19/8/12

Αντιπαράθεση σχετικά με τον νέο επικεφαλής της αλβανικής μυστικής υπηρεσίας

photoΤου Ερλ Μουράτι για τους Southeast European Times
Η απόφαση του προέδρου της Αλβανίας, Μπουγιάρ Νισάνι, να απολύσει τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών και να διορίσει στη θέση του τον αναπληρωτή υπουργό καινοτομίας, Βίσο Αγιάζι Λίκα, επικρίνεται ως εισβολή στο θεσμό της μυστικής υπηρεσίας.Σύμφωνα με τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης, ο Μπαχρί Σακίρι έμαθε πως απολύεται από τη θέση του ως επικεφαλής της Αλβανικής Κρατικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (SIS) στις 9 Αυγούστου από ειδήσεις στο ραδιόφωνο, ενώ βρισκόταν σε διακοπές.Ο Πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα πρότεινε τον Λίκα για τη θέση και ο Νισάνι τον ενέκρινε, χωρίς καμία δημόσια συζήτηση.

Στο παρελθόν, ο Μπερίσα είχε κατηγορήσει τον Σακίρι για συνεργασία με τους σοσιαλιστές, θεωρώντας τον ως έναν από τους εγκεφάλους της ανατροπής της κυβέρνησης το περασμένο έτος. Στις αρχές του 2011, τέσσερις διαδηλωτές σκοτώθηκαν από την Εθνική Φρουρά σε μια βίαιη διαδήλωση μπροστά από το γραφείο του πρωθυπουργού.Ο Λίκα κατείχε τη θέση του διευθυντή των εξωτερικών υποθέσεων μεταξύ 1994 και 1997, όταν το Σοσιαλιστικό Κόμμα κατηγόρησε τον Μπερίσα για άσκηση βίας, κατασκοπεία και εκλογική νοθεία.Ο Ιλίρ Γκιόνι, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής εθνικής ασφάλειας και βουλευτής των σοσιαλιστών, δήλωσε πως ανησυχεί ότι ο Μπερίσα ενδέχεται να εκμεταλλευτεί την SIS για να χειραγωγήσει την ψηφοφορία.

"Ένα χρόνο πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2013, ο Μπερίσα χρειάζεται ένα σκιάχτρο σαν κι αυτόν [τον Λίκα]. Όλα όσα συμβαίνουν σήμερα έχουν ήδη συμβεί μεταξύ του 1992 και του 1997. Με αυτήν την επαίσχυντη απόλυση του επικεφαλής της SIS, ο Μπερίσα και Νισάνι στέλνουν ένα δυσοίωνο μήνυμα στη χώρα", είπε ο Γκιόνι στους SETimes.

Ο πρώην επικεφαλής της SIS, Φάτος Κλόσι, συμμερίζεται αυτές τις ανησυχίες. "Ο Μπερίσα προσπάθησε να πάρει τον έλεγχο της SIS πριν από επτά χρόνια, αλλά το πέτυχε μόλις τώρα ... Ο Μπερίσα θέλει να έχει τον δικό του άνθρωπο στην SIS και μαζί, νομίζω, ότι θα κάνουν φοβερά πράγματα. Θα πρέπει να ανησυχούμε".

Η αλβανική κυβέρνηση, ωστόσο, επιβεβαίωσε το διορισμό του νέου επικεφαλής της SIS. "Ο διορισμός αυτός έγινε σύμφωνα με το σύνταγμα και τους νόμους της χώρας", δήλωσε η Μαϊλίντα Μπρέγκου, εκπρόσωπος της κυβέρνησης και υπουργός ένταξης.

Ο Λίκα, ο οποίος στο παρελθόν εργαζόταν ως διπλωμάτης, επαινέθηκε από τον Τριτάν Σέχου, πρώην υπουργό εξωτερικών υποθέσεων.

"Τον γνωρίζω ως αξιωματούχο που εργάζεται με ακρίβεια και εκτελεί το καθήκον του με αξιοπρέπεια και επαγγελματισμό. Ως αξιωματούχος σέβεται τις νόμιμες διαδικασίες", είπε ο Σέχου στους SETimes.
Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.