28/8/12

Ο κύκλος του μπούμεραγκ κλείνει στο κεφάλι του Νταβούτογλου;

Του Σάββα Καλεντερίδη
Τις ώρες που γράφονται αυτές οι γραμμές (23 Αυγούστου), συνεδριάζει στην Άγκυρα κοινή αμερικανοτουρκική «Ομάδα Εργασίας επί Θεμάτων Πληροφοριών, Πολιτικής και Στρατού» σχετιζόμενα με το ζήτημα της Συρίας. Στη σύσκεψη συμμετέχουν διπλωμάτες, στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών και αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων των δυο χωρών, ενώ από πλευράς των ΗΠΑ προΐσταται η πρέσβης Ελίζαμπεθ Τζόουνς και από πλευράς της Τουρκίας ο πρέσβης Χαλίτ Τσεβίκ, αναπληρωτής υφυπουργός Θεμάτων Μέσης Ανατολής του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.
Η απόφαση για τη συγκρότηση και τη λειτουργία της ως άνω ομάδος εργασίας ελήφθη στις 11 Αυγούστου, στην Κωνσταντινούπολη, κατά τη διάρκεια της συνάντησης της υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ της προετοιμασίες της συνάντησης τις έκαναν δια τηλεδιασκέψεων διπλωμάτες των δυο χωρών.
Στη σύσκεψη, που γίνεται υπό το φόβο της τροπής των εξελίξεων στη Συρία σε μια κατεύθυνση και ένα πλαίσιο που δεν θα είναι δυνατόν να ελεγχθεί από πλευράς Άγκυρας και Ουάσιγκτον, τα κύρια θέματα που θα εξεταστούν είναι τα εξής:
Πρώτον, η δημιουργία Ζώνης Ασφαλείας στο έδαφος της Συρίας, σε περίπτωση που το κύμα προσφύγων προς την τουρκική επικράτεια γίνει ανεξέλεγκτο (ο Νταβούτογλου όρισε ως ανώτατο όριο που μπορεί να δεχτεί η Τουρκία τους 100.000 πρόσφυγες, ενώ τώρα ο αριθμός τους πλησιάζει τους 70.000).
Δεύτερον, η μεταφορά του Κέντρου Παροχής Ανθρωπιστικής Βοήθειας στους διωκόμενους Σύρους, που έχει εγκατασταθεί στο τουρκικό έδαφος, πολύ κοντά στα σύνορα με τη Συρία, μέσα στο συριακό έδαφος, σε περίπτωση που επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο η κατάσταση στη Συρία. Για να γίνει αυτό θα αναζητηθούν τρόποι που θα δημιουργηθεί ένα πνεύμα νομικής και πολιτικής 'κατανόησης' και αποδοχής από πλευράς της διεθνούς κοινότητας.
Τρίτον, να γίνουν τα πρώτα βήματα που θα παρεμποδίσουν ομάδες του ΡΚΚ και της Άλ Κάιντα να επωφεληθούν από το κενό εξουσίας και να εγκατασταθούν σε διάφορες περιοχές της συριακής επικράτειας.
Τέταρτον, η λήψη συγκεκριμένων μέτρων, ο σχεδιασμός επιχειρήσεων και η ανάληψη δράσης, συμπεριλαμβανομένης και της στρατιωτικής, για την αποτροπή της χρήσης και της μεταφοράς των αποθεμάτων χημικών όπλων που διαθέτει το καθεστώς Άσαντ.
Πέμπτον, η πύκνωση των επαφών με στελέχη εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων και μαζικών οργανώσεων και η συγκρότηση σχεδίου για την επίτευξη συνεννόησης την μετά Άσαντ εποχή, προς αποφυγή πράξεων αντεκδίκησης.
Με άλλα λόγια, είναι φανερό ότι η Τουρκία, παρά τις ενστάσεις που έχει εκφράσει -εκτός από την κυβέρνηση Άσαντ- με ξεκάθαρο και απειλητικό τρόπο το Ιράν, συνεχίζει να διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανατροπή του Άσαντ αλλά και την επόμενη μέρα στη Συρία, σε συνεργασία και με την προφανή υποστήριξη των ΗΠΑ.
Για να κάνουμε μια άλλη ανάγνωση και να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, η Τουρκία έπαιξε και συνεχίζει να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στα εξής:
Πρώτον, το τουρκικό κράτος και η κυβέρνηση Ερντογάν παρέχουν κάθε είδους στήριξη στους λεγόμενους αντικαθεστωτικούς πολιτικούς που έχουν καταφύγει στην Τουρκία και έχουν συγκροτήσει το Εθνικό Συμβούλιο της Συρίας.
Δεύτερον, το τουρκικό κράτος και οι «αρμόδιες» υπηρεσίες παρέχουν προστασία, οπλισμό και εκπαίδευση σε ένοπλες ομάδες που απαρτίζονται κυρίως απο σουνίτες λιποτάκτες του συριακού στρατού και από άτομα που συμμετείχαν στις εξεγέρσεις της Τυνησίας και κυρίως της Λιβύης, τα οποία ενέχονται σε δολοφονίες χιλιάδων αόπλων και αθώων πολιτών, ορισμένες από τις οποίες δολοφονίες παρακολουθήσαμε στους δέκτες των τηλεοράσεων.
Τρίτον, το τουρκικό κράτος και οι «αρμόδιες» υπηρεσίες εμπλέκονται σε βομβιστικές και άλλες ανατρεπτικές ενέργειες στο Δαμασκό και σε άλλες περιοχές της Συρίας, που αποτελούν τον ορισμό της τρομοκρατικής ενέργειας, με σκοπό τη δημιουργία κλίματος που θα οδηγήσει στην ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ.
Τέταρτον, η Τουρκία, επωφελούμενη της υποστήριξης των ΗΠΑ, ετοιμάζεται να καταλύσει την κυριαρχία μιας άλλης κυρίαρχης χώρας και να εισβάλλει στο έδαφός της, για "ανθρωπιστικούς λόγους " (ειδικά εμείς οι Έλληνες δεν πρέπει να ξεχνάμε τη μαεστρία που η Τουρκία, ιδιαίτερα όταν έχει τη στήριξη της Ουάσιγκτον, μετατρέπει τα βάρβαρα επεκτατικά της σχέδια σε «Επιχειρήσεις Ειρήνης», όπως το 1974 στην Κύπρο).
Αξίζει να κάνουμε μια σύντομη αναφορά σε αυτά που διαδραματίζονται στο Κουρδιστάν αυτήν την περίοδο, εξελίξεις που ούτως ή άλλως σχετίζονται με τα διαδραματιζόμενα στη Συρία και τις κινήσεις της Τουρκίας.
Ο απελευθερωτικός στρατός των ανταρτών του ΡΚΚ, από τις 23 Ιουλίου μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, αντί της τακτικής «χτυπάω και φεύγω», έχει εφαρμόσει μια εντελώς νέα τακτική, αυτήν του «χτυπάω και μένω» και έχει εγκαταστήσει επί μονίμου βάσεως επιρροή στις επαρχίες Σεμντίνλι και Τσουκούρτζα, του νομού Χακκιάρι, ενώ εξαπολύει επιθέσεις σε στρατόπεδα και κυβερνητικά κτίρια και στον παρακείμενο στο νομό Σιρνάκ, που συνορεύει με το Β. Ιράκ και τη Συρία. Με άλλα λόγια, οι αντάρτες έχουν δημιουργήσει μια ημι-απελευθερωμένη περιοχή, στην οποία οι μονάδες του στρατού και οι υπάλληλοι του τουρκικού κράτους παραμένουν εγκλωβισμένοι στα στρατόπεδα και τα κρατικά κτίρια, ενώ τα θύματα για τον τουρκικό στρατό αυτό το διάστημα του ενός μηνός ξεπερνούν τα εκατόν πενήντα, κυρίως μόνιμοι και επαγγελματίες υπαξιωματικοί και οπλίτες.
Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, την πρώτη ημέρα του Μπαϊραμιού, αυτοκίνητο-βόμβα εξερράγη στην πόλη Αντέπ, προκαλώντας το θάνατο σε εννέα άτομα και τραυματίζοντας άλλα εξήντα πέντε. Να σημειωθεί ότι τις ημέρες του Μπαϊραμιού, που συνήθως επικρατεί μια άτυπη εκεχειρία, έχαναν τη ζωή του περισσότεροι από είκοσι στρατιωτικοί σε συγκρούσεις με το ΡΚΚ.
Για να κάνουμε τα πράγματα πιο ξεκάθαρα, να σημειώσουμε ότι η επαρχία Σεμντίνλι, όπου στην ουσία οι αντάρτες ελέγχουν την ύπαιθρο και πολιορκούν συνεχώς το στρατός τα στρατόπεδά του, κατά το ήμισυ συνορεύει με το Νότιο Κουρδιστάν-Βόρειο Ιράκ και κατά το άλλο ήμισυ με το Ιράν και συγκεκριμένα με την περιοχή που ονομάζεται Ανατολικό Κουρδιστάν. Να σημειώσουμε επίσης ότι η πόλη Αντέπ βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα με τη Συρία και στην πόλη Χαλέπι, και συγκεκριμένα με την περιοχή που αποκαλείται Δυτικό Κουρδιστάν ή Ροζάβα, ενώ κοντά στην πόλη, στο τουρκικό έδαφος, υπάρχει και στρατόπεδο 40.000 προσφύγων από τη Συρία, ανάμεσα στους οποίους και αρκετές εκατοντάδες είναι άνθρωποι που σχετίζονται με τις μυστικές υπηρεσίες της Συρίας, του Ιράν, του Νοτίου Κουρδιστάν (Μπαρζανί), των ΗΠΑ, του Ισραήλ και του ΡΚΚ.
Γιατί τα επισημαίνουμε αυτά;
Γιατί είναι φανερό ότι όσο η Τουρκία χώνεται στο βάλτο που λέγεται Συρία, τόσο οι δυνάμεις των οποίων τα συμφέροντα θίγονται και απειλούνται από την επιλογή της αυτή, συσπειρώνονται και στρέφονται εναντίον της με "όρους Μέσης Ανατολής", μερικούς από τους οποίους μπορεί να διακρίνει στα προαναφερθέντα περιστατικά μαχών και βομβιστικών επιθέσεων.
Προφανώς η Τουρκία έχει σταθμίσει την κατάσταση και έχει λάβει ορισμένες εγγυήσεις για να κάνει τη συγκεκριμένη επιλογή. Το μεγάλο ερώτημα είναι το εξής: Οι ΗΠΑ, έστω για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα, θα δεχτούν για άλλη μια φορά να γίνουν εργαλείο του τουρκικού επεκτατισμού και της τουρκικής σουνιτικής βαρβαρότητας, θυσιάζοντας για άλλη μια φορά τους Κούρδους και μαζί μ’ αυτούς τους (ελληνορθόδοξους, Αρμενίους, Ασσυρίους) χριστιανούς και τους αλαουίτες της περιοχής;
Κυριακάτικη Δημοκρατία

24 σχόλια:

  1. Πως κρίνεται το γεγονός ότι ο Τουρκικός στρατός δεν έχει προβεί σε μετακινήσεις σύγχρονων οπλικών συστημάτων (μόνο κάτι Μ60 μετακίνησε), π.χ. άρματα μάχης Leo2 , στα Ν.Α της επικράτειας την στιγμή που αντιμετωπίζει έναν μεγάλο κίνδυνο αλλά τα κρατάει σε επιθετική διάταξη στον Έβρο και γενικά απέναντι από την Ελλάδα? Από την μία έχει τους Κούρδους αντάρτες οι οποίοι προσπαθούν πλέον να θέσουν υπό τον έλεγχό τους ολόκληρες επαρχίες και από την άλλη το ενδεχόμενο εισβολής στην Συρία. Να δικαιολογήσω σε ένα σημείο τις κινήσεις του Τουρκικού στρατού έναντι των ανταρτών. Αλλά πως θα έρθει σε αντιπαράθεση με τον τακτικό Συριακό στρατό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ Γεώργιε, εάν υπάρξει πόλεμος μεταξύ Συρίας και Τουρκία, η Τουρκία θα ισοπεδώσει την Συρία.Η συμβατική ισχύς της Άγκυρας είναι κατά πολύ υπέρτερη εκείνης της Δαμασκού. Όμως ένας συμβατικός πόλεμος κατά της Συρίας θα εμπλέξει και το Ιράν στο πλευρό του Άσσαντ και θα ξυπνήσει τις μνήμες του Οθωμανού δυνάστη στον Αραβικό κόσμο. Εν γένει πάντως, κάθε τακτικός στρατός παρακαλά να μάχεται εναντίον ενός εχθρού ορατού (όπως στον συμβατικό πόλεμο) παρά ενός εχθρού που "είναι παντού και πουθενά" κατά την έκφραση ενός Γάλλου στρατηγού του Ναπολέοντα που διαπίστωσε ιδίοις όμμασιν την αποτελεσματικότητα των Ισπανών guerrilleros (ανταρτών) στον Πόλεμο της Ιβηρρικής. Η Τουρκία άλλωστε είχε απειλήσει με πόλεμο το 1998 την Συρία και την είχε υποχρεώσει να απελάσει τον ηγέτη των Κούρδων, Οτσαλάν. Εάν ο Άσσαντ εξοπλίσει τους αντάρτες του ΠΚΚ κυρίως με αντιαρματικό και αντιεροπορικό οπλισμό,τότε ο Τουρκικός στρατός θα αντιμετωπίσει μια νέα πρόκληση.ίδωμεν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σάββα,την Τουρκία θυσιάζουν οι ΗΠΑ,έτσι το βλέπω εγώ τουλάχιστον,ήρθε η ώρα τους.

    Για την ακρίβεια,δεν την θυσιάζουν,αλλά τη ρισκάρουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΚΤΟΣ ΒΕΒΑΙΑ ΚΙ ΑΝ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ ΣΤΑ ΝΟΤΙΟ-ΔΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΡΑ.

    ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟ-ΙΣΡΑΗΛΙΝΗΣ "ΣΥΜΑΧΙΑΣ", Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΒΡΕΙ ΤΟ ΠΙΑΤΟ ΤΗΣ ΓΕΜΑΤΟ ΜΕ ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φίλε Σπυρίδων δεν θα έλεγα ότι η Τουρκία έχει και τόσο ισχυρή πολεμική μηχανή. Μην ξεχνάς πως και την Ελλάδα απείλησε η Τουρκία και εμείς διώξαμε τον Οτσαλάν, τότε που τα πράγματα ήταν διαφορετικά και υπερτερούσαμε οπλικά. Αλλά το θέμα είναι αλλού. Παρατηρούμε την πολεμική μηχανή της Τουρκία να υφίσταται την μία τακτική ήττα πίσω από την άλλη. Το PKK άφησε την τακτική του αντάρτικου λίγο πολύ και πλέον συμπεριφέρεται διαφορετικά. Η απορία μου είναι ότι εφόσον η Άγκυρα βλέπει ότι σιγά σιγά χάνει αυτές της επαρχίες, ο στρατός της με τα μέσα που διαθέτει εκεί παραμένει καθηλωμένος αν δεν υποχωρεί, δεν θα ήταν πιο λογικό να ρίξει στην μάχη τις πιο ετοιμοπόλεμες δυνάμεις της (εφόσον αυτές που έχει εκεί δεν επαρκούν)? Αντί αυτού τις κρατάει σε επιθετική διάταξη ως προς την Ελλάδα, ένα μέτωπο το οποίο δεν έχει επικινδυνότητα. Ανέφερα τα Leo2 γιατί ξέρω ότι μόνο στον Έβρο τα διαθέτει. Εμένα το μυαλό μου πάει σε δύο πράγματα. Είτε ότι ελπίζει με διάφορες κινήσεις να κατορθώσει να αναγκάσει το PKK προς υποχώρηση είτε ότι πλέον έχει καταλάβει ότι αναπόφευκτα έχει χάσει το παιχνίδι και είναι διαθετημένη να δει την γένεση ενός ανεξάρτητου Κουρδιστάν αλλά με κάποια ανταλλάγματα. Ανταλλάγματα τα οποία θα τα παζαρέψει με τις ΗΠΑ δεδομένης της αμέριστης υποστήριξης της Άγκυρας στα σχέδιά τους για την Μ. Ανατολή. Δεδομένου βέβαια ότι έχει απολέσει εδάφη και έχει πληγεί το γόητρό της στο εσωτερικό της Τουρκίας αλλά και στο εξωτερικό, μήπως στραφεί στον πλέον γνώριμο καρπαζοεισπράκτορα της περιοχής, την Ελλάδα? Εξ ου και η επιθετική διάταξη των πιο σύγχρονων οπλικών συστημάτων έναντι της Ελλάδος την στιγμή που καίγεται στα Ν.Α. σύνορα της? (σενάριο επιστημονικής φαντασίας? Μαλλον)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο γνωστοτερος καρπαζοεισπρακτορας ηταν η Συρια!
      Οχι η Ελλαδα! Απο τους στοχους/γειτονες της Τουρκιας ειμαστε το μονο σοβαρο κρατος, ο μονος σοβαρος αντιπαλος.
      ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

      Διαγραφή
    2. Ο γνωστοτερος καρπαζοεισπρακτορας ηταν η Συρια!
      Οχι η Ελλαδα! Απο τους στοχους/γειτονες της Τουρκιας ειμαστε το μονο σοβαρο κρατος, ο μονος σοβαρος αντιπαλος.
      ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

      Διαγραφή
  6. Aγαπητοί Σάββα και Χρήστο, επιτρέψτε μου να διαφωνήσω. Δεν πιστεύω επ'ουδενί λόγο πως η Τουρκία θα συναινέσει ποτέ στην απώλεια εδάφους της.Ίσα ίσα που επιδιώκει να επεκταθεί και όχι να αποτρέψει τον διαμελισμό της.Ως προς την ποιότητα των δυνάμεων που έχει δεσμεύσει για την εξάλειψη του αντάρτικου κινήματος, πιστεύω πως οι δυνάμεις που έχει διαθέσει η Τουρκία είναι ικανές να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους.Όμως, η Τουρκία δεν μπορεί να κερδίσει τις καρδιές και τα μυαλά των Κούρδων που έχει καταπιέσει επί δεκαετίες βάναυσα. Και χωρίς την ανοχή ή έστω υποστήριξη του Κουρδικού λαού είναι πρακτικά αδύνατον για τον Τουρκικό στρατό να ανακαλύψει και να εξοντώσει τους Κούρδους αντάρτες.Απλά θα καταγάγει προπαγανδιστικές νίκες σε τακτικό επίπεδο την στιγμή που στον επιχειρησιακό τομέα θα κυριαρχούν οι Κούρδοι.Ακόμα δεν έχει αποσαφηνίσει η Ισλαμοφασιστική κυβέρνηση της Άγκυρας την υψηλή της στρατηγική.Απλά έχει πανικοβληθεί σε τέτοιο βαθμό που οδηγείται στην τακτικοποίηση (tacticalisation) του πολέμου.Οι Κούρδοι αντάρτες προς στιγμήν έχουν κατορθώσει άθλους.Χρειάζεται όμως σύνεση ούτως ώστε να μην παρασυρθούν από τις επιτυχίες τους και επιδιώξουν στόχους υπέρτερους των δυνατοτήτων τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. «Σενάριο - περιγραφικά»
    Οι Η.Π.Α. θα θυσιάσουν τον εαυτό τους στο πεδίο της μάχης στη μέση ανατολή. Από την «ανατολή», και για λόγους συμβολισμού ίσως, θα «ανατείλει» η ηγεμονία του νέου κράτους, των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης. Αυτή θα είναι η δύναμη που θα «ενώσει» τον κόσμο. Η Ε.Ε. (θα) είναι η έδρα της παγκόσμιας κυβέρνησης.
    Αυτό που έρχεται, αν τελικά δεν βρει στο διάβα του δυνάμεις να το ανατρέψουν, θα ξεπερνάει κατά πολύ τα όρια της φαντασίας ενός μέσου ανθρώπινου νου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φίλε Σπυρίδων δεν ξέρω αν εγώ έχω μεγαλοποιήσει την ικανότητα των πολιτικών της Τουρκίας αλλά αν κρίνω από την ιστορία είναι επιτυχημένοι σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό. Μην ξεχνάμε ότι η Τουρκία, μία χώρα που διατηρεί κατοχικά στρατεύματα σε χώρα μέλος της Ε.Ε. , έχει κατηγορηθεί για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν σέβεται το δικαίωμα της ανεξιθρησκίας, έχει τις χείριστες σχέσεις με όλους τους γειτόνους της, εναντιώθηκε στο Ισραήλ κτλ και παρόλα αυτά μιλάει στα ίσια με όλη την Ευρώπη και μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ δεν τους χαλάνε χατίρι. Η εξωτερική τους πολιτική μοιάζει με αυτήν ενός παιδιού που βλέπει το αδερφάκι του να έχει ένα ωραίο γλυκό στα χέρια. Φωνάζει, τσιρίζει, κλοτσάει και οι γονείς του για να το ησυχάσουν παίρνουν από το άλλο αδερφάκι το γλυκό ώστε να μην το βλέπει και ζηλεύει. Έτσι κατάφεραν τρομερές ήττες σε βάρος της χώρας μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Αιγαίο. Ενώ δεν έχουν κανένα απολύτως δικαίωμα, φώναξαν, τσίριξαν, κλότσησαν και χάσαμε την εθνική μας κυριαρχία το Αιγαίο και ειδικά από τον 25 παράλληλο και ανατολικά.

    Όπως είπες και εσύ, είναι αδύνατον να επικρατήσει στρατιωτικά σε περιοχές όπου οι Κούρδοι είναι η συντριπτική πλειοψηφία. Ίσως γι’ αυτόν τον λόγο να είναι και διατεθειμένη να δει ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν. Όχι ότι θα το αποδεχτεί αγόγγυστα αλλά ξέρουν ότι είναι θέμα χρόνου να γίνει και δεν μπορούν να κάνουν τίποτα γι΄άυτό. ΑΛΛΑ σκεφτείτε τώρα μία ήττα να μετατρέπετε σε νίκη. Με ποιον τρόπο? Ζητώντας και παίρνοντας ένα τμήμα του Αιγαίου και κάτι παραπάνω ως ανταμοιβή για τον κόπο τους στον αγώνα ενάντια της… Ρωσίας μέσω της Συρίας βέβαια. Πως θα γίνει αυτό? Όλοι ξέρουμε ότι όντας μέλος του ΝΑΤΟ το ίδιο και εμείς δεν μπορεί να μας επιτεθεί χωρίς να ενεργοποιήσει το άρθρο 5 (αν δεν κάνω λάθος). Αν όμως κατάφερνε να εξασφαλίσει σε διπλωματικό επίπεδο την ανοχή των ΗΠΑ, άρα και του ΝΑΤΟ, για μερικά 24-ωρα έτσι ώστε να φέρει σε πέρας μία επίθεση αστραπή κατάληψης νησιών του Αιγαίου θα είχε πετύχει μία στρατηγική νίκη που η απώλεια τμημάτων Ν.Α. θα ήταν σχεδόν τίποτα. Ο Ερτογάν θα επέστρεφε και πάλι νικητής και όλα μέλι γάλα στο εσωτερικό μέτωπο. Και μην ξεχνάμε ότι Ν.Α. δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα. Εδώ τρις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, πετρελαίου και άλλων φυσικών πόρων.

    Αυτό το σενάριο στο μυαλό μου ενισχύθηκε και από την πρόσφατη απώλεια ενός σκάφους ταχείας μεταφοράς ZUBR Κέρκυρα, δηλ. απωλέσαμε την ικανότητα μεταφοράς σημαντικού αριθμού στρατευμάτων σε μικρό χρονικό διάστημα στα νησιά του Α. Αιγαίου. Αλλά όπως είπα και σε προηγούμενο σχόλιο, μου έκανε εντύπωση και το γεγονός ότι παρά την κρίση στ Ν.Α. δεν μετέφεραν σύγχρονα οπλικά συστήματα. Και πάλι το λέω και μακάρι να είναι «σενάριο επιστημονικής φαντασίας?»

    Υ.Γ
    Μην είσαι και τόσο σίγουρος Σπυρίδων ότι μπορούν αν συντρίψουν την Συρία με τους Ρώσους στο έδαφός τους. Αν το πίστευαν έστω και για μία στιγμή να είσαι σίγουρος ότι θα το είχαν κιόλας κάνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φίλε Γιώργο, σωστά αναφέρεις την παράμετρο για την προς δυσμάς επέκταση των Τούρκων.Η Τουρκία θα επιχειρήσει για άλλη μια φορά να εξάγει την κρίση της και ει δυνατόν να κερδίσει εδάφη και επιρροή στα δυτικά σε περιοχές ασύγκριτης υπεροχής ως προς τον ορυκτό πλούτο και το ανθρώπινο κεφάλαιο σε σχέση με την υποανάπτυκτη Νοτιο-ανατολική Τουρκία.Η Θράκη κινδυνεύει πραγματικά να Κοσοβοποιηθεί ενώ ο Αθηνοκ-κεντρικός χαρακτήρας του κράτους μας έχει οδηγήσει σε επικίνδυνη περιθωριοποίηση τους ακρίτες μας, τους οποίους προσπαθεί να προσεταιρισθεί η Τουρκία και να τους εντάξει στην "οικονομική" σφαίρα επιρροή της.Η Τουρκία συνεχίζει να εξοπλίζεται με γεφυροποιά μηχανήματα, σκάφη ταχείας αποβάσεως, βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς κτλ. που δεν πρόκειται αν μη τι άλλο να χρησιμοποιηθούν στα δυσπρόσιτα όρη του Κουρδιστάν.Εδώ γεννάται το ερώτημα: H Τουρκία εξοπλίζεται με φρενήρεις ρυθμούς για να καταστεί περιφερειακή δύναμη ή για να επεκταθεί στα δυτικά?Ίσως η απάντηση περιλαμβάνει και τα δύο σκέλη.Όσο συνεχίζεται η αιματοχυσία στην Συρία, τόσο περισσότερες δυνάμεις θα αναγκαστεί να στείλει η Τουρκία στα σύνορα με την Συρία και το Ιράν, τον υποστηρικτή του Άσσαντ που συχνά-πυκνά επιτίθεται λεκτικά προς ώρας στην Άγκυρα.Όμως μην ξεχνάς φίλε Γιώργο ότι ο Φρανκ Κίτσον, ένας μεγάλος θεωρητικός του αντί-αντάρτικου (counter-insurgency) και συγγραφέας εγχειριδίων του Βρετανικού στραατού, ορίζει την αναγκαία αναλογία στρατιωτών προς αντάρτες ως 10 προς 1. Η Τουρκία θα υποχρεωθεί να αποστείλει κι άλλα στρατεύματα στο Κουρδιστάν όσο αυξάνεται η αποτελεσματικότητα των ανταρτών. Κι αργά ή γρήγορα, θα συμβεί το μοιραίο: λόγω κούρασης από τις επιχειρήσεις και εκνευρισμού από τις απώλειες, ένας στρατιώτης ή μια μονάδα θα φονεύσει δεκάδες αμάχους (όπως στην δεκαετία του 90) και μετά θα ξεσπάσει μια κρίση στην Τουρκία που δεν θα την έχει βιώσει ξανά τα τελευταία χρόνια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Θα πω κατι εκτός θέματος που το θεωρώ πολυ σημαντικό ,ο αντεννα ,σχεδιάζει να προβάλει μια τουρκοοθωμανικη σειρά που παιζόταν στην τουρκία , τον σουλειμάν τον μεγαλοπρεπή.Κάτι πρέπει να γίνει και να τον σταματήσουμε αλλιως το επομενο εργο που θα δούμε είναι το fetih 1453 και θα χειροκροτάμε και ανεμελοι. Αυτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η Ελλάδα κρέμεται απο μια κλωστή,κυρίως οικονομικά.

    Αν προκύψει μια ελληνοτουρκική κρίση,και μάλιστα παρατεταμένη,θα τιναχτεί ολόκληρο το οικονομικό πρόγραμμα στον αέρα.

    Η Ευρώπη θα κληθεί να αντιμετωπίσει μια σειρά απο κρίσεις.

    Στις ΗΠΑ έχουν προεδρικές εκλογές.

    Στη Γερμανία επίσης.

    ΑΝ η Τουρκία,με οποιοδήποτε τρόπο,αποσταθεροποιήσει την Ελλάδα,θα έχει πάρει ΠΡΩΤΑ την έγκριση(ή μήπως διαταγή;)των ΗΠΑ,και των μεγάλων Ευρωπαικών δυνάμεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Όλα αυτά που αναφέρεις Σπυρίδων είναι σωστά αλλά θα θέσω μία ακόμη παράμετρο. Ανέφερες σωστά ότι όσο βαθαίνει η κρίση στην Συρία η Τουρκία θα αναγκαστεί να στείλει περισσότερο στρατό στα Ανατολικά της σύνορα. Μήπως όμως η γένεση ενός ανεξάρτητου Κουσρδιστάν να είχε διπλή σημασία? Από την μία θα τελείωνε ένα τετελεσμένο γεγονός με την συγκρότηση ενός Κουρδικού κράτους χωρίς να αναλωθεί σε πολύμηνες μάχες από τις οποίες θα έχανε τόσο σε έμψυχο και άψυχο δυναμικό αλλά και σε πολιτική ισχύς, και από την άλλη θα είχε ένα Κουρδικό πλέον κράτος το οποίος θα δέχονταν αυτό όλη την πίεση και από την Συρία και από το Ιράν και το Ιράκ. Θα δρούσε μονωτικά ως προς την Τουρκία και θα σταματούσε κάθε διαμάχη με το Τουρκικό κράτος αφού αυτό (το Κουρδιστάν) θα παρεμβάλλονταν προς κάθε ανοιχτό μέτωπο στα Ανατολικά και Ν. Ανατολικά . Μετά την δημιουργία του Κουρδικού κράτους φαντάζομαι ότι θα σταματούσαν και οι διενέξεις μεταξύ Κούρδων και Τούρκων. Οι μεν γιατί θα είχαν πετύχει αυτό το οποίο εύχονταν, την ύπαρξη ενός ελεύθερου Κουρδιστάν και οι δε γιατί δεν μπήκαν σε μία μάχη από την οποία θα έβγαιναν ούτως η άλλως χαμένοι. Έχοντας και τις ΗΠΑ με το μέρος τους λόγω της αμέριστης συμπαράστασης και βοήθειας στην Συρία η Άγκυρα με κλειστά όλα τα Ανατολικά μέτωπά της θα μπορούσε να στραφεί ανενόχλητα προς την Δύση.
    @ gus
    Φίλε όσο υπάρχει κοινό στην Ελλάδα που κάθετε με τις ώρες με ανοιχτό το στόμα και παρακολουθεί αυτές τις βλακείες να είσαι σίγουρος ότι θα δούμε πολλά ακόμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ο Ελληνικός λαός έχει φθάσει στα όριά του μία ήττα απο έναν πατροπαράδοτο εχθρό θα έφερνε επανάσταση και αποσταθεροποίηση της περιοχής και μην ξεχνατε ότι το Ισραήλ έχει επενδύσει πολλά σε αυτήν την συμμαχία.
    Επί πλέον όλοι θα απαιτήσουν ενεργή συμμετοχή της Ρωσίας στα Ελληνικά δρώμενα.
    Σίγουρα πολλά απο αυτά έχουν βάσει και ας είναι ορισμένα αντισυγκρουόμενα.
    Λέγω μήπως στην συνεχή ανάπτυξη της Τουρκικής οικονομίας έχουμε ύφεση με τον ίδιο τρόπο που έγινε στην Ελλάδα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ιωάννη ο Ελληνικός λαός φοβάμαι ότι θα φτάσει στην επανάσταση πολύ πριν υπάρξει ένα εξωτερικό ερέθισμα. Όσον αφορά το Ισραήλ μην ξαφνιαστείς αν σε μερικούς μήνες γίνουν κολλητάρια με την Τουρκία. Για το Ισραήλ δεν υπάρχει συμμαχία, μόνο συμφέρον. Εξ ου και οι μυστικές συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας Ισραήλ υπό την αιγίδα των ΗΠΑ.

    Χρήστο αν γίνει ποτέ Ελληνοτουρκική σύρραξη να είσαι σίγουρος ότι θα γίνει με τις ευλογίες του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. οπότε φαντάζομαι ότι θα έχουν ετοιμαστεί και κατάλληλα για κάθε ενδεχόμενο.

    Elpasa το σενάριό σου θα το δεις να γίνετε πραγματικότητα σε 30 χρόνια μετά την ελληνοτουρκική σύρραξη (πως ξέρω το 30? Από κάποιους σοφούς ανθρώπους που βλέπουν μακριά και με άλλη ματιά).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @ GeorgeTS Ptol

    >Όσον αφορά το Ισραήλ μην ξαφνιαστείς αν σε μερικούς μήνες γίνουν κολλητάρια με την Τουρκία<

    Εξέλειπε ο λόγος που τούς χώρισε; Απαρνήθηκε η Τουρκία τα αυτοκρατορικά της όνειρα, με όχημα το Ισλάμ;

    >Για το Ισραήλ δεν υπάρχει συμμαχία, μόνο συμφέρον<

    Μόνο για το Ισράηλ; Ξέρεις εσύ κάποιον άλλο, που να βάζει την συμμαχία πάνω από το συμφέρον, ή να μην του υπαγορεύει το συμφέρον την συμμαχία; Αν το συμφέρον δεν υπαγορεύει την συμμαχία, τότε γιατί να την κάνεις κανείς; Μοναδική παγκόσμια εξαίρεση η Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Nativist φυσικά και δεν απαρνήθηκε η Τουρκία τα όνειρα της. Να σου θυμίσω όμως τις κολοτούμπες της εξωτερικής της πολιτικής π.χ στην Λιβύη? Ή μήπως η Τουρκία νιώθει τόσο δυνατή που θα τα βάλει με το Ισραήλ και θα βγει νικήτρια? Ξέρει πολύ καλά ότι δεν μπορεί να πουλήσει τσαμπουκά στο Ισραήλ , ενώ ταυτόχρονα οι οικονομικές της απώλειες είναι πολύ μεγαλύτερες από τον εγωισμό και τα όνειρα τους. Πέραν αυτού είναι ύποπτη και η σιωπή του Ισραήλ απέναντι στην ρητορική του Ερντογάν. Το δικό μου συμπέρασμα είναι ότι τα νάζια της Τουρκίας και η ρητορική του Ερντογάν είναι μόνο για εσωτερική κατανάλωση και σύντομα θα τους δούμε χεράκι χεράκι να επανασχεδιάζουν τον ενεργειακό χάρτη της Α. Μεσογείου (…μιας και η Ελλάδα δεν δείχνει την παραμικρή διάθεση να κάνει οτιδήποτε).
    Τώρα για το σχόλιο μου ως προς της συμμαχίες αφορούσε το σχόλιο του Ioanni περί των Ισραηλινών επενδύσεων στην Ελλάδα. Φυσικά και δεν μπορεί να υπάρξει συμμαχία χωρίς συμφέρον. Στην συμμαχία όμως απέναντι σε έναν κοινό εχθρό δεν αλλάζεις πλευρά από την μία μέρα στην άλλη. Αλλά μήπως την σχέση μας με το Ισραήλ την βλέπουμε μόνο εμείς σαν συμμαχία ενώ η άλλη πλευρά σαν μία οικονομική συμφωνία που μπορεί εύκολα να σπάσει? Σε γενικές γραμμές αυτό που προσπαθώ να πω είναι να μην έχουμε και μεγάλες προσδοκίες από το Ισραήλ. Κλασικό παράδειγμα είναι ότι μόλις το 2009 «ανακάλυψαν» την κατοχή ενός τμήματος της Κύπρου από την Τουρκία και έστειλαν κάποια σκάφη με ακτιβιστές ανοιχτά της Κύπρου για διαμαρτυρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @ GeorgeTS Ptol

    > Να σου θυμίσω όμως τις κολοτούμπες της εξωτερικής της πολιτικής π.χ στην Λιβύη?<

    Όχι, διότι αυτό είναι άσχετο με την ρήξη σχέσεων με το Ισραήλ. Η Τουρκία μεταβάλλει γρήγορα πολιτική, διότι είναι ευέλικτη. Έτσι, πέταξε το Ισραήλ στα σκουπίδια. Ποιος σου είπε ότι αυτό μπορεί να το κάνει αλα κάρτ; Ποιος σου είπε ότι το Ισραήλ μπορείς να το πετάς και να το παίρνεις κατά βούληση; Εξ ου και το ερώτημα, αν άλλαξαν τα όνειρα της Τουρκίας, αλλά και αν το Ισραήλ βλέπει τώρα λόγους επαναπροσέγγισης. Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι την έχει στους σχεδιασμούς του. Συμφωνώ με την υπόλοιπη παράγραφο. Γνωστά είναι αυτά και ο τουρκικός τσαμπουκάς για πρώτη φορά σπάει τα μούτρα του. Στραπατσαρίστηκε άγρια το προφίλ της ηγέτιδος (sic) των απανταχού μουσουλμάνων και δη των Παλαιστινίων, έτσι δεν είναι;

    >Στην συμμαχία όμως απέναντι σε έναν κοινό εχθρό δεν αλλάζεις πλευρά από την μία μέρα στην άλλη<

    Συγγνώμη, δεν καταλαβαίνω σε ποιους ακριβώς αναφέρεσαι. Ποίος ποίου είναι ο κοινός εχθρός;

    >Αλλά μήπως την σχέση μας με το Ισραήλ την βλέπουμε μόνο εμείς σαν συμμαχία ενώ η άλλη πλευρά σαν μία οικονομική συμφωνία που μπορεί εύκολα να σπάσει?<

    Όλα αλλάζουν πάντα με γνώμονα το συμφέρον. Γιατί μία συμμαχία δεν μπορεί να είναι οικονομική; Δεν κατάλαβα. Τι διαφορά έχει η συμμαχία, από την συμφωνία και την συνεργασία; Μήπως συμμαχία σημαίνει ... γαμήλιο στεφάνι; Μην παίζουμε με τις λέξεις τώρα.

    >Σε γενικές γραμμές αυτό που προσπαθώ να πω είναι να μην έχουμε και μεγάλες προσδοκίες από το Ισραήλ<

    Ε, αυτό δεν χρειάζεται να μού το πεις, κράτα το για μυστικό! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Nativist, στην συμμαχία υπάρχει στρατιωτικό σκέλος και όχι μόνο οικονομικό εξ ορισμού. Μπορεί και τα δύο αλλά το σίγουρο είναι το στρατιωτικό σκέλος. Το Ισραήλ ενδιαφέρετε να γίνει σύμμαχος με την Ελλάδα και την Κύπρο απέναντι στην Τουρκία από συμπόνια στα προβλήματά μας, είτε οικονομικά είτε και εθνικά? Ενδιαφέρετε μόνο για το δικό του οικονομικό και μόνο συμφέρον. Δεν θέλει και δεν πρόκειται να εμπλακεί σε καμία στρατιωτική αναμέτρηση με την Τουρκία. Άρα η πολιτική του ορίζετε από οικονομικά και μόνο κριτήρια και δεν λέγετε συμμαχία αλλά οικονομική συμφωνία. Ξέρει ότι αν τα πράγματα στραβώσουν με την Ελλάδα ο μόνος δρόμος εξαγωγής των ενεργειακών αποθεμάτων είναι μέσω της Τουρκίας, κάνω σε αυτό λάθος? Εκτός αν το κάνει με δεξαμενόπλοια πράγμα οικονομικά ασύμφορο. Εξ ου όπως είπα η σιωπή του απέναντι στην ρητορική της Τουρκίας.

    Για να δούμε όμως τις μελλοντικές κινήσεις του Ισραήλ πρέπει να δούμε και τα πράγματα στην Ελλάδα. Από την μία έχουμε την ατολμία όλων των ελληνικών κυβερνήσεων για ανακήρυξη ΑΟΖ. Από την άλλη η απώλεια της εθνικής μας κυριαρχίας ανατολικά του 25ου παραλλήλου. Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδος την έχει καταστήσει προτεκτοράτο. Το γενικό συμπέρασμα είναι στα επόμενα χρόνια δεν πρόκειται να δούμε τον σχεδιαζόμενο υποθαλάσσιο αγωγό Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδος να γίνετε πραγματικότητα και όλο αυτό λόγω των απειλών της Τουρκίας. Η Ελλάδα δεν έδωσε απάντηση και ίσως να μην απαντήσει και ποτέ στης ενέργειες της Άγκυρας για προκήρυξη διαγωνισμού για σεισμικές έρευνες νότια και ανατολικά από το Καστελόριζο μέσα στην Ελληνική ΑΟΖ και ιδιαίτερα στο κομμάτι εκείνο το οποίο εφάπτεται με την Κυπριακή ΑΟΖ. Μπορεί το Ισραήλ να πιέσει ορισμένες καταστάσεις αλλά δεν θα δώσει και μάχη για ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ απέναντι στους Τούρκους την στιγμή που εμείς σφυρίζουμε αδιάφοροι. Εσύ λες τώρα ότι το Ισραήλ θα καθίσει και θα κάνει το θυμωμένο με την Τουρκία την ίδια ώρα που θα μπορούσε να εξάγει φυσικό αέριο αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων ενισχύοντας και την ενεργειακή θέση της Τουρκίας? Εγώ δεν το νομίζω.

    Μακάρι να γίνουν όπως τα λες. Μακάρι να έχουμε το Ισραήλ σύμμαχό μας και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε μία τέτοια οικονομική συνεργασία που θα μας επιτρέψει να βγούμε από την κρίση. Θα δούμε σύντομα όμως. Κοντός ψαλμός, Αλληλούια.

    Υ.Γ
    Η Τουρκία είναι αυτή που έκανε τις βαρύγδουπες δηλώσεις ότι το Ισραήλ είναι πλέον εχθρική χώρα, απαίτησε δημόσια συγνώμη, αποζημίωση των οικογενειών των θυμάτων κτλ. Το Ισραήλ απλά κάλεσε σε διάλογο και ότι δεν πρόκειται να ζητήσει συγνώμη για την άσκηση των κυριαρχικών του δικαιωμάτων….

    Ξεφύγαμε τελείως από το θέμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. >στην συμμαχία υπάρχει στρατιωτικό σκέλος και όχι μόνο οικονομικό εξ ορισμού<

    Tο δέχομαι, καίτοι μη ακριβές, για την οικονομία της συζήτησης.

    >Το Ισραήλ ενδιαφέρετε να γίνει σύμμαχος με την Ελλάδα και την Κύπρο απέναντι στην Τουρκία από συμπόνια στα προβλήματά μας, είτε οικονομικά είτε και εθνικά? Ενδιαφέρετε μόνο για το δικό του οικονομικό και μόνο συμφέρον<

    Για ποιου το συμφέρον ήθελες να ενδιαφέρεται, των Ιαπώνων; Έλεος, βρε αδελφέ, φιλανθρωπικό ίδρυμα είναι, "Η Αγία Σάρα, η Παρηγορούσα";

    >Δεν θέλει και δεν πρόκειται να εμπλακεί σε καμία στρατιωτική αναμέτρηση με την Τουρκία. Άρα η πολιτική του ορίζετε από οικονομικά και μόνο κριτήρια και δεν λέγετε συμμαχία αλλά οικονομική συμφωνία<

    Μας υποσχέθηκε ποτέ ότι θα εμπλακεί;
    Εσύ μίλησε για συμμαχία (στρατιωτική, κατά τα λεγόμενά σου), εσύ την ακυρώνεις. Κανένας δεν είπε κάτι τέτοιο.

    >Ξέρει ότι αν τα πράγματα στραβώσουν με την Ελλάδα ο μόνος δρόμος εξαγωγής των ενεργειακών αποθεμάτων είναι μέσω της Τουρκίας, κάνω σε αυτό λάθος? <

    Πιθανότατα, αλλά αυτό γιατί πρέπει να ενδιαφέρει εμένα. Ο καθένας έχει, όχι μόνο δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση να διασφαλίζει τα συμφέροντά του. Όλοι το κάνουν, εκτός από την Ελλάδα.

    >Το γενικό συμπέρασμα είναι στα επόμενα χρόνια δεν πρόκειται να δούμε τον σχεδιαζόμενο υποθαλάσσιο αγωγό Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδος να γίνετε πραγματικότητα και όλο αυτό λόγω των απειλών της Τουρκίας<

    Με τέτοια μυαλά, δεν θα το δούμε ποτέ. Το Ισραήλ δεν θα κάτσει να περιμένει εμάς, να είσαι βέβαιος γι αυτό. Σε λίγο θα μάς έχει εντελώς σιχαθεί για την αναποφασιστικότητα και αναβλητικότητά μας και θα μάς παραιτήσει, αναζητώντας αξιόπιστο κράτος.

    >Μπορεί το Ισραήλ να πιέσει ορισμένες καταστάσεις αλλά δεν θα δώσει και μάχη για ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ απέναντι στους Τούρκους<

    Αυτό έλειπα δα! Σου είπε κανείς ότι το Ισραήλ αναλαμβάνει αποστολές μπράβου; Ειλικρινά, δεν μπορώ να καταλάβω αυτό τον παιδιάστικο τρόπο σκέψης. Τι το πέρασες το Ισραήλ, την νταντά θα σου κάνει; Αν είμαστε ανίκανοι, θα βουλιάξουμε στην μοναξιά μας, γράφοντας στα ιστολόγια.

    >Εσύ λες τώρα ότι το Ισραήλ θα καθίσει και θα κάνει το θυμωμένο με την Τουρκία<

    Συγγνώμη, αλλά πάνε μερικά χρόνια που τελείωσα το νηπιαγωγείο. Αυτού του είδους η συζήτηση δεν μ' ενδιαφέρει.

    Να είσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Να’ σαι καλά φίλε Nativist αλλά να διαβάσεις τα σχόλια με περισσότερο προσοχή. Θα καταλάβεις πολύ περισσότερα διαβάζοντας και τα σχόλια των άλλων. Σε ποιους και γιατί αναφέρονται γιατί μάλλον τα έχεις μπερδέψει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.