23/8/12

Μην ενθουσιάζεστε τόσο από την προσχώρηση της Ρωσίας στον ΠΟΕ


Customers at a Moscow fruit and vegetable market.
Πελάτες σε ρωσική λαχαναγορά -Φώτο από: Misha Japaridze/AP
Του Matthew Philips
http://www.capital.gr
Γρήγορα, όλοι στη Ρωσία! Μετά από 19 χρόνια διαπραγματεύσεων, περίοδος που λίγο πολύ καλύπτει το σύνολο της μετασοβιετικής περιόδου, ​​οι Ρώσοι προσχώρησαν επιτέλους στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Πράγμα που σημαίνει ότι η Ρωσία δεν είναι πλέον το μόνο μέλος της G-20 που δεν έχει κάρτα μέλους για τον Οργανισμό.
Ως αποτέλεσμα, οι εμπορικοί φραγμοί της Ρωσίας θα αρχίσουν να περιορίζονται, μαζί με τις τιμές των περισσότερων ξένων προϊόντων που διατίθενται στους ρώσους καταναλωτές. Μπαίνουμε στον πειρασμό να συγκρίνουμε με την προσχώρηση της Κίνας στον ΠΟΕ το 2001, που αποτέλεσε «φλέβα χρυσού» για το παγκόσμιο εμπόριο και σηματοδότησε την αρχή μιας χρυσής περιόδου για την εξαγωγικά προσανατολισμένη ανάπτυη της Κίνας. Εδώ όμως έχουμε ένα εντελώς διαφορετικό παιχνίδι. Η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται τόσο για την ενίσχυση των εξαγωγών της, όσο για την τόνωση της οικονομίας μέσω της αύξησης της καταναλωτικής δαπάνης, των υψηλότερων εισοδημάτων και της ενισχυμένης αποδοτικότητας. Η Ρωσία εμφανίζει σήμερα ένα τεράστιο εμπορικό πλεόνασμα στις συναλλαγές με άλλες χώρες, που φτάνει περίπου τα 115 δισεκατομμύρια δολάρια, χάρη στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Ενώ η προσχώρησή της χώρας στον ΠΟΕ θα δημιουργήσει σίγουρα ευκαιρίες για τις ρωσικές επιχειρήσεις να εξάγουν περισσότερο, τα μεγάλα οφέλη θα προέλθουν από εταιρείες που θα πωλούν σε στη ρωσική οικονομία των 2 τρισ. δολαρίων σε πιο ανταγωνιστικές τιμές. Σε μακροπρόθεσμη βάση, η Ρωσία έχει να κερδίσει ένα επιπλέον 11% σε ετήσια βάση στο ΑΕΠ (162 δισ. ευρώ) χάρη στην αύξηση του εμπορίου, σύμφωνα με μια μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας που δημοσιεύτηκε το Μάρτιο. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 7% περισσότερο εισόδημα ετησίως για το μέσο ρωσικό νοικοκυριό. Αυτά είναι καλά νέα για τους ξένους εξαγωγείς, οι οποίοι θα μπορούν τώρα να πωλούν τα αγαθά τους σε χαμηλότερες τιμές, σε (πιθανότατα) πλουσιότερους Ρώσους καταναλωτές.

Το 2011, η αξία των εμπορευμάτων των ΗΠΑ που εστάλησαν στη Ρωσία έφτασε τα 8,3 δισ. δολάρια. Συνυπολογίζοντας την αξία των υπηρεσιών, όπως χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, τουρισμός και υγειονομική περίθαλψη, οι ΗΠΑ «έστησαν επιχείρηση» αξίας περίπου 11 δισ. δολαρίων στη Ρωσία το 2011. Σύμφωνα με έκθεση του Anders Aslund, ανώτερου συνεργάτη του Ινστιτούτου Διεθνούς Οικονομικής Peterson, το ποσό αυτό θα μπορούσε να διπλασιαστεί μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Ο Aslund διαπιστώνει ότι η Ρωσία μεγαλώνει την ήδη υγιή όρεξή της για αμερικανικά αγαθά, όπως χοιρινό, πουλερικά και προηγμένα μηχανήματα, το οποίο θα μπορούσε να μεταφραστεί σε ισχυρή αύξηση των εσόδων για εταιρείες όπως η Tyson Foods (TSN), Boeing (BA) και General Electric (GE).

Όλα αυτά θα γίνουν όμως όταν το Κογκρέσο των ΗΠΑ ακυρώσει την τροπολογία Jackson-Vanik, κατάλοιπο του Ψυχρού Πολέμου, που απαγορεύει στις ΗΠΑ να έχουν κανονικές εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία. Αυτό πιθανώς δεν θα συμβεί παρά μόνο μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου, πιθανότατα στο διάστημα πριν ξεκινήσει η θητεία του νέου προέδρου. Μέχρι τότε, οι αμερικανικές επιχειρήσεις θα υπόκεινται σε υψηλότερους ρωσικούς δασμούς από ό,τι οι ευρωπαϊκές ή η ασιατικές επιχειρήσεις. "Τους δίνει σίγουρα το προβάδισμα, αλλά θα είναι μόνο προσωρινό", λέει ο Charles Kupchan, συνεργάτης του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων.

Ο Kupchan είναι επιφυλακτικός για το πόσο ισχυρό αντίκτυπο θα έχει η συμφωνία της Ρωσίας με τον ΠΟΕ στο παγκόσμιο εμπόριο. "Νομίζω ότι οι οικονομικές επιπτώσεις δεν θα πρέπει να υπερεκτιμηθούν», λέει. «Η Ρωσία δεν είναι Κίνα». Αυτό είναι σίγουρο. Ενώ η οικονομία της, όπως της Κίνας, τροφοδοτείται από τις εξαγωγές, η Ρωσία στηρίζεται περισσότερο στα εμπορεύματα, κάτι που λείπει από την κινεζική δομή των χαμηλών μισθών. Και ενώ το κράτος έχει αυξήσει τον έλεγχό του σε μεγαλύτερα κομμάτια της οικονομίας, ιδίως του τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, οι Ρώσοι δεν διαθέτουν μια «γοργοπόδαρη» οικονομία που θα αγκαλιάσει γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις αυτές», συμπληρώνει ο Kupchan.

Ενώ οι ξένες επενδύσεις είναι πιθανό να αυξηθούν, η Ρωσία παραμένει ένα δύσκολο μέρος για το επιχειρείν. Είναι το νούμερο 120 στην κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας των χωρών που διευκολύνουν την επιχειρηματική δραστηριότητα, ακριβώς πίσω από το Πράσινο Ακρωτήρι και μια θέση μπροστά από την Κόστα Ρίκα. Η υποστήριξη του Σύριου προέδρου Bashar Hafez al-Assad, οι καταγγελίες για νοθεία των εκλογών και η πρόσφατη φυλάκιση του συγκροτήματος πανκ Pussy Riot για τις πολιτικές διαμαρτυρίες τους δεν βοηθούν την παγκόσμια φήμη της χώρας.

Από την άλλη πλευρά, δεν είναι δα ότι η Ρωσία θα πάει από το μηδέν στο 100. Έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο ώς προς το άνοιγμά της κατά την τελευταία δεκαετία. «Η Ρωσία διαθέτει οικονομία αγοράς τα τελευταία οκτώ ή εννέα χρόνια», λέει Aslund του Ινστιτούτου Peterson. Οι ΗΠΑ χορήγησαν στην Ρωσία το καθεστώς της οικονομίας της αγοράς το 2002, που σημαίνει ότι παίζει με τους κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης, κάτι που η Κίνα εξακολουθεί να μην κάνει, τουλάχιστον όχι στα μάτια των ΗΠΑ ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ρωσική βιομηχανία χρειάζεται ακόμη προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα, ορισμένοι τομείς περισσότερο από άλλους. Σύμφωνα με τον Aslund, ο τομέας με τους υψηλότερους δασμούς στις ξένες εισαγωγές είναι τα ελαφρά φορτηγά για εμπορική χρήση. Οι δασμοί αναμένεται να μειωθούν από το 25% επί των εισαγωγών, στο 15%. Συνολικά, όμως, η Ρωσία τείνει να μειώνει πολύ αργά τους δασμούς για τα ξένα προϊόντα. Σύμφωνα με τον Aslund, ο μέσος δασμός της Ρωσίας για όλα τα προϊόντα θα είναι 10%. Αυτό δίνει πλεονέκτημα στις ρωσικές επιχειρήσεις, ωστόσο δεδομένου ότι οι εν λόγω δασμοί μειώνονται αργά, η ρωσική βιομηχανία θα πρέπει είτε να εξελιχθεί, είτε να πεθάνει.

Για πολλούς τομείς, όπως η ρωσική αυτοκινητοβιομηχανία, αυτή η διαδικασία βρίσκεται σε καλό δρόμο. "Οι πιο ευάλωτοι τομείς έχουν ήδη βγει από το παιχνίδι," λέει ο Aslund.

Ο Philips είναι συνεργάτης συντάκτης του Bloomberg BusinessWeek.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.