22/8/12

Σε ενότητα καλεί η τουρκική ηγεσία μετά τη βομβιστική επίθεση στην Γκαζιαντέπ


Για την ανάγκη ενότητας στη χώρα μιλά η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας μετά την αιματηρή βομβιστική επίθεση που ενέτεινε τους φόβους πως οι Κούρδοι αυτονομιστές εκμεταλλεύονται το χάος στη γειτονική Συρία και κλιμακώνουν το αντάρτικο που διαρκεί δεκαετίες. Άγνωστοι πυροδότησαν εκρηκτικά που είχαν τοποθετήσει σε ένα αυτοκίνητο, το οποίο στάθμευσαν έξω από ένα αστυνομικό τμήμα στη βιομηχανική πόλη Γκαζιαντέπ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, αργά την Δευτέρα, με αποτέλεσμα εννιά άνθρωποι να σκοτωθούν, ανάμεσά τους και παιδιά, και να τραυματιστούν πάνω από 60.
Ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν και ηγέτες κομμάτων μετέβησαν την Τετάρτη στην πόλη για να παραστούν στις κηδείες των θυμάτων, εν μέσω της εορτής Εΐντ αλ-Φιτρ, που σηματοδοτεί το τέλος του Ραμαζανιού για τους μουσουλμάνους. «Η καλύτερη απάντηση που μπορούμε να δώσουμε ως έθνος είναι να σχηματίσουμε ένα [ενωμένο] μέτωπο και να σταθούμε δίπλα-δίπλα, όποιες κι αν είναι οι διαφορές μας απέναντι σε αυτήν την πράξη τρομοκρατίας», είπε ο Γκιουλ σε δημοσιογράφους μετά την άφιξή του στην Γκαζιαντέπ. Ο Γκιουλ και ο Ερντογάν μαζί με άλλους ανώτατους κρατικούς αξιωματούχους προσευχήθηκαν μπροστά σε φέρετρα τυλιγμένα με την τουρκική σημαία σε ένα τέμενος στην πόλη υπό το βλέμμα των πενθούντων συγγενών των θυμάτων.

Δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης για την επίθεση ως τώρα, ωστόσο ορισμένοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι την διέπραξε το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK). Το ίδιο το κουρδικό ένοπλο κίνημα αρνήθηκε ότι ενέχεται στην επίθεση. Η Άγκυρα ερευνά παράλληλα ενδεχόμενη σύνδεση της Συρίας στην ενέργεια, γεγονός που υπογραμμίζει τους φόβους ότι η εξέγερση εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία ενδέχεται να κλιμακώσει την αστάθεια στη νοτιοανατολική Τουρκία. Η ραγδαία αύξηση της βίας στην Τουρκία αυτό τον μήνα εν μέρει οφείλεται, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν Τούρκοι κυβερνητικοί, στο γεγονός πως το PKK λαμβάνει όπλα από τις δυνάμεις του Άσαντ.

Η κυβέρνηση Ερντογάν, αν και ως πρότινος διατηρούσε καλές σχέσεις με την Δαμασκό, έχει αλλάξει άρδην στάση τους τελευταίους 17 μήνες, μετά την εξέγερση εναντίον του Άσαντ. Επικαλούμενη έναν μαχητή του PKK ο οποίος είχε συλληφθεί από τις υπηρεσίες ασφαλείας τον Ιούλιο, η εφημερίδα Hürriyet έγραψε την Τετάρτη ότι η επίθεση στην Γκαζιαντέπ είχε σχεδιαστεί από ένα μέλος της οργάνωσης που είναι υπεύθυνο για τις επιχειρήσεις της γύρω από την πόλη Ντιγιάρμπακιρ.

Η Γκαζιαντέπ, μια πόλη με 1 εκατομμύριο ανθρώπους 50 χλμ. από τα σύνορα με τη Συρία, συγκριτικά είχε τρωθεί ελάχιστα από τις ταραχές στα εδάφη όπου ζουν οι Κούρδοι. «Δεν υπήρχε ποτέ τρομοκρατία εδώ. Οι άνθρωποι αγκάλιαζαν ο ένας τον άλλο. Δεν ήθελαν να διαταράξουν την κοινή ειρήνη εδώ» είπε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), καλώντας να υπάρξει διακομματική συνεργασία για τον τερματισμό της βίας.

Ανεξέλεγκτο το κουρδικό;




Ανεξέλεγκτο το κουρδικό;
Πεδίο μάχης θύμιζε κεντρική πλατεία της περιοχής Γκαζίαντέπ στη νοτιοανατολική Τουρκία λίγο μετά την πυροδότηση με τηλεχειρισμό εκρηκτικών που είχαν τοποθετηθεί σε παγιδευμένο αυτοκίνητο. Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 9 και των τραυματιών στους 69 εκ των οποίων οι 4 σοβαρά.
Οι Αρχές αναζητούν τον δράστη, του οποίου το πρόσωπο κατέγραψε κάμερα ασφαλείας την ώρα που διέφευγε. Πληροφορίες αναφέρουν το όχημα μεταφέρθηκε στο σημείο κοντά στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής με γερανό ελάχιστα λεπτά πριν την έκρηξη.

Η τουρκική αστυνομία "φωτογραφίζει" τους Κούρδους ως υπεύθυνους για την αιματηρή επίθεση καθώς το κουρδικό δείχνει τον τελευταίο μήνα να είναι εκτός ελέγχου. Στο εσωτερικό της Τουρκίας συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την οικειότητα που επέδειξαν Κούρδοι βουλευτές προς τα μέλη του PKK, όταν συναντήθηκαν μαζί τους σε μπλόκο στην κεντρική οδική αρτηρία προς τη νοτιοανατολική Τουρκία.

Χαρακτηριστικές του κλίματος που επικρατεί είναι οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, ο οποίος είπε σε ομιλία του: "Δήθεν τους σταμάτησαν και τους έκοψαν τον δρόμο. Δεν πρόκειται για μπλόκο, αλλά για συνάντηση. Όλοι ήταν χαμογελαστοί, χαρούμενοι και ευτυχισμένοι. Λες και επρόκειτο για ανταλλαγή ευχών ενόψει της γιορτής. Τι αίμα ρέει στις φλέβες σας; Πώς μπορείτε και το κάνετε αυτό; Είστε εξωγήινοι; Δεν αξίζει σε εμάς ως λαό να βλέπουμε βουλευτίνες να αγκαλιάζονται με άνδρες του PKK. Δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό! "

Επίθεση κατά του πρωθυπουργού Ερντογάν με αφορμή το θέμα με τους Κούρδους βουλευτές εξαπέλυσε ο ηγέτης του κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος δήλωσε: "Η οικειότητα του φιλοκουρδικού κόμματος με το PKK όπως είπε κι ο πρωθυπουργός είναι στο προσκήνιο εδώ και πέντε μέρες. Ας μας πει λοιπόν εκείνος (ο Ερντογάν) τι είναι αυτή η οικειότητα."
Ωστόσο το PKK με ανακοίνωσή του σε ιστοσελίδα αρνείται την ανάμιξη του στην επίθεση και τονίζει πως οι μοναδικοί στόχοι που έχουν επιλεγεί εντός της εορτής του Ραμαζανιού, είναι στρατιωτικοί.

1 σχόλιο:

  1. 150 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΟΥΡΔΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΖΟΥΝ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ . ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΙΟ ΚΟΝΤΙΝΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ
    ( a team of German, Indian and Israeli specialists published the results of their research on Y-chromosome polymorphism, that showed that Jews and Kurds are close ethnic relatives)
    http://en.wikipedia.org/wiki/Kurdish_Jews

    http://en.wikipedia.org/wiki/Israeli%E2%80%93Kurdish_relations

    http://israelkurdistannetwork.blogspot.gr/2009/12/israel-kurd-free-online.html
    http://israelkurdistannetwork.blogspot.gr/2010/04/israel-kurd-issue-2-pdf.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.