουρκία πραγματοποίησε η υπουργός των εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, όπου συναντήθηκε με την πολιτική ηγεσία και συζήτησε μαζί της το θέμα της Συρίας.

Η κ. Κλίντον φαίνεται να άσκησε νέες πιέσεις στην Άγκυρα για περισσότερη συμμετοχή στον αγώνα για την ανατροπή του προέδρου Άσαντ.

Ο  Τύπος εκτιμά ότι η Αμερικανίδα υπουργός  με τις υπερβολικές φιλοφρονήσεις της στην τουρκική πολιτική ηγεσία, θέλει να εμπλέξει την Τουρκία σε μια περιπέτεια με απρόβλεπτες συνέπειες.

Τα νέα σχέδια των ΗΠΑ για τη Συρία προβλέπουν τη δημιουργία μιας ενδιάμεσης περιοχής υπό τον έλεγχο της Άγκυρας και τον βομβαρδισμό επιλεγμένων στόχων εντός της Συρίας.

Ενδεικτικός ο τίτλος της εφημερίδας Γενίτσαγ: «Τα χρήματα από εμάς, οι σφαίρες από εσάς».

Η κ. Κλίντον ζήτησε με άλλα λόγια την άμεση συμμετοχή της Άγκυρας στη Συρία για να σπάσει ο σύνδεσμος μεταξύ Ιράν-Χεζμπολάχ-Συρίας.

Η Άγκυρα φαίνεται στριμωγμένη σε μια αδιέξοδο πολιτική στην οποία έχει βυθιστεί.  Από την πολιτική των μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες οδηγήθηκε στην πολιτική των μεγάλων προβλημάτων με τους γείτονες. 

Οι σχέσεις της με το Ιράκ βρίσκονται στο χειρότερο σημείο. Ο πρωθυπουργός Αλ Μαλίκι κατηγόρησε  την Άγκυρα για ανάμιξη στα εσωτερικά της χώρας του και χαρακτήρισε εχθρική ενέργεια την επίσκεψη που πραγματοποίησε ο κ. Νταβούτογλου στην Κερκιούκη χωρίς να ζητήσει την άδεια της Βαγδάτης.

Εύλογα αναρωτιέται κανείς τι θα έκανε η Άγκυρα αν η κ. Κλίντον πήγαινε στο  Ντιγιαρμπακίρ και συνομιλούσε με τους τοπικούς παράγοντες εν αγνοία της Άγκυρας.

Ο κ. Νταβούτγολου νόμισε ότι το Ιράκ είναι  Ελλάδα, όπου μπορεί να πηγαίνει και να επισκέπτεται ελεύθερα όποια περιοχή θέλει και να συνομιλεί με όποιους θέλει…

Ψυχρός άνεμος πνέει και στις σχέσεις της Άγκυρας με την Τεχεράνη. Το περασμένο Σάββατο (4/8) μια ομάδα 48 Ιρανών προσκυνητών που πήγαιναν στη Μέκκα απήχθηκαν από τους  άνδρες του ελεύθερου στρατού της Συρίας, με την δικαιολογία ότι βοηθούσαν το καθεστώς Άσαντ.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αλή Ακμπάρ Σαλιχί επισκέφθηκε αμέσως την Άγκυρα για να ζητήσει εξηγήσεις.

Την ίδια στιγμή ο Γενικός Επιτελάρχης του Ιράν Φιρουζαμπαντί δήλωνε:  «Ορισμένες γειτονικές χώρες της Συρίας συμμάχησαν με τον μεγάλο διάβολο, την Αμερική, και δρουν σύμφωνα με τις οδηγίες της. Αυτή δεν είναι σωστή στάση. Η Τουρκία πρέπει να γνωρίζει ότι αν συνεχίσει την ίδια τακτική, μετά τη Συρία θα έρθει η σειρά της. Για την αιματοχυσία στη Συρία ευθύνονται η Τουρκία, το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία. Προειδοποιούμε τους φίλους μας να μη γίνουν θύματα της εξάπλωσης της τρομοκρατίας της Αλ Κάιντα».

Η Τεχεράνη διοργάνωσε τριήμερη διάσκεψη για τη Συρία με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 27 χώρες, όπως η Ρωσία, η Κίνα, το Πακιστάν, η Βενεζουέλα, η Ινδία, η Ιορδανία κ.α.

Φυσικά η Τουρκία δεν προσκλήθηκε γιατί θεωρείται στενός συνεργάτης των ΗΠΑ  που θέλουν να ανατρέψουν τον Πρόεδρο Άσαντ.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν κ. Σαλιχί στην ομιλία του τόνισε ότι ο μόνος δρόμος για την επίλυση του προβλήματος στη Συρία είναι ο διάλογος μεταξύ του κ. Άσαντ και των αντιπάλων του.

Τάχθηκε κάθετα αντίθετος σε οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση που θα πραγματοποιηθεί από το εξωτερικό. Ο κ. Μουράτ Γετκίν χαρακτήρισε στην Hurriyet Daily News «γελοία» τη συνάντηση αυτή. 

Δεν μας εξήγησε, όμως, γιατί αυτή η συνάντηση είναι γελοία και η άλλη των «Φίλων της Συρίας»,  που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, «καλή»…

Το δυσοίωνο αυτό εξωτερικό τοπίο σε συνδυασμό με τον πόλεμο που έγινε στο Σέμντινλι δείχνουν την  ασφυκτική πίεση που υφίσταται η κυβέρνηση του κ. Ερντογάν.

Πολλοί επιρρίπτουν ευθύνες στον κ. Νταβούτογλου. Για παράδειγμα ο Μετίν Μουνίρ στην τακτική του στήλη στην Μιλλιέτ (9/8) υποστηρίζει ότι ο κ. Νταβούτογλου είναι ο χειρότερος υπουργός εξωτερικών στην πολιτική ιστορία της Τουρκίας.

Χαρακτηρίζει τον κ. Νταβούτογλου ονειροπόλο, ερασιτέχνη διπλωμάτη και καταλήγει: «Είναι επικίνδυνο για μια χώρα να έχει υπουργό των εξωτερικών της έναν ερασιτέχνη με αυξημένο εγώ».

Επίσης, η κ. Ζαχιντέ Ουτσάρ παρομοιάζει τον κ. Νταβούτογλου με τη Σταχτοπούτα. Όταν έγραψε το βιβλίο του  «Στρατηγική βάθους»,  ξετρελάθηκε με την ιδέα ότι ήταν ο μόνος που έκανε τέτοιες σκέψεις. Δεν άκουσε εκείνους που τον προειδοποίησαν ότι αν εφαρμόσεις αυτές τις ιδέες σου θα διαμελίσεις τη χώρα.

Και μόλις οι δείκτες του ρολογιού έδειξαν 12, ο κ. Νταβούτογλου βρέθηκε στην αγκαλιά του Μπαρζανί…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.