25/8/12

Ενώπιον ενός νέου πλαισίου τρομοκρατικής δράσης, η Κύπρος

Ενώπιον ενός νέου πλαισίου τρομοκρατικής δράσης βρίσκεται η Κύπρος, το οποίο συνδέεται με την αραβο-ισραηλινή αντιπαράθεση. Η Χιζμπολλάχ έχει επιλέξει την Κύπρο, κατατάσσοντας την στις «εύκολες χώρες», λόγω του χαμηλού επιπέδου ασφάλειας για τους ισραηλινούς. Στόχος, φαίνεται να είναι, η δυνατότητα δημιουργίας ενός δεύτερου πεδίου δράσης εναντίον του Ισραήλ, καθώς επίσης και ο «εκτροχιασμός» του διεθνούς ενδιαφέροντος από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Η Κύπρος καλείται να στρέψει με μεγαλύτερη προσοχή τους μηχανισμούς ασφαλείας στο φαινόμενο αυτό, προς αποτροπή δυσάρεστων καταστάσεων


  • Γιατί η Χιζμπολλάχ επέλεξε την Κύπρο;
  • Εκτροχιασμός του διεθνούς ενδιαφέροντος από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν
  • Γιατί επέλεξε την Κύπρο μέσα στις χώρες της επιχειρησιακής της δράσης;
  • Nα αναπτυχθούν μηχανισμοί ασφαλείας
  • Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται μετά τη σύλληψη, στις 7 Ιουλίου, από τις κυπριακές αρχές του 24χρονου Λιβανέζου με σουηδικό διαβατήριο, ο οποίος στην ανακριτική διαδικασία παραδέχθηκε ότι είναι επιχειρησιακός της λιβανικής σιιτικής οργάνωσης Χιζμπολλάχ και ότι συνέλεγε πληροφορίες σχετικά με τις κινήσεις ισραηλινών τουριστών στην Κύπρο.

    Η σύλληψη αυτή αποτελεί, σύμφωνα με τον Διευθυντή του Κυπριακού Κέντρου Μελετών (ΚΥΚΕΜ) Χρήστο Ιακώβου, ένα γεγονός σε μία αλυσίδα αποκαλύψεων της διεθνούς δράσης της Χιζμπολλάχ, από την αρχή του τρέχοντος έτους μέχρι σήμερα.

    Υπενθυμίζεται ότι, από τον Ιανουάριο, συλλήψεις με παρόμοιο περιεχόμενο έγιναν στο Αζερμπαϊτζάν, στην Ταϋλάνδη, στη Σιγκαπούρη, στην Τουρκία, στην Κένυα, στην Ινδία, με αποκορύφωμα την τρομοκρατική επίθεση εναντίον ισραηλινών τουριστών στο αεροδρόμιο του Μπουργκάς στη Βουλγαρία, στις 18 του περασμένου Ιουλίου.

    Η Χιζμπολλάχ τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να στρατολογήσει με επιτυχία στην Ευρώπη άτομα αραβικής καταγωγής με ευρωπαϊκά διαβατήρια, δήλωσε στο Sigmalive o Διευθυντής του ΚΥΚΕΜ, με σκοπό να τους χρησιμοποιήσει για διεισδύσεις διεθνώς, εξασφαλίζοντας τη δυνατότητα δημιουργίας ενός δεύτερου πεδίου δράσης εναντίον του Ισραήλ.

    Τι επιδιώκει η Χιζμπολλάχ με αυτή την "εποχιακή δράση"
    Παρά τη γειτνίαση της Κύπρου με το Λίβανο, η σχέση της Χιζμπολλάχ με το νησί υπήρξε, στα τριάνταχρόνια ιστορίας της οργάνωσης, επιφανειακή έως ανύπαρκτη, επεσήμανε ο κ. Ιακώβου. Στην ουσία, πρόσθεσε, πρόκειται για την πρώτη σύλληψη στην Κύπρο μέλους της Χιζμπολλάχ με αυτή την κατηγορία. Οι πιο σημαντικές αραβικές τρομοκρατικές επιθέσεις στην Κύπρο, κατά το παρελθόν, πραγματοποιήθηκαν από την οργάνωση Φάταχ-Επαναστατικό Συμβούλιο ή οργάνωση του Αμπού Νιντάλ, η οποία αποσχίστηκε από την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) το 1973.

    Η Χιζμπολλάχ, ειδικά όταν πρόκειται να αναλάβει δράση εκτός Λιβάνου, λειτουργεί ως εργαλείο της περιφερειακής πολιτικής του Ιράν, αφού ιδρύθηκε από το Ιράν το 1982, μέσα στο πνεύμα της Ιρανικής Επανάστασης, και έκτοτε η σχέση αυτή παραμένει πολύ στενή, σημειώνει το ΚΥΚΕΜ.
    Το σιιτικό ιδεολογικο-θρησκευτικό περιεχόμενο της οργάνωσης επιβάλλει την υποταγή στην ανώτατη θρησκευτική ηγεσία του σιιτισμού, που ευρίσκεται στο Ιράν, απ' όπου προέρχεται και η οικονομική και στρατιωτική της ενίσχυση. Συνεπώς, συμπεραίνει το Κυπριακό Κέντρο Μελετών, η τρέχουσα διεθνής δράση της Χιζμπολλάχ βρίσκεται σε συνάρτηση με τους στρατηγικούς στόχους της εξωτερικής πολιτικής της Τεχεράνης.

    Εκτροχιασμός του διεθνούς ενδιαφέροντος από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν
    Η τελευταία πυκνή δράση της Χιζμπολλάχ, επιδιώκει, εξαπολύοντας διεθνώς μία αλυσίδα επιθέσεων εναντίον ισραηλινών στόχων, να αναγκάσει το Ισραήλ να αναλάβει στρατιωτική δράση στο Λίβανο και να εκτροχιάσει το διεθνές ενδιαφέρον γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ιδιαίτερα σε μία περίοδο όπου τα σενάρια ισραηλινού στρατιωτικού κτυπήματος εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας βλέπουν πυκνά το φως της διεθνούς επικαιρότητας.

    Γιατί επέλεξε την Κύπρο μέσα στις χώρες της επιχειρησιακής της δράσης;
    Η Χιζμπολλάχ έχει επιλέξει «εύκολες χώρες», οι οποίες είναι θελκτικοί τουριστικοί προορισμοί για τους Ισραηλινούς. Ο όρος «εύκολες χώρες» έχει να κάνει με το ότι το επίπεδο ασφάλειας για τους ισραηλινούς τουρίστες είναι σε αυτά τα κράτη χαμηλό, συνεπώς η όλη επιχειρησιακή δράση θεωρείται εύκολη. Επιπλέον, σημείωσε ο Διευθυντής του ΚΥΚΕΜ, η Χιζμπολλάχ δεν ανέπτυξε ποτέ σχέσεις με οποιαδήποτε κυπριακή κυβέρνηση ή κόμμα και κατ' επέκταση δεν υπάρχει η τοπική δυνατότητα αποτρεπτικής παρέμβασης σε οποιαδήποτε πρόθεση της οργάνωσης να αναλάβει δράση στη χώρα.

    Το δε Ιράν κατατάσσει την Κύπρο στις «εύκολες χώρες»διότι το διπλωματικό κόστος, σε περίπτωση που αποκαλυφθεί ο ρόλος του, θα είναι ελάχιστο από την αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επίσης, οι στενές σχέσεις που αναπτύσσει τα τελευταία χρόνια η Κυπριακή Δημοκρατία με το Ισραήλ έχουν άρει τις όποιες αναστολές θα μπορούσαν να υπάρξουν στο παρελθόν, πέραν του πολιτικού μηνύματος που θα μπορούσε να στείλει το Ιράν από μία τέτοια τρομοκρατική επίθεση, ότι δηλαδή οι στενές σχέσεις με το Ισραήλ προκαλούν κόστος στην Κύπρο.

    Nα αναπτυχθούν μηχανισμοί ασφαλείας
    Αν τελικώς, καταλήγει το ΚΥΚΕΜ, η δράση της Χιζμπολλάχ διευρυνθεί συστηματικά σε διεθνές επίπεδο, τότε η Κύπρος θα πρέπει να στρέψει με μεγαλύτερη προσοχή τους μηχανισμούς ασφαλείας στο φαινόμενο αυτό προς αποτροπή δυσάρεστων καταστάσεων.
    athanasiout@sigmalive.com

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

    - Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
    - Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.